Koje stvari trebate znati za nevjerojatan urod mrkve

7 Dinge die Sie fur eine fabelhafte Karottenernte wissen sollten

Jednostavna i svestrana, mrkva je savršen dodatak mnogim jelima. Oni su glavno povrće za mnoge obitelji. Malo je povrća koje možete ispeći, kuhati, peći, sokovati i jesti sirovo kad bolje razmislite.

Tu se ne zaustavlja; Listovi mrkve jednako su ukusni i hranjivi, što ih čini izvrsnim u salatama, pestu ili smoothiejima. Čak možete uzgojiti mrkvu iz kuhinjskih ostataka! Mogućnosti su beskrajne.

Mrkva je među jeftinijim povrćem za kupnju i možda nije najisplativiji usjev za uzgoj.

Međutim, ako ih posadite, možete iskusiti najsvježiji, najslađi, najsočniji okus mrkve koji je dostupan, nešto što kupovne mrkve jednostavno ne mogu ponuditi.

Mrkve nisu izazov za početak; brzo će poletjeti nakon sadnje sjemena; Međutim, za dobivanje lijepih, velikih i ukusnih mrkvi u izobilju potrebno je nekoliko smjernica i savjeta. Dakle, evo nekih stvari koje biste trebali znati za fantastičnu žetvu mrkve.

Nema sumnje da mrkva u loncima u stakleniku počinje vrlo dobro. To znači da možete započeti sezonu rasta dok je još zima.

Velika je mana ovdje, međutim, što su sadnice mrkve nevjerojatno osjetljive i radije ostaju na istom mjestu.

To ne znači da ih ne možete prenijeti, ali postoji velika vjerojatnost da ćete ih oštetiti i proizvesti mali i zakržljali urod.

Mrkva je otporno povrće i slab mraz joj ne pogađa toliko koliko drugim kulturama. To je zato što je to korijen mrkve koji konzumiramo i koji raste ispod zemlje.

Dakle, ako ste još uvijek zainteresirani za početak uzgoja mrkve vrlo rano, možete pokušati koristiti biorazgradive posude koje možete zabiti ravno u zemlju kada je vrijeme dovoljno toplo.

Alternativno, možete pričekati proljeće i zabiti ih ravno u zemlju, što je najbolja opcija.

Koristite cloche ili flis kako biste zaštitili lišće od većeg pucanja u hladno proljeće.

Koristite rastresito i pjeskovito tlo

1682653032 521 7 stvari koje trebate znati za fantastičnu berbu mrkve

Mrkve su osjetljive male sadnice, posebno sorte Imperator, a budući da jedete korijen biljke, morate biti posebno oprezni što se događa ispod zemlje.

Priprema tla prije sadnje je najvažnija ako želite izbjeći mrkve nasumičnog oblika, krive ili rašljaste mrkve.

Ove su deformacije uobičajene kada nešto stane na put rastu južno. Kamenje, kamenje i grumenje zemlje su krivci i moraju se ukloniti prije sadnje sićušnog sjemena.

Mrkva također ne raste dobro na teškom tlu, tako da će vam se izgledi za uspjeh znatno povećati za nevjerojatan urod, ako uložite u uzdignute gredice koje možete ispuniti finom i pjeskovitom zemljom, bez grudica.

Uzdignute gredice također su odlične jer možete plijeviti korov unutar i oko mrkve bez zbijanja tla hodanjem po njima.

1682653032 183 7 stvari koje trebate znati za fantastičnu berbu mrkve

Naravno, mrkvi su potrebni hranjivi sastojci, ali u usporedbi s biljkama poput rajčice, nadopunjavanje gnojivom ili svježim stajnjakom je nepotrebno i štetno za krajnju liniju vaše mrkve.

Učinak previše gnojiva je manja, dlakavija, pomalo čudna mrkva, a previše dušika također može uzrokovati grananje povrća.

Vaše će mrkve vjerojatno rasti duže, ravnije i ukusnije ako im dopustite da pronađu svoju hranu i prisilite ih da se razmnožavaju dublje u tlo.

Izbjegavajte pretrpanost

1682653032 62 7 stvari koje trebate znati za fantastičnu berbu mrkve

Mrkvi je potreban prostor. Ovdje nema petljanja. Mrkve koje su posađene preblizu jedna drugoj vjerojatno će biti manje i manje ukusne.

Lako ih je pokušati ugurati kako biste mogli proizvesti više, ali u idealnom slučaju morat ćete posaditi sjemenke na udaljenosti od oko 3cm, iako to može biti teško ako šijete izravno u zemlju jer su sjemenke tako sitne.

Kada vam sjeme počne pucati, uklonite nekoliko sadnica tako da budu udaljene 5-7cm jedna od druge. Bez prostora korijenski sustav mrkve ne može u potpunosti rasti.

Održavanje mrkve od izraslog korova također će pomoći da vaš usjev bude zdrav. Sve što raste u vašoj mrkvi ili oko nje ima korijenski sustav koji izravno utječe na vašu mrkvu.

Držite tlo hladnim

1682653032 245 7 stvari koje trebate znati za fantastičnu berbu mrkve

Mrkve vole hladno vrijeme i ne uspijevaju dobro u tropskim ili suptropskim klimama, iako to ne znači da ne vole sunce.

Sadnja mrkve u proljeće ili jesen vaša je najbolja opcija, ali to ovisi o tome gdje živite.

Da bi sjeme mrkve proklijalo i raslo, savršeno je održavati temperaturu oko 55-75 stupnjeva i trebali biste vidjeti neke male zelene klice već tjedan dana nakon sadnje sve dok je tlo vlažno.

Nemojte biti prebrzi

1682653032 450 7 stvari koje morate znati za fantastičnu berbu mrkve

Budući da su listovi mrkve tako impresivni, mogu vas uljuljati u lažni osjećaj spremnosti.

Mrkvi treba oko 70 dana da sazrije, a znate da je zrela kada je lišće veliko i grmoliko i možete samo vidjeti vrhove mrkve kako vire kroz tlo.

Razočaranje što ste ih prerano podigli je stvarno jer više ništa ne možete učiniti kada se dignu.

Ako želite stalnu opskrbu mrkvom tijekom cijele sezone, sijte sjeme svaka dva tjedna osim ako je vrijeme u vašem području prevruće.

1682653032 713 7 stvari koje trebate znati za fantastičnu berbu mrkve

Uzgoj mrkve sam po sebi sasvim je u redu, ali neke druge biljke izvrsni su prijatelji mrkvi i pomažu joj u stvaranju izvrsnih prinosa.

Veće biljke penjačice poput rajčice ili graška dobre su za stvaranje hlada i održavanje mrkve lijepim i hladnim tlom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: