5 koraka za uspješan uzgoj patlidžana u kontejnerskom vrtu

Ljetna berba patlidžana daje ukusno i nježno voće koje možete uključiti u svoje kuhanje. Ako želite uživati ​​u takvoj žetvi, morate naučiti kako uspješno uzgajati patlidžan. Kao što ćete uskoro vidjeti, uzgoj ovih biljaka u kontejnerskim vrtovima jedan je od najboljih pristupa. Ovaj će vas članak naučiti svemu tome i više od pet jednostavnih koraka za uzgoj patlidžana u posudama:

 1. Koristite najbolju posudu za patlidžan
 2. Pronađite zemlju koju će vaš patlidžan voljeti
 3. Sadite patlidžane u pravo doba godine
 4. Dajte svom patlidžanu vodu i hranjive tvari
 5. Saznajte kada i kako brati patlidžane

Koristite najbolju posudu za patlidžan

Bez obzira koje biljke uzgajate, impresivan vrt s kontejnerima počinje s kvalitetnim kontejnerima. Ali ne daju vam svi spremnici iste šanse za uspjeh, što znači da trebate znati na što trebate obratiti pozornost pri odabiru. Općenito, najbolji spremnici su oni koji imaju:

 • Odlična drenaža za vodu
 • Puno prostora za razvoj korijena
 • Otporni, izdržljivi materijali

Uobičajeni materijali spremnika

Nekoliko materijala za posude korisno je u mnogim situacijama, uključujući i uzgoj patlidžana. Svaki od sljedećih je lako dostupan i nudi jedinstven skup prednosti i nedostataka:

 • volumen
 • posuđe
 • Kamen
 • plastični
 • Materijal

Možete odvojiti vrijeme za istraživanje i procjenu svake od ovih opcija. Kada to učinite, mogli biste brzo shvatiti da postoji jedna opcija koja se izdvaja od ostalih.

Prednosti vrećica za uzgoj tkanine

Vreće za uzgoj tkanine imaju mnoge prednosti koje im omogućuju da nadmaše druge opcije spremnika. Evo nekih od glavnih prednosti korištenja vrećice za uzgoj tkanine:

 • Izvrsna drenaža
 • Kontinuirano strujanje zraka
 • Umjerenost temperature tla

Ove prednosti proizlaze iz činjenice da su platnene vrećice izrađene od poroznog materijala. Ova propusnost osigurava nevjerojatno učinkovitu drenažu i sprječava da vaš oblik tla postane vlažan. Prozračnost platnenih vrećica također omogućuje bolji protok zraka oko korijena, sprječavajući drastične promjene temperature tla koje mogu šokirati vaše biljke.

Koristite tamnu posudu za patlidžan

5 koraka za uspješan uzgoj patlidžana u kontejnerskom vrtu

Patlidžanima je potrebno toplo vrijeme za rast i proizvodnju plodova. Temperatura tla često je glavni faktor u tome koliko će vaša biljka biti uspješna. Koristan način da održite tlo toplim je korištenje tamne posude.

Tamne boje apsorbiraju više svjetla od ostalih nijansi. Ako imate posudu koja je crna, plava ili neke druge tamne nijanse, ona bolje iskorištava sunčevu svjetlost koja pada na nju.

Umjesto da reflektira ovo svjetlo, tamni spremnik ga upija. Ova apsorpcija topline čini tlo malo toplijim nego što je normalno, što pruža bolje okruženje za razvoj korijena patlidžana.

Posudu postavite na sunčano mjesto

Nakon što ste pronašli pravi spremnik, vrijeme je da odlučite gdje ćete ga postaviti. Da biste uzgojili patlidžan, morate ga staviti na mjesto koje ima punu sunčevu svjetlost. Potražite mjesto koje je šest ili više sati izloženo suncu.

Osim pronalaženja odgovarajuće sunčeve svjetlosti, trebali biste odabrati i lako dostupno mjesto. Na ovaj način možete lako pristupiti svom patlidžanu kako biste mu pružili potrebnu njegu i ubrali plodove u pravo vrijeme.

Pronađite zemlju koju će vaš patlidžan voljeti

Nakon što pronađete posudu za patlidžane, morat ćete je napuniti zemljom. Najbolje tlo za uzgoj patlidžana je:

Također je korisno dodati promjene u tlo koje koristite. Materijali poput komposta izvrsni su za dodavanje organskih hranjivih tvari koje vaši patlidžani mogu iskoristiti kako bi podržali svoj rast. Također morate pronaći načine da održite tlo vlažnim, ali ne previše mokrim.

Održavajte vlažnost tla pomoću malča

Malčiranje je još jedan standardni vrtlarski posao koji je posebno važan za patlidžan. Patlidžani više vole živjeti na punom suncu, ali također moraju imati stalno vlažno tlo.

Ako je vaše tlo izloženo i na suncu koje je potrebno patlidžanu, lako se može osušiti tijekom vrućeg razdoblja. Zato uvijek trebate dodati sloj malča na tlo u posudi.

Dva do tri inča sloj organskog malča pomaže tlu da zadrži vlagu i odgovarajuću temperaturu. Također se s vremenom razgrađuje kako bi tlu dodalo više hranjivih tvari.

Sadite patlidžane u pravo doba godine

Jedna činjenica koju trebate znati o sadnji i uzgoju patlidžana je da ova biljka preživljava samo u toplim godišnjim dobima. Nemojte uzgajati svoje patlidžane u tlu koje je ispod 50 stupnjeva Fahrenheita.

Također biste trebali znati da patlidžani rastu samo u određenim zonama otpornosti. Raste kao jednogodišnja biljka u zonama od pet do devet. U zonama 10, 11 i 12 je višegodišnja biljka.

Ako radite u vrtu u hladnijem dijelu ovog područja, pričekajte kasno proljeće da svoje patlidžane uzgajate vani. Velike su šanse da ćete svoje sjeme morati započeti u zatvorenom prostoru prije nego što stigne proljeće kako biste svom patlidžanu dali dovoljno vremena da naraste u nadolazećoj sezoni.

Kako saditi patlidžane u kontejnere

Vrijeme je ključno kod sadnje patlidžana, kao i tehnika. Recimo da počnete od sjemena i živite u regiji gdje su zime prehladne da bi patlidžan mogao rasti na otvorenom. U tim slučajevima trebali biste započeti sjetvu otprilike šest do deset tjedana prije posljednjeg zimskog mraza. U ovom trenutku, koraci koje treba slijediti su:

 • Namočite sjemenke u vodi preko noći
 • Napunite posudu za sjeme zemljom bogatom hranjivim tvarima
 • Zabodite sjeme oko pola inča u zemlju
 • Dajte vodu tjedno
 • Nakon otprilike dva tjedna presadite sadnice u željenu posudu
 • Stavite svoju posudu vani nakon zadnjeg mraza

Patlidžanima je često potrebna relativno duga sezona rasta. Zbog toga je važno da svoje sjeme započnete rano i u zatvorenom prostoru gdje je dovoljno toplo da preživi. Držite svoje sjeme na području koje ima najmanje 60 stupnjeva Fahrenheita ili više tijekom klijanja.

Dajte svom patlidžanu vodu i hranjive tvari

Nakon što ste uspješno posadili svoj patlidžan u posudu, vrijeme je da preuzmete stalnu njegu koja je biljci potrebna. Redovita opskrba vodom i hranjivim tvarima je ono što je patlidžanu potrebno kako bi pokazao svoj najsnažniji rast i dao žetvu vrijednu divljenja.

Kako zalijevati patlidžane u posudama

Zalijevajte patlidžane jednom tjedno. Ako to učinite, najbolje je odjednom namočiti korijensku kuglicu umjesto da vodu dajete u malim količinama. Općenito, patlidžanu biste trebali dati oko 2,5 cm vode tjedno.

Gnojidba patlidžana u posudama

Osim redovitog zalijevanja, svom patlidžanu morate dati i dovoljno gnojiva. Općenito, najbolje je gnojiti dva puta tijekom vegetacije.

Prvu primjenu treba obaviti odmah nakon sadnje. Drugi bi trebao biti u ljeto, neposredno prije razvoja ploda. Prilikom gnojidbe koristite mješavinu koja sadrži jednake količine dušika, fosfora i kalija.

1682627296 951 5 koraka za uspješan uzgoj patlidžana u kontejnerskom vrtu
 • Provjerena proteinska i biljna formula za brze rezultate i hranjenje tijekom 6-8 tjedana
 • Daje izvrsne rezultate za rajčice, voće, povrće, začinsko i bobičasto voće
 • Idealan za unutarnju i vanjsku upotrebu u svim regijama Sjedinjenih Država
 • Balanced Triple Play 8-8-8 formula: 8% dušika za rast biljaka; 8% fosfora za plodove i cvijeće; 8% kalija za jake korijene
 • Pokriva do 250 četvornih metara. Pakiran u vrećicu koja se može ponovno zatvoriti za praktično skladištenje kada se ne koristi

Cijene iz Amazon Product Advertising API-ja na:

Cijene i dostupnost proizvoda točne su na prikazani datum/vrijeme i podložne su promjenama. Sve informacije o cijenama i dostupnosti prikazane su na [relevant Amazon Site(s), as applicable] u trenutku kupnje vrijede za kupnju ovog proizvoda.

Saznajte kada i kako brati patlidžane

Nakon što je većina teškog posla oko sadnje i njege patlidžana obavljena, vrijeme je za berbu. Kao i kod sadnje, berba patlidžana je stvar vremena i tehnike.

Najbolje vrijeme za berbu patlidžana

Ironično, pomoglo bi ne dopustiti da plod patlidžana potpuno sazri. Plodovi patlidžana koji nisu potpuno zreli često imaju bolji okus i teksturu.

U mnogim slučajevima potrebno je oko 100 dana ili više da stigne žetva kada se patlidžan uzgaja iz sjemena. Međutim, to ovisi o vašoj regiji, vrsti patlidžana koje uzgajate i koliko dobro brinete o svom patlidžanu.

Još jedna prednost berbe patlidžana malo ranije je to što potiče biljku da proizvodi više plodova. Nakon što se plod počne razvijati, pravilno uklanjanje iz biljke najbolji je način za poticanje velike žetve.

Kako ubrati patlidžan

Kad vidite patlidžan spreman za berbu, uklonite ga oštrim škarama. Da biste to učinili, pronađite patlidžan s glatkom, sjajnom kožom, a zatim pronađite stabljiku. Slijedite peteljku oko centimetar od ploda i tamo napravite svoj rez.

Što su vam alati oštriji, lakše ćete prorezati stabljiku patlidžana. Rezanje na pravom mjestu olakšat će vašem patlidžanu oporavak od ove rane i poslati svoju rastuću energiju na nove plodove.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj sobnu biljku Anthurium

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaštita biljaka

Ruska kadulja naspram lavandi

Kreativni projekti sa sobnim biljkama Ručni rad i ukrasi

Aktivnosti u vrtu za predškolsku djecu: Zabava i obrazovanje za malu djecu u vrtu

Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Moss Pole Monstera: Vodič za uzgoj i njegu

Travnjaci i ukrasno bilje

Velike Hoste i savjeti za njihov uzgoj