Zalijevanje s donje strane u odnosu na zalijevanje s gornje strane: činjenice

1682611452 Bottom Watering vs Top Watering Die Fakten

Proširite vijest!

Voda čini 85-90% težine biljke. Zalijevanje s donje i gornje strane pomaže premještanju bitnih hranjivih tvari i minerala iz tla u stanice, čineći biljku zdravijom i jačom.

Biljke koje zalijevaju tlo održavaju tlo ravnomjerno vlažnim tako da se cijela struktura korijena zalijeva, ali loša strana ovoga je da se sol nakuplja tijekom vremena. Gornje zalijevanje potiče prisutnost gljivica i komaraca, a istovremeno omogućuje kanaliziranje vode iz tla i ne dopire do cijele strukture korijena. Međutim, ako se koriste zajedno, ti se problemi mogu eliminirati.

Vrