Kako razmnožavati monsteru

Kako razmnozavati monsteru555555555517

Biljke monstere lako se razmnožavaju i održavaju, što ih čini povoljnim među vrtlarima početnicima.

Monstera se lako razmnožava. Ove tropske sobne biljke obično se razmnožavaju reznicama stabljike, ali se također mogu razmnožavati zračnim slojevima ili dijeljenjem korijena zrele biljke. Reznice stabljike se obično stavljaju u staklenu vazu s čistom vodom kako bi se korijenje razvilo prije sadnje, ali ove izdržljive stabljike također se mogu ukorijeniti u mješavini zemlje.

Kako razmnožavati monsteru: osnove

Prije nego počnete razmnožavati, morate znati nekoliko stvari. Na primjer, Monstere bi se idealno trebale razmnožavati u proljeće za najbolje rezultate. Proljeće je vrijeme kada biljka najaktivnije raste i najvjerojatnije je da će se biljka uspješno razmnožavati. Osim toga, uvijek vam je potreban “čvor” na dijelu stabljike prilikom razmnožavanja. Čvor je povezan s glavnom stabljikom biljke i mjesto je gdje peteljka, ili stabljika koja drži list, raste prema van. 

Metode razmnožavanja Monstera

Postoje tri popularne metode za razmnožavanje Monstera: reznicama na vrhu stabljike, zračnim slojevima ili dijeljenjem korijena. Pogledajmo ukratko svaku od ovih metoda prije nego što uđemo u detaljne upute za svaku metodu razmnožavanja.

1. Reznice vrha stabljike

Razmnožavanje monstere reznicama na vrhu stabljike najpopularnija je metoda razmnožavanja. Da biste razmnožili Monsteru reznicama vrha stabljike, morate odrezati cijelu mladu stabljiku zajedno s čvorom. Čvor donosi hranjive tvari u reznicu stabljike, pomažući joj da se ukorijeni i razvije u novu biljku. Osim toga, najbolje je ako vaša reznica stabljike ima nekoliko listova pričvršćenih za nju, jer će to pomoći u procesu ukorjenjivanja. Možete razmnožavati reznice stabljike bez lišća, ali će proces trajati dulje. 

2. Raslojavanje zraka

Zračni slojevi popularna je metoda razmnožavanja jer je jednostavna, ima bolju stopu uspjeha i ne zahtijeva puno biljke za razmnožavanje. Ova metoda razmnožavanja je jedinstvena jer se stabljika potiče na rast korijena dok stabljika još raste na matičnoj biljci. Koristi se stabljika debljine oko 1cm (ili deblja).

3. Podjela korijena

Dijeljenje korijena je proces dijeljenja korijena biljke u više dijelova koji se mogu presaditi u posude za razmnožavanje.

Kako razmnozavati monsteru555555555523

Razmnožavanje monstere iz reznica stabljike

Monstera se lako razmnožava uzimanjem reznica stabljike. Reznice stabljike na ovoj biljci uglavnom se uzimaju s najmlađih vrhova stabljike zbog čega se ponekad nazivaju reznicama s vrhovima stabljike.

Nakon što se reznica stabljike skine s biljke, može se razmnožavati u vodi ili u mješavini za posude. Ovdje su upute za obje metode razmnožavanja reznica stabljike.

Razmnožavanje reznica Monstera u vodi

Za pravilno razmnožavanje Monstere u vodi trebat će vam nekoliko zaliha:

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Očistite posudu svježom vodom

Evo osnovnih koraka za razmnožavanje monstere reznice u vodi:

 1. Dezinficirajte svoje škare razrijeđenom otopinom alkohola ili izbjeljivača. Dezinfekcija vaših škara sprječava bakterije i druge krhotine da zagade svježe odrezane stabljike.
 2. Odaberite stabljike koje želite odrezati svojoj biljci. Provjerite jesu li ove stabljike mlade sa zdravim vrhovima jer su one optimalne za razmnožavanje. Odaberite 1-3 stabljike za broj sadnica koje imate.
 3. Odrežite stabljiku zajedno s čvorom. Zatim odrežite višak listova, ostavljajući samo 1-3 lista pričvršćena. Provjerite ima li svaka reznica čvor kako bi se biljka pravilno razmnožavala. Stavite svoje reznice na čistu površinu. Ponavljajte dok ne dobijete dovoljno reznica.
 4. Podrežite podnožje svake reznice stabljike, čineći rez točno ispod čvora lista ako je moguće. Napravite čist rez tako da baza stabljike ostane zdrava i prikladna za razvoj korijena. 
 5. Odrezani kraj svake stabljike umočite u prah hormona za ukorjenjivanje. Ovo nije obavezno; međutim, može biti od pomoći ako ste novi u razmnožavanju sobnih biljaka.
 6. Stavite bazu stabljike u čistu posudu napunjenu svježom vodom. Svaku stabljiku stavite u svoju posudu ili grupirajte nekoliko u veće posude. Pazite da reznice nisu gužve, a cirkulacija zraka dobra. (Najlakši način za praćenje razvoja korijena je kroz prozirne staklene posude kako biste vidjeli reznice Monstere.
 7. Premjestite reznice na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 8. Pratite biljke svakih nekoliko dana, mijenjajući vodu i tražeći razvoj korijena. Uklonite sve žute ili kašaste reznice i posadite zdrave reznice u žardinjere nakon što dobiju korijenje.
 9. Stavite ukorijenjene reznice u skupine i stavite ih u sadilicu s organskom zemljom za lonce. Zalijte reznice, pazeći da voda slobodno otječe.
Kako razmnozavati monsteru555555555522

Razmnožavanje reznica Monstera u tlu

Za pravilno razmnožavanje Monstere u tlu, potrebne su vam neke ključne stvari:

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Posuda za sadnju s vlažnom mješavinom za posude

Ovdje su osnove za razmnožavanje reznica Monstera u tlu za lonce:

 1. Odrežite matičnu biljku. Pogledajte korake 1-5 iz gornjeg odjeljka (Razmnožavanje reznica Monstera u vodi) za detalje o tome kako skinuti reznicu s matične biljke.
 2. Donju 1/3 posude napunite vlažnom visokokvalitetnom mješavinom za sađenje. Provjerite je li vaš lonac širok najmanje 10-15cm i da ima dobre rupe za drenažu na dnu. Tropska mješavina za saksije napravljena od kokosovog vlakna i perlita dobro djeluje za razmnožavanje Monstera. 
 3. Stavite nekoliko reznica u posudu za sadnju. Obično oko tri reznice stane u sadilicu širine 10cm, dok pet reznica odgovara sadilici širine 15cm. Baza svake reznice treba biti naslonjena na podlogu mješavine za saksije.
 4. Ostatak sadnice napunite mješavinom za saksije. Napunite preostali prostor oko reznica Monstera, ostavljajući oko centimetar prostora na vrhu. Zatim zalijte sadilicu, pazeći da voda dobro istječe iz dna. Imajte na umu da se tlo može slegnuti nakon zalijevanja, ali to je sasvim normalno. 
 5. Premjestite sadnicu na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća.
 6. Pratite biljku svakih nekoliko dana, zalijevajte prije nego što tlo postane previše suho. Monstera reznice najbolje rastu na vlažnom, ne vlažnom ili blatnjavom tlu. 

Razmnožavanje monstere zračnim slojevima

 1. Pronađite stabljiku koju želite koristiti za slojevitost zraka i uvjerite se da ima čvor ispod sebe.
 2. Napravite plitki rez u podnožju stabljike kako biste uklonili dio vanjskog sloja.
 3. Omotajte izrezano područje nekom mješavinom za zalivanje koja se drži u omotu plastičnom folijom ili kuglom za ukorjenjivanje.
 4. Nakon što su korijeni vidljivi i ispunite mješavinu za saksije, odrežite stabljiku malo ispod duljine ukorijenjene.
 5. Uklonite plastičnu foliju/kuglu za ukorjenjivanje i presadite ukorijenjenu reznicu u vlastiti lonac za sadnju s dobro dreniranim, tresetnim tlom. 
 6. Stavite na mjesto sa svijetlim, neizravnim sunčevim svjetlom i dobro zalijte.
Kako razmnozavati monsteru osnove012345678910

Razmnožavanje monstere putem korijenske diobe

 1. Temeljito zalijte biljku otprilike tjedan dana prije početka dijeljenja korijena.
 2. Nagnite lonac na stranu i izvucite biljku. Nemojte trzati biljku jer to može uništiti korijenje. Možda ćete morati rezati oko biljke da biste je izvadili iz lonca.
 3. Nakon što izvučete biljku iz lonca, podijelite korijensku kuglu oštrim, čistim nožem. Pokušajte izrezati korijensku kuglu na mjestu gdje se stabljike prirodno dijele. Također pokušajte osigurati da svaki dio ima malu, mladu stabljiku jer su te stabljike općenito podložnije ometanju njihovog korijena. Listovi na tim mladim stabljikama obično su mali i još nemaju mnogo fenestracija (rupa).
 4. Stavite svoje novopodijeljene biljke u dobro drenirane posude koje su manje od izvorne posude. Za svoje biljke koristite tresetnu zemlju koja dobro drenira. 
 5. Temeljito zalijte biljke i stavite ih negdje na svijetlo, neizravno sunčevo svjetlo.
 6. Pričekajte oko mjesec dana, a zatim počnite gnojiti biljke kako biste potaknuli rast.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: