Njega lisičarke: Kako uzgajati ovo fantastično cvijeće

Njega lisicarke Kako uzgajati fantasticno cvijece lisicarke0534498710

Briga o lisičarki je sve u tome da svaka biljka ima dovoljno vode i sunčeve svjetlosti da preživi i napreduje, dok je u isto vrijeme štiti od dobivanja previše bilo kojeg unosa. Kao i mnoge druge stvari u vrtu, lisičarke najbolje uspijevaju kada se o njima brine s ravnotežom. Čitajte dalje kako biste saznali sve o njezi lisičarki u vašem cvjetnjaku.

Nove lisičarke

Većina lisičarki kupuje se u rasadniku kao sadnice/početne biljke . Mogu se, naravno, uzgajati iz sjemena, ali za to je svakako potrebno više vremena i truda od kupnje etabliranih biljaka.

Sjeme lisičarke može biti teško klijati, ali je vrijedno ulaganja vremena! Svakako su biljka za strpljenje, jer cvatu tek u drugoj godini. Za lisičarke je najlakše brinuti ako se kupuju kao lisnato zelena biljka, a ne uzgajaju se iz sjemena.

Njega lisicarke Kako uzgajati fantasticno cvijece lisicarke0534498713

Uzgoj lisičarke iz sjemena

Ako ste spremni za uzgoj lisičarke iz sjemena, postoji veliki izbor različitih vrsta koje možete izabrati. Kupujte i provjerite različite vrste lisičarki koje možete uzgajati. Ove godine dodala sam “Excelsior” Mix u naš šumski vrt u polusjeni. Jedva čekam da ih vidim kako cvjetaju!

Sjeme lisičarke može se posaditi izravno na otvorenom na svoje stalno mjesto. Uglavnom se siju u rano proljeće ili ranu jesen. Imao sam bolji uspjeh s pokretanjem sjemena u zatvorenom prostoru.

Životni ciklus lisičarke

Lisičarke su klasičan dvogodišnji cvijet. Dvogodišnji cvjetovi imaju životni ciklus od 2 godine po biljci. Prva godina se odnosi na uzgoj korijena i izdanaka. Veliki listovi štite korijenje biljke tijekom zime. Biljka ne cvjeta do druge vegetacijske sezone.

Cvjetne stabljike izbijaju u lipnju, na našim prostorima uglavnom cvate u srpnju. U područjima s blažim zimama lisičarke cvjetaju ranije, od kraja svibnja do lipnja. Gdje smo mi, ljupki cvjetovi do kraja kolovoza izblijede u mahune, a pojedinačna biljka završava svoj životni ciklus.

Nakon što se uspostave kao krpa u vrtu, lisičarke imaju tendenciju samozasijavanja. To znači da biljke lisičarke na kraju svog životnog ciklusa ispuštaju svoje sjeme na tlo, koje same izrastu u nove biljke. Ponekad će se lisičarke pojaviti u susjedstvu ili čak daleko od mjesta gdje se nalazila matična biljka.

Da biste uspostavili trajni dio lisičarke, posadite nove biljke svake godine nekoliko godina. Nekoliko novih biljaka (ili cijeli stan!) koje se dodaju na istu površinu svake kalendarske godine općenito će stvoriti samosjetvu krpu lisičarki. Sadnice se mogu prorijediti kako bi svaka biljka dobila puno vode i sunčeve svjetlosti, ili se mogu ostaviti divlje kako bi stvorile vlastitu livadu.

Zalijevanje lisičarke

Zalijevanje biljaka možda je najvažniji dio njege lisičarki. Biljke lisičarke zahtijevaju vodu za preživljavanje i rast. Uspiju u područjima s konstantnom vlagom u tlu, kao što su sjenovite šume i gusto naseljene livade. Pokušajte održavati tlo vlažnim, osobito tijekom sušnih razdoblja.

Iako lisičarke sigurno mogu preživjeti neke uvjete suše, najbolje će rasti uz odgovarajući pristup vodi. Kvalitetan malč poput domaćeg komposta izvrstan je način očuvanja vlage u tlu i održavanja dosljedne razine vode.

Kao i uvijek, dobrih stvari može biti previše. Zalijevajte tlo tako da bude vlažno, ali ne i blatnjavo. Lopatica vode nije dobar znak. Korijenje biljke lisičarke zahtijeva pristup zračnim džepovima u tlu jednako kao i pristup vodi. Ne dopustite da tlo stoji potpuno zasićeno ako je moguće.

Njega lisicarke Kako uzgajati fantasticno cvijece lisicarke0534498712

Utjecaj sunčeve svjetlosti na njegu lisičarki

Lisičarke su manje osjetljive na sunčevu svjetlost nego što se čini da se odnose na vodu. Vidio sam lisičarke kako veselo rastu u punoj sjeni šume i također na punom suncu otvorene livade. Postoje različite vrste lisičarki s različitim preferencijama sunčeve svjetlosti, ali to su sigurno biljke otporne na sjenu.

Lisičarka uzgojena u punoj sjeni može cvjetati, ali neće proizvesti toliko pojedinačnih cvjetnih zvončića kao biljka uzgojena na sunčanijem mjestu. Međutim, veća je vjerojatnost da će biljka uzgojena na suncu propasti prije cvatnje zbog nedostatka vode (osobito tijekom sušnih razdoblja). Očekujte da će biljke u sjeni imati manje cvjetova i očekivati ​​da ćete morati zalijevati biljke koje se nalaze na sunčanim područjima.

Njega lisicarke Kako uzgajati fantasticno cvijece lisicarke0534498711

Presađivanje lisičarki

Biljke lisičarke mogu se presaditi tijekom prve godine ili tijekom proljeća u drugoj godini. Ove biljke se ne vole presađivati, ali je svakako moguće. Obavezno iskopajte veliku korijensku grudu s biljkom i odmah stavite presađeno korijenje na novo mjesto. Nova rupa treba biti šira od korijenske kugle, ali ne dublja. Promatrajte i njegujte presađene lisičarke dok se ne učvrste na novom mjestu.

Sakupljanje sjemena lisičarki

Sjeme se lako skuplja s lisičarke krajem ljeta ili u jesen. Nosite vrtlarske rukavice i ponesite sa sobom omotnicu ili plastičnu vrećicu. S omotnicom ispod sjemenske mahune, rukavicama zgnječite mahunu sve dok sićušne sjemenke ne ispadnu u omotnicu. Sakupite sjeme iz različitih mahuna i različitih pojedinačnih biljaka. Sada možete uzgojiti vlastite lisičarke iz sjemena!

Zimovanje lisičarke

Priprema biljaka lisičarke za zimu jedan je od najlakših dijelova njege lisičarke. Srećom, biljke lisičarke ne trebaju puno prezimljavanja!

U snježnim područjima, sam snijeg će osigurati dovoljnu izolaciju za biljku. Na vrlo hladnim mjestima s malo snijega, nakon smrzavanja tla može se nanijeti malč od 10cm usitnjenog lišća. Ako malčirate biljke, ne zaboravite ukloniti malč lišća u proljeće kako bi listovi lisičarke mogli primiti proljetnu sunčevu svjetlost.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više