Zašto moja Gardenija umire? (5 uzroka i kako ih popraviti)

wop orhideja89735466

Mirisni cvjetovi i sjajno zeleno lišće Gardenije čine ih užitkom za uzgoj u zatvorenom ili vani. Jedini problem je što ih je teško održati sretnima, pa se morate naporno truditi da biste u njima uživali na najbolji mogući način. Ako ste otkrili da vaša Gardenija umire ili izgleda pomalo nezdravo, ovaj će vam članak pomoći da shvatite u čemu je problem i da vaša biljka ponovno napreduje.

Najčešći uzrok umiranja Gardenije je trulež korijena uzrokovana vlažnim uvjetima tla ili prekomjernim zalijevanjem. Potražite općenito žutilo i venuće lišća unatoč mokrom tlu. Štetočine, bolesti, nedovoljno svjetla i prekomjerna gnojidba također su česti uzroci umiranja Gardenije.

Znakovi prekomjernog zalijevanja Gardenije (Gardenia Jasminoides)

Najčešći razlog uginuća Gardenije je prekomjerno zalijevanje, pa bi to trebalo biti prvo što provjerite. Točnije, svaki problem koji uzrokuje da vaša biljka sjedi u vlažnom tlu dulje vrijeme povećava rizik od truleži korijena, što je često kobno za zahvaćenu biljku.

Evo stvari koje treba tražiti, a koje mogu ukazivati ​​na prenavodnjenu Gardeniju;

 • Općenito žutilo lišća , često prvo s donjim, starijim listovima.
 • Rasprostranjeno opadanje lišća , unatoč vlažnom tlu.
 • Smeđi vrhovi listova , osobito utječu na novi rast.
 • Pupoljci opadaju unatoč dovoljnoj svjetlosti, temperaturi i vodi.
 • Iznenadno uvenuće vaše biljke.

Ako vaša biljka odgovara ovom opisu, sljedeća stvar koju trebate učiniti je identificirati zašto se to dogodilo.

Prekomjerno zalijevanje ima više veze s nedostatkom prozračivanja korijena nego s obiljem vode. Samo vlažni uvjeti tla sprječavaju cirkulaciju zraka unutar tla, uskraćujući korijenu kisik za disanje.

Bez stalne opskrbe kisikom, korijenje postaje pod stresom i slabi, umire ili podliježe oportunističkim patogenima koji uzrokuju trulež korijena.

wop Gardenija786308734

Kako popraviti Gardeniju koja je umrla zbog prekomjernog zalijevanja

Rješenje problema prekomjernog zalijevanja ovisi o čimbenicima koji uzrokuju da tlo ostane vlažno dulje nego što bi trebalo.

Provjerite sljedeće stvari kako biste vidjeli pridonose li neke lošem prozračivanju tla;

 • Zalijevanje prema rasporedu – Prije zalijevanja uvijek provjerite je li gornji centimetar tla suh. Dodavanje vode bez provjere treba li je vašoj biljci gotovo uvijek dovodi do problema. Gardenije najbolje uspijevaju kada im se tlo prije zalijevanja malo osuši. 
 • Ne isušivanje lonca u potpunosti nakon zalijevanja – Ne zaboravite isprazniti bilo koji pladanj ili lonac za kapanje nekoliko minuta nakon zalijevanja kako korijenje ne bi sjedilo u vodi.
 • Pobrinite se da lonac koji koristite ima dosta drenažnih rupa – nedostatak drenažnih rupa će uzrokovati nakupljanje vode na dnu lonca nakon zalijevanja, što uvelike povećava rizik od truljenja korijena.
 • Korištenje prevelikog lonca – Maloj biljci u velikom loncu trebat će dugo vremena da iskoristi dostupnu vodu u tlu nakon zalijevanja. Presadite svoju Gardeniju u posudu koja je dovoljno velika za biljku.
 • Uvjeti slabog osvjetljenja – Gardeniji je idealno potrebno 8 sati punog sunca dnevno kako bi ostale zdrave. Obavezno postavite svoju biljku na sunčanu prozorsku dasku ako raste unutra. Vaša će Gardenija trošiti manje vode u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a tlo će se sušiti sporije, povećavajući rizik od problema s prekomjernim zalijevanjem.
 • Materijal posude– neporozni materijali za posude kao što su plastika ili metal dulje zadržavaju vodu u tlu, povećavajući vrijeme potrebno da se tlo osuši. Prelazak na posudu od terakote pomoći će da se tlo brže osuši.

Trulež korijena Gardenije

Ako otkrijete da vaša Gardenija umire i mislite da je glavni krivac vlažno tlo, dobro je provjeriti ima li znakova truleži korijena prije nego što krenete dalje. Kada se trulež korijena pojavi, bit će utrka s vremenom kako biste spasili svoju biljku, jer će se ovaj problem samo pogoršati i dovesti do uginuća vaše biljke ako se ne liječi.

Evo koraka koje treba poduzeti za provjeru i liječenje truleži korijena kod Gardenija;

 • Nježno izvadite Gardeniju iz lonca i provjerite ima li na korijenu znakova truleži. Pokvareno korijenje bit će smeđe/crno, lomljivo, kašasto i vjerojatno će imati uvredljiv miris. Nježno uklonite višak zemlje oko korijena kako biste vidjeli opseg problema.
 • Koristite sterilne škare za rezidbu kako biste uklonili sve zahvaćeno korijenje. Ako je zahvaćeno manje od polovice korijena, postoji šansa da možete spasiti svoju biljku. Ako je zahvaćeno više od polovice korijena, vjerojatno bi bilo bolje biljku zbrinuti i krenuti iznova.
 • Nakon što su svi zahvaćeni korijeni obrezani, nježno uklonite preostalu zemlju oko korijena. Uzmite si vremena i idite nježno kako ne biste oštetili zdravo korijenje. Preostalo tlo isperite vodom, tako da korijenje bude potpuno otkriveno. Uklanjanje starog tla je važno jer će sadržavati iste patogene koji su uzrokovali trulež korijena.
 • Odaberite čistu posudu i presadite svoju Gardeniju koristeći svježu, dobro drenirajuću mješavinu za posude.
 • Lagano zalijevajte. Pazite da ocijedite što je više moguće viška vode.
 • Maksimalno povećajte vlažnost i stavite na jako, neizravno svjetlo na nekoliko tjedana. Korijenje presađene biljke bit će u stanju šoka i vjerojatno će trebati neko vrijeme da se oporavi. Za to je vrijeme važno smanjiti gubitak vode.

Nadamo se da bi vaša Gardenija trebala početi proizvoditi novi rast nakon 6-8 tjedana. Uspješnost liječenja truleži korijena daleko je ispod 100%, tako da nema jamstva da će se vaša biljka oporaviti. Ovaj proces daje mu najbolju šansu.

wop nghu5i0h80934h09hz503p8g

Zašto mojoj Gardeniji opada lišće?

Opadanje lišća je još jedan čest problem s Gardenijama i često će se nastaviti bez prekida dok se ne otkloni uzrok problema. Problem s opadanjem lišća je u tome što postoji mnogo uzroka, tako da morate obaviti malo detektivskog rada kako biste identificirali problem.

 • Nedovoljno zalijevanje može rezultirati opadanjem listova. To obično prvo utječe na niže, starije lišće.
 • Uvjeti vlažnog tla također mogu uzrokovati opadanje lišća. Potražite druge simptome prekomjernog zalijevanja kako biste dobili naznake o uzroku. 
 • Alkalna zemlja će uzrokovati klorozu listova, nakon čega slijedi opadanje lišća. Uobičajeno je ovo zamijeniti za problem prekomjernog zalijevanja. Gardenije preferiraju pH tla od 5-6, a pH iznad 7 može dovesti do značajnih problema. Provjerite pH tla ako ste u nedoumici.
 • Gardenije ponekad mogu pasti lišće zbog privikavanja. Kako se biljka prilagođava vašim uvjetima uzgoja i oporavlja od stresa na putu do vašeg doma, može doći do opadanja lišća. To bi trebalo prestati nakon nekoliko tjedana sve dok pružate dobre uvjete za njegu. Ako se nastavi, potražite druge uzroke.
 • Propuh i niska vlažnost također mogu uzrokovati opadanje lišća kod Gardenije, stoga pazite da vaša biljka ne bude postavljena u blizini prozora ili uređaja za grijanje. Pokušajte održavati razinu vlažnosti iznad 50% kako biste spriječili probleme s opadanjem lišća.

