Hrđave mrlje na lišću sobnih biljaka – uzroci, liječenje i prevencija

wop Mrlje87542

Izobličeni listovi uznemiruju svaku biljku, ali su posebno nepoželjni na sobnim biljkama koje se čuvaju zbog svog lijepog lišća. Gljivična hrđa je čest uzrok pjegavosti lišća, iako postoje i drugi razlozi. Pogledajmo zašto se pojavljuju hrđave mrlje na lišću, kako liječiti problem i najbolje načine spriječiti njegovo ponovno pojavljivanje.

Uzroci hrđavih mrlja na lišću: Hrđave mrlje uzrokuje skupina gljiva iz reda Pucciniales. Pojavljuje se kao raspršivanje narančastih, žutih ili crvenih mrlja na lišću. Visoka vlažnost i dugotrajno vlaženje listova potiču ove patogene. Uklanjanje zahvaćenog lišća, sušniji uvjeti, prilagodba tla ili kemijska prskanja mogu riješiti problem.

Pregled hrđavih mrlja na lišću

Obojene mrlje koje se pojavljuju na cijenjenim listovima vaše biljke mogu biti alarmantne, ali nemojte paničariti. Problem se obično može ublažiti tretmanom ili poboljšanjem okoliša biljke. Sve dok ispravno identificirate problem i brzo ga riješite, često možete svesti svoje gubitke na minimum na samo nekoliko listova.

Gljivična bolest čest je uzrok pojavljivanja mrlja jarkih boja koje izgledaju kao vanzemaljci. Ono što vidite na lišću pogođenom hrđavim mrljama zapravo je skladište reproduktivnih spora. Nakon što ove mrlje sazriju, spore se mogu širiti po cijeloj biljci ili okolnoj vegetaciji. Važno je riješiti problem prije nego što se pogorša.

Iako je gljivica klasični krivac, postoje i drugi uzroci pjegavosti na lišću koji mogu izgledati slično, stoga je važno identificirati uzrok prije liječenja:

 • Brojne bolesti lisne pjegavosti stvaraju prigušene mrlje koje nalikuju gljivičnoj hrđi.
 • Smeđe mrlje na lišću mogu biti posljedica netočnog pH i nedostatka ili predoziranja specifičnih hranjivih tvari.
 • Preostale soli u tlu iz viška gnojiva mogu utjecati na korijenje i dovesti do simptoma mrlja.
 • Najezda štetnika može uzrokovati mrljavost. Paukove grinje predstavljaju poseban rizik, a njihova mala veličina znači da se mogu propustiti tijekom rutinskog pregleda.
wop Mrlje6708523423

Hrđave mrlje na biljkama

Hrđave mrlje uzrokuje skupina gljiva iz reda Pucciniales . Pojavljuje se kao višestruke narančaste, žute ili crvene mrlje na lišću. Njihova veličina varira, ali obično je manja od pola centimetra u promjeru. U cjelini, ovi organizmi napadaju biljke svih opisa, ali svaki podtip gljivice obično može napasti samo vrlo uski raspon biljaka.

Mrlje koje stvara gljivica zapravo su odlagališta praškastih spora. One se mogu djelomično obrisati maramicom ili krpom, tako da je dobra vijest o gljivičnoj hrđi da ju je lako dijagnosticirati. Samo obrišite mjesto i provjerite prenosi li se boja na materijal.

Gljivice koje uzrokuju hrđave mrlje mogu se prenositi strujama zraka. Ostaju u stanju mirovanja dok ne budu povoljni uvjeti. Pjege se javljaju nasumično – doslovno tamo gdje ih vjetar puše – i mogu se formirati s obje strane bilo kojeg lista. Budući da spore gljivice zahtijevaju dosljednu vlagu za rast, obično se prvo formiraju na nižem, unutarnjem lišću gdje ima manje svjetla i ventilacije.

Liječenje i sprječavanje hrđavih mrlja na lišću

Gljivica je sklona napadu na oslabljene biljke: zdravi primjerci su mnogo otporniji. Infekcija može biti znak da biljka ne prima optimalnu njegu.

Nakon što utvrdite da je problem vaše biljke gljivična hrđa, odmah uklonite zahvaćene listove i sigurno ih bacite. Ne stavljajte ih na kompostnu hrpu! Možete odrezati mrlje s lista koje želite spasiti, ali pažljivo odložite spore kako ne bi mogle zagaditi druge biljke.

Kako bi rasla i “cvjetala”, gljivična hrđa treba da temeljno lišće ostane vlažno najmanje 12-24 sata. Dobar protok zraka može spriječiti bolest. Još jednom provjerite uzgoj vaše biljke i provjerite ima li odgovarajuću ventilaciju – osobito ako imate biljku koja voli vlagu u vlažnom okruženju.

wop bopighllanneha

Drugim riječima, osnovni tretman za hrđave mrlje je i način da se spriječi da se ona uhvati: Izbjegavajte vlažne uvjete.

Evo nekoliko savjeta:

 • Prilikom zalijevanja pokušajte navlažiti tlo, a ne lišće.
 • Razmaknite biljke kako bi zrak mogao cirkulirati oko njih.
 • Zalijevajte rano kako biste biljci dali vremena da se osuši tijekom dana.
 • Pričekajte zamagljivanje.
 • Koristite sorte vaših omiljenih biljaka otporne na gljivice ako su dostupne.
 • Pokušajte osigurati da biljke koje kupujete nisu oboljele i stavite ih u karantenu nekoliko tjedana nakon kupnje.

Ako želite tretirati agresivnije, može biti učinkovit kemijski ili prirodni tretman:

Fungicidni sprejevi

Višenamjenske formule na bazi bakra mogu ograničiti razmnožavanje spora, ali ne iskorijene u potpunosti bolest. Organski sumporni i fungicidni sapuni u spreju su slično učinkoviti. Slijedite upute na etiketi i ponavljajte svaki tjedan do 10 dana dok mrlje ne prestanu.

Kućni tretmani

Poprskajte biljku otopinom od žličice sode bikarbone na litru vode. Još jedan popularan recept za sprej je da ½ šalice mljevenog češnjaka pustite da odstoji u litri vode 24 sata prije nanošenja. Ponavljajte svakih pet dana dok simptomi ne prestanu.

Druge mrlje na lišću koje mogu izgledati kao hrđave mrlje

Bolesti pjegavosti lišća

Patogeni pjegavosti na lišću obuhvaćaju veliku skupinu organizama koji mogu uzrokovati pjegavost na lišću. Neke gljivične infekcije djeluju slično kao hrđave mrlje; druge uzrokuju bakterije ili čak virus. Neki uzroci pjegavosti listova često su ograničeni na određene obitelji biljaka, ali većina biljaka je ranjiva na barem jednu vrstu.

Ovi patogeni mogu živjeti na lišću, a da ne postanu vidljivi sve dok vlažni uvjeti ne dopuste da njihova populacija eksplodira. Obično nisu smrtonosni i rezultiraju uglavnom kozmetičkim oštećenjima; naravno, izobličenje lišća je ozbiljan problem za ukrasnu sobnu biljku!

Infekcija pjegavosti listova stvara kružne lezije različitih veličina. One mogu biti podignute ili spuštene i mogu imati jasno definirane ili nejasne rubove. Boje mrlja variraju od smeđe do crvenkasto-smeđe ili crne. Ponekad će se središte mrlje osušiti i ispasti, ostavljajući rupe u lišću.

Izolirajte biljku kako biste spriječili daljnju kontaminaciju i dajte im tretman preporučen za bolesti hrđavih mrlji: poprskajte fungicidom na bazi bakra ili sumpora ili upotrijebite mješavinu sode bikarbone ili češnjaka tjedno nakon pojave bolesti. Ova rješenja ne uklanjaju u potpunosti infekciju pjegavosti listova, ali pomažu u sprječavanju daljnjeg klijanja spora.

wop bpikanhcaha

Nedostatak hranjivih tvari

Nedostatak određenih hranjivih tvari može uzrokovati pjegavost na listovima zajedno s venućem ili žutilom lišća – ali imajte na umu da to nije najčešći razlog pjegavosti. Biljke nisu posebno osjetljive na nedostatak gnojidbe; većinu svoje “hrane” proizvode fotosintezom.

Ovi uobičajeni nedostaci mogu uzrokovati pjegavost lišća:

Kalcij

Nedostatak ovog vitalnog elementa dovodi do odumiranja novog rasta, uvijenih vrhova i žutih ili smeđih pjega na lišću. Mrlje su obično ocrtane tamno smeđim rubom. Oni se pojavljuju na starijoj, zreloj vegetaciji blizu dna biljke.

Problem se može brzo razviti; mrlje počinju male i povećavaju se kako sindrom napreduje. Uz odgovarajuću njegu, možete zaustaviti, ali ne i poništiti štetu.

Liječenje ovisi o tome zašto biljka ne dobiva dovoljno kalcija. Kiseli pH od 6,4 ili niži može uzrokovati poteškoće u apsorpciji kalcija. Ako je problem uistinu nedostatak kalcija u tlu, amandman na bazi vapna može riješiti problem. Kvalitetne mješavine tla koje koriste treset ili druge prirodno kisele sastojke često uključuju vapno za odgovarajuću dostupnost kalcija.

Magnezij

Nedostatak ovog makronutrijenta može se pokazati kao požutjelo lišće s mramornim malim smeđim mrljama ili hrđavim mrljama na lišću. Povećanje količine magnezija može popraviti situaciju. Neki spojevi za gnojidbu uključuju i kalcij i magnezij.

Oba ova nedostatka trebala bi se prilično lako razlikovati od gljivica koje uzrokuju hrđave mrlje na lišću. Međutim, utvrđivanje pravog uzroka učinit će svijet razlikama u njegovanju vaše biljke natrag u zdravlje.

Prekomjerno hranjenje i izgaranje hranjivih tvari

Kao što je spomenuto, pothranjenost nije najčešći problem za sobne biljke. Zapravo, previše natrija, kalija, magnezija ili drugih osnovnih elemenata može uzrokovati probleme. Nemojte jednostavno dodati više gnojiva ako vaša biljka izgleda loše – prekomjerna gnojidba može spaliti osjetljivo korijenje i uzrokovati smeđe ili hrđave mrlje na lišću i hrskave rubove.

Oštećenje listova od prekomjernog hranjenja može se dogoditi po cijeloj biljci ili samo na njenom dijelu. Uvenuće i usporen rast su drugi simptomi.

Liječenje prekomjerne gnojidbe je ispiranje tla. To ispire višak elemenata iz korijena vaše biljke. Uklonite sve kolčiće gnojiva koje možda imate i provucite dodatnu vodu kroz tlo. Pustite da se posuda potpuno ocijedi. Ponovite jedan ili više puta.

Lišće oštećeno izgaranjem hranjivih tvari neće se oporaviti, ali novi rast bi trebao biti zdrav. Čak i ako niste sigurni je li vaša biljka prekomjerno gnojena, ispiranje tla neće naštetiti vašoj biljci. Dobro je to raditi svakih mjesec dana u vegetacijskoj sezoni kao redovito održavanje.

Ekstrem pH vrijednosti

Problemi s nedostatkom i prekomjernom opskrbom hranjivim tvarima često se mogu pratiti do razine pH vašeg tla. Očitavanje od šest do sedam pH općenito osigurava najveću dostupnost hranjivih tvari za biljke. Ako je tlo izvan željenog pH raspona vaše biljke, korijenje bi moglo biti “isključeno” od apsorpcije potrebnih elemenata.

Ako je pH problem, dodavanje više hranjivih tvari zapravo može pogoršati problem. Višak gnojiva može dovesti do nakupljanja soli koja mijenja pH tla. Čini se kontraintuitivnim, ali prekomjerna oplodnja može uzrokovati pothranjenost.

Ako pronađete hrđave mrlje na lišću ili pjege bilo koje boje, a niste sigurni u uzrok, saznajte potreban pH za svoju biljku i testirajte svoje tlo kako biste vidjeli je li u ispravnom rasponu.

Izmjene tla mogu dovesti pH na ispravnu razinu: spoj vapna čini tlo manje kiselim (povećava pH), dok sumpor i organski materijali smanjuju lužnatost (smanjuju pH). Imajte na umu da je tlo s tresetom ili drugom organskom tvari obično kiselije — a taj učinak može se povećati tijekom vremena kako se materijali raspadaju.

Šteta od štetočina

wop bgolanahja

Paukove grinje također mogu uzrokovati mrlje na lišću. Ako vidite male bijele, žute ili čak smeđe/hrđave mrlje razasute po površini lista, možda ste suočeni s najezdom štetnika.

Važno je dijagnosticirati problem paukove grinje što je prije moguće; ovi mali strahovi mogu oslabiti i na kraju ubiti vašu biljku ako se ne pozabave njima.

Pažljivo pogledajte svoje lišće i provjerite ima li sitnih tamnih točkica koje se mogu (a ne moraju) pomicati. Povećalo je od pomoći. Možda ćete vidjeti sitne mreže ako je zaraza dobro utvrđena.

Liječenje zahtijeva upornost. Alkohol za trljanje ubija pri kontaktu ako se utrlja izravno na štetnike. I hortikulturno ulje i insekticidni sapun učinkoviti su za liječenje većih kolonija. Premažite sve listove s obje strane – te tvari moraju doći u kontakt s grinjama da bi djelovale. Nemaju rezidualni učinak, stoga nanesite svakih nekoliko dana dok grinje ne nestanu.

Učinkovito liječenje hrđavih mrlja na lišću

Ako ste pronašli mrlje boje hrđe na lišću vaših sobnih biljaka, glavni prioritet je identificirati uzrok. Utvrdite radi li se o gljivičnoj bolesti ili nekom od drugih stanja pjegavosti lišća koje uzrokuje slične lezije. Tada možete odabrati ispravan tretman i njegovati svoju biljku natrag u zdravlje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj šefleri (Schefflera) opada lišće?

Tlo i gnojenje Vrtlarenje Zaštita biljaka

7 načina za pripremu tla prije sadnje

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Filodendron Birkin: zapanjujuća prugasta sobna biljka

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Oxalis Triangularis-a (ljubičaste djeteline)

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Kako i zašto stvoriti vrt s oprašivačima za privlačenje pčela