Kako orezati sobne biljke – Potpuni vodič

wop Orezivajne7425

Bilo iz kozmetičkih razloga ili zbog poboljšanja zdravlja vaših sobnih biljaka, vjerojatno ćete prije ili kasnije morati obaviti obrezivanje. Ovaj će vam članak pomoći da shvatite kako, zašto i kada orezati sobne biljke kako bi izgledale sjajno i savršenog zdravlja.

Kako orezati sobne biljke : većinu sobnih biljaka najbolje je malo i često orezati dok aktivno rastu. Upotrijebite oštre, sterilne škare i odrežite ih malo prije lisnih čvorova. Osigurajte dobru njegu nakon rezidbe kako biste potaknuli brzi oporavak. Orezujte svoje sobne biljke kako biste kontrolirali veličinu, oblik, kozmetički izgled ili zdravlje biljaka.

Čitajte dalje kako biste naučili sve specifične metode rezidbe, kada koristiti i bilo kakve posebne mjere kako bi vaše orezane biljke dale novi rast u trenu.

4 razloga za orezivanje sobnih biljaka

Iako se ciljevi rezidbe mogu razlikovati, postoje četiri osnovna razloga za obrezivanje sobnih biljaka.

1. Očuvajte zdravlje biljaka

Obrezivanje za održavanje zdravlja vaše sobne biljke uključuje uklanjanje dijelova biljke koji su nezdravi ili obrezivanje zdravog rasta kako biste potaknuli snažniji rast u budućnosti.

Uklanjanjem obraslog lišća poboljšat ćete protok zraka u biljci, a svjetlost će moći bolje prodrijeti u sve dijelove biljke. To zapravo dovodi do punijeg i zdravijeg izgleda sobne biljke.

Biljke koje rastu u zatvorenom prostoru mogu jako narasti, razvijajući gusto lišće, koje tada blokira pravilnu cirkulaciju zraka i svjetlosti. To može dovesti do toga da dijelovi biljke izgledaju nezdravo.

Mrtvi ili umirući dijelovi biljke mogu potaknuti zarazu štetnika ili bolesti . Ako ih uklonite, ne samo da će vaša sobna biljka izgledati bolje, već i smanjuje rizik od daljnjih problema.

Obrezivanje je također dobra prilika da pregledate svoju biljku zbog problema s njegom. Oštećeno, promijenjeno lišće ili nenormalan rast mogu signalizirati potrebu za promjenom rutine njege. Ta zahvaćena područja možete pažljivo obrezati i prilagoditi svoju njegu kako biste promicali zdrav rast u budućnosti.

wop Biljka40874

2. Kontrola biljaka

Obrezivanje vam daje mogućnost kontrole visine, širine i oblika vaših sobnih biljaka.

Prije obrezivanja sobne biljke razmislite kakvog oblika i veličine želite da bude. S vremenom svoju biljku možete oblikovati po svom ukusu, puštajući je da izraste u biljku koja savršeno nadopunjuje prostor koji raste u vašem domu.

Dobar primjer kontroliranja sobne biljke je s raznim vrstama stabala fikusa . Fikusi imaju tendenciju razvijanja okomitih grana umjesto bočnih, što dovodi do visokih, vretenastih stabala. Orezivanje okomitih grana potiče razvoj bočnih, što dovodi do punijeg i privlačnijeg primjerka.

3. Poboljšanje kvalitete stabljika i lišća

Možete potaknuti bujni i snažan novi rast vaših sobnih biljaka tako da obrezujete starije biljke, što potiče kompaktniju biljku koja je dobro razgranjena. To se posebno odnosi na sobne biljke kao što su Schefflera, Dracaena, Pothos i Aglaonema.

Mnoge vrste biljaka s lišćem uzgajaju se prvenstveno zbog svojih upečatljivih listova i iako bi mogle cvjetati, cvjetovi su obično beznačajni i ne drže svijeću uz raskošno lišće. Na primjer, cvjetovi Aglaoneme su malo privlačni i orezani su kako bi biljka mogla uložiti svoju energiju u lišće koje se razvija.

4. Sprečavanje opasnosti

Mnoge sobne biljke u svom prirodnom okruženju rastu mnogo veće od primjeraka koji se nalaze u našim domovima. To se posebno odnosi na stabla u zatvorenom prostoru ili sobne biljke kao što su monstere , koje mogu postati ogromne. Mnoge će sobne biljke s vremenom postati previsoke ili široke za određeno područje i uskoro će se pritisnuti na zidove i stropove.

Neke sobne biljke također mogu postati prilično teške kada postanu velike, povećavajući rizik od prevrtanja.

Možete orezati sobne biljke kako biste postigli kompaktniji primjerak tako da obrezujete neke od grana kako biste smanjili ukupnu širinu i visinu stabla.

wop bjhlokakanhpaoi

Vrste rezidbe

Mnoge vrste sobnih biljaka nikada neće zahtijevati obrezivanje osim možda da se tu i tamo ukloni mrtvi list. Ostale kratkovječne jednogodišnje biljke i neke trajnice odbacuju se nakon prestanka cvatnje. Međutim, postoje slučajevi kada malo rezidbe ukroti preraslu biljku, poboljša izgled bolesne ili će kućna biljka izgledati bolje.

Postoje četiri glavne vrste rezidbe koje ćemo pokriti.

 1. Orezivanje za održavanje
 2. Teška rezidba
 3. Obrezivanje lišća

1. Orezivanje za održavanje

Obrezivanje za održavanje uklanja samo male dijelove sobne biljke odjednom. To se može učiniti rezanjem novog rasta koji raste okomito ili bočno s glavnog tijela biljke. Budući da se uklanjaju samo mali dijelovi stabljike, biljka izgleda u osnovi isto kao i prije nego što su stabljike bile ukliještene.

Možete upotrijebiti palac i kažiprst, oštar nož ili škare i uštipnuti meku izraslinu na kraju stabljike natrag do sljedećeg niza listova ili pupova. To će potaknuti stvaranje bočnih izdanaka duž stabljike. Zapravo, možete čak i uštinuti krajeve bočnih izdanaka kako biste potaknuli još više da se formiraju, što će dovesti do punije biljke.

Rezanje dobro djeluje za zeljaste biljke, što uključuje razne loze i penjačice. 

Umjesto duge stabljike, rezanje potiče grmoliju biljku, jer razvija dodatne bočne izbojke i proizvodnju više cvjetova, ako sobna biljka cvjeta.

Osnovni koraci za održavanje rezidbom

 1. Nježno držite stabljiku blizu kraja vrha gdje ćete rezati.
 2. Palcem i kažiprstom druge ruke, škarama ili oštrim nožem uštinite vrh stabljike točno iznad niza listova ili čvora. Provjerite jesu li oštrice alata za orezivanje čiste kako biste spriječili prijenos bolesti ili štetnika.
 3. Nastavite rezati krajnje vrhove s preostalih stabljika i bočnih izdanaka, stvarajući grmoliju biljku kada se pojavi novi rast.

2. Teško obrezivanje

Tvrdo orezivanje koristi se za značajno smanjenje obrasle biljke, preoblikovanje biljke ili uklanjanje grana koje su postale dugonoge ili izrasle iz tijela biljke.

Kod teške rezidbe najbolje je pričekati do proljeća kada biljka ponovno krene u aktivan rast. Iako je teško orezivanje stresno za biljku, obrezane gole grane i stabljike brzo će se napuniti novim lišćem.

Tvrda rezidba dobro djeluje kako bi biljka bila simetričnija, sobne biljke s golim stabljikama grmolike, a prevelike kompaktnije. Dobro se koristi na zeljastim trajnicama, zatvorenim grmovima i drveću.

Napravite svoje rezove steriliziranim ručnim škaricama ili oštrim nožem, režući tik iznad pupoljka ili čvora lista. Obično biste trebali ukloniti oko 1/3 do 1/2 stabljike ili grane. Ako sobna biljka ima dijelove starog, bolesnog ili nezgodno postavljenog rasta, možete je sigurno orezati.

Ako se loza penje na strukturu, ostavite da njezin drvenasti središnji okvir ostane kakav jest i odrežite bočne izbojke. 

wop pbiuganchanhj

Koraci za teško obrezivanje

 1. Prije nego što napravite svoje rezove, pogledajte biljku kako biste odlučili koje grane ili stabljike trebaju obrezati kako biste postigli željenu veličinu i oblik.
 2. Orezivanje napravite oko 3 mm do 4 mm iznad pupoljka ili čvora lista i pod blagim kutom u smjeru pupa, podrezujući željeni dio grane ili stabljike. Čiste ručne škare dobro rade za rezanje tankih grana.
 3. Ako obrezujete za grmoliku biljku, počnite polako obrezivanjem dugonogih grana unatrag za najviše 10 do 20 posto. Nakon nekoliko tjedana do mjesec dana možete nastaviti s rezidbom bočnih grana koje će dati deblju biljku.
 4. Odrežite sve mrtve grane ili stabljike u podnožju biljke ili do glavne stabljike, kada obrezujete stabla.
 5. Za stabla u zatvorenom prostoru, uklonite slabiju granu kada se dvije ukrštaju ili se dvije razvijaju iz iste grane, ostavljajući dio od oko 2 cm gdje je grana pričvršćena za glavnu stabljiku. Za veće grane koristite makaze ili pilu za orezivanje.

3. Obrezivanje lišća

Mnogo je puta lako vidjeti da vaša sobna biljka nije najsretniji kamper u bloku gledajući njezino lišće. Stres biljaka zbog neprikladnih uvjeta okoliša i njege, kao i problemi sa štetnicima ili bolestima, mogu se pojaviti na lišću.

Lišće može pokazati učinke kroz smeđe vrhove listova , kao i cijelo lišće koje postaje smeđe ili žuto. Naravno, problemi s lišćem ostavljaju vašu sobnu biljku da izgleda sve samo ne privlačno.

Budući da sve od prevelike količine gnojiva ili sunčeve svjetlosti, usisavanja štetnika do premalo vode može biti uzrok vašim problemima s lišćem, najbolje je pokušati shvatiti što je uopće uzrokovalo situaciju s lišćem.

Obrezivanje dijela lista

Ako vrhovi ili mali dijelovi lišća poprime smeđu ili žutu boju, možete razmisliti o obrezivanju zahvaćenog dijela. Trebate li ili ne ovisi o uzroku i vašim željama.

Ako mislite da je oštećenje povezano s bolešću, svakako biste trebali ukloniti zahvaćeni dio, ostavljajući mali rub zdravog lista. Ako je oštećenje uzrokovano drugim uzrocima, nije potrebno uklanjati zahvaćeni dio osim ako to ne želite.

Sobne biljke ne moraju izgledati savršeno cijelo vrijeme, pa ako imate nekoliko smeđih vrhova ili hrskave rubove listova, u redu je ostaviti ih na miru. To je ono čemu sam sklon.

Ako želite da vaša biljka izgleda malo netaknutije, možete pažljivo odrezati zahvaćeni dio lista. Ako režete na zdrav list, često će se pojaviti smeđi rub, pa bih savjetovao da se veći dio zahvaćenog dijela odreže, ali ostavite mali rub smeđe ili žute boje. Neće biti savršeno, ali je onoliko blizu koliko je vjerojatno da ćete dobiti.

Dugoročno, najbolje je pokušati utvrditi zašto vaša sobna biljka ima probleme s listovima i poduzeti korake da ih popravite, tako da novi rast ostane bujan i zdrav.

Obrezivanje lista

Ako je cijeli list neugledan ili mrtav, možete upotrijebiti čiste škare ili ručne škare kako biste odrezali cijeli list i stabljiku s grane. Ako je zahvaćeno mnogo listova, pokušajte prvo ukloniti dio i pričekati nekoliko tjedana kako biste osigurali da biljka počne proizvoditi zdrav novi rast. S vremenom uklonite preostale zahvaćene listove.

wop hpiuajnhpa

Osnovni alati za obrezivanje

Osim ako ne uzgajate veće sobne biljke koje se razvijaju u drveće ili grmlje, ne treba vam veliki arsenal alata za obrezivanje sobnih biljaka. Zapravo, možete čak upotrijebiti prste da uštipnete vrhove mnogih mesnatih biljaka.

Obično će par ručnih škarica, pa čak i običnih škara, raditi u odsjecanju manjih stabljika i grana. Osim toga, želite biti sigurni da alat za orezivanje može čisto prorezati granu ili stabljiku, a ne potrgati ih, jer to može otvoriti odjeljak za probleme s bolestima.

Međutim, za veće sobne biljke kao što su grmlje ili drveće, trebat će vam škare za rezanje većih grana. Veće i snažnije oštrice će brzo i čisto rezati veće površine kore.

Savjet stručnjaka:

Uvijek budite sigurni da ste sterilizirali oštrice alata za obrezivanje prije nego što obrezujete sobne biljke. To vam jamči da na biljku nećete prenijeti nikakve bolesti ili probleme sa štetočinama. Oštrice svog alata možete jednostavno sterilizirati tako da ih obrišete alkoholom ili dezinficijensom za kućanstvo.

Kako orezati sobne biljke – osnove

Kada je riječ o pravilnim tehnikama i rasporedu rezidbe, s obzirom na veliku većinu sobnih biljaka, postoje neka osnovna pravila koja možete slijediti kako biste osigurali održavanje zdrave i dobrog izgleda biljke.

Kada orezati sobne biljke

Najbolje vrijeme za obrezivanje sobnih biljaka obično je kada se novi rast počne pojavljivati ​​u proljeće.

Osim toga, oboljelo ili oštećeno lišće ili drvo može se ukloniti tijekom cijele godine. Uklonite zahvaćeni dio tako da svoje rezove vratite u zdrave dijelove drveta.

Kad je riječ o rezanju drvenastih sobnih biljaka koje rađaju cvjetove na novom rastu poput hibiskusa ili fuksije, najbolje je rano proljeće.

Međutim, sobne biljke koje cvjetaju na starijem rastu, poput Stephanotisa, treba smanjiti odmah nakon prestanka cvatnje. To omogućuje dovoljno vremena da novo drvo sazrije tako da bude spremno za sljedeće godine.

Zelene biljke koje se uzgajaju prvenstveno zbog svog lišća također treba pospremiti u proljeće. Zimzelene biljke poznate po svojoj tvrdoj prirodi poput bršljana mogu se orezati tijekom cijele godine.

Kada se ispune željeni uvjeti uzgoja orezane biljke, rezidba bi trebala proizvesti novi zdrav rast.

Trebate li orezati sobne biljke u jesen i zimu?

Velika većina biljaka uzgojenih u zatvorenom i vani prolazi kroz razdoblje mirovanja koje počinje u jesen i traje do zime. Tijekom tog vremena, rast biljke usporava ili gotovo prestaje, a novi rast neće se pojaviti dok se uvjeti ne zagriju u proljeće.

Stoga obično nije potrebno rezati sobne biljke u jesen ili zimi. Međutim, postoje iznimke za čekanje do proljeća da obavite svoje obrezivanje.

 • U redu je orezati mrtvo ili umiruće lišće, kao i mrtve, slomljene ili bolesne grane bilo kada tijekom godine.
 • Brzorastuće penjače kao što je Lutajući Židov može se stisnuti kako bi kontrolirali svoju veličinu i oblik tijekom cijele godine.
 • Čvrste zimzelene biljke koje brzo rastu poput bršljana mogu se rezati tijekom cijele godine.

Ako planirate ozbiljno rezati biljku, vjerojatno je najbolje pričekati proljeće kada biljka više ne miruje da biste obavili obrezivanje.

wop ogabhlnaepa

Kako i koliko često obrezati sobne biljke

Manje je stresno za vašu sobnu biljku da se obrezuje malo po jedno, umjesto da radite jednu ekstremnu orezivanje jer je dopušteno da biljka jako izraste. Biljka zadržava svoj zeleni dobar izgled, a rezidba je jedva primjetna kada tijekom cijele godine uštipnete ili otkinete vrhove grana i stabljike.

Osim toga, povremeno lagano orezivanje neće imati posla s mnoštvom golih stabljika uzrokovanih teškom rezidbom, ostavljajući sobnu biljku malo lošije za trošenje dok se ne pojavi novi rast.

Rezanje svake stabljike ili grane unatrag za jednu četvrtinu do jedne trećine je standardna praksa i uzrokuje najmanji stres za sobnu biljku. Međutim, ako je sobna biljka izrazito obrasla i potrebna joj je ozbiljna rezidba za pomlađivanje kako bi se vratila u oblik, možda će biti potrebno odrezati više od polovice.

Način rezanja

Iako je korištenje čistih oštrica alata za obrezivanje za rezove ključno za sprječavanje prijenosa neželjene bolesti ili štetnika na vašu sobnu biljku, važan je i način na koji ćete rezati.

Sljedeći savjeti će osigurati da područje oko reza ostane zdravo i produktivno:

 • Napravite rez pod kutom od 45 stupnjeva dalje od pupa u razvoju ili čvora lista, kako biste pomogli da voda otječe iz pupa i da se ne skuplja na vrhu obrezane ravne površine.
 • Nemojte rezati preblizu lisnom čvoru ili pupoljku kako biste spriječili oštećenje.
 • Nemojte rezati predaleko od lisnog čvora ili pupa jer će kraj odumrijeti ostavljajući neugledan panj.
 • Ako obrezujete potpuno golu granu ili stabljiku, napravite rez iznad ožiljka od lišća.

Nakon obrezivanja

Ako vaša sobna biljka zahtijeva dosta podrezivanja, davanje odgovarajuće naknadne njege osigurava njezin brz oporavak i stvaranje novog rasta. Obrezivanje proizvodi kratkotrajni stres za biljku, stoga je važno izbjegavati dodatni stres drugim aspektima njege.

Dodatna njega koja će vašu orezanu sobnu biljku dovesti do najboljeg početka uključuje:

 • Izbjegavajte pretjerano svijetle uvjete. Biljke koje se inače drže na izravnoj sunčevoj svjetlosti najbolje je premjestiti na jako, neizravno svjetlo na nekoliko tjedana kako bi se smanjio potencijalni stres od prekomjernog izlaganja suncu.
 • Ako se vaša biljka inače drži u tamnijem području, pokušajte je premjestiti na neko malo svjetlije mjesto. To će ubrzati fotosintezu i potaknuti razvoj novog rasta. Samo budite svjesni nekih sobnih biljaka koje ne vole biti premještene, kao što je fikus Benjamina.
 • Izbjegnite iskušenje presađivanja u isto vrijeme kad i obrezivanje sobnih biljaka. Presađivanje neizbježno dovodi do oštećenja korijena, što uzrokuje veliki stres vašim biljkama povrh stresa uzrokovanog rezidbom. Ostavite najmanje 4 tjedna između rezidbe i presađivanja za većinu sobnih biljaka.
 • Izbjegavajte gnojenje svoje sobne biljke otprilike 4 tjedna nakon rezidbe. Tako je lako pretjerati s gnojivom, koje utječe na zdravlje korijena i povećava stres biljke. Pustite da se vaša svježe obrezana biljka najprije pregrupira, a zatim nastavite s uobičajenim režimom gnojidbe.
 • Zbog smanjenja lišća, potrebe biljke za vodom će vjerojatno biti niže nego prije rezidbe. Prilagodite svoj raspored zalijevanja prema potrebi prvih nekoliko tjedana dok orezana biljka počne razvijati novi rast.
wop bipoabnpanh

Trebate li orezati sobne biljke kada su bolesne?

Bilo zbog izbijanja bolesti ili štetnika, ili jednostavno zbog nedostatka njege, vaše sobne biljke mogu izgledati pomalo nezdravo. Budući da će obrezivanje sobnih biljaka dovesti do dodatnog stresa, obično je najbolje poboljšati opću njegu i riješiti sve probleme prije rezidbe.

Iznimka je kada biljka ima bolest. Liječite bolest i obrežite zahvaćene dijelove biljke što je prije moguće kako biste eliminirali bolest. To će uzrokovati znatan stres za vašu biljku, ali obično je najbolja opcija za povećanje šanse za preživljavanje i oporavak.

Za druge probleme s njegom biljaka ili ako prepoznate najezdu štetnika, riješite te probleme prije nego što uopće pomislite na obrezivanje. Pričekajte barem 4-6 tjedana da biljka počne razvijati neki novi, zdravi rast, pa tek onda počnite obrezivati ​​biljku.

Poduzmite stvari polako, uklanjajući maksimalno 10-20% lišća biljke odjednom. Biljku ćete podvrgnuti manjem stresu ako počnete s malim i postupno obrezivati ​​tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci.

Sobne biljke s posebnim zahtjevima za obrezivanje

Ne odgovaraju uvijek sva osnovna pravila za ispravnu rezidbu svakoj vrsti biljaka, a neke imaju posebne zahtjeve za obrezivanje kako bi njihov rast bio snažan i zdrav. Zapravo, nepravilno obrezivanje može biti štetno za neke biljke, pa čak i dovesti do njihove smrti. Upotrijebite ovaj opći savjet, zajedno s posebnim uputama za pojedine biljke, kako bi vaše sobne biljke bile njegovane i izgledale sjajno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja biljka žada postaje crvena?

Sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria)

Presađivanje sansevijerije u novu posudu

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj šefleri (Schefflera) opada lišće?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Spriječite komarce pijeskom: organski, pristupačno i djeluje

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kada biste trebali započeti saditi jesenski vrt?