Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

wop Monstera deliciosa3634 3

Monstera deliciosa, omiljena je zbog svojih velikih sjajnih zelenih listova s ​​prekrasnim i neobičnim perforacijama. Ali ponekad, ovi prekrasni listovi počnu žutiti, što može biti razlog za zabrinutost. Ovaj članak govori o razlozima zašto biljke Monstera deliciosa dobivaju žuto lišće, kako prepoznati problem i što možete učiniti da popravite svoju biljku.

Monstera delicioza 2 pereglin.com 574930

Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

Najčešći uzroci žutog lišća na monsterama su:

 • Preko ili ispod zalijevanja
 • Niska vlažnost zraka
 • Problemi s rasvjetom
 • Temperaturni stres
 • Stres transplantacije / Stres nakon presađivanja
 • Štetočine
 • Bolesti
 • gnojivo
 • Staro lišće
 • Novo okruženje

Listovi vaše Monstere trebaju biti sjajni i tamnozeleni. Žuto lišće često je znak da nešto nije u redu i da ga treba ispraviti. Ako se borite sa žutim lišćem na svojoj Monsteri deliciosa, nastavite čitati kako biste saznali kako riješiti problem.

Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

Problemi s zalijevanjem

Problemi s zalijevanjem najčešći su uzrok žutog lišća kod monstera. Ako vaša biljka ima žuto lišće, prvi korak je provjeriti tlo.

Ako je tlo suho, a biljka izgleda dehidrirano, s venućem novog rasta, možda zalijevate svoju monsteru.

Ako je tlo bilo stalno vlažno ili se slabo drenira, ili ako redovito zaboravljate isprazniti posudu za kapanje nakon zalijevanja, onda je vjerojatan uzrok prekomjerno zalijevanje.

Prekomjerno zalijevanje obično uzrokuje općenito žuto lišće, počevši od donjih listova. Nedovoljno zalijevanje će uzrokovati žute ili smeđe rubove listova i novi rast, prije širenja, što će uzrokovati uvenuće i općenito smrt lišća.

Imajte na umu da uvenuće može biti uzrokovano prekomjernim ili nedovoljnim zalijevanjem, stoga svakako procijenite cijelu biljku, tlo i korijenje prije nego što odlučite o korektivnim mjerama.

Da biste pravilno zalijevali svoju monsteru, temeljito je zalijevajte dok voda ne izađe iz drenažnih rupa na dnu. Pustite da se višak vode ocijedi i obavezno ispraznite vodu koja se skupila u tanjuriću ispod biljke, ako ga imate. Pričekajte da zalijete biljku dok se gornji centimetar tla ne osuši.

Većina kućnih biljaka zimi će mirovati, što znači da će se njihovi metabolički procesi usporiti i zahtijevat će manje zalijevanja. Ljeti, vrućina može brže isušiti tlo, što zahtijeva češće zalijevanje. Nastavite pratiti razinu vlage u tlu kako biste znali kada ponovno zalijevati svoju monsteru.

wop Monstera zuto lisce592606

Niska vlažnost

Kao tropska biljka, Monstere preferiraju veću vlažnost. Iako ove biljke mogu podnijeti prosječnu vlažnost u domu neko vrijeme, dugotrajno izlaganje nižoj vlazi može uzrokovati žutilo lišća ili smeđe krajeve.

Ako je to slučaj, možda ćete trebati povećati vlažnost oko svoje monstere tako što ćete je bliže grupirati s drugim biljkama ili je staviti na pladanj sa šljunkom napunjen vodom.

Problemi s rasvjetom

Loši uvjeti osvjetljenja u vašem domu mogu biti još jedan razlog za žutilo lišća u vašoj monsteri. Monstere deliciose preferiraju jarko, neizravno svjetlo koje im pomaže u razvoju.

Ako je biljka na izravnoj sunčevoj svjetlosti, jake zrake i toplina mogu opeći biljku, uzrokujući da lišće požuti, pa čak i smeđe. Ako je to slučaj, premjestite biljku s izravnih sunčevih zraka na mjesto koje prima jako, ali neizravno svjetlo.

Premalo svjetla također može uzrokovati blijedožućkasto lišće. Ako biljka ne dobiva dovoljno svjetla, neće proizvoditi dovoljno klorofila da lišće ostane zdravo i sjajno, tamno zeleno.

Ako svoju Monsteru držite u mračnoj prostoriji, također možete primijetiti gubitak lišća, usporen rast i biljku koja se širi ili rasteže kako bi pronašla više svjetla. Ako je to slučaj, možete dodati svjetlo za uzgoj kako biste biljci dali dodatnu rasvjetu ili je premjestiti u svjetlije područje vašeg doma.

wop ganjglpohpcohcan

Temperaturni stres

Većina sobnih biljaka, poput monstera, potječe iz tropskih biljaka. Tropske biljke općenito najbolje rastu kada su temperature između 18-27°C. Kada temperatura padne ispod 15°C rast biljke će se usporiti. Kada temperatura padne ispod 10°C, rast biljke će vjerojatno potpuno prestati.

Osim toga, tropske biljke poput monstere ne prolaze dobro s vremenskim ekstremima ili naglim promjenama. Na primjer, ako je vaša biljka preblizu vrata ili prozora s propuhom, klima-uređaja ili otvora za grijanje, ili čak kamina, biljka može početi žutjeti i puštati lišće.

Ako mislite da je to slučaj, jednostavno premjestite svoju biljku na toplije, temperaturno stabilnije mjesto u vašem domu.

Stres nakon presađivanja

Ako vaša Monstera deliciosa razvije žuto lišće nakon što ste je presadili, možda pati od stresa pri presađivanju. To bi moglo biti uzrokovano presađivanjem u krivo doba godine, presađivanjem u drugu vrstu tla, ostavljanjem korijena predugo izloženim ili premještanjem biljke na drugo mjesto.

Nakon što je šteta učinjena, možete malo razmaziti svoju biljku kako biste je vratili u život:

 • Pazite da biljka ima dovoljno drenaže. Možda ćete morati dodati drenažne rupe u posudu.
 • Vratite biljku na isto mjesto s kojeg ste je uklonili tako da ima istu rasvjetu i temperaturu kao prije nego što ste je presađivali.
 • Odrežite sve mrtve ili umiruće lišće.
 • Izbjegavajte gnojidbu nekoliko mjeseci, jer to može uzrokovati dodatni stres za vašu biljku.
 • Osigurajte umjereno osvjetljenje i vodu, jer će ekstremi i jedno i drugo pogoršati situaciju
wop iugpalcah

Štetočine

Oštećenja od štetnika sobnih biljaka mogu uzrokovati pojavu žutih mrlja na lišću vaše monstere ili općenito žutilo. Štetočine kao što su lisne uši i paukove grinje česti su uzroci žutila lišća. Ovi štetnici će se pričvrstiti za biljku i isisati biljne sokove.

Lisne uši izgledaju kao sićušna bijela zrna riže na stabljikama i listovima vaše biljke. Paukove grinje gotovo su premale da bi se mogle vidjeti, ali znat ćete da su tu po tankim mrežama nanizanim između lišća. Zgrabite povećalo da ga bolje pogledate ako sumnjate da su se paukove grinje naselile.

Bolesti

Brojne su biljne bolesti zbog kojih vaša Monstera deliciosa može imati žuto lišće.

 • Antraknoza:  Ovo je bolest uzrokovana gljivicama. Najprije će listovi požutjeti, a zatim posmeđiti prije nego što odumru. Rana na biljci povećava šanse da se biljka zarazi ovom bolešću. Uklonite sve zaražene listove i poprskajte fungicidom označenim za ovu namjenu.
 • Gljivične pjege na lišću:  Lisne pjege se pojavljuju kao smeđe mrlje sa žutim rubovima. Gljive se mogu prenijeti kroz tlo. Uklonite zaraženo lišće i nemojte smočiti lišće prilikom zalijevanja jer to može uzrokovati širenje gljivica. Upotrijebite komercijalni fungicid na biljci i provjerite postoji li dobra cirkulacija oko nje.
 • Pepelnica:  Pepelnica je općenito manje ozbiljna, ali ozbiljan slučaj može uzrokovati da vaša biljka monstera izblijedi, požuti, pa čak i ugine. Prije nego što se to dogodi, možete vidjeti bijeli, praškasti rast koji se formira na lišću. Osigurajte dobru cirkulaciju zraka kako biste spriječili ovaj problem. Uklonite zaraženo lišće. Za tretiranje ostatka biljke mogu se koristiti sprejevi za sumpor ili klorotalonil.

Problemi s gnojivom

Iako biljke općenito trebaju neku vrstu gnojiva da bi nastavile rasti, previše ili premalo može uzrokovati da lišće vaše monstere požuti ili postane mrljavo.

Ako ste svoju biljku kupili u vrtnom centru, možda je stigla u tlo s gnojivom koje se sporo oslobađa. Međutim, s vremenom će biljka iscrpiti tlo i morat ćete dodati malo dodatnog gnojiva.

Obično preporučam gnojenje Monstera uravnoteženim gnojivom topivim u vodi, koje se primjenjuje u pola preporučene jačine mjesečno tijekom vegetacijske sezone. Malo je puno, pa je bolje koristiti malo gnojiva redovito, a ne puno rijetko.

Druga strana medalje je pretjerana gnojidba. Ovo je općenito češći problem i štetniji za zdravlje vaše biljke.

Prekomjerno gnojivo može uzrokovati niz simptoma u vašoj Monsteri, uključujući žutilo, bolesno izgleda lišće. Ovisno o tome je li problem kronična prekomjerna gnojidba ili akutni problem, biljka može pokazati znakove i viška hranjivih tvari i manjka hranjivih tvari.

Krajnji rezultat obično će biti oštećenje korijena, što sprječava da vaša monstera može apsorbirati hranjive tvari i vodu, značajno oštećujući biljku.

Potražite dokaze o naslagama soli u tlu ili pregledajte koliko često i koliko ste gnojili kada razmatrate ovaj uzrok.

Prvo pokušajte isprati tlo s obilnim količinama vode kako biste pokušali isprati višak soli. Nemojte ponovno gnojiti svoju Monsteru najmanje 3 mjeseca i osigurajte uvjete za njegu unutar zone udobnosti biljke.

Također možete pokušati presaditi svoju Monsteru, iako to ponekad može uzrokovati dodatni stres za vašu biljku, pa ovo treba smatrati posljednjom mjerom.

Staro lišće

wop bolinapioha

Ponekad Monstera deliciosa ima žuto lišće kao prirodni dio rasta biljaka. Kako biljka raste i stari, listovi oko dna biljke mogu požutjeti, pasti, a zatim otpasti.

Sasvim je normalno da biljke odbacuju staro lišće koje više nije potrebno, pogotovo kada biljka raste i raste. Ova vrsta žutila nije razlog za zabrinutost, već samo prirodni proces biljke. Možete nježno ukloniti umiruće lišće.

Privikavanje na novo okruženje

Ponekad će biljka požutjeti i pustiti lišće nakon što je prvi put donesete kući ili je premjestite na novo mjesto. To nije razlog za zabrinutost. Kako se biljka prilagođava novim uvjetima osvjetljenja, može otpasti dio svojih listova jer ih ne može sve poduprijeti.

Kako se prilagođava svom novom mjestu, počet će rasti novo lišće. Izbjegavajte presađivanje biljke tijekom tog vremena dok se potpuno ne prilagodi na novo mjesto kako ne biste izazvali daljnji stres.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: