Ideje za vrtlarstvo za Dan planete Zemlje: savjeti za stvaranje eko-vrta

Ideje za vrtlarstvo za Dan planete Zemlje 10 savjeta za stvaranje eko vrta u vasem vanjskom prostoru8543543810

Vrtlarstvo je prekrasan način da proslavite Dan planete Zemlje radeći u skladu s prirodom. Bilo da želite početi uzgajati vlastitu hranu, podržavati biološku raznolikost ili se prebaciti na prirodne proizvode za travnjak i vrt, postoji mnogo načina da proslavite i podržite majku prirodu. Provedite malo vremena u prirodi uživajući u svježem proljetnom zraku i učinite svoj prostor malo zelenijim.

1. Uzgajajte vlastitu hranu

Uzgajanje vlastite hrane savršen je način da proslavite zemlju. Bez obzira uživate li u svježem zelju zasađenom početkom ožujka ili tek počinjete sa sadnjom proljetnog povrtnjaka, uzgoj neke vlastite hrane može vas povezati s prirodom na način na koji trgovina (ili čak seljačka tržnica) jednostavno ne može. Također ćete smanjiti ugljični otisak dostave/prijevoza hrane i troškove čišćenja zemlje za uzgoj hrane.

Jedan od najboljih načina da uzgajate vlastitu hranu je da u svoje dvorište dodate podignuti vrt i zasadite ga prepun povrća koje je najlakše uzgajati . Jeftinija opcija za pokretanje novog vegetarijanskog vrta je kupnja vrećica za uzgoj.

Ako volite uzgajati jestive biljke osim povrća, preporučam da počnete s kulinarskim biljem i voćem koje je jednostavno za uzgoj, kao što su jagode ili grmovi borovnice. Ovdje je divovski popis biljaka koje možete uzgajati u svom vrtu s hranom .

organska hrana pereglin.com 3637485833722

2. Posadite drvo

Ideje za vrtlarstvo za Dan planete Zemlje 10 savjeta za stvaranje eko vrta u vasem vanjskom prostoru8543543820

Sadnja stabla u svom dvorištu je napredna ideja za Dan planete Zemlje. Postoje voćke, stabla oraha, stabla u hladu, stabla cvjetanja i stabla privatnosti – više stabala nego što se može birati! Cijena sadnje stabla može biti prilično niska ako se odlučite za mlada stabla uobičajenih sorti. Pazite da potpuno odrasla zrela stabla mogu biti prilično skupa za kupnju i sadnju u vašem krajoliku.

Iako će stablo vjerojatno biti malo kada ga posadite, ono uskoro može dodati ljepotu i vrijednost vašoj zemlji. Sjena drveta može pomoći da vaš dom bude prirodno hladan tako što ga štiti od sunčevih zraka. A možda čak i dobijete malo voća ili orašastih plodova ako posadite drvo s jestivim plodovima! Ako nemate mjesta za stablo na vlastitoj zemlji, razmislite o doniranju stabla ili kupnji kućanskih potrepština od tvrtki koje sade drveće u ime svojih kupaca.

Drveće osigurava stanište životinjama, a također donosi malo prirode u naše urbano okruženje, nudeći mirno mjesto za mentalni odmor (zamislite kako vjetar šušti kroz lišće vašeg budućeg stabla). Djeluju kao prirodna barijera od cestovne prašine, a također pomažu u uklanjanju ugljičnog dioksida iz zraka. Svijetu treba više stabala!

3. Prijeđite na organske proizvode za travnjak i vrt

Ideje za vrtlarstvo za Dan planete Zemlje 10 savjeta za stvaranje eko vrta u vasem vanjskom prostoru8543543819

Organsko vrtlarstvo nije ništa teže od korištenja jakih, sintetičkih kemikalija na vašem travnjaku i vrtu. Bezbrižnost da su vaši proizvodi sigurni za zemlju pomaže u stvaranju spokojne atmosfere u vrtu (i vjerojatno dovodi do mnogo zdravijih biljaka).

Prekomjerna upotreba koncentriranog gnojiva dovela je do onečišćenja nekim od naših najomiljenijih vodotoka fosforom. Iako organski proizvodi također imaju svoje rizike, oni se obično primjenjuju u mnogo nižim koncentracijama (a time i manjim rizicima od istjecanja hranjivih tvari).

Bez obzira na proizvod, nanesite po stopi navedenoj na pakiranju ( više nije bolje ). 

4. Počnite praviti i koristiti kompost

Ideje za vrtlarstvo za Dan planete Zemlje 10 savjeta za stvaranje eko vrta u vasem vanjskom prostoru8543543818

Kompost je jedna od najpraktičnijih ideja za vrtlarenje Dana planete Zemlje. Naučiti kompostirati lako je, zabavno i korisno u svakodnevnom životu. Kompost bogat hranjivim tvarima možete koristiti kao organski malč , zbog čega vaši vrtni kreveti izgledaju fantastično. Također gradi tlo vraćanjem organskih materijala natrag u zemlju.

5. Koristite vodu odgovorno

Još jedna ideja za vrtlarstvo za Dan planete Zemlje je ozbiljno pristupiti odgovornom korištenju vode. Voda je dragocjen resurs i prema njoj se treba odnositi u svom vrtu.

Očuvanje vode ključni je dio ekološki prihvatljivog vrta. Koristite navodnjavanje kap po kap, zalijevajte biljke rano ujutro, popravite sva curenja i instalirajte automatske mjerače vremena za zalijevanje kada sunce ne sja.

6. Privucite oprašivače

Oprašivači se pojavljuju iz svojih zimskih staništa dok se Dan planete Zemlje kreće. Iskoristite ovu priliku da privučete i podržite oprašivače u svom vrtu. Podržite svoje lokalne insekte oprašivače, leptire i ptice sadnjom cvijeća bez pesticida, staništa za gniježđenje i četkom za sklonište. Pristup čistoj vodi također će im pomoći da napreduju.

7. Podrška korisnim pticama i bubama

Oprašivači nisu jedine divlje životinje koje privlače u vaš vrt. Postoji niz korisnih ptica i kukaca koji doprinose zdravom ekosustavu. Iskusni organski vrtlari vole privući i podržati grabežljivce štetočina i aeratore tla u svoje vrtove.

Neki od ovih korisnih kreatora, kao što su ptice pjevice, apsolutno su zadovoljstvo imati u blizini! Druge životinje pružaju prirodnu kontrolu štetočina, uključujući šišmiše, žabe, krastače, tritone i vretenca. Ova bića trebaju vodu u blizini. Mali vrtni ribnjak može biti magnet za divlje životinje, ali čak i klasična betonska kupka za ptice može pomoći.

8. Poboljšajte biološku raznolikost biljaka

Ideje za vrtlarstvo za Dan planete Zemlje 10 savjeta za stvaranje eko vrta u vasem vanjskom prostoru8543543814

Poboljšajte raznolikost biljaka u svom dvorištu dodavanjem nekih lokalnih biljaka u mješavinu. Posadite ugroženu autohtonu biljnu vrstu ili biljku koja pruža stanište ili hranu lokalnim stvorenjima. Vrt bogat biološkom raznolikošću pomaže u prirodnom upravljanju štetočinama podržavajući male divlje životinje koje jedu štetnike.

Prošećite umjesto da vozite, kako biste imali priliku promatrati lokalne biljke. Pokupite smeće dok idete i zabilježite biljke koje vidite oko sebe. Potražite ih u lokalnom vodiču ako ne znate njihova imena.

9. Dovedite prirodu u zatvorene prostore

Sobne biljke, pametni vrtovi, mikrozelenje, pa čak i mačja trava mogu donijeti malo prirode u zatvorenom prostoru. To može biti veliki poticaj ako radite u zatvorenom za računalom ili ste redovito odvojeni od prirode.

Planirajte raspored svog dnevnog boravka tako da možete gledati na prirodne prostore ako je moguće. Prozorska daska ili vrt s prozorskom kutijom može dodati malo prirode u vaš pogled ako nemate što drugo za pogledati. Predivna je i vidljiva kućica za ptice ili hranilica za kolibrije koju možete vidjeti iz zatvorenog prostora!

Dok donosite malo prirode u zatvorenom prostoru, uštedite zračne milje na rezanom cvijeću uzgajajući cvijeće u vlastitom vrtu, a ne uvezeno cvijeće iz cvjećara. Cvijeće koje je lako uzgajati kod kuće uključuje tulipane, božur, alijum, narcise, slatki grašak, suncokret , crnu i dalije.

10. Ponovno koristite svoje vrtlarske potrepštine iz godine u godinu

Ideje za vrtlarstvo za Dan planete Zemlje 10 savjeta za stvaranje eko vrta u vasem vanjskom prostoru8543543812

Smanjite otpad u vrtu tako što ćete iz godine u godinu ponovno koristiti svoje zalihe za uzgoj. Odlučite se za posude od terakote umjesto da kupujete plastične posude za uzgoj ili rasadničke posude. Prenamijenite metalne kade za uzgoj većih biljaka dodavanjem nekoliko drenažnih rupa na dnu. Možete čak uzgajati fantastičan vrt u drvenoj bačvi !

Uložite u visokokvalitetne ručne alate, napravite vlastiti potrošni materijal poput novinskih posuda za sadnice i okušajte se u čuvanju sjemena i kompostiranju. Uštedjet ćete gomilu novca i glavobolje od prijevoza potrepština kući iz vrtnog centra.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije crnog baršuna(Alocasia Reginula)

Sjeme Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako rastu suncokreti iz sjemenke?

Rezidba i orezivanje Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako orezati rajčice za maksimalan prinos (i zdravlje biljaka).

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma visi? (Chamaedorea Elegans)

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za zatvoreni terarij – bitni savjeti