Zašto stablo limuna ne raste? (7 rješenja)

wop stablo limuna

Teško je nadmašiti privlačnost rastućih stabala limuna, s njihovim sjajnim lišćem, mirisnim cvjetovima i potencijalom za rađanje plodova. Iako normalno brzo raste, postoji niz problema koji mogu dovesti do toga da vaše stablo limuna neće rasti onako dobro kako ste se nadali. Ovaj će članak otkriti najčešće probleme i pomoći vam da stablo limuna ponovno napreduje.

Glavni uzroci nerasta stabla limuna su nedovoljno svjetla, vode i gnojiva. Sve su neophodne u umjerenim količinama za zdrav rast. Problemi kao što su trulež korijena ili štetnici mogu uzrokovati štetu i spriječiti rast. Neke sorte stabala limuna prirodno su male i možda neće narasti tako velike kao druge.

Razlozi zašto vaše stablo limuna ne raste

Pojasnimo svaki od najvjerojatnijih razloga zašto stablo limuna ne raste kako bismo vam pomogli shvatiti što se događa s vašim stablom. Pogledajte svaki problem redom, pokušajte identificirati sve probleme i napravite prilagodbe kako biste pomogli svom stablu limuna da napreduje.

Dok se ovaj članak uglavnom usredotočuje na stabla limuna u lončanicama koja se uzgajaju iznutra i izvana, većina istih principa primjenjuje se na stabla limuna koja se uzgajaju u zemlji.

wop Limun6547392898

Nedostatak vode

Stabla limuna imaju velike zahtjeve za vodom i njihov rast značajno usporava kada je vode malo. Ako vaše stablo limuna ne dobiva dovoljno vode, također možete primijetiti sljedeće znakove;

  • Prekomjerno uvijanje listova
  • Padanje lišća
  • Listovi su suhi i nesavitljivi.
  • Smeđi vrhovi listova

Potrebe za vodom stabala limuna su povećane zbog njihove ljubavi prema uvjetima punog sunca, što rezultira toplijim temperaturama i povećanim isparavanjem iz tla i gubitkom vode kroz transpiraciju. Trebali biste pomno pratiti koliko je tlo suho svaki dan ili dva i zalijevati kada se gornji centimetar zemlje osuši.

Također ćete primijetiti veliku razliku u korištenju vode od zime do ljeta. Imam nekoliko stabala limuna u posudama kako u zatvorenom tako i na otvorenom, a njihove potrebe za zalijevanjem mogu se mijenjati od jednom svakih 7-10 dana zimi do svakog drugog dana ljeti.

Novi rast ima tendenciju da brzo odumre u suhim uvjetima i to može imati veliki utjecaj na stopu rasta vašeg stabla limuna.

Prekomjerno zalijevanje

Drugi problem zalijevanja koji može dovesti do toga da vaše stablo limuna ne raste je prekomjerno zalijevanje . Prekomjerno zalijevanje nije toliko u tome da biljci dajete previše vode, već u uzgoju vaše biljke u uvjetima koji sprječavaju da se višak vode pravilno odvodi.

Ako ostavite svoje stablo limuna u vlažnim uvjetima, uskoro će se razviti trulež korijena , što će oštetiti ili ubiti korijenje, a može čak i ubiti vašu biljku, bez obzira na to prestati rasti.

Od presudne je važnosti uzgajati stablo limuna u dobro drenirajućoj mješavini za lonce i koristiti posudu s puno drenažnih rupa. Osim toga, ne zaboravite isprazniti sve posude za kapanje nakon zalijevanja, kako korijenje ne bi sjedilo u mokrom tlu dulje vrijeme.

Loša zemlja

Uz tako velike zahtjeve za vodom, drenaža tla u kojem je vaše stablo limuna zasađeno je ključna. Voda bi se trebala upiti u tlo u roku od nekoliko sekundi nakon zalijevanja, a ne treba više od 20-30 sekundi da počne istjecati iz donjih drenažnih rupa.

Iako možete kupiti gotovu zemlju za citruse, to nikako nije potrebno. Zapravo, često otkrijem da gotova zemlja za citruse ne drenira dovoljno dobro.

Moja stabla citrusa u zatvorenom prostoru su sađena u 2/3 mješavine za citruse i 1/3 perlita, kako bi se poboljšala drenaža. Međutim, kombinacija 2/3 mješavine opće namjene i 1/3 perlita ili šljunka jednako će dobro djelovati.

Ako primijetite da se voda nakuplja na površini tla dulje vrijeme nakon zalijevanja, toplo bih preporučio ili presađivanje vaše biljke u bolju drenirajuću zemlju ili prozračivanje tla kako biste poboljšali drenažu. 

Nedovoljna svjetlost zaustavit će vaše stablo limuna da raste

wop nhg0h89gh095434g3gh

Stabla limuna vole puno sunca i najjače će rasti kada dobiju puno svjetla. Nedostatak svjetla je nedvojbeno najčešći problem s kojim se susrećete pri uzgoju stabala limuna u zatvorenom prostoru, a neki ljudi čak sugeriraju da se ne biste trebali truditi uzgajati stabla limuna u zatvorenom prostoru. Morate osigurati dovoljno osvjetljenja kako bi stablo limuna raslo zdravo.

Stabla limuna obično bi trebala biti postavljena točno ispred najsunčanijeg prozora u vašoj kući. Za one na sjevernoj hemisferi, prozor okrenut prema jugu je glavno mjesto. Svjetlost brzo nestaje kako se udaljenost od prozora povećava. Čak i pomicanje stabla limuna nekoliko stopa bliže prozoru može više nego udvostručiti količinu svjetlosti koju prima. 

Jedna stvar koju treba imati na umu je da se stabla limuna naviknu na svjetlost u kojoj se nalaze, pa bi možda bilo najbolje postupno premjestiti biljku na svjetlije mjesto. Premještanje stabla limuna iz tamnog kuta na puno sunce u jednom koraku može dovesti do prženja lišća, ali ako ga u dva ili tri koraka u nekoliko tjedana približite prozoru, biljka će se aklimatizirati i nositi se s promjenom bez problema.

Previše ili premalo gnojiva

Stabla limuna imaju reputaciju da imaju visoke zahtjeve za hranjivim tvarima, a ja sam otkrio da je to slučaj. Iako ne želite pretjerivati, vaše stablo limuna neće rasti onoliko brzo koliko želite niti će proizvesti onoliko cvjetova ili plodova bez redovite opskrbe hranjivim tvarima.

Postoji više opcija za gnojidbu vašeg stabla limuna, kao što je dodavanje dodatnog organskog materijala mješavini za saksije ili redovita upotreba sintetičkog gnojiva. Ne morate koristiti posebno gnojivo za citruse. Volim koristiti uravnoteženo gnojivo topivo u vodi, razrijeđeno na polovicu preporučene jačine svakih 4-6 tjedana od ranog proljeća, sve do sezone rasta, zaustavljajući se u kasnu jesen.

Imajte na umu da je korištenje previše gnojiva obično gore nego premalo i može oštetiti korijenje vaše biljke, što rezultira time da vaše stablo limuna ne raste ili čak i gore. Slijedite upute na paketu i nemojte biti u iskušenju dodati još. 

Štetočine

Stabla limuna relativno su otporna na štetočine, ali i dalje mogu pretrpjeti napade štetnika što će rezultirati time da vaše stablo limuna neće rasti i pokazati znatne znakove oštećenja. Šljunak, brašnaste bube i paukove grinje mogu napraviti dosta štete. Paukove grinje su posebno opasne jer zbog njihove male veličine možete imati veliku infestaciju prije nego što primijetite problem.

Redovito pažljivo provjeravajte svoju biljku kako biste rano uočili znakove štetočina. Volim pregledavati lišće svaki put kad zalijevam svoje biljke. To je dobra navika i ne oduzima mi dodatno vrijeme u rutini njege biljaka.

Gljivične mušice (male crne mušice) su još jedan uobičajeni štetnik stabla limuna, iako obično ne uzrokuju previše štete.

Drugi problemi koji mogu dovesti do toga da vaše stablo limuna ne raste

Postoji niz drugih problema koji mogu opteretiti vaše stablo limuna i spriječiti njegovo rast. Ako ste prošli kroz druge gore navedene probleme i još uvijek ne možete riješiti problem, razmotrite sljedeće probleme;

Temperaturni stres – Većina sorti stabla limuna prestaje rasti ispod 10°C i može pretrpjeti štetu na temperaturama koje nisu mnogo niže od ove. Hladni stres može lako dovesti do toga da vaše stablo limuna ne raste, pa ako ste u nedoumici, postavite termometar u blizini svoje biljke kako biste to pratili.

Aklimatizacija – stablima limuna može trebati neko vrijeme da se prilagode novim uvjetima. Bez obzira premještate li svoje stablo limuna iz zatvorenog u vanjski prostor ili ga donosite kući, biljci mogu proći tjedni da se prilagodi i počne proizvoditi novi rast.

Propuh – Slično temperaturnom stresu, vrući ili hladni propuh može biti dovoljan da strese vašu biljku i spriječi njezin rast. Potražite otvore za klimatizaciju, prozore s propuhom ili izvore topline u blizini svoje biljke i prema tome premjestite biljku.

Bolesti – Iako je prilično otporna na bolesti, trulež korijena zaustavit će vaše stablo limuna na putu. Pretjerano zalijevanje, slabo osvjetljenje i loša drenaža smrtonosna su kombinacija. Bakterijske infekcije kao što su rak citrusa i gljivične infekcije uzrokovane antraknozom, botritisom i fitoftorom također mogu oštetiti vaše stablo limuna i zaustaviti ga u rastu.

wop nhip4j8j480jhj0p4j

Kako mogu povećati rast stabla limuna?

Najbolji način za povećanje stope rasta stabla limuna je maksimiziranje osvjetljenja, dosljedno zalijevanje, redovito gnojenje i izbjegavanje izvora stresa koji će ometati stopu rasta. Također biste trebali osigurati da vaše stablo limuna nije vezano za korijen.

Iako ne možete prisiliti svoje stablo limuna da raste, osiguravanje uvjeta koji promiču zdrav rast najbolji je način da vaše stablo limuna raste što je brže moguće. Osobno imam niz mladih stabala limuna i sve bih učinio da ubrzam njihov rast, da im pomognem da što prije daju cvijeće i plodove. Međutim, čak i uz najbolju njegu, potrebno je malo strpljenja.

Moje stablo limuna ne raste već nekoliko godina. Što nije u redu?

Vaše stablo limuna je možda prestalo rasti jer su uvjeti neprikladni ili možda imate patuljastu sortu stabla limuna koja neće postati veća. Poboljšane sorte Meyer, Eureka i Lisbon su prirodno mnogo manje od ostalih sorti stabala limuna.

Pobrinite se da prođete kroz svaki od zahtjeva za njegu redom, osiguravajući da pružate uvjete koji potiču zdrav rast.

Koliko brzo stabla limuna rastu?

Stabla limuna obično narastu oko 30 centimetara u visinu godišnje, iako to ovisi o uvjetima uzgoja i sorti stabla limuna. Stablo limuna obično traje oko 10 godina da dosegne svoju maksimalnu veličinu. Obrezivanje nižih grana može potaknuti vertikalni rast.

Koliko vremena treba da stablo limuna rodi?

Obično je potrebno između tri i sedam godina da stablo limuna donese plod. Vrijeme plodova ovisi o sorti stabla limuna kao i o optimalnim uvjetima uzgoja. Cijepljena stabla limuna obično donose plodove brže od onih uzgojenih iz sjemena.

Kako oživjeti umiruće stablo limuna?

Najvažniji zadatak je utvrditi zašto vaše stablo limuna umire. Nakon što ste identificirali uzrok ili uzroke, možete napraviti neke promjene kako biste pomogli svojoj biljci. Trulež korijena čest je uzrok problema, stoga razmislite o presađivanju kako biste pregledali i obrezali oštećeno ili oboljelo korijenje.

Obično je najbolje djelovati brzo ako vidite da se vaše stablo limuna bori, jer odgađanje akcije može dovesti do pogoršanja vašeg stabla limuna ili čak umiranja.

Zašto na mojem stablu limuna ne raste novo lišće?

Stablo limuna neće proizvesti nove listove ako se ne zadovoljavaju njegove potrebe ili ako doživljava stres koji ometa rast. Potražite bilo kakve znakove štetočina, bolesti, temperaturnog stresa i tretirajte u skladu s tim. Optimizirajte rasvjetu, vodu i gnojidbu za promicanje zdravih uvjeta rasta.

Hoće li lišće mojeg stabla limuna ponovno izrasti?

Jednom kada vaše stablo limuna ispusti lišće, ono više neće izrasti, ali s vremenom može proizvesti nove grane i lišće. Stabla limuna ne proizvode nove listove duž postojećih grana, ali obrezivanje golih grana unatrag može potaknuti rast nove stabljike i listova.

wop ng3ui4h8i34hg87944h8743hg

Zašto moje stablo limuna uzgojeno iz sjemena ne cvjeta?

Stabla limuna uzgojena iz sjemena imaju nepredvidivu genetiku i neće sve biljke proizvoditi cvijeće, voće ili čak rasti kao druga stabla limuna. Osiguravanje dobrih uvjeta za uzgoj povećat će vjerojatnost cvatnje i proizvodnje plodova.

Stabla limuna uzgojena iz sjemena mogu izgledati sasvim drugačije od matične biljke. Oblik lišća, proizvodnja trna, cvjetovi i plodovi mogu izgledati znatno drugačije. Neka stabla limuna uzgojena iz sjemenki mogu imati iskrivljeno lišće i grane, tako da je odabir između brojnih mladica najbolji način za branje zdrave biljke.

Već dugi niz godina uzgajam stabla limuna iz sjemenki i može biti stvarno ugodno vidjeti raznolikost rasta koje biljke proizvode. 

Završna riječ

Ako vaše stablo limuna ne raste, uvijek je najbolje početi s osnovama. Pažljivo pregledajte svoje stablo, tražeći znakove problema i razmislite o njezi koju ste mu pružali. Nakon što ste identificirali nekoliko stvari koje se mogu poboljšati, puno je lakše napraviti promjene koje će pomoći vašem stablu limuna da ponovno napreduje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka Rezidba i orezivanje

Kako orezati fikus gumijevac(Ficus elastica)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

20 najboljih zimskih povrća za uzgoj u loncima

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Kako popraviti smeđe lišće na bostonskoj paprat

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme rajčice

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Savjeti za uspješan uzgoj ruža za početnike

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

16 prekrasnih raznobojnih sobnih biljaka koje će vam se svidjeti