Kako pripremiti vrt za zimu (Kratki vodič)

1682617254 So bereiten Sie einen Garten fur den Winter vor Kurzanleitung

Provođenje vremena u vrtu najzabavnije je kada je toplo vrijeme. Međutim, posao koji obavljate kako biste pripremili svoj vrt za zimu uvelike doprinosi održavanju zdravog izgleda vaših biljaka tijekom cijele godine. Ovaj članak će vam dati znanje i smjernice koje su vam potrebne kada pripremate vrt za zimu.

Osnove pripreme za konzervatorij

Postoji nekoliko važnih zadataka koje treba obaviti svake godine neposredno prije zahlađenja. Iako će mnoge od ovih mjera učiniti malo da vaš vrt trenutno izgleda impresivno, one će utjecati na izgled vašeg vrta u sljedećoj vegetacijskoj sezoni. Sljedeći savjeti također će potaknuti vaše biljke da izbace svoj najjači rast kada stigne proljeće.

Uklonite uvele biljke i korov

Prvi korak u pripremi vrta za zimu je završno čišćenje. Tijekom ovog čišćenja trebali biste se usredotočiti na uklanjanje sljedećeg iz vaših vrtnih gredica:

 • Uvele ili osušene biljke
 • plijeviti
 • mrtvo lišće

Ostavljanje bilo koje od ovih vrsta biljnih tvari u vrtnim gredicama može uzrokovati probleme. Osobito mrtve biljke, uključujući mrtvo lišće, mogu potaknuti rast gljivica, plijesni i bakterija koje kasnije štete vašim biljkama.

Istina je da možete koristiti mrtvo lišće kao organsku tvar koja obogaćuje vaše tlo dok ono propada. Međutim, prekomjerne količine lišća zadržavaju vlagu koja može dovesti do plijesni i drugih problema. Također biste se trebali usredotočiti na uklanjanje korova iz svog vrta. Kako ove biljke umiru tijekom zime, mogu za sobom ostaviti sjeme koje može niknuti i prestići vaš vrt u proljeće.

Kako poboljšati vrtnu zemlju preko zime

Brzi vodič kako pripremiti vrt za zimu

Kasna jesen je izvrsno vrijeme za dodavanje dodataka tlu u vaše vrtne gredice. Ova praksa je češća u drugim razdobljima godine, ali nema razloga da to ne učinite u pripremi za zimu. Evo nekih materijala koje biste trebali koristiti za obogaćivanje tla:

Dodavanje ovih promjena u jesen daje im vremena da se razgrade u dostupne hranjive tvari za vaše biljke. To znači da će vaše biljke čim stigne proljeće imati spremno dostupnu zalihu goriva bogatog hranjivim tvarima kako bi njihova sezona rasta dobro započela.

Jedan od najlakših načina za dodavanje ovih promjena je korištenje vila za rahljenje prvih nekoliko centimetara zemlje u vašem vrtu. Nakon što je tlo rastresito, možete dodati aditiv za tlo po svom izboru i pomiješati ga u prvih nekoliko slojeva. Kao što možete očekivati, ovaj zadatak je nevjerojatno težak kada je tlo već zaleđeno. Pazite na temperaturu kako biste bili sigurni da ćete promijeniti tlo dok je još obradivo.

Što posaditi u stakleniku

Iako se može činiti pomalo kontraintuitivnim, postoje neke biljke koje možete i trebate posaditi neposredno prije zime. Tipično, ove biljne vrste spadaju u jednu od ove dvije kategorije:

Ove dvije vrste biljaka igrat će vrlo različite uloge u vašem vrtu. U sljedeća dva odjeljka, pokrit ćemo neke primjere kako koristiti ove biljke i kako one mogu koristiti vašem krajoliku.

Posadite pokrovne usjeve prije zime

Ovaj prvi set biljaka, koji bi trebao biti posađen prije zime, najrelevantniji je za poljoprivrednike i vrtlare amatere koji uzgajaju hranu kod kuće. Ako spadate u jednu od ovih skupina, onda znate da neće svi vaši usjevi biti prisutni na njihovim poljima tijekom cijele godine. Umjesto toga, svaki usjev žanju u određeno doba godine, često ostavljajući praznu parcelu.

U idealnom slučaju, ne biste trebali ostaviti takvo zemljište prazno jer to može uzrokovati eroziju i druge probleme za vaše tlo. Kako biste izbjegli takve probleme, razmislite o sadnji jednog od ovih pokrovnih usjeva na prazna područja vašeg vrta u jesen:

Bilo koji od ovih pokrovnih usjeva trebali biste posaditi u ranu jesen. Nakon što to učinite, ove će biljke pomoći u umjerenim temperaturama tla, a istovremeno će pomoći u održavanju idealne ravnoteže hranjivih tvari u tlu i smanjiti bilo kakvu eroziju koju biste inače mogli doživjeti.

Posadite lukovice prije zime

Ova druga skupina biljaka, koju treba saditi prije zime, malo je uzbudljivija. Jesen je savršeno vrijeme za sadnju mnogo različitih sorti cvjetnih lukovičastih biljaka koje će za samo nekoliko mjeseci početi izgledati nevjerojatno. Evo nekih od najpopularnijih lukovica za sadnju u jesen:

 • tulipani
 • narcisi
 • šafran
 • zumbul
 • Scilla

Sadnja lukovica cvijeća je čin strpljenja jer ne možete očekivati ​​rezultate dok vrijeme nije dovoljno toplo da ove biljke izrastu iz zemlje. Ali kao što vidite, neko od najpopularnijih cvjetova u krajoliku može biti vaše ako želite posaditi lukovice u jesen.

Općenito, trebate pričekati da se tlo ohladi, ali ne potpuno smrznuto, prije sadnje lukovica. Također biste trebali odvojiti vrijeme i pročitati sve upute za sadnju relevantne za vrstu lukovičaste biljke koju planirate uzgajati.

1682617251 98 Kako pripremiti vrt za zimu Kratki vodič

Još nekoliko savjeta za pripremu sunčališta

Prethodni odjeljak pomoći će gotovo svakom vrtlaru da razvije korisnu rutinu održavanja vrta u pripremi za zimu. Međutim, uvijek postoji više ideja koje možete razmotriti kada je u pitanju održavanje vrta. Istražimo neka od ovih posebnih razmatranja kako biste svoj vrt mogli pripremiti za zimu bolje nego ikad.

Znati kada orezati vrt za zimu

Do sada znate da je rezanje suvih biljaka jedan od najvažnijih dijelova pripreme vrta za zimu. Ali ono što većina ljudi ne razumije je kada bi se to trebalo dogoditi. U mnogim slučajevima najbolje je podrezati svoje vrtne biljke na znak prvog laganog mraza u sezoni. Ovo se često događa od sredine do kasne jeseni, ovisno o vašem području.

Priprema povrtnjaka za zimu

Priprema povrtnjaka za zimu uključuje mnogo istih zadataka koje biste obavili za bilo koji drugi vrt. Međutim, postoji nekoliko dodatnih poslova koje možete preuzeti u ovom trenutku kada radite s povrtnjakom. Na primjer, možete razmisliti o proširenju svog povrtnjaka ili testiranju pH kako biste bili sigurni da povrće koje planirate uzgajati ima prave uvjete. Postoji i neko povrće poput češnjaka koje možete posaditi u ovo vrijeme.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Uzgoj začinskog bilja

Najbolje kulinarske biljke za uzgoj

Tlo i gnojenje Uzgoj povrća Zaštita biljaka

5 jednostavnih koraka za uzgoj kukuruza u vrećama za uzgoj

Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja Zaštita biljaka

Koje začinsko bilje može rasti u kući zimi?

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati monsteru