Nedovoljna svjetlost

Slaba rasvjeta jedan je od najčešćih uzroka problema tijekom uzgoja Gardenije, što rezultira slabim rastom i nedostatkom cvjetanja u početku, ali često rezultira uginućem Gardenije.

Gardenije imaju izuzetno visoke zahtjeve za svjetlošću, potrebno im je najmanje 8 sati jakog sunca dnevno kako bi ostale zdrave i najbolje rasle. To je obično veći problem iznutra, gdje je intenzitet svjetla uvijek mnogo manji nego izvana.

Intenzitet svjetla na sunčanoj prozorskoj dasci može biti i do 50% manje intenzivan od izravne sunčeve svjetlosti vani, a intenzitet svjetlosti brzo opada kako biljku odmičete od prozora. 

Ako se vaša Gardenija muči, a nalazi se bilo gdje osim na najsunčanijoj prozorskoj dasci u vašem domu, premjestite je na svjetlije mjesto. To nije rješenje za sve probleme, ali je neophodno za održavanje zdravlja Gardenije.

Prekomjerna gnojidba

Iako svi žele da njihove Gardenije brzo rastu i izgledaju lijepo, previše gnojidbe uvijek uzrokuje više štete nego koristi. Biljke većinu energije dobivaju od sunca, procesom fotosinteze, pa su im potrebne samo male količine hranjivih tvari iz tla.

Dodavanje malo hranjivih tvari u tlo pomaže u sprječavanju nedostatka hranjivih tvari, ali dodavanjem više nego što je vašoj biljci potrebno može oštetiti korijenje, a zauzvrat i ostatak biljke. Potražite sljedeće znakove da previše gnojite svoju Gardeniju;

 • Smeđi vrhovi i rubovi listova
 • Smeđe mrlje na lišću
 • Bijele kore gnojiva na površini tla
 • Generalizirano opadanje lišća
 • Opadanje pupoljaka ili nedostatak cvjetanja

Ako mislite da bi pretjerana gnojidba mogla biti uzrok odumiranja vaše Gardenije, trebate isprati tlo s obilnim količinama vode kako biste pokušali otopiti i isprati višak minerala iz tla. Alternativno, svoju biljku možete presaditi u svježu mješavinu za lončanice.

Izbjegavajte ponovno gnojenje najmanje 6 mjeseci, a zatim nastavite s konzervativnijim režimom gnojidbe. Volim gnojiti svoje Gardenije svaka četiri tjedna tijekom vegetacijske sezone gnojivom topivim u vodi za biljke koje vole kiselinu (ericaceous).

wop hng038934509u38ju093583h

Štetočine Gardenije

Gardenije nisu pretjerano sklone štetočinama, ali značajna zaraza štetnicima može dovesti do uginuća vaše Gardenije, stoga je dobra praksa redovito provjeravati svoju biljku na znakove problema. Lisne uši, brašnaste bube, bijele mušice i paukove grinje najčešći su krivci koje ćete pronaći.

Obično provjeravam svoju biljku svaki put kada je zalijevam ima li znakova štetočina. Ne zaboravite provjeriti s obje strane listova, kao i duž stabljike i u tlu da li ima znakova štetnika.

Dok će neki štetnici pojesti lišće, mnogi, kao što su lisne uši i paukove grinje, probijaju lišće kako bi isisali sok iz vaše biljke. To obično rezultira malim žutim točkicama po cijelom lišću u nepravilnom uzorku. Potražite i same štetočine, kao i dokaze oštećenja od štetnika.

Ako mislite da je vaša Gardenija pogođena štetnicima, odmah izolirajte svoju biljku od svih drugih biljaka kako biste spriječili širenje problema.

Obično volim ručno ukloniti što više štetnika, bilo krpom ili ispiranjem biljke mlazom vode. Zatim temeljito poprskam biljku i tlo ili hortikulturnim uljem, insekticidnim sapunom ili izopropil alkoholom. Sve tri opcije imaju tendenciju da budu jednako učinkovite, ali obično zahtijevaju ponavljanje liječenja.

Ponavljajte postupak tretmana svakih 5-7 dana kroz nekoliko tjedana dok ne budete 100% sigurni da su svi štetnici obrađeni. Možete ukloniti svoju biljku iz izolacije nakon što ste sigurni da su štetnici nestali.

Gardenijine bolesti

Najznačajnija bolest koja može dovesti do uginuća vaše Gardenije je trulež korijena. To je obično uzrokovano fitoftorom, rizoktonijom ili pitijem, koji svi uspijevaju u anaerobnim uvjetima vlažnog tla. Prevencija je najbolja opcija jer jaka trulež korijena može lako ubiti vašu biljku.

Postoji nekoliko drugih manje ozbiljnih bolesti koje mogu utjecati na vašu Gardeniju;

 • Rak stabljike  – To obično uzrokuje tamno smeđe lezije stabljike koje mogu uzrokovati uvenuće, žutilo lišća i opadanje pupova na zahvaćenim granama.
 • Čađava plijesan – Ovo je vrlo vidljiva crna gljivična infekcija koja prekriva lišće. Obično nastaje kada na medljiku izrastu gljivice koje brojni štetnici izlučuju na listovima nakon hranjenja. Čađava plijesan se može obrisati s lišća. Ne oštećuje biljku, ali je znak upozorenja da se morate nositi s problemom štetnika.
 • Pepelnica – Ovo je bijela/siva pepeljasta gljivična izraslina koja uzrokuje žutilo lišća, opadanje lišća i deformirane listove i pupoljke. Vjerojatnije je u toplim, vlažnim, vlažnim, slabo prozračenim uvjetima.

Zašto lišće moje Gardenije požuti?

Požutjelo lišće je često zbog prekomjernog zalijevanja, što uzrokuje generalizirano žutilo lišća, utječući prvo na donje listove. Štetnici će često uzrokovati žute pjegavosti na lišću, a nedostatak željeza, često zbog povišenog pH tla, prouzročit će žutilo lišća koje štedi lisne žile.

Žutilo lišća jedan je od najčešćih problema s Gardenijom i uvijek bi trebao potaknuti pažljiv pregled vaše biljke. Morat ćete uzeti u obzir i uvjete njege kao i simptome koje vaša biljka pokazuje kako biste riješili uzrok.

wop hjng84095353u85hp09h5

Zašto se lišće moje Gardenije uvija?

Kovrčanje lišća gardenije znak je da lišće ili ne dobiva dovoljno vode ili prebrzo gubi vodu. Podvodnjavanje je čest uzrok, ali trulež korijena također će uzrokovati uvijanje lišća. Niska vlažnost i višak topline također mogu dovesti do uvijanja lišća Gardenije.

Zašto moja Gardenjia vene?

Najčešći uzroci uvenuća Gardenije su nedovoljno zalijevanje ili trulež korijena zbog pretjerano vlažnog tla. Bolesti, štetnici, niska vlažnost zraka, šok transplantacije ili vrući uvjeti također mogu uzrokovati venuće. Bitno je sagledati sve simptome biljke i razmotriti stanje njege kako bi se utvrdio uzrok.

Završna riječ

Gardenije može biti teško održavati zdrave, a postoje mnogi problemi koji mogu dovesti do umiranja Gardenije. Unatoč tome, njihovi prekrasni, mirisni cvjetovi i divno lišće vrijedni su svakog truda koji je potreban da bi bili zdravi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Je li djetelina korov? (I treba li je se riješiti?)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

5 uzroka crnih mrlja na lišću sobnih biljaka (i rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Prepolovljavanje lišća: treba li to učiniti? Evo zašto

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Savršena povrća za uzgoj u sjenovitom vrtu