9 problema sa zamijama (i kako ih riješiti)

wop zamija problem

Zamije čine divne sobne biljke, sa sjajnim zelenim listovima i zanimljivim uspravnim, zakrivljenim stabljikama. Poznato su da su tolerantni prema zanemarivanju, ali to ih ne čini neuništivim. Ovaj članak će pokriti sve uobičajene probleme sa zamijama, kao i kako ih popraviti i spriječiti.

Najčešći problemi zamija su žuto lišće i trulež korijena uzrokovani prekomjernim zalijevanjem. Također su sklone smeđim listovima zbog viška svjetlosti, topline, prekomjerne gnojidbe ili niske vlažnosti. Svijetlo, neizravno svjetlo, dobro drenirajuće tlo i oprezno zalijevanje spriječit će većinu problema.

Pokriti ću svaki od uobičajenih problema koje možete imati s vašom zamijom i pokušati vam pomoći da vaša biljka ponovno napreduje.

wop Zamije36478967830

1. Zamijino lišće postaje žuto

Žuto lišće na zamijama najčešće je zbog prekomjernog zalijevanja. To se obično događa najprije nižim i starijim listovima i može biti popraćeno smeđim vrhovima listova, nedostatkom rasta, visećim stabljikama i naboranim lišćem ako je jako izraženo. Žuto lišće također može biti posljedica prekomjerne sunčeve svjetlosti, štetnika, privikavanja ili temperaturnog stresa.

Da biste otkrili zašto vaša zamija ima ovaj problem, razmotrite sljedeće.

 • Pretjerano zalijevanje najčešći je uzrok žutog lišća , stoga prvo provjerite ovo.
 • Potražite druge znakove prekomjernog zalijevanja – rani znakovi uključuju žutilo lišća i edem. Kako dolazi do truleži korijena, možete vidjeti obješene stabljike, smeđe vrhove listova, osobito na mlađem lišću, naborano lišće i možete osjetiti uvredljiv miris trulog korijena.
 • Zamijino lišće će se spržiti i postati žuto/smeđe od viška svjetlosti. Ako vaša zamija dnevno dobiva puno izravne sunčeve svjetlosti, vjerojatno će doći do izgaranja lišća.
 • Nepravilne žute mrlje na vašoj zamiji često su uzrokovane štetnicima , jer se hrane lišćem. Pažljivo pregledajte obje strane listova i stabljike na bilo kakve znakove štetnika.
 • Novokupljene zamije često prolaze kroz proces privikavanja. Mogu razviti žuto lišće ili čak i malo lišća kako se prilagođava uvjetima u vašem domu.
wop Zamija7683448736

2. Na vašaoj zamiji ne raste novo lišće

Ako na vašoj zamiji ne raste novo lišće, najvjerojatniji uzrok je nedovoljno svjetla. Zamije preferiraju jarko, neizravno svjetlo. Niske temperature ili bilo koji drugi uzrok stresa također mogu dovesti do toga da lišće na vašoj zamiji ne raste.

Vegetacija zamije u većini klimatskih područja je od ranog proljeća do sredine jeseni. To uvelike diktiraju uvjeti osvjetljenja, tako da možete produžiti sezonu rasta pomoću rasvjetnih svjetala. Zamija će normalno rasti tijekom cijele godine u ekvatorijalnoj klimi.

Ako vaša zamija dobiva dovoljno svjetla, sljedeća stvar koju treba razmotriti je postoje li neki drugi problemi s zamijom koji uzrokuju stres vaše biljke i inhibiraju rast. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

 • Je li vaša zamija vezana za korijen? Ako svoju zamiju niste presađivali dugi niz godina, korijenje će narasti da ispuni posudu i možda više neće biti mjesta za rast. Vaša biljka možda neće uzgajati nove izbojke i lišće bez uzgoja dovoljnog korijena koji to podržava. Ako vidite da korijenje raste iz drenažnih rupa, a vaša biljka izgleda kao da izbija iz posude, presadite u malo veću posudu kako biste potaknuli novi rast.
 • Problemi s gnojivima mogu spriječiti rast. Prekomjerna gnojidba vaše zamije može oštetiti korijenje i spriječiti novi rast. Zamiju treba gnojiti samo nekoliko puta godišnje za optimalan rast. Razmislite o ispiranju tla ako mislite da ste pregnojili. Vrlo rijetko, ako zamija raste u tlu s vrlo nedostatkom hranjivih tvari, to može spriječiti novi rast. Ako vaša zamija nije bila gnojena ili presađena dugi niz godina, razmislite o dodavanju malo gnojiva za poticanje rasta.
 • Aklimatizacija može spriječiti rast vaše zamije. Imajte na umu da zamiji može trebati 4-6 tjedana da se prilagodi uvjetima u vašem domu i tijekom tog vremena možda neće proizvesti nikakav rast. Osigurajte ugodne uvjete za svoju biljku i ona će uskoro početi rasti.
 • Drugi izvori stresa, kao što su propuh, štetnici ili bolesti, mogu spriječiti da na zamiji raste novo lišće. Pažljivo pregledajte svoju biljku i okolinu da li ima znakova problema i rješavajte svaki problem kako ga nađete.

3. Vaša zamija ima smeđe vrhove

Smeđi vrhovi na zamijam najčešće su posljedica prekomjernog zalijevanja, osobito ako se vide na novom rastu. Nedovoljno zalijevanje, višak topline ili svjetlosti, prekomjerna gnojidba ili niska vlažnost također mogu uzrokovati smeđe vrhove na lišću zamije zbog dehidracije.

Vrhovi listova najosjetljiviji su dio biljke na nedostatak vode, što rezultira odumiranjem i smeđim vrhovima listova. Prekomjerni gubitak vode iz lišća ili nemogućnost opskrbe lišću dovoljno vode rezultirat će smeđim vrhovima listova.

Prekomjerno zalijevanje najčešći je uzrok smeđih vrhova na zamijama, što se možda čini da nema smisla kada prvi put razmislite o tome. Međutim, prekomjerno zalijevanje dovodi do vlažnog tla, što oštećuje ili čak ubija korijenje. Jednom kada se to dogodi, obilje vode prelazi u nedostatak vode, a već oslabljena biljka vrlo brzo razvija smeđe vrhove na osjetljivom novom rastu.

Evo nekoliko drugih savjeta za prepoznavanje uzroka i sprječavanje smeđih vrhova na zamijama.

Prekomjerno niska vlažnost – Pratite vlažnost u prostoriji u kojoj držite svoju zamiju. Iako sjajni listovi zamija ne zahtijevaju visoku vlažnost da bi ostali zdravi, još uvijek mogu razviti smeđe vrhove ako se uzgajaju u sušnim uvjetima.

Vrući ili hladni propuh iz uređaja za grijanje ili hlađenje, ili iz prozora koji propuštaju propuh – Provjerite je li vaša biljka izvan dometa bilo koje od ovih stvari. Koristim digitalni termometar za praćenje temperature gdje držim svoje sobne biljke. Prati minimalnu, trenutnu i maksimalnu temperaturu, pa je korisno na prvi pogled vidjeti je li moja biljka bila izložena ekstremima.

Višak svjetla – zamije najbolje uspijevaju na jakom, neizravnom svjetlu. Višak sunčeve svjetlosti dovodi do puno većeg gubitka topline i vode iz lišća. Korijenje se često muči držati korak sa brzinom gubitka vode, a to će rezultirati smeđim vrhovima listova.

wop Zamija34786786348763

4. Nove grane vaše zamije su svijetlozelene

Nove grane zamije obično su svijetlozelene i polako će potamniti kako bi odgovarale boji postojećeg lišća tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci. Ponekad zamija s nedostatkom hranjivih tvari može razviti novi rast pretjerano svijetle boje ili se može pojaviti s listovima koji nisu ravnomjerno zeleni.

Ako je lišće vrlo tanko i vretenasto ili ne potamni s vremenom, uzmite u obzir nedostatak hranjivih tvari kao mogući uzrok. Pobrinite se da se rješavaju druga područja skrbi kako biste osigurali da nema drugih problema koji ometaju rast.

5. Izložen korijen vaše zamije

Korijen zamije može postati izložen tijekom vremena zbog ispiranja tla od opetovanog zalijevanja. Izloženi korijen obično nije znak nezdrave biljke.

Korijenje zamije može postati izloženo ako svoju biljku zalijevate s vrha. Neka zemlja se ispire s površine tla svaki put kada zalijevate biljku. To možete spriječiti dodavanjem po malo vode ili zalijevanjem biljke odozdo.

Ako korijenje postane izloženo, to također može biti znak da se vaša biljka ima preveliko korijenje i da je treba presaditi. Trebali biste nježno izvući svoju biljku iz posude i pregledati korijenje da vidite jesu li čvrsto namotani oko unutrašnjosti posude. Po potrebi ju presadite kako biste potaknuli zdrav rast.

Kada sadite svoju zamiju, napunite posudu do razine osnove stabljike, tako da rizom bude samo prekriven zemljom. Izbjegavajte preduboko sađenje – bolje je ostaviti malo lukovice korijena otvoreno nego zakopati stabljike, jer to može potaknuti truljenje stabljike.

6. Stabljike zamije padaju

Najčešći uzrok pada stabljika zamije je prekomjerno zalijevanje, što dovodi do mekih, trulih stabljika, koje ne mogu podnijeti težinu ostatka stabljike. To se također može dogoditi biljci koja se uzgaja u uvjetima slabog osvjetljenja, gdje stabljike imaju tendenciju rasti visoke i tanke, smanjujući njihovu snagu.

Navika rasta zamije je razviti visoke stabljike koje se lagano savijaju kako rastu. Nove stabljike rastu brzo i mogu doseći 3-4 metra unutar jedne vegetacijske sezone. To ih može ostaviti ranjivim na prevrtanje kad god se uzgajaju u neoptimalnim uvjetima.

Također možete vidjeti kako stabljike zamije padaju zbog položaja vaše biljke u odnosu na izvor svjetlosti. Kako većina ljudi uzgaja zamije s vodoravnim izvorom svjetlosti s prozora, novi rast ima tendenciju rasti prema svjetlu, zavijajući se od ostatka biljke dok to čini.

S vremenom to može dovesti do toga da stabljike rastu pod znatnim kutom, te se mogu prevrnuti i slomiti pod njihovom težinom. Najbolji lijek za to je da svoju zamiju malo rotirate svakih nekoliko tjedana kako biste održali rast što je više moguće uspravniji. To će proizvesti zdraviju i vizualno privlačniju biljku, a stabljike se neće prevrnuti.

Padanje stabljika prilično je čest problem i ponekad može biti malo teško odrediti jeste li upravo imali nesreću ili je to zbog problema sa zamijama koje treba riješiti.

wop Zamija376489678439

7. Zamijino lišće se uvija

Uvijanje lišća zamije obično je posljedica nedostatka vode dostupne lišću za korištenje. Listovi se uvijaju kako bi se smanjila površina lišća i smanjio gubitak vode. Nedovoljno ili prekomjerno zalijevanje, prekomjerna toplina, štetnici ili vrlo niska vlaga mogu uzrokovati uvijanje lišća.

Uvijanje listova često će biti popraćeno smeđim vrhovima listova i opuštenim stabljikama vaše zamije. Ključno je utvrditi gubi li vaša biljka previše vode ili nije u stanju osigurati dovoljno vode lišću. Bez ovih informacija zaista je teško popraviti svoju biljku.

Pažljivo pregledajte ostatak vaše biljke, zajedno s uvjetima uzgoja, i trebali biste uočiti daljnje naznake o tome u čemu je problem. Evo nekih stvari koje tražim:

Provjerite osvjetljenje – Višak izravne sunčeve svjetlosti rezultirat će povećanim gubitkom vode, potičući biljku da poduzme korake za smanjenje gubitka vode, kao što je uvijanje lišća.

Voda – potražite znakove prekomjernog zalijevanja ili premalo zalijevanja. Tretmani su polarne suprotnosti. Nedovoljno zalijevanje je jednostavno otkriti, ali lako je propustiti prezalivenu zamiju, jer nakon što se korijenje ošteti, prezalivena biljka će također imati mnoge simptome nedostatka vode.

Vlažnost – U vrlo sušnim uvjetima, osobito kada su temperature tople, možete vidjeti kako se listovi zamije kovrčaju. Smjestite svoju zamiju na hladnije mjesto i povećajte vlažnost tako da grupirate svoje biljke, koristeći ladicu za vlagu ili ovlaživač.

Štetnici – Mnogi se štetnici vole hraniti zamijama, sišući sokove iz lišća. To uzrokuje nepravilna oštećenja listova, žute mrlje na lišću i znakove dehidracije i stresa. Barem svakih nekoliko tjedana pažljivo provjeravajte svoju biljku na štetočine i odmah izolirajte svoju biljku od svih drugih.

8. Vaša zamija ima naborane stabljike

Ako vaša zamija ima naboranu stabljiku, najvjerojatnije joj nedostaje vode. To može biti uzrokovano prekomjernim gubitkom vode zbog visokih temperatura, viška svjetlosti ili niske vlažnosti ili nedostatka vode, zbog nedovoljno zalijevanja ili truleži korijena. Vjerojatno ćete vidjeti druge simptome nedostatka vode, a morat ćete pogledati simptome i uvjete skrbi u kombinaciji kako biste utvrdili uzrok.

9. Trulež korijena zamije

Trulež korijena najčešći je od svih problema kod zamija. To je rezultat kada biljka raste u preplavljenom, slabo prozračenom tlu. Zamije treba zalijevati samo kada se barem gornja polovica tla osuši. Spriječite truljenje korijena uzgojem vaše biljke u vrlo dobro dreniranom tlu, u poroznim posudama s puno drenažnih rupa i osiguravanjem odgovarajuće svjetlosti.

Ljudi često budu iznenađeni kada saznaju da korijenje treba stalnu opskrbu kisikom da bi preživjelo. Dok biljke proizvode energiju za svoje potrebe fotosintezom, one također koriste kisik za rast i funkcioniranje. Mokro ili slabo drenirajuće tlo brzo postaje nedostatak kisika, a to dovodi korijenje pod ekstremni stres.

Dok su početni simptomi povezani s obiljem vode, kako postaju sve više pod stresom, počinju odumirati ili podleći oportunističkim patogenima u tlu. To dovodi do truljenja korijena, što se može proširiti na stabljike vaše zamije.

Iako možete popraviti zamiju koja ima rane znakove truleži korijena, teži slučaj je često fatalan za vašu biljku. Evo simptoma koje treba tražiti:

 • Požutjelo lišće , osobito zahvaća donje i starije listove.
 • Mjehurići na lišću ili znakovi edema.
 • Smeđi vrhovi listova , osobito utječu na novi rast.
 • Uvijanje listova i naborane stabljike , jer korijenje ne može biljci dostaviti dovoljno vode.
 • Stabljike padaju ili padaju dok dehidriraju ili postaju trule.
 • Postaje primjetan miris truleži iz korijena.

Nakon što smo identificirali ovaj problem, evo kako popraviti svoju biljku i spriječiti ga;

 • Izvadite svoju zamiju iz posude.
 • Otpustite tlo i pregledajte korijenje. Potražite smeđe/crno, kašasto, lomljivo, smrdljivo korijenje.
 • Odrežite sve zahvaćeno korijenje sterilnim rezačima.
 • Operite preostalu zemlju s korijena. Najbolje je koristiti novu zemlju prilikom presađivanja jer su bube koje su uzrokovale trulež korijena vjerojatno još uvijek prisutne u tlu.
 • Odaberite čistu, poroznu posudu koja je dovoljno velika za vašu biljku i presadite u mješavinu zemlje koja dobro drenira. Jednaki dijelovi kokos kokosa i perlita, s oko 10% komposta ili odljevaka od crva, odlična su opcija. Sve dok se jako dobro ocijedi, nećete pogriješiti.
 • Čuvajte svoju zamiju na umjerenoj svjetlosti i temperaturi. 
 • Trebat će nekoliko mjeseci da se korijenski sustav oporavi prije nego što vidite bilo kakav novi rast, ali nadamo se da će vaša biljka uskoro početi proizvoditi nove izbojke.

Kako spriječiti probleme s zamijom

Prekomjerno zalijevanje je daleko najčešći i ozbiljniji problem sa zamijom, pa ako to izbjegnete, na pola ste puta do zdrave biljke. Najbolji način da izbjegnete probleme je osigurati da vaša biljka raste u ugodnim uvjetima, kao i da redovito provjeravate svoju biljku kako biste bili sigurni da je zdrava i da su njene potrebe zadovoljene.

Svatko griješi kada uči uzgajati sobne biljke i to je dio procesa učenja. Najbolje što možete učiniti je pokušati razumjeti što se dogodilo vašoj biljci, jer će vam to pomoći da spriječite isti problem sljedeći put.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Uzgoj povrća Zaštita biljaka

11 savjeta za sadnju vrta s djecom

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Žuta jajašca na lišću (Krivci i što možete učiniti)

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto moja Aloe Vera postaje smeđa? (9 jednostavnih rješenja)

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega biljaka žada: Potpuni vodič za uzgoj (Crassula Ovata)

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje fitonije – vodič korak po korak

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Planiranje cvjetnog vrta: vodič za početnike