Briga za kalateju musaicu – Kako uzgajati kalateje

wop Kalateja musiaca75432

Kalateja musaica (službeno nazvana Goeppertia kegeljanii ) kombinira zapanjujuće zamršeno lišće i lakše zahtjeve za njegom od mnogih drugih kalateja, što je čini prekrasnom sobnom biljkom za uzgoj. Ovaj članak pokriva sve što trebate znati o njezi kalateja musaica kako bi vaša biljka bila uspješna iz godine u godinu.

Zahtjevi za njegu kalateja musaica uključuju jarko, neizravno svjetlo, vlažnost od 50-80% i dobro drenirajuće tlo koje se cijelo vrijeme održava lagano vlažnim. Osigurajte da se temperature održavaju između 18-30°C, izbjegavajte propuh i lagano gnojite svakih 4-6 tjedana tijekom proljeća i ljeta.

Pregled kalateje musaice

Podrijetlom iz Brazila, a prvi put dokumentiran kao Maranta bella  od strane Williama Bulla 1875. godine, ovaj član obitelji Marantaceae manje je dostupan od nekih drugih kalateja, ali je zadovoljstvo rasti i ja bih temeljito preporučio da ga uzmete.

Većina kalateja ukrašena je zadivljujućim lišćem koje privlači pažnju, u kombinaciji s zahtjevnim zahtjevima za njegu. Kalateja musaica je malo podcijenjenija, ali po meni ništa manje lijepa. Srećom, za njega je malo lakše brinuti se nego za neke od njegovih zahtjevnih rođaka.

Sa srednje zelenim, nježno zakrivljenim, blago sjajnim listovima s uzorkom najzanimljivijeg i najljepšeg križnog ili mozaičnog uzorka, nije teško shvatiti zašto je skovan zajednički naziv “Mreža”.

Naziv kalateja musaica se obično koristi u trgovini sobnim biljkama. Međutim, službeni naziv ove biljke je Goeppertia kegeljanii . Kao i kod mnogih biljaka, postoji čitav niz drugih imena koja je ova biljka već dobila.

 • Kalateja bella
 • Maranta bella
 • Maranta tessellata
 • Goeppertia kegeljanii
 • Kalateja musaica

Da stvari budu jednostavne, ja ću se zadržati na kalateji musaici jer je ovo ime koje ćete najvjerojatnije vidjeti kada tražite ovu biljku.

wop Kalateja3674899

Sažetak njege kalateje musaice

Znanstveno imeGoeppertia kegeljanii ( kalateja musaica je prihvaćen sinonim)
PodrijetloBrazil
Zahtjevi za svjetloSvijetlo, neizravno svjetlo, iako će tolerirati veći raspon rasvjete od nekih drugih kalateja.
ZalijevanjeTemeljito zalijte nakon što se gornji centimetar zemlje osuši. Pazite da se posuda dobro ocijedi nakon zalijevanja.
TloDobro drenirajuće tlo, ali zadržava vlagu. Mješavina 2/3 treseta ili koko kokosa i 1/3 perlita je dobra opcija.
Temperatura18°C do 30°C. Prestat će rasti ispod 15°C.
GnojivoGnojite uravnoteženim pripravkom svakih 4-6 tjedana tijekom proljeća i ljeta.
Vlažnost>50%, ali 60-80% je idealno.
CvjetanjeNe cvjeta često u zatvorenom prostoru. Beznačajni bijeli cvjetovi na kratkim peteljkama rastu izravno iz rizoma.
ObrezivanjeMinimalni zahtjevi za obrezivanje. Uklonite mrtvo ili oštećeno lišće neposredno iznad razine tla.
RazmnožavanjeRazmnožava se dijeljenjem rizoma.
Ponovno zalijevanjePresadite samo ako je rast ograničen ili ako biljka postaje prevelika za posudu.
Bolesti i štetočineSklona štetnicima uključujući paukove grinje, brašnaste bube, tripse, ljuspice i gljivične gljivice. Prilično otporan na bolesti osim ako se ne zalije.
ToksičnostNetoksična
wop nhjk4eenkcjuh44wnwnck

Zahtjevi za svjetlošću kalateje musaice

Kalateja musaica će se najbolje snaći ako se drži na jakom, neizravnom svjetlu, iako je malo tolerantnija na promjenjivo osvjetljenje od ostalih kalateja. Malo izravne sunčeve svjetlosti ujutro ili kasno navečer vjerojatno neće naškoditi, ali intenzivnija izravna sunčeva svjetlost će spržiti lišće.

Rasvjeta za kalateje predstavlja ravnotežu, jer želite osigurati dovoljno svjetla za promicanje zdravog rasta, a da lišće održavate u savršenom stanju.

Imajte na umu da ćete, kako se godišnja doba mijenjaju, možda morati premjestiti svoju kalateju musaicu kako biste bili sigurni da je osvjetljenje optimalno. Prozorska daska okrenuta prema sjeveroistoku mogla bi biti savršena zimi, ali će ljeti pružiti previše jarke sunčeve svjetlosti.

Pripazite na lišće i na prvi znak smeđih mrlja ili rubova razmislite je li osvjetljenje ispravno.

Jedna zanimljiva stvar koju treba primijetiti u vezi sa svjetlom je kako nevjerojatno kalateja musaica izgleda kada svjetlost sija kroz lišće. Držite svoju biljku na svjetlu i pogledajte s donje strane lišća kako biste vidjeli lišće mozaika u svom punom sjaju.

wop gnjuk5353hngkcuu44533nch

Zalijevanje

Kalateja musaica će se najbolje snaći u lagano vlažnim uvjetima, stoga je važno pozorno paziti na zalijevanje kako biste dobili najbolje od ove biljke. Provjerite svoju biljku svakih nekoliko dana i zalijevajte tek kada gornji centimetar tla postane suh na dodir.

Nakon što vaša biljka treba zalijevati, temeljito natopite tlo dok voda ne poteče slobodno iz drenažnih rupa. Pazite da višak vode iscuri iz posude barem nekoliko minuta kako korijenje na dnu posude ne bi ostalo u vodi.

Kao i kod rasvjete, zalijevanje je također ravnoteža. Kalateja musaica će jako uvenuti ako se tlo osuši, ali ima i osjetljivo korijenje koje je sklono truleži korijena ako se ostavi u vlažnim uvjetima. 

Kalateja musaica je malo otpornija na nesavršeno zalijevanje od nekih drugih kalateja, pa je ovo dobra biljka za koju se možete odlučiti ako niste sigurni jesu li kalateje prezahtjevne za vaš ukus.

Osjetljivost na vodu

Dok većina sobnih biljaka nije mučna oko vrste vode koja se koristi za zalijevanje, kalateje mogu biti osjetljive na vodu s visokim sadržajem kloramina, fluorida ili određenih otopljenih minerala.

Opet, malo voštaniji listovi kalateja musaica otporniji su na nesavršenu kvalitetu vode od nekih kalateja, ali to je ipak nešto što biste trebali uzeti u obzir ako naiđete na probleme.

Obratite pažnju na smeđe vrhove ili rubove listova u biljci koja se uzgaja u inače dobrim uvjetima. Ipak, imajte na umu da mnogi drugi problemi također mogu uzrokovati slične simptome, stoga provjerite imate li osnove prije nego što se brinete o vrsti vode koju koristite.

Prijeđite na kišnicu ili destiliranu vodu kako biste zalijevali svoju kalateju musaicu ako imate poteškoća i promatrajte što se događa s novim listovima dok se razvijaju.

Zahtjevi tla kalateje musaice

Kalateja musaica zahtijeva dobro drenirajuće tlo koje zadržava vlagu . Većina mješavina zemlje za sobne biljke će dobro funkcionirati za kalateju musaicu, ali obično preporučujem dodavanje nekog oblika drenažnog dodatka, poput krupnog pijeska, perlita ili šljunka, kako bi se poboljšala drenaža i smanjio rizik od prekomjernog zalijevanja.

Moja omiljena mješavina zemlje za kalateju musaicu je dva dijela treseta ili kokosovog vlakna i jedan dio perlita. 

wop nhjk4wnlhw

Zahtjevi za vlagu

Visoka vlažnost je ključni element njege kalateje musaice i neophodna je za održavanje vaše biljke u dobrom stanju. Niska vlažnost će uzrokovati da lišće izgubi višak vode, što će rezultirati smeđim vrhovima i rubovima listova, pa čak i uvijanjem lišća.

Najbolje je održavati vlažnost iznad 50%, ali više razine su još bolje. Jedino upozorenje je da vrlo visoka razina vlage može povećati rizik od gljivičnih i bakterijskih bolesti ako ventilacija nije dovoljna. Ako je vlažnost >80%, razmislite o postavljanju ventilatora u istoj prostoriji kao i vaše biljke kako biste poboljšali cirkulaciju zraka.

Volim koristiti digitalni mjerač vlažnosti (higrometar) za praćenje razine vlage u svom domu, tako da ga mogu prilagoditi prema potrebi. Smatram ga tako korisnim jer mi pomaže u održavanju pravih uvjeta za moje biljke. 

Može biti teško postići vlažnost zraka od čak i blizu 50% u sušnoj klimi ili u kućama s centralno grijanjem zimi. Postoji nekoliko stvari koje mogu pomoći da vaše biljke budu udobne.

 • Grupirajte svoje biljke zajedno. Isparavanje vode iz tla i transpiracija iz lišća povećat će lokalnu vlažnost.
 • Postavite jednu ili više posuda s vodom pored svoje biljke. Povećano isparavanje vode će poboljšati vlažnost.
 • Koristite ovlaživač zraka kako biste brzo i jednostavno povećali vlažnost na željenu razinu.
 • Izbjegavajte zamagljivanje biljaka jer je to relativno neučinkovito, a zapravo može povećati rizik od gljivičnih i bakterijskih bolesti lišća.

Zahtjevi za temperaturu

Kalateja musaica će napredovati pri normalnim temperaturama u zatvorenom prostoru od 18°C do 30°C, ali će općenito prestati rasti ispod 15°C i može pokazati znakove nevolje kada temperature znatno padnu ispod ove razine.

Glavni problem s temperaturom na koji ćete morati biti oprezni je propuh. I vrući i hladni propuh mogu uzrokovati značajnu štetu vašoj kalateji musaici, što rezultira venućem i smeđim lišćem.

Pazite da svoju biljku držite podalje od izvora topline, kao što su radijatori i otvori za grijanje, i držite se dalje od prozora i otvora za klimatizaciju.

Kako oploditi kalateju musaicu

Malo gnojiva može napraviti veliku razliku u zdravlju vaše kalateje musaice, ali važno je ne pretjerivati. Postoje dvije mogućnosti kada je u pitanju gnojidba.

Opcija 1 – Dodajte hranjive tvari u tlo kada sadite biljku. 10% komposta ili odljevaka od crva koji se dodaju mješavini zemlje mogu osigurati dovoljno hranjivih tvari za najmanje 1-2 godine i ne nose gotovo nikakav rizik od opeklina hranjivih tvari. Nedostatak toga je taj što će povećani organski materijal u zemlji ometati drenažu, povećavajući rizik od prekomjernog zalijevanja.

Opcija 2 – Redovito gnojite svoju kalateju musaicu biljnim gnojivom topivim u vodi. Ovo je moja preferirana opcija i koristim uravnoteženo, u vodi topivo biljno gnojivo sastavljeno od otprilike 1/4 do 1/2 jačine preporučene za biljke na otvorenom. Ovo primjenjujem svakih 4-6 tjedana tijekom proljeća i ljeta i izbjegavam gnojenje u jesen i zimu.

Organska gnojiva obično sporije oslobađaju svoje hranjive tvari, ali je manje sigurnosti u pogledu sadržaja hranjivih tvari u pripravku. Sintetička gnojiva pružaju veću sigurnost, obično djeluju brže, ali morate biti vrlo oprezni da ne pregnojite.

Soli gnojiva mogu se akumulirati u tlu tijekom vremena i to može utjecati na zdravlje vaše biljke, oštećujući i korijenje i lišće. Možda ćete primijetiti da se naslage soli nakupljaju na površini tla tijekom vremena.

Obično je dobra ideja svakih nekoliko mjeseci temeljito isprati tlo vodom kako biste isprali višak soli gnojiva iz tla.

wop 45jw4w545whjii4h5oijj 1

Cvjetanje

Kalateja musaica ne cvjeta često u zatvorenom prostoru, a cvjetovi nisu baš uzbudljivi kada stignu. Daju bijele cvjetove na kratkim peteljkama koje traju nekoliko tjedana i izlaze izravno iz rizoma. Kako se cvijeće proizvodi ispod lišća, lako ih je previdjeti.

Obrezivanje

Kalateja musaica ima vrlo niske zahtjeve za rezidbom i samo ćete povremeno trebati uklanjati mrtve ili oštećene listove. Najbolji način da to učinite je da ih odsiječete neposredno iznad razine tla sterilnim, oštrim škarama za obrezivanje.

Presađivanje

Kako kalateja musaica raste iz rizoma koji se s vremenom polako širi, biljka se može početi vezati za korijen nakon 2-3 godine u istoj posudi. Ipak, nemojte žuriti s presađivanjem, jer mogu biti malo osjetljivi na premještanje i prilično dobro podnose vezu s korijenom.

Presađivanje je općenito dobra ideja ako želite da vam biljka raste ili ako primijetite da se tlo vrlo brzo suši nakon zalijevanja.

Kako presaditi kalateju musaicu

 • Nježno izvucite biljku iz postojeće posude
 • Pregledajte korijenje kako biste provjerili njihovo zdravlje. Sve nezdravo lišće treba u ovoj fazi orezati sterilnim škarema. Pregledavanje korijena dat će vam dobru ideju o tome koliko je biljka bila zadovoljna vašim režimom njege.
 • Izbjegavajte previše uznemiravati korijen korijena ako sve izgleda zdravo jer prekomjerno ometanje korijenskog klupka može uzrokovati šok transplantacije nakon presađivanja.
 • Odaberite novu posuda koja je samo 3-5 centimetara veća od prethodne. Branje pretjerano velike posude uvelike povećava rizik od prekomjernog zalijevanja. Pobrinite se da posuda ima dosta drenažnih rupa.
 • Dodajte malu količinu mješavine zemlje na dno nove posude i postavite svoju biljku u središte posude. Cilj ovog dijela je dobiti razinu biljke točno u posudi.
 • Dodajte još zemlje oko strana kako biste napunili posudu zemljom i poduprli biljku. Izbjegavajte pretjerano sabijanje tla jer će to smanjiti prozračivanje i drenažu.
 • Lagano zalijevajte biljku. U ovoj fazi obično ne zalijevam previše, jer ponekad je korijenu potrebno neko vrijeme da počne učinkovito funkcionirati nakon presađivanja, a previše natapanje tla može povećati rizik od truljenja korijena.

Kako razmnožavati kalateju musaicu

Najbolji način za razmnožavanje kalateja musaica je dijeljenje zrele biljke. Pažljivo podijelite rizom na dva ili više dijelova u vrijeme presađivanja. Većinu rizoma trebali biste moći nježno odvojiti prstima.

Imajte na umu da je dijeljenje rizoma kalateja musaica ili bilo koje druge kalateje traumatično za biljku. Vjerojatnost je da će vaša podijeljena biljka prestati rasti barem mjesec ili dva nakon podjele i da će trebati dobru njegu kako bi preživjela proces neozlijeđena.

Savjeti za njegu kalateja musaica

Ovo su moji vrhunski savjeti za održavanje vaše kalateje musaice ( Goeppertia kegeljanii ) u vrhunskom stanju;

 • Zalijevanje, vlažnost i osvjetljenje su presudno važni za održavanje vaše kalateje musaice u dobrom stanju. Usredotočite se na ove aspekte skrbi iznad svih ostalih.
 • Razina vlage može se značajno mijenjati ovisno o vremenu, godišnjem dobu i brojnim drugim čimbenicima. Praćenje vlažnosti je od velike pomoći.
 • Redovito provjeravajte svoju biljku zbog štetočina, jer su rano otkrivanje i liječenje ključni za sprječavanje velikih oštećenja vaše biljke.
 • Smeđe lišće može biti uzrokovano višestrukim problemima, uključujući nisku vlažnost, nedovoljno zalijevanje, pretjeranu gnojidbu, višak izravne sunčeve svjetlosti itd. Uzmite u obzir sve aspekte njege kada prepoznate ovaj problem.
 • Izbjegavajte vlaženje lišća jer to može povećati rizik od bolesti. To nije problem na otvorenom, ali smanjena ventilacija u zatvorenom prostoru uvelike smanjuje isparavanje viška vode.
wop nh5ijklklhw4klwjaeyge

Štetočine

Osim što je teže održavati u dobrom stanju, kalateja musaica je također sklona velikom broju uobičajenih štetnika sobnih biljaka, uključujući paukove grinje, brašnaste bube , tripse , gljivične gljivice i ljuspice.

Štetočine će najvjerojatnije utjecati na biljke koje su oslabljene zbog loše njege, pa će održavanje vaše biljke u dobrom zdravlju pomoći da se smanji rizik od problema sa štetočinama.

Većina štetnika može se lako uočiti ako redovito pregledavate svoje biljke. Obično provjeravam svoje biljke svakih nekoliko dana da vidim treba li ih zalijevati i koristim ovu priliku da ih pomno pregledam ima li znakova štetnika.

Zaista je važno pogledati obje strane listova, uz stabljike, a također i u tlu radi bilo kakvih znakova štetnika.

Paukove grinje posebno je teško uočiti, a prvi znak će vjerojatno biti fina, tanka mreža koja se razvlači preko i između lišća. Izgubio sam brojne kalateje zbog paukovih grinja jer sam bio manje pažljiv nego što sam trebao biti, pa stvarno obratite pažnju.

Ako primijetite štetočine na svojoj kalateji musaici, prvi korak je da je izolirate od ostalih biljaka. Sljedeći korak je ručno uklanjanje što više štetnika. Možete koristiti vlažnu krpu ili oprati biljku tušem ili crijevom. Pazite da ne oštetite lišće prenasilnim prskanjem vode.

Nakon uklanjanja svih vidljivih štetnika, preporučam korištenje razrijeđenog spreja neem ulja, hortikulturnog sapuna ili izopropilnog alkohola kako biste ubili sve preostale štetočine. Možda biste željeli pokušati tretirati malu površinu svoje biljke kako ne biste oštetili lišće.

Držite svoju biljku odvojeno od ostatka vaših sobnih biljaka i ponovno tretirajte u tjednim intervalima dok ne budete sigurni da vaša biljka nema buba.

Bolesti

Srećom, kalateja musaica nije osobito sklona nekim specifičnim bolestima sobnih biljaka, osim onih uzrokovanih nesavršenim uvjetima uzgoja. Glavni način sprječavanja bolesti je izbjegavanje prekomjernog zalijevanja i osiguravanje dobre ventilacije u prostoriji u kojoj raste vaša kalateja musaica .

Toksičnost

Kalateja musaica je netoksična i sigurna za ljude i kućne ljubimce.

Veličina kalateje musaice

Kalateja musaica naraste do zrele veličine od oko 2 metra visine i 2-3 metra široke. Obično je manja od ove kada se kupi kao sobna biljka i raste relativno sporo.

Zadnja riječ

Općenito sam smatrao da je kalateja musaica (Goeppertia kegeljanii) jedna od kalateja za koje je lakše brinuti i dobro izgledati. Obožavam lišće s mozaičkim uzorkom koje nije nalik bilo kojoj drugoj sobnoj biljci koju posjedujem.

Nadamo se da je ovaj članak pokrio sve što trebate znati o njezi kalateja musaica kako bi vaša biljka uspjela i izgledala lijepo u vašem domu godinama koje dolaze.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: