Briga za filodendron birkin (potpuni vodič)

Filodendron birkin je tako zanimljiva i lijepa sobna biljka, s bijelim prugastim šarama na tamnozelenim voštanim listovima koji stvarno izgledaju spektakularno. Ovaj članak pokriva sve što trebate znati o njezi filodendrona, uključujući kako spriječiti i riješiti sve uobičajene probleme te održati svoju biljku uspješnom i sretnom.

Zahtjevi za njegu filodendrona birkina uključuju jarko, neizravno svjetlo, vlažnost od 40-70% i dobro drenirajuće tlo. Zalijevajte čim se gornji centimetar tla osuši, održavajte temperaturu od 16-30°C, izbjegavajte propuh i lagano gnojite svaka 2-4 tjedna tijekom proljeća i ljeta.

Pregled filodendrona birkina

Filodendron birkin ima zanimljivu povijest, iako ne postoji predugo. Nastao je kao spontana mutacija tijekom uzgoja filodendrona rojo congo. Oduševljen impresivnom šarenilom ove neočekivane biljke, uzgajivač je ovu ljepoticu pustio u punu proizvodnju.

U početku je bio u velikoj potražnji i nedostatku, filodendron birkin je imao zapanjujuće cijene, ali zahvaljujući masovnoj proizvodnji kroz kulturu tkiva, sada je široko dostupan i vrlo pristupačan u većini dijelova svijeta.

Zanimljiva karakteristika filodendrona birkina je da je njegova šarolikost nestabilna i s vremenom može proizvesti jedan ili više listova koji izgledaju baš kao njegova matična biljka, filodendron rojo congo. Također je poznato da proizvodi gotovo potpuno bijele listove, one s ružičastim mrljama, ili se može vratiti u potpuno zeleno.

Sve to čini vrlo zanimljivu i lijepu biljku. Srećom, također je prilično jednostavan za njegu, tako da neće biti previše izazovno prerasti vaš u impresivan primjerak.

Sažetak njege filodendrona birkina

ImeFilodendron birkin (Filodendron’Bijeli val’)
PodrijetloKultivirana sorta filodendrona rojo congo
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo. Ekstenzivnije raznoliki primjerci zahtijevaju svjetlije uvjete.
ZalijevanjePričekajte dok se barem gornji centimetar tla ne osuši, a zatim temeljito zalijte. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje.
TloUpotrijebite dobro drenirajuću mješavinu zemlje koja se ne suši prebrzo. Mješavina 2/3 mješavine za zalijevanje i 1/3 perlita dobro funkcionira, iako je specijalizirana mješavina Aroid idealna.
TemperaturaFilodendron birkin će se dobro snaći na temperaturama od 16-30°C. Izbjegavajte propuh.
GnojivoGnojite svaka 2-4 tjedna tijekom proljeća i ljeta. Koristim uravnoteženo, u vodi topivo gnojivo u pola jačine.
VlažnostNajbolje uspijeva pri vlažnosti od 40-70%, ali razumno podnosi nižu razinu vlage.
ObrezivanjeObrezivanje je potrebno samo za uklanjanje mrtvih ili oštećenih listova.
RazmnožavanjeFilodendron Birkin se može razmnožavati iz reznica stabljike u vodi ili tlu.
Ponovno zalijevanjePresadite jednom kada pokazuje znakove vezanja korijena kako biste izbjegli ograničavanje rasta.
Bolesti i štetočinePrekomjerno zalijevanje može povećati rizik od bakterijske pjegavosti i bakterijske pjegavosti listova. Prilično otporan na štetočine, ali paukove grinje, brašnaste bube, ljuska i tripsi mogu uzrokovati probleme. Redovito provjeravajte svoju biljku i odmah tretirajte.
ToksičnostBlago otrovan za ljude i životinje.

Zahtjevi svjetlostifilodendrona birkina

Filodendron Birkin najbolje uspijeva kada se uzgaja na jakom, neizravnom svjetlu . Postavite svoju biljku blizu prozora kako biste osigurali da dobiva svjetlost koja joj je potrebna za rast, ali izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost kako biste spriječili opečeno lišće.

Može postojati znatna varijacija u količini šarolikosti koju filodendron birkin može pokazati, a one biljke s više bijelih listova trebat će jače svjetlo da bi uspjele, od onih s pretežno zelenim lišćem.

Imajte na umu da će se osvjetljenje u vašem domu mijenjati tijekom godine, pa ćete možda morati prilagoditi položaj biljke kako biste je ljeti zaštitili od intenzivne sunčeve svjetlosti i pomaknuti je bliže prozoru kako biste povećali osvjetljenje zimi.

Zalijevanje

Filodendron Birkin voli lagano vlažno tlo koje se između zalijevanja pusti da se lagano osuši. Obično bolje podnose sušu nego pretjerano zalijevanje, stoga provjerite treba li vašoj biljci stvarno piće prije nego što podignete kantu za zalijevanje.

Prije zalijevanja filodendron trebate pustiti da se gornjih 2-3 cm zemlje osuši. Zabodite prstom u tlo kako biste provjerili koliko je suho, ali i podignite posudu jer ćete po težini posude dobiti grubu predodžbu o tome koliko je tlo vlažno.

Kada dođe vrijeme za zalijevanje vašeg filodendrona, temeljito natopite tlo kako biste osigurali da cijela korijenska gruda ima pristup puno vode. Ponekad suha zemlja u početku može malo odbiti vodu, stoga ne zaboravite i dodajte vodu malo po malo dok se zemlja ne natopi.

Donje zalijevanje također je dobar način da osigurate da se tlo ravnomjerno zalijeva, ali to traje malo duže od zalijevanja s vrha.

Nakon zalijevanja pazite da sav višak vode iscuri iz drenažnih rupa. Obično ostavljam svoje biljke da se ocijede pored sudopera, prije nego što ih vratim na njihovo normalno mjesto. Alternativno, nemojte zaboraviti isprazniti posudu za kapanje ili vanjski lonac nakon nekoliko minuta, kako korijenje ne bi ostalo u vodi.

Koja je vrsta vode najbolja za filodendron birkin?

Srećom, filodendron birkin nije jako osjetljiv na vrstu vode koju koristite. Voda iz slavine će normalno biti u redu, iako može sadržavati minerale, kloramine i fluor koji mogu utjecati na zdravlje nekih drugih sobnih biljaka. Prijeđite na kišnicu ili destiliranu vodu kao posljednje sredstvo ako imate problema s održavanjem lišća dobrog izgleda.

Zahtjevi za tlo filodendrona birkina

Filodendron birkin najbolje uspijeva u tlu koje je dobro drenirano, ali se ne suši prebrzo. Kada dobijete svoju biljku, ona će vjerojatno biti u posudi s čistim tresetom ili kokosovim vlaknom, ali nema potrebe žuriti s presađivanjem biljke odmah.

Međutim, kada presađujete svoju biljku, prijeđite na jednu od ovih alternativa kako biste svojoj biljci osigurali bolje okruženje.

 1. 2/3 mješavine sobne biljke i 1/3 perlita ili krupnog pijeska.
 2. 2/3 treseta ili kokosovog vlakna i 1/3 perlita ili krupnog pijeska.
 3. Specijalizirana mješavina aroida izvrsna je opcija za filodendron birkin.

Zahtjevi za vlagu

Filodendron birkin ima blago voštano i prilično debele listove, pa je mnogo manje izbirljiv u pogledu vlage od nekih drugih sobnih biljaka. Međutim, ako je u vašem domu posebno suho, možda ćete početi vidjeti smeđe vrhove i rubove koji se razvijaju na lišću.

Razina vlažnosti od >40% je u redu za pružanje adekvatne njege filodendrona, ali povećanje na 50-70% potaknut će ugodnije okruženje i može pomoći vašoj biljci da napreduje i raste lakše.

Uvijek koristim digitalni higrometar u svom domu kako bih pratio razinu vlažnosti svojih biljaka. Smatram da je od velike pomoći moći na prvi pogled vidjeti razinu vlažnosti, a zatim poduzeti korake da je prilagodim prema potrebi.

Ako se borite s održavanjem razine vlage na visokoj razini za svoj filodendron birkin, isprobajte jednu od ovih metoda.

 • Grupirajte svoje biljke zajedno – povećana transpiracija i isparavanje povećat će vlažnost oko vaših biljaka.
 • Koristite ladicu za vlagu ispod ili oko biljaka.
 • Premjestite svoju biljku u kupaonicu , gdje će korištenje kade, tuševa i slavina osigurati znatno povećanu vlažnost.
 • Koristite ovlaživač zraka kako biste jednostavno povećali vlažnost na bilo koju razinu koju trebate.

Zahtjevi za temperaturu

Sve dok održavate temperaturu u rasponu od 16-30°C, vaš će filodendron birkin biti savršeno zadovoljan. Obično će prestati rasti na temperaturi ispod 16°C i može pretrpjeti štetu od hladnoće na temperaturi ispod 10°C.

Glavna stvar koja može uzrokovati temperaturne probleme u zatvorenom prostoru je propuh. I vrući i hladni propuh mogu uzrokovati probleme. Vrući propuh iz radijatora, otvora za grijanje ili požara može uzrokovati smeđe lišće, osobito na rubovima i vrhovima.

Hladni prozori i otvori za hlađenje mogu uzrokovati značajan stres od hladnoće i dovesti do toga da biljka ne uspijeva ili se pogoršava.

Kako oploditi filodendron birkin

Najbolji način za gnojidbu filodendron birkin je korištenje gnojiva topivog u vodi svaka 2-4 tjedna. Ja inače gnojim svoj filodendron svaki drugi ili treći put kada ga treba zalijevati. Koristim vodotopivo, uravnoteženo (20-20-20) gnojivo koje činim do polovice preporučene jačine za biljke na otvorenom.

Organska gnojiva su jednako prikladna i obično nose manji rizik od prekomjerne gnojidbe, ali imaju tendenciju da djeluju sporije.

Druga mogućnost je dodavanje 10% komposta ili odljevaka crva u tlo prilikom presađivanja. To će normalno osigurati dovoljno hranjivih tvari za vašu biljku za najmanje 1-2 vegetacijske sezone, ali malo ometa drenažu tla.

Obrezivanje

Potrebno je minimalno obrezivanje osim uklanjanja mrtvih ili oštećenih listova kako smatrate prikladnim. Ne zaboravite koristiti par oštrih, sterilnih škara za orezivanje kako biste smanjili rizik od bolesti.

Presađivanje

Filodendron birkin je relativno brzorastuća biljka i barem jednom godišnje trebate provjeriti ima li znakova vezanja korijena . Ako želite maksimizirati rast svoje biljke, trebali biste presaditi kada korijenje počne rasti iz dna posude. Evo nekoliko savjeta za presađivanje;

 • Povećajte veličinu posude, ali ne više od 3-5cm, jer previše zalijevanje može povećati rizik od prekomjernog zalijevanja i problema s truljenjem korijena.
 • Provjerite zdravlje korijena prilikom presađivanja jer će vam to dati vrijedne povratne informacije o tome jeste li dobro obavili posao sa zalijevanjem.
 • Ako vidite bilo kakve znakove truleži korijena, prije presađivanja odrežite sve zahvaćeno korijenje. Obavezno koristite sterilne škare za rezidbu i očistite ih nakon toga.
 • Presadite u dobro drenirajuću mješavinu za lončanice poput onih o kojima smo prethodno govorili.

Filodendron birkin prilično dobro podnosi presađivanje i malo je vjerojatno da će mnogo patiti nakon procesa presađivanja. Ipak, presađivanje je stresno vrijeme za vašu biljku, stoga svakako posvetite posebnu pozornost brizi za nju u prvih nekoliko tjedana nakon presađivanja.

Kako razmnožavati filodendron birkin

Najbolji način razmnožavanja filodendrona je reznicama stabljike. Reznice je najbolje uzeti u proljeće kada će biljka snažno rasti, a sve će reznice imati najveće šanse za uspješan rast.

Zaista je važno osigurati da vaše reznice imaju barem jedan čvor rasta na sebi, a idealno je i nekoliko zračnih korijena kako biste povećali šanse za uspjeh.

Svoje reznice možete razmnožavati u vodi 6-8 tjedana dok ne izraste puno novih korijena, a zatim ih posadite u zemlju.

Alternativno, možete posaditi svoje reznice izravno u tlo. Sklon sam otkriti da razmnožavanje vodom ima veću stopu uspjeha, ali korijenje ima tendenciju da raste sporije. Također postoji opasnost od neuspjeha kada premjestite reznice razmnožene vodom u tlo.

Savjeti za njegu filodendrona birkina

 • Normalno je da stariji listovi povremeno požute kako biljka sazrijeva. To može biti najuočljivije u jesen i zimi kada je razina svjetlosti niža.
 • Najveći rizik za zdravlje vašeg filodendrona je trulež korijena. Korištenje prevelike posude, slabo drenirajuće tlo, uzgoj pri slabom svjetlu ili hladne temperature mogu povećati rizik od truleži korijena.
 • Razmislite o korištenju stupa od mahovine kako biste pustili biljku da se penje dok sazrijeva. Zračno korijenje rado će se uhvatiti za bilo što kako bi im pomoglo da se popnu.
 • Rasvjeta je vjerojatno najvažniji aspekt njege filodendrona birkina. Osigurajte puno svijetle, neizravne svjetlosti, jer će slabo svjetlo učiniti uzgoj zdrave biljke teškom borbom.

Može li se filodendron birkin vratiti?

Šarenilo filodendrona birkina je nestabilno zbog svog podrijetla kao spontane himerne mutacije filodendrona rojo congo. Biljka može postati potpuno zelena, ali također može proizvesti lišće koje izgleda potpuno drugačije od ostatka biljke.

Prijavljeni su raznobojni listovi polumjeseca, potpuno bijeli listovi i listovi koji izgledaju baš kao filodendron rojo congo.

Penje li se filodendron birkin?

Filodendron birkin će se spremno popeti ako mu se pruži prilika. Bez potpore, kao što je korištenje stupa od mahovine, s vremenom će postati vrlo težak. Navika rasta nije slična onoj kod filodendrona erubescens.

Zašto moj filodendron birkin vene?

Najčešći uzrok uvenuća ili mučenja filodendrona birkina je prekomjerno zalijevanje ili trulež korijena. Sve što stvara vlažne, slabo prozračne uvjete u tlu prouzročit će truljenje korijena. Ovo je i najčešći i najozbiljniji problem s kojim se možete susresti s njegom filodendrona.

Čimbenici kao što su uzgoj vaše biljke pri slabom osvjetljenju, korištenje tla s lošom drenažom, korištenje posude s nedovoljnom drenažom, prevelika posuda ili jednostavno neprovjeravanje je li tlo suho prije zalijevanja, svi su uobičajeni uzroci truleži korijena.

Još jedan uobičajeni problem koji može uzrokovati velike zdravstvene probleme vašem filodendronu birkinu je rast u nedostatku svjetla, što će uzrokovati da vaša biljka neće rasti i s vremenom se boriti.

Zašto moj filodendron birkin ima žuto lišće?

Najčešći uzrok žutog lišća na filodendronu birkinu je prekomjerno zalijevanje. Ovo je često prvi znak biljke koja raste u vlažnim uvjetima. Prekomjerna izravna sunčeva svjetlost, aklimatizacija i stres od hladnoće također mogu uzrokovati žutilo lišća. Ponekad zbog starosti može požutjeti nekoliko donjih listova, ali to nije razlog za brigu.

Zašto moj filodendron birkin ima smeđe vrhove i rubove listova?

Niska vlažnost, nedovoljno zalijevanje i višak topline i svjetlosti najčešći su uzroci smeđih vrhova i rubova listova na filodendron birkin. Imajte na umu da biljka koja se previše zalijeva može razviti i smeđe vrhove listova, ali to će obično biti popraćeno drugim simptomima truleži korijena.

Veličina filodendrona birkina

Filodendron birkin ima širinu od otprilike 60 cm u zrelosti i može doseći 0,5-1,5 metara u visinu. Ovo je još uvijek sasvim nova sorta, tako da postoji određena rasprava o potencijalnoj visini potpuno odraslog primjerka.

Štetočine

Štetnici sobnih biljaka obično nisu veliki problem s njegom filodendrona birkina, ali svejedno morate redovito provjeravati svoju biljku i nositi se sa svim štetnicima prije nego što zaraza postane preozbiljna.

Paukove grinje, brašnaste bube, ljuspice i tripsi najvjerojatnije su bube koje ćete vidjeti, a paukove grinje najvjerojatnije će uzrokovati značajnu štetu. To je dijelom zbog njihove destruktivne prirode, ali dijelom zbog toga koliko ih je teško uočiti, što rezultira otkrivanjem većine zaraza u naprednijoj fazi.

Redovito pregledavajte svoju biljku, pazeći da pogledate obje strane listova, kao i duž stabljike, gdje se bube mogu stručno sakriti.

Nakon otkrivanja, trebali biste staviti biljku u karantenu od bilo koje druge vaše sobne biljke. Započnite ručnim uklanjanjem što više buba vlažnom krpom ili mlazom vode iz crijeva ili tuša.

Nakon toga, temeljito poprskajte biljku neem uljem, hortikulturnim sapunom ili izopropil alkoholom kako biste riješili sve preostale bube. Obično preporučam da biljku držite odvojeno od ostatka vaših sobnih biljaka i da je tretirate na tjednoj bazi dok ne budete sigurni da su štetnici riješeni.

Bolesti

Glavne bolesti s kojima ćete se susresti na svom filodendronu birkinu mnogo su vjerojatnije da će se pojaviti na biljci koja je bila previše zalivena.

Xanthomonas može uzrokovati bakterijsku pjegavost listova, što rezultira tamnim, mokrim pjegama sa žutim oreolima na lišću.

Erwinia može uzrokovati bakterijsku gljivicu koja rezultira brzim širenjem malih tamnih mrlja na lišću. Lišće će brzo propasti i umrijeti ako se ne liječi.

Najbolji tretman za bakterijske i gljivične bolesti koje utječu na lišće vašeg filodendrona birkina je orezati sve zahvaćeno lišće i osigurati da vaša biljka raste u optimalnim uvjetima. Redovita provjera vaše biljke može vam omogućiti da brzo i učinkovito otkrijete i liječite ove probleme, bez nepotrebnog utjecaja na zdravlje cijele biljke.

Toksičnost

Filodendron birkin je blago toksičan ako se proguta, a može dovesti do mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu i proljeva. Također je moguće da može uzrokovati lokaliziranu reakciju kože ako ga rukujete ili obrezujete.

Završna riječ

Nadam se da sam pokrio sva vaša pitanja o njezi filodendrona birkina i da se možete koncentrirati na uzgoj ove prekrasne sobne biljke. Ako naiđete na probleme, samo razmislite o svakom aspektu njege redom i napravite nekoliko prilagodbi kako biste osigurali da ovoj biljci dajete upravo ono što joj treba.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Možete li koristiti biljno gnojivo za kućne biljke? Evo kako

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka pauk vene? (I kako to popraviti)

Organizacija i planiranje vrta Vrtni alati i oprema

Koji su vam alati potrebni za pokretanje vrta?

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Kako zalijevati ljiljane mira – 3 bitna savjeta

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjemenke lubenice