Uzgoj graha u zatvorenom prostoru

1682640716 Bohnen drinnen anbauen Organic Pereglin

Uzgoj graha u zatvorenom prostoru, je li moguće? Čitajte dalje kako biste pronašli odgovor!

Budući da je grah otporan i jednostavan za uzgoj, uzgoj u zatvorenom prostoru prilično je jednostavan. Sve što im treba za početak je malo svjetla, topline i vode, a sve dok im to osiguravate, biljka će rasti zdravo.

Raste li grah dobro u zatvorenom?

Za mnoge vrtlare uzgoj graha u zatvorenom prostoru fantastična je alternativa. Sobne biljke graha uspijevaju i pružaju uzgajivačima prekrasno lišće tijekom cijelog procesa. Njihova mala veličina i brz rast također ih čine izvrsnim za uzgoj u kontejnerima.

Grah dolazi u dvije varijante: grah i grah. Grah može narasti do 3m u visinu, pa je najbolje držati se graha. Ovdje su neki od najboljih graha za uzgoj u zatvorenom prostoru.

 • Gentle Harvest – Najbrži grah, s velikim prinosom, dobrim okusom i tradicionalnim oblikom.
 • Blue Lake – Ovo je malo veće i produktivnije ako imate prostora.
 • Ljubičasta kraljica – Mahune, listovi i cvjetovi ove biljke tamno su ljubičaste boje.
 • Patuljasta pčela – jedna je od najmanjih graha, doseže samo oko 1,5m visine s prekrasnim crvenim cvjetovima.

Kako pripremiti grah uzgoj u zatvorenom?

Za najbolje postavljanje vaših biljaka graha trebat će vam:

 1. Žadilica: keramička posuda za samonavodnjavanje (preporučeno) ili posuda promjera najmanje 20cm.
 2. Tlo: Možete koristiti standardno tlo za posude.
 3. Biljna hrana: Mješavina biljaka je prvi sastojak. Ovo bi trebalo biti visoko u dušiku (s NPK brojevima 10-5-5). Zatim koristite mješavinu povrća tijekom uzgoja. Trebao bi imati visok udio fosfora i nizak udio dušika (s NPK brojevima 4-10-6).
 4. Svjetlo za uzgoj: Snažno svjetlo za uzgoj koje može simulirati više od 6 sati izravne sunčeve svjetlosti.

Kako uzgajati grah iz sjemena u zatvorenom prostoru?

Grah se bez većih poteškoća može uzgajati u zatvorenom prostoru. Kako biste postigli željeni prinos u vrijeme žetve, morate slijediti točno definirane korake. Srećom, svi ih mogu pratiti. Među njima su:

Uzgoj graha u zatvorenom prostoru Organski Pereglin

Izbor sorti graha za uzgoj u zatvorenom prostoru

Kao što je već rečeno, grah se dijeli na grmoliki grah i grah penjačica.

Žbunasti grah može doseći visinu od 1m i treba mu više bočnog prostora od graha ili graha penjačica. Oni su samostalni; stoga nisu potrebne rešetke ili druge potporne strukture. Budući da su kompaktnije, lakše ih je uzgajati u zatvorenom prostoru, ali će prinos biti manji.

S druge strane, grah trkač, kao što ime sugerira, zahtijeva rešetku ili potporni sustav da se popne. Mogu narasti koliko žele, dajući vam najbolji prinos. Međutim, postavljanje rešetke u zatvorenom prostoru može biti teško, a vertikalni prostor može biti ograničen.

Pripremite posudu koja je odgovarajuće veličine i ima odgovarajuću drenažu

Vrsta graha će odrediti vrstu spremnika koji ćete koristiti za svoj unutarnji grah. Grmoliki grah zahtijeva dugačke, uske posude s odgovarajućim površinama korijena. Razmislite o kupnji alata za penjanje kako biste se pripremili za uzgoj graha.

Grah uspijeva u dobro dreniranom tlu. To znači da voda mora teći kroz drenažne otvore na dnu posude. Stagnacija vode će gotovo sigurno uzrokovati truljenje korijena koje će ubiti vaše biljke.

Kako biste svoje metode njege sveli na minimum, mudro birajte posude. Posuda bi trebala biti široka od 30-60cm i duboka najmanje 25cm.

Napunite posudu dobrom zemljom.

Većina sorti graha uspijeva na blago kiselom, dobro dreniranom, rahlom, pjeskovitom tlu. Možete dodati kompostni gnoj u tlo za posude kako biste poboljšali ta svojstva. 2 dijela zemlje na 1 dio komposta ispravan je omjer miješanja.

Posadite sjeme graha

Provjerite je li vaša mješavina za sadnju sadnica vlažna i spremna za prijem sjemena. Posadite sjeme oko 2,5-3cm duboko i pokrijte ga zemljom kako biste postigli dovoljno topline. Ako sadite u veliki lonac, razmaknite biljke oko 5cm.

Dok sjeme ne proklija, održavajte ga vlažnim.

Nastavite zalijevati svoju tek zasađenu posudu kako biste zadržali tlo vlažnim, izbjegavajući pretjerano zalijevanje. Sjeme graha trebalo bi proklijati za otprilike tjedan dana u idealnim uvjetima. Međutim, može doći do odstupanja ovisno o sorti i uvjetima tla.

Uzgoj graha u zatvorenom prostoru Organski Pereglin

Kako se brinuti za grah u zatvorenom?

Kako biste maksimalno iskoristili svoje ulaganje u sobne mahune, učinite sljedeće:

Ako odaberete sorte graha, dodajte rešetku

Ne postoji točan dizajn sve dok konačna konstrukcija može izdržati težinu vaših zrna voća. Vaša mašta može biti vaše jedino ograničenje. Međutim, treba uzeti u obzir uvjete osvjetljenja pri izradi rešetke ili druge potporne strukture. Također dopustite malo cirkulacije zraka između biljaka graha.

Svjetlosti i temperatura

Grahu je potrebno 6 do 12 sati dnevnog svjetla da bi se pravilno razvilo i cvjetalo. Pronađite mjesto blizu najsvjetlijeg prozora kroz koje će proći najsvjetlija energija. Možda će vam trebati umjetno svjetlo kako biste bili sigurni da možete proizvoditi tijekom cijele godine.

Usjevi za toplo vrijeme uključuju grah. Oni uspijevaju na temperaturama oko 80 stupnjeva Fahrenheita. Međutim, ovisno o sorti, to može malo varirati. Međutim, ne smije pasti ispod 60 stupnjeva Fahrenheita niti porasti iznad 90 stupnjeva Fahrenheita. Većina sorti graha ne može se nositi s takvim uvjetima.

Vlažnost tla

Održavajte vlažno, ali ne mokro tlo. I truljenje korijena i gubitak hranjivih tvari potiče mokro tlo oko zone korijena biljke.

Guranjem prsta kroz prljavštinu možete vidjeti koliko vode ima. Trebao bi imati blagi osjećaj hlađenja s primjesom vlage. Ujutro zalijte kućni grah.

Gnojivo

Kao što je prethodno spomenuto, gnojivo možda neće biti potrebno ako vaša mješavina za saksije sadrži odgovarajući kompost. Prehrana bi trebala pomoći grahu da raste od sjemena do žetve. Međutim, potražite lagana gnojiva koja će biljka brzo iskoristiti.

Štetočine

Kao i sve ostalo povrće, grah je osjetljiv na štetnike i bolesti. Ovdje su neki od najčešćih štetnika i kako se s njima boriti.

 • Crvi – Korištenje zdrave mješavine za sadnju i stavljanje aluminijske folije oko stabljika sadnica dvije su strategije upravljanja.
 • Lisne zlatice graha – napadaju zrele biljke. Stoga ih možete spriječiti korištenjem mreža protiv insekata za zaštitu prozora.
 • Grinje – pravilno zalijevanje biljaka može im pomoći u borbi protiv grinja. Grinje također možete isprati tako da visokotlačno crijevo usmjerite prema oštećenim biljkama.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Kako se brinete za mahovinu? Objašnjeni su svi rastući zahtjevi

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati kalateju

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta (obavezni zadaci)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja aglaonema ima žuto lišće?