Hranjenje kolibrića: jednostavni savjeti za početnike koji promatraju ptice

Hranjenje kolibrija 10 jednostavnih savjeta za pocetnike koji promatraju ptice53487934598710

Hranjenje kolibrića u vašem dvorištu ili na vašem balkonu prekrasan je način za dobrodošlicu i podršku lokalnim divljim životinjama. Na sreću postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste privukli kolibriće i natjerali ih da se redovito vraćaju po hranu. Čitajte dalje kako biste saznali sve o hranjenju kolibrića.

1. Pravilno postavite svoje hranilice

Kako biste  privukli kolibriće , važno je mudro postaviti svoje hranilice po svom dvorištu. Kolibrići vole neometan pogled dok se hrane kako bi vidjeli grabežljivce koji im se približavaju, ali vole i neki obližnji zaklon u koji se mogu povući ako im prijete.

Potražite otvorena područja s obližnjim skloništem i stajama za ptice. Odvojite trenutak da saznate više o cvijeću koje privlači kolibriće i razmislite o lociranju svoje hranilice u blizini ako već imate.

Još jedan savjet je da svoje hranilice izvadite rano. Lokalni promatrači ptica i online forumi o pticama izvrstan su izvor informacija za godišnju migraciju kolibrića. Nastojte imati svoje hranilice podignute i pune domaćeg nektara otprilike tjedan ili dva prije nego što prve ptice “izviđači” stignu kako biste odredili najbolja područja za hranjenje.

2. Napravite pravi nektar

Kad je riječ o tome čime hraniti kolibriće, jednostavno je: obična stara šećerna voda. Omjer od 1 dijela šećera i 4 dijela vode zadovoljit će kolibriće i natjerati ih da se vraćaju po još. Ovdje su svi detalji o izradi vlastitog nektara od kolibrića .

3. Dodajte malo crvene boje u svoje dvorište

Kolibrići vole crvenu boju, to nije tajna. Ove prelijepe male ptice prirodno privlače crveno cvijeće (a ne žuto), zbog čega većina visokokvalitetnih hranilica za kolibriće ima negdje crveno. 

Potražite hranilicu s crvenim obilježjima ili objesite crvenu vrpcu blizu same hranilice. Većina ptičara ne koristi crvenu boju u samom nektaru , odlučujući da bude što prirodnija za divlje ptice. Kupite crvenu hranilicu, posadite crveno cvijeće ili umjesto toga objesite crvenu vrpcu!

Hranjenje kolibrica jednostavni savjeti za pocetnike koji promatraju ptice57893447553488 wop

4. Nemojte koristiti med ili umjetne zaslađivače

Govoreći o prirodnom, postoje neka pitanja o korištenju alternativa rafiniranom bijelom šećeru u receptu za nektar. Nažalost, stavljanje bilo čega osim šećera u svoj nektar može biti štetno za kolibriće.

Umjetni zaslađivači nisu prirodni i divlje životinje ne smiju ih konzumirati. Med može sadržavati štetne patogene i dugoročno ih može naštetiti. Za ovaj posao odaberite običan, rafinirani šećer (vrstu bez melase)!

5. Držite hranilice podalje od sunca

Hranjenje kolibrića dolazi s čestim zadatkom ponovnog punjenja hranilica. Ako kolibrići tek počinju otkrivati ​​vaše dvorište, može im trebati mnogo dana da isprazne jednu hranilicu. Držanje hranilica izvan izravne sunčeve svjetlosti pomaže da nektar ostane svjež dulje, smanjujući fermentaciju šećera i smanjujući održavanje hranilice za vas. Nakon što vaša hranilica postane popularno mjesto, ptice će vjerojatno isprazniti hranilicu mnogo prije nego što se nektar pokvari!

6. Ne dopustite da hranilice ostanu bez hrane

Vaše hranilice nikada ne bi smjele ostati bez hrane. To je zato što su kolibrići  stvorenja koja stvaraju naviku i pazit će na pouzdanost vaše hranilice. Nakon što shvate da su vaše hranilice stabilan i obilan izvor hrane, stalno će se vraćati po još. Ako pustite svoje hranilice da se osuše, onda bi kolibrići mogli otići i nikada se neće vratiti. Nije dobro!

7. Obavezno zamijenite nektar prije nego što se pokvari

Nektar može lako postati ustajao i pljesniviti ovisno o uvjetima u vašem dvorištu kao što su vrućina i izravna sunčeva svjetlost. Ne volimo jesti staru, ustajalu i pljesnivu hranu, kao ni kolibri.

Ne biste trebali čekati da se nektar pokvari da biste ga zamijenili, dapače, trebali biste zamijeniti nektar prije nego što se pokvari. Ako u svom dvorištu imate hranilice, to je vaša odgovornost.

Možda se pitate kada je vrijeme da znate kada nektar treba odbaciti. Dobro pravilo je svaki dan promatrati nektar u svakoj hranilici. Trenutak kada se zamuti je kada se mora baciti i ponovno napuniti. Tijekom vrućih razdoblja, nektar će možda trebati mijenjati svaki dan ili dva.

8. Ne zaboravite očistiti svoje hranilice

Čišćenje hranilica može samo po sebi predstavljati gnjavažu. Postaju ljepljive, začepljene i ispunjene kristaliziranim šećerom. To može biti problem iz nekoliko razloga. Prvi je da kada se hranilice začepe, kolibrići neće moći primati hranu. To može rezultirati njihovim odlaskom i nevraćanjem.

Još jedan problem koji ćete pronaći je da ih je gotovo nemoguće očistiti. Kako biste si uštedjeli frustracije (i ne riskirali gubitak kolibrića), kupite hranilicu koja se lako čisti . Kad kupujete osobno, otvorite hranilicu i pogledajte što trebate očistiti. Ako kupujete online, svakako provjerite recenzije i postavite pitanja. Čistit ćete svoju hranilicu svaki put kada je napunite.

9. Isperite hranilice od bilo kakvog ostatka čišćenja

Vrlo je važno isprati hranilice od svih ostataka nakon čišćenja. Što god koristite za čišćenje i dezinfekciju hranilica, pazite da se sav ostatak ispere jer može biti štetno za kolibriće ili ih jednostavno odvratiti od korištenja vaše hranilice. Otopine octa obično se koriste za smanjenje problema s ostacima čišćenja koji ometaju hranjenje kolibrića.

10. Odaberite hranilicu koja sprječava štetočine

Kada stavljate otopinu šećera u svoje dvorište, sigurno ćete privući neželjene štetočine kao što su pčele i mravi. Dobra stvar u vezi s tim je što možete kupiti hranilice koje sprječavaju da se ti štetnici nađu i odnesu zalihe hrane vašim kolibrima.

Većina visokokvalitetnih hranilica za kolibriće  dizajnirane su tako da pčele ne mogu dobiti pristup nektaru. Da biste se u to uvjerili, trebate odabrati hranilicu koja ima male otvore za hranjenje koji su dovoljno veliki da im može pristupiti kolibri.

Da biste spriječili mrave, trebate odabrati hranilicu koja ima posudu za njihovo sakupljanje, poznatu kao mravlji jarak. Ako vaša hranilica ne dolazi s jednom, možete je jednostavno kupiti (ili je napraviti s malom plastičnom posudom iz kante za reciklažu).

Jednostavni savjeti za hranjenje kolibrića

Hranjenje kolibrica jednostavni savjeti za pocetnike koji promatraju ptice5768944338733 wop

Isprobajte ovih 10 najboljih savjeta za hranjenje kolibrića s vlastitim prostorom za hranjenje kolibrića. Od hranjenja ispravnim nektarom do znanja kako pravilno očistiti svoje hranilice, nadamo se da ćete uskoro imati jata kolibrića u svom dvorištu.

Za više savjeta i informacija o vrtlarstvu svakako provjerite ostatak naše web stranice, uključujući domaće biljke za uzgoj lokalnih ptica .

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: