Vodič za razmnožavanje šeflera (sa slikama)

wop Seflera54678

Schefflera arboricola , poznatija kao Umbrella Plant ili šeflera, je egzotična izgleda tropska biljka s puno osobnosti i prisutnosti. Ove popularne sobne biljke izgledaju sjajno kao pojedinačni središnji dijelovi ili kada se skupe zajedno – ne možete ih imati previše. U ovom članku ćemo opisati korake za uspješno razmnožavanje šeflera.

Razmnožavanje šeflera najbolje je obaviti uzgojem reznica stabljike u tlu ili vodi. Također se mogu razmnožavati iz sjemena ili raslojavanjem zraka, ali oni imaju ograničenja. Za uspješno razmnožavanje potreban je pravi materijal stabljike i ispravna temperatura, vlažnost tla, vlažnost i svjetlost.

Napomena : Držite reznice i drugi materijal šeflere podalje od kućnih ljubimaca i djece. Ti komadići mogu biti primamljivi, ali su otrovni!

Metode razmnožavanja šeflera

Iako to nisu biljke koje je najlakše uzgajati iz reznica stabljike, ovo je najčešća i najpraktičnija metoda razmnožavanja šeflera.

Raslojavanje šeflere je jednostavno, ali reproducira samo jedan novi primjerak u isto vrijeme.

Seflera3674899

Zašto razmnožavati šefleru?

Razmnožavanje je fantastičan način da povećate svoju kolekciju patuljastih šeflera:

 • To je učinkovito korištenje reznica stabljike koje su zaostale od rezidbe.
 • Bebe šeflere možete pokloniti!
 • Ako imate šefleru koju posebno volite, reznice stabljike prave točne klonove.

Kada razmnožavati šefleru

Najbolje vrijeme za reznicu stabljike je proljeće ili rano ljeto. To daje vašoj reznici vrijeme da se ukorijeni i učvrsti tijekom tople sezone, a matičnoj biljci olakšava oporavak.

Teoretski, vrijeme nije toliko važno za sobnu biljku koja se drži u zatvorenom tijekom cijele godine, ali imajte na umu da je uvijek izazov boriti se protiv majke prirode.

Kako razmnožiti šefleru

Koju god metodu odabrali za razmnožavanje, provjerite je li biljka bez štetnika i bolesti. Gnojite i napravite druge promjene mnogo prije velikog dana kako bi se biljka oporavila od bilo kakvog stresa.

wop ghjl3wwblugklh5ik543w6

Reznice stabljike

Šeflera nije najlakša biljka za razmnožavanje reznicama stabljike, ali možete uspjeti uz marljivu pažnju.

Dio velike stabljike i čvor rasta moraju biti uključeni u reznicu. Moguće je, akademski govoreći, polako natjerati reznicu lista da se ukorijeni, ali je dvojbeno može li se razviti u normalnu biljku.

Evo koraka za razmnožavanje šeflera reznicama stabljike:

1. Pripremite tlo za sadnju: dobro ga navlažite i promiješajte rukama dok ne bude suhih mrlja. Standardna mješavina za sadnju sobnih biljaka s malo dodanog vermikulita čini sjajnu mješavinu za ukorjenjivanje.

2. Koristite oštar instrument koji čisto reže. Škare imaju tendenciju da zgnječe stabljiku … najbolji je nož za razmnožavanje ili cijepljenje; zaobilaznice također dobro rade. Sterilizirajte svoj alat izopropilnim (trljajućim) alkoholom kako biste izbjegli širenje patogena na mlade nade.

3. Izrežite dio od 10-15 centimetara od stabljike neposredno iznad čvora lista, po mogućnosti na vrhu. Veličina stabljike trebala bi biti najmanje promjera olovke. Napravite ravan rez kako biste ubrzali žuljeve i smanjili potencijalno područje invazije patogena.

4. Odrežite donje listove; pobrinite se da ostavite barem jedan kompletan set listova.

Napomena: Obrezivanje će potaknuti grananje od čvora ispod rezanja, stoga planirajte svoju strategiju rezidbe u skladu s tim.

5. Ako reznicu ne sadite odmah, zamotajte je u vlažni papirnati ručnik kako biste spriječili gubitak vlage. Ne dopustite da se reznica osuši.

6. Evo tri osnovna načina da stimulirate korijenje na vašoj reznici:

 • Napravite rupu u površini tla, stavite kraj reznice u smjesu i učvrstite tlo oko njega. Po želji, umočite kraj u hormon za ukorjenjivanje kako biste stimulirali rast korijena.
 • Stavite reznicu u čistu vodu dok se ne pojave korijeni.
 • Kraj zamotajte u papirnati ubrus i pričvrstite gumicom. Ne zaboravite držati papir vlažnim!

7. Razmotrite ove izborne korake:

 • Preostale listove na reznici prepolovite, vodoravno, kako biste smanjili gubitak vlage kroz transpiraciju. Budući da reznica nema korijen, stabljika ima minimalnu sposobnost opskrbe lista vodom.
 • Hortikulturni topline tepih ispod ladice za rezanje može potaknuti brže zakorjenjivanje.

8. Lagano zalijevajte kako biste zatvorili tlo oko stabljike. Pobrinite se da smjesa ostane malo vlažna: ključno je da medij nije mokar ili previše suh.

9. Dajte reznici umjereno neizravno svjetlo, ali bez izravnog sunca. Niža razina svjetlosti smanjuje transpiraciju i pomaže usmjeriti energiju biljke na rast korijena.

10. Visoka vlažnost zraka važna je za rast reznica. Minimizira gubitak vode kroz lišće i povećava čvrstoću, što omogućuje ispravan rad sustava biljke.

Najlakši način za optimizaciju vlažnosti je podizanje reznica u posebnu ladicu s prozirnim plastičnim vrhom. Također možete postaviti prozirnu plastiku preko biljaka kako biste oblikovali šator: spriječite da plastika dodiruje lišće s potpornom konstrukcijom od nekoliko komada drva ili preoblikovanom žičanom vješalicom postavljenom oko ruba.

Svakodnevno skidajte plastičnu prevlaku kako biste prozračili reznice.

11. Uklonite mrtve ili raspadajuće reznice.

12. Reznica bi trebala početi puštati korijenje za otprilike mjesec dana. Biljka je spremna za presađivanje kada vidite novi rast na vrhu. Nemojte koristiti preveliku posudu– ako nova biljka pliva u praznom tlu, bit će teško pravilno regulirati vlažnost medija.

wop jk3w4nljh5wchc4

Uzgoj iz sjemena

Za uzgoj šeflera pune veličine iz sjemena potrebno je više vremena, ali to se može učiniti. Izazov je pronaći svježe sjeme iz kvalitetnih zaliha: kupujte sjeme samo iz renomiranih izvora.

Evo koraka:

 • Pripremite posudu za klijanje koristeći laganu zemlju.
 • Da biste povećali klijavost, potopite sjeme u vruću vodu od 60ºC 12 sati prije sjetve.
 • Posadite svako srednje veliko sjeme na dubinu koja je dvostruko veća od njegove veličine.
 • Lagano zalijevajte; održavajte tlo vlažnim, ali ne mokrim.
 • Održavajte temperature između 24ºC i º30C.
 • Stavite posudu na jako, neizravno svjetlo i dalje od izravnog sunca.
 • Klijanje obično traje od dva do tri mjeseca.
 • Presadite u pojedinačne posude kada sadnice dosegnu visinu od jednog do 5cm.
wop nugh3wjjnlhili4hw

Raslojavanje zraka

Patuljastu šefleru doista možete razmnožavati pomoću standardnih slojeva. To je malo truda za samo jednu novu biljku, ali može biti pouzdana metoda ako imate problema s reznicama stabljike.

 • Pronađite otvoreno mjesto na stabljici s listovima i iznad i ispod.
 • Uklonite vanjski sloj biljke u prstenu širine oko tri centimetara oko stabljike ili prerežite oko pola stabljike pod kutom.
 • Zamotajte to područje u vlažnu mahovinu sphagnum, stvarajući nakupinu veličine bejzbolske lopte i potpuno prekrivajući ranu.
 • Pokrijte mahovinu plastičnom folijom i pričvrstite svaki kraj trakom kako bi rana bila hermetična.
 • Za jedan do dva mjeseca unutar plastike bi se trebali pojaviti korijeni. Pričvrstite stabljiku ispod omota od mahovine i posadite tek ukorijenjeni dio u vlastiti spremnik.

Kolika bi trebala biti matična biljka?

Reznice stabljike mogu se obrezati sa bilo koje zdrave biljke. Samo pazite da ostavite dovoljno lišća da se biljka može vratiti.

Vjerojatno nećete primijetiti razliku u značajnoj biljci koja ima samo nekoliko reznica uzetih iz sebe. Zdrava biljka brzo će ponovno narasti “štetu.

Kako se brinuti za šefleru nakon razmnožavanja

Reznice šeflere imaju koristi od šatora koji stvaraju visoku vlažnost, ali možete odbaciti pokrivanje nakon što se biljka uspostavi. Iako je vlaga poželjna, zrele šeflere se mogu prilagoditi uvjetima manje od visoke vlažnosti.

Nakon što se razvije korijenski sustav, presadite reznicu u pojedinačnu posudu. Orezujte gornje izbojke kako biste potaknuli grananje.

Šeflerama treba svijetlo, neizravno svjetlo i labav, plodno tlo. Zahtijevaju tople temperature iznad 16ºC. Ne podnose mokre noge, pa pustite da se gornjih nekoliko centimetara osuši prije nego što ih temeljito zalijete – Žuto lišće čest je pokazatelj prekomjernog zalijevanja, ali to može biti i zbog brojnih drugih uzroka. Šeflere imaju tendenciju da padaju lišće kada se kronično podvode;

Šeflere je prilično teško za hraniti, ali budite nježni s novim biljkama. Razrijedite gnojivo na pola preporuke na etiketi. Lagane mjesečne primjene gnojiva tijekom vegetacijske sezone općenito su dovoljne, čak i za zrele biljke. Dodatne hranjive tvari neće pomoći mladoj biljci da raste brže i može oštetiti nježno korijenje.

wop nh45kujujlhc544c

Je li neke vrste šeflera lakše razmnožavati?

Postoje mnogi oblici šeflera , ali patuljasta verzija čini najsvestraniju i najsposobniju sobnu biljku. Raznobojne sorte imaju žute, zlatne ili bijele šare. Svi se razmnožavaju s istim stupnjem poteškoća i koriste iste metode.

Jedno upozorenje za razmnožavanje šarene šeflere reznicama je da se pobrinete da lišće koje odaberete ima malo šarenila. Potpuno zelena reznica može izrasti u biljku bez šarolikosti svog roditelja.

Ipak, nemojte odabrati reznicu koja je potpuno raznolika: nova biljka zahtijeva fotosintezu za proizvodnju energije, pa joj trebaju zelene površine koje sadrže klorofil.

Mora li vaša šeflera biti zdrava da bi se uspješno razmnožavala?

U pravilu želite razmnožavati samo zdravu biljku. Može biti primamljivo pokušati razmnožiti bolesni primjerak kao osiguranje od njegovog gubitka, ali vjerojatno će to biti uzaludna vježba i neće pomoći ni roditelju.

Reznice stabljike dijele iste unutarnje hranjive tvari kao i roditelj: nedostaci će stoga biti prisutni u novoj biljci. Reznica neće imati korijenje, pa se problemi povećavaju i brzo će se pojaviti – i drastično.

Hoće li razmnožene šeflere biti identične matičnoj biljci?

Razmnožavanje rezanjem stabljike koristi aseksualnu reprodukciju za stvaranje klona vaše biljke – novi primjerci će biti genetski identični roditelju. (Ovo vrijedi i za slojeve zraka.)

Imajte na umu da biljke s identičnim genima neće izgledati isto ako su im uvjeti uzgoja drugačiji. 

Sjeme se formira spolnim razmnožavanjem i proizvodi biljku s atributima oba roditelja. Ako imate omiljenu šefleru koju želite razmnožavati, reznice stabljike općenito su pravi način.

Koliko se reznica može uzeti s jedne biljke?

Možete učinkovito rastaviti osnovni primjerak na reznice i ostaviti ga ogoljenim ostacima, ali ako je to cijenjena ukrasna sobna biljka, htjet ćete pažljivo odrezati.

To je razlog zašto je vrijeme rezidbe izvrsna prilika za uzimanje reznica: Orežite u oblik koji želite i razmnožite podrezane stabljike. Ne zaboravite to učiniti na početku vegetacije za najbolje rezultate.

Koliko dugo treba reznicama stabljike da se uspostave?

Potrebno je nekoliko tjedana da korijenje nikne iz reznice i ubrzo nakon toga počnu puštati vrh. Nakon dva ili eventualno tri mjeseca, najuspješnije će reznice biti zdrave nove biljke.

Uobičajeni problemi razmnožavanja šelfera

Pažljivo pratite tlo, jer su glavna opasnost za vaše reznice stabljike gljivice i patogeni povezani s vlagom.

Možda neintuitivno, spuštanje reznica radi stvaranja visoke vlažnosti pomaže smanjiti opasnost od truljenja. Reznice će biti manje sklone isušivanju te će ostati čvršće i zdravije. Također, tlo ostaje ravnomjernije vlažno bez čestog zalijevanja.

Razmnožavanje šeflera nema stopostotnu uspješnost, stoga nemojte očekivati ​​uspjeh sa svakom rezanjem i uklonite sve one koje počnu propadati. Ostavljajući umiruće, raspadajuće biljke u skupini mogu dopustiti patogenima da rastu i napadaju druge reznice.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Žuta jajašca na lišću (Krivci i što možete učiniti)

Sobne biljke Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Njega fikusa Audrey (Ficus benghalensis)

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Moss Pole Monstera: Vodič za uzgoj i njegu