Kako razmnožavati filodendron

Kako razmnozavati filodendron777777777710

Filodendron je tropska sobna biljka za koju se lako brine i razmnožava, što ih čini savršenim za vrtlare početnike. Ako imate filodendron i želite znati kako je razmnožavati i stvarati nove biljke, nastavite čitati. Ovaj članak će pokriti metode razmnožavanja filodendrona i njihove razlike.

Kako razmnožavati filodendron: osnove

Biljke filodendrona mogu se razmnožavati reznicama stabljike, reznicama lisnih pupova i dijeljenjem korijena. Kako biste uspješno razmnožili svoj filodendron, planirajte razmnožavanje tijekom proljeća jer je to vrijeme kada biljka najaktivnije daje novi rast.

Metode razmnožavanja filodendrona

Ovdje su osnove za svaku popularnu metodu razmnožavanja filodendrona za stvaranje lijepih novih tropskih biljaka:

1. Reznice stabljike

Razmnožavanje rezanjem stabljike je kada iz biljke uzmete zdravu stabljiku i izrežete je na dijelove.  Svaka sekcija treba imati najmanje dva čvora radi lakšeg širenja.

Uzmite 3-5 reznica za svaku sadilicu koju želite saditi. Stavite ih u zemlju ili vodu, ovisno o tome koju metodu razmnožavanja želite učiniti. U nastavku pogledajte upute korak po korak o tome kako ukorijeniti reznice filodendrona u tlu ili vodi.

2. Rezanje lišća

Razmnožavanje rezanjem pupoljaka je proces uzimanja dijela stabljike iz biljke koji ima list, peteljku i pazušni pupoljak. Ova mala reznica stavlja se u zemlju za lonce da se ukorijeni i stavi na novi rast. List se ostavlja viriti iz tla gdje može primati svjetlost, dok se ostali dijelovi stabljike prekrivaju vlažnom zemljom kako bi se omogućio razvoj korijena. 

3. Podjela korijena

Razmnožavanje dijeljenjem korijena je kada biljku podijelite u korijenu i saksiju svaki novi dio za razmnožavanje u tlu. Razmnožavanje dijeljenjem korijena dobro funkcionira za samonosne uspravne sorte filodendrona poput ‘Birkina’ . Za dijeljenje korijena treba uzeti u obzir samo etablirane biljke s dobro uhodanim korijenskim sustavom.

Sada pogledajmo svaku metodu detaljno:

Razmnožavanje filodendrona iz reznica stabljike

Biljke filodendrona najčešće se razmnožavaju iz reznica stabljike. Nakon što su reznice uklonjene s matične biljke, mogu se ukorijeniti u čistoj vodi ili u mješavini za lonce.

Razmnožavanje filodendrona u vodi

Da biste pravilno razmnožili filodendron u vodi, trebat će vam nekoliko zaliha:

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Očistite posudu svježom vodom

Evo koraka za razmnožavanje reznica filodendrona u vodi:

 1. Dezinficirajte svoje škare razrijeđenom otopinom alkohola ili izbjeljivača. Dezinfekcija vaših škara sprječava bakterije i druge krhotine da zagade svježe odrezane stabljike.
 2. Odaberite stabljike koje želite odrezati svojoj biljci. Provjerite jesu li ove stabljike mlade sa zdravim vrhovima jer su one optimalne za razmnožavanje. Odaberite 3-5 stabljika prema broju sadnica koje imate.
 3. Odrežite vrh stabljike, koji je dug oko 10-15cm. Zatim odrežite sve listove na stabljici, osim lista na vrhu stabljike. Ako vaša biljka nema puno trsova, jednu lozu možete rezati na više reznica. Provjerite ima li svaka reznica dio glavne biljke filodendrona plus list kako bi se biljka pravilno razmnožavala. Stavite svoje reznice na čistu površinu. Ponavljajte dok ne dobijete dovoljno reznica.
 4. Podrežite podnožje svake reznice stabljike, čineći rez točno ispod čvora lista ako je moguće. Napravite čist rez tako da baza stabljike ostane zdrava i prikladna za razvoj korijena. Reznice mogu biti male i do 5-8cm i još uvijek daju korijenje.
 5. Odrezani kraj svake stabljike umočite u prah hormona za ukorjenjivanje. Ovo nije obavezno; međutim, može biti od pomoći ako ste novi u razmnožavanju sobnih biljaka.
 6. Stavite bazu stabljike u čistu posudu napunjenu svježom vodom. Svaku stabljiku stavite u svoju posudu ili grupirajte nekoliko u veće posude. Pazite da reznice nisu gužve, a cirkulacija zraka dobra. (Najlakši način za praćenje razvoja korijena je kroz prozirne staklene posude kako biste vidjeli reznice filodendrona.
 7. Premjestite reznice na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća. Izbjegavajte stavljanje svježih reznica na oštru izravnu sunčevu svjetlost.
 8. Pratite biljke svakih nekoliko dana, mijenjajući vodu i tražeći razvoj korijena. Uklonite sve žute ili kašaste reznice i posadite zdrave reznice u posude nakon što dobiju korijenje.
 9. Stavite ukorijenjene reznice u skupine i stavite ih u sadilicu s organskom zemljom za lonce. Zalijte reznice, pazeći da voda slobodno otječe.

Razmnožavanje filodendrona u tlu

Za pravilno razmnožavanje filodendrona u tlu, potrebno vam je nekoliko materijala:

 • Oštre škare za rezidbu ili dobre škare
 • Razrijedite otopinu alkohola ili izbjeljivača
 • Hormonski prah
 • Posuda za sadnju
 • Vlažna mješavina za saksije (ja koristim mješavinu sobnih biljaka od kokosovog vlakna/tresetne mahovine za rasuti materijal plus perlit za drenažu)

Evo koraka za razmnožavanje filodendrona u tlu za lonce:

 1. Ponovite korake 1-5 odozgo i nastavite sa sljedećim koracima za razmnožavanje Filodendrona u tlu.
 2. Donju 1/3 posude napunite vlažnom visokokvalitetnom mješavinom za sađenje. Provjerite je li vaš lonac širok najmanje 10-15cm i da ima dobre rupe za drenažu na dnu. Tropska mješavina za saksije napravljena od kokosovog vlakna i perlita dobro djeluje za razmnožavanje filodendrona. 
 3. Stavite nekoliko reznica u posudu za sadnju. Obično oko tri reznice stane u sadilicu širine 10cm, dok pet reznica odgovara sadilici širine 15cm. Baza svake reznice treba biti naslonjena na podlogu mješavine za saksije.
 4. Ostatak sadnice napunite mješavinom za saksije. Napunite preostali prostor oko reznica filodendrona, ostavljajući oko centimetar prostora na vrhu. Zatim zalijte sadilicu, pazeći da voda dobro istječe iz dna. Imajte na umu da se tlo može slegnuti nakon zalijevanja, ali to je sasvim normalno. 
 5. Premjestite sadnicu na mjesto sa jakim neizravnim svjetlom koje nije preblizu reznicama kako biste izbjegli opekline lišća. Ako vaš dom ima nisku vlažnost, reznicu u lončanici možete pokriti plastičnom vrećicom (samo budite sigurni da probušite nekoliko rupa u vrećici i redovito je skidajte radi cirkulacije zraka).
 6. Pratite biljku svakih nekoliko dana, zalijevajte prije nego što tlo postane previše suho. Reznice filodendrona najbolje rastu na vlažnom, ne mokrom ili blatnjavom tlu. 

Razmnožavanje filodendrona iz reznica s pupoljcima

Reznice lisnih pupova malo su teže od reznica stabljike, ali postupak je svakako izvediv:

 1. Potražite zdravu stabljiku i odrežite je biljku oštrim škarama, pazeći da na reznici budu pričvršćeni list, peteljka i pazušni pupoljak. Rezanje pupova lišća razlikuje se od rezanja stabljike jer ne morate brinuti o čvorovima. Vaš primarni fokus je pupoljak za razmnožavanje. 
 2. Reznice stavite u lonac s mješavinom perlita i zemlje za lonce kako biste omogućili pravilnu drenažu.
 3. Temeljito zalijevajte i kontrolirajte svakih nekoliko dana. 

Razmnožavanje filodendrona diobom korijena

Dijeljenje korijena je jednostavan način razmnožavanja dodatnih biljaka iz ustaljenog filodendrona:

 1. Pažljivo izvadite biljku iz lonca tako da je nagnete na stranu i nježno izvučete. 
 2. Očistite tlo od podnožja biljke kako biste vidjeli korijenje. Nježno raspetljajte korijenje.
 3. Podijelite biljku na dijelove oštrim nožem za biljke, pazeći da svaki dio ima pričvršćeno korijenje.
 4. Svaki dio presadite u vlastitu sadilicu sa svježom mješavinom za saksije.
 5. Temeljito zalijevajte i kontrolirajte svakih nekoliko dana. 

Novorazmnožene biljke filodendrona treba redovito provjeravati dok se ukorjenjuju u novim posudama za sadnju. Držite ih u zatvorenom prostoru ili na neizravnoj sunčevoj svjetlosti. Redovito provjeravajte ima li znakova štetnika, gljivica i biljnih bolesti jer su nove biljke posebno osjetljive.

Nakon što su nove biljke filodendrona bile u saksiji otprilike mjesec dana, možete ih proljetno hraniti gnojivom za sobne biljke. To će osigurati povećanje hranjivih tvari tijekom najaktivnijeg razdoblja rasta za biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: