Žive li paukove grinje u tlu?

Paukove grinje možda nisu vidljive golim okom, ali njihova najezda može u kratkom vremenu uništiti vaš voljeni vrt. Ove male grinje široko su rasprostranjene u biljkama i tlu jer su paraziti koji se hrane hranjivim tvarima koje se obično nalaze u tlu i biljkama.

Stoga je bolje spriječiti paukove grinje i uhvatiti ih rano kako biste izbjegli oštećenja vaših biljaka.

Nadamo se da će vam naše stručno znanje o ovim stvorenjima koja sisaju sok pomoći da ih se brzo riješite i spasite svoje biljke.

Žive li paukove grinje u tlu ili na biljkama?

Paukove grinje radije žive na biljkama nego u tlu, ali to ne znači da ne mogu živjeti u tlu. Međutim, grinje uživaju u niskoj vlažnosti i suhom, suhom tlu i živjet će u njemu danima prije nego što se prenesu na biljku.

Iako paukove grinje nisu uobičajene u tlu, morate brzo djelovati kako biste uklonili te insekte. Postoje mnoge taktike kojima ih možete ukloniti, a uz pravu ćete ih se zauvijek riješiti.

Ne dopustite da vaš unutarnji ili vanjski vrt dođe u štetno stanje zbog ovih grinja.

Kako prepoznati paukove grinje u tlu?

Zbog njihove male veličine ne možete lako prepoznati paukove grinje u tlu. Međutim, postoje neki znakovi pomoću kojih možete utvrditi postoje li paukove grinje u tlu. Na primjer,

 • Paukove grinje lutaju ispod sloja komposta.
 • Obično ćete primijetiti neke nakupine bijele prašine na dnu tla, koje su paukove grinje.
 • Suho, suho tlo savršeno je za grinje u kojima mogu pronaći sklonište.
 • Primijetit ćete rahlu zemlju na kraju biljke u saksiji.

Načini da se riješite grinja u tlu

Pronašli ste grinje u svojim biljkama i sada morate brzo djelovati kako biste se riješili tih dosadnih bijelih stvorenja.

Najvažniji korak je odsjeći zahvaćenu biljku(e). Na primjer, ako je zahvaćeno samo tlo biljke, brzo ga uklonite i držite izolirano od ostalih biljaka.

Osim toga, postoje dva načina za uklanjanje grinja: kemijski i prirodni. Naučimo više o oba načina kako biste mogli odabrati onaj pravi kada za to dođe vrijeme.

Paukove grinje žive u tlu Organic Pereglin

kemijskim sredstvima

 1. kiselgur

To je slatkovodno tlo prikladno za hranu, pogodno za kućne ljubimce, koje će ubiti bilo koju vrstu insekata ako ga pojedu. Nisko je toksičan za ljude, ali djeluje učinkovito. Samo nekoliko prskanja otopine u tlo riješit će vas grinja.

 1. Insekticidni sapun ili vrtno ulje

Iako su kemijski pesticidi, hortikulturno ulje ili insekticidni sapun učinkoviti su u uklanjanju paučina. Međutim, ne biste ih trebali koristiti na visokim temperaturama ili ako je vaša biljka osjetljiva na sastojke. Bolje je istražiti prije nego bilo što poduzmete. Pogledajte: bakreni fungicid protiv ulja neema: što je bolje za vaš vrt

(Napomena: Nikada nemojte koristiti pesticide s piretroidima za liječenje zaraze paukovim grinjama. Ovo stvara prilično povoljno tlo za razmnožavanje ovih životinjica.)

prirodnim putevima

 1. Tuširajte biljku vodom

Uvijek je lijepo tuširati svoje biljke s ljubavlju, ali kada su napadnute grinjama, voda je pravi izbor. Najveći neprijatelj grinja je visoka vlažnost i vlaga. Ne možete hodati uokolo po mokrom tlu ili lišću biljaka, stoga održavajte svoju okolinu vlažnom kupnjom ovlaživača zraka ili monitora za ovlaživač zraka.

 1. organsko ili neem ulje

Ulja ružmarina, metvice, neema, kamilice itd. učinkovito uklanjaju grinje. Ova organska ulja mogu brzo ubiti grinje i njihova jaja.

Osim toga, ulje nima sadrži azadirahtin, koji stvara nekoliko poremećaja u mozgu paukove grinje, odvraća ih od hranjenja i sprječava izleganje jaja. Postupno, kolonija paukove grinje izumire.

Kako uočiti paukove grinje na biljkama

Lako možete uočiti zarazu paukovim grinjama na biljkama kada počnu stvarati više osjetljivih mreža na lišću i stabljici. Također trebate potražiti druge znakove kao što su:

Fotografija paukove grinje izbliza

Načini da se riješite grinja na biljkama

Odmah izolirajte svoje biljke od zdravih s grinjama. Odrežite zahvaćene dijelove biljke i pravilno zalijte svoje biljke. Pazite da voda ispere sve mreže ili grinje s lišća.

Iako su ovo neki od prvih i najosnovnijih koraka koje trebate poduzeti, postoje mnoge druge alternative. Pogledajmo neke od njih ovdje:

 1. tekući sapun

Pomiješajte žličicu sredstva za pranje posuđa s toplom vodom i ulijte u bočicu s raspršivačem. Sada raspršite smjesu po lišću, stabljici i tlu vaše biljke. Pomoći će ugušiti bube i polako ih ubiti.

 1. Jabučni ocat

Napravite mješavinu jabučnog octa s vodom i krpom obrišite lišće biljke. Također možete raspršiti smjesu kako biste stvorili premaz koji će ubiti grinje i spriječiti njihov povratak.

 1. Kontrola štetočina od insekata

Ponekad morate unijeti jednog štetočina da biste se riješili drugog.

Predatorske grinje, bubamare i čipkarice učinkoviti su repelenti protiv štetočina koje možete koristiti u svom vrtu kako biste se riješili paukova grinja. Također su prikladni za unutarnju upotrebu i prihvatljivi su za kućne ljubimce.

Koji su rani znakovi da imate paukove grinje?

Prevencija je najbolji lijek, a rani znakovi zaraze paukovom grinjom su ključni.

Iako je teško vidjeti paukove grinje u njihovim ranim stadijima, preporučamo korištenje povećala i provjeru bijelih pokretnih mrlja barem jednom tjedno.

Kako grinje mogu oštetiti vaše biljke?

Najveća šteta koju biljka trpi od zaraze paukovim grinjama je na lišću.

Može se vidjeti “tačkanje”, što je stvaranje žutih ili bijelih mrlja po cijeloj površini. Na kraju lišće požuti, uvije se prema unutra i umire. Vaše biljke također mogu umrijeti zbog jake zaraze.

Osim toga, grinje mogu oštetiti vaš prekrasan povrtnjak uništavajući lišće i smanjujući prinos.

Na primjer, ako u svom vrtu uzgajate rajčice, primijetit ćete male i smežurane rajčice kada su napadnute grinjama. Također ćete vidjeti trake koje stvaraju povoljno tlo za razmnožavanje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Vodič za njegu i uzgoj lavande Hidcote

Hidroponija Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako hidroponski uzgajati rajčice

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće kalateje požuti?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Listovi ljiljana mira postaju žuti – 10 uzroka i rješenja

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)

Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke

Mogu li biljke dobiti previše svjetla?