Kako razmnožavati biljku pauk

Kako razmnozavati biljku pauk555555555511

Biljke pauka popularne su sobne biljke poznate po otpornosti, jednostavnom održavanju i svojstvima pročišćavanja zraka. Osim toga, biljke pauka iznimno su jednostavne za razmnožavanje, što ih čini omiljenim među vrtlarima početnicima koji žele poboljšati svoju igru ​​biljaka. Nastavite čitati ako trenutno posjedujete biljku pauka i želite znati kako je razmnožavati. Ovaj članak će pokriti osnove i metode razmnožavanja biljaka pauka tako da imate sve što vam je potrebno za početak!

Kako razmnožavati biljku pauk: osnove

Biljke pauka možete razmnožavati tako što ćete odrezati njegove sadnice/izdanke, položiti sadnice u tlo (dok su sadnice još uvijek vezane za matičnu biljku), reznicama ili podjelom korijena. Osim toga, biljke pauka najbolje je razmnožavati u proljeće jer tada biljka najaktivnije raste

Najčešći način razmnožavanja biljke pauka je odsecanje sadnica/izdanka koji rastu uz trkače (stolone). Ove bebe paukove biljke mogu se saditi u vlastite posude i imaju tendenciju da se same sretno ukorijene u novom loncu. Također možete razmnožavati biljku pauka bez odrezivanja sadnica. Ova metoda, nazvana nanošenje slojeva, uključuje stavljanje još pričvršćene sadnice u zasebnu posudu i dopuštanje joj da se ukorijeni u smjesu za saksije prije nego što se odreže vodilica koja je povezuje s matičnom biljkom. Biljke pauka mogu se razmnožavati i dijeljenjem korijena, a rjeđe reznicama stabljike.

Kako razmnozavati biljku pauk555555555516

Razmnožavanje biljke pauka iz izdanaka

Biljke pauka lako proizvode izdanke, također poznate kao biljčice, koje izrastaju na tricama (stolonima) iz baze matične biljke. Svaka biljka razvija zaseban korijenski sustav dok traže medij za uzgoj u koji će se ukorijeniti. Biljke pauka možete razmnožavati iz izdanaka tako da ih uklonite s matične biljke i presadite u drugu posudu s pričvršćenim korijenjem. Možete ih ubaciti u posudu napunjenu zemljom ili gledati kako im se korijenje razvija razmnožavajući sadnice u vodi nekoliko tjedana.

Kako razmnozavati biljku pauk555555555515

Razmnožavanje reznica paukovih biljaka u tlu

Čistim parom makaza izrežite vodilicu koja povezuje sadnicu s matičnom biljkom. Napunite mali lonac od ~10cm mješavinom zemlje i ubacite bazu sadnice u smjesu za saksije. Zalijte sadnicu kako biste zasitili tlo za lonce. Premjestite sadnicu ako se pomiče u tlu tako da sadnica bude lijepo okomita. Postavite sadnicu na mjesto sa jakom neizravnom sunčevom svjetlošću (ili ispod biljnog svjetla) kako biste joj pomogli da izraste korijenje u tlo za lonce.

Kako razmnozavati biljku pauk555555555514

Razmnožavanje mladica biljke pauka u vodi

Odrežite biljku s matične biljke u sredini njezine vodilice. Kao izborni korak, možete umočiti bazu sadnice u hormon za ukorjenjivanje (ali to često nije potrebno). Stavite sadnicu u prozirnu staklenu posudu sa svježom vodom. Premjestite spremnik na mjesto sa jakim, ali neizravnim svjetlom. Redovito mijenjajte vodu kako bi bila svježa i čista. Nakon što korijenje izraste prema staklenim stranama posude, nježno stavite ukorijenjenu biljku u sadilicu sa svježom mješavinom za lonce. Korijenje će biti prilično mekano, stoga budite oprezni dok zasipate zemljom. Zalijte biljku nakon što je stavite u lonce.

Kako razmnozavati biljku pauk555555555513

Razmnožavanje biljaka pauka raslojavanjem

Razmnožavanje biljaka pauka raslojavanjem uključuje sađenje sadnica, ili pomicanja, u drugi lonac dok su još pričvršćene za matičnu biljku.

Evo osnovnih koraka za razmnožavanje biljaka pauka slojevima:

 1. Napunite posudu zemljom za lonce, po mogućnosti širine oko 10cm.
 2. Posudu postavite pored matične biljke.
 3. Uzmite sadnicu i ukorijenite je u tlu dok je još pričvršćena za matičnu biljku. Kako biljka ne bi izašla iz zemlje, na nju pričvrstite žicu, iglu za biljke, ubadaču ili spajalicu.
 4. Brinite se i za sadnicu i za matičnu biljku na isti način, zalijevajte obje posude s biljkama.
 5. Kad sadnica razvije korijenje, odrežite je od matične biljke. Ono što vam preostaje je još jedna biljka pauka!
Kako razmnozavati biljku pauk555555555512

Razmnožavanje biljaka pauka dijeljenjem korijena

Budući da biljke pauka rastu tako brzo, možda ćete morati koristiti podjelu korijena kako biste osigurali da vaša biljka ne preraste svoj lonac. Razmnožavanje biljaka pauka dijeljenjem korijena uključuje dijeljenje korijenske kugle na dijelove, osiguravajući da svaki dio sadrži korijenje.

Za razmnožavanje biljke pauka dijeljenjem korijena:

 1. Izvadite svoju biljku pauka iz lonca i pogledajte korijenje.
 2. Odrežite oštećeno korijenje oštrim, dezinficiranim škarama ili nožem za biljke.
 3. Podijelite korijensku kuglu na dijelove. Broj odjeljaka koji imate ovisi o tome koliko sadnica imate i kolika je matična biljka. Čini se da se većina matičnih biljaka dobro dijeli na 2-4 manja dijela.
 4. Presadite svaki dio u zasebne žardinjere s dobro drenirajućom zemljom. Temeljito zalijte. 
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Rezidba i orezivanje Uzgoj začinskog bilja

Živica od ružmarina: sadnja i briga za uspravnu živicu od ružmarina

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia)

Peperomija – Vodič za njegu i uzgoj

Sobne biljke Rezidba i orezivanje

Kako orezati sobne biljke – Potpuni vodič

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Zašto vam listovi rajčice žute (misterij riješen!)

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Možete li koristiti talog kave za gnojenje sobnih biljaka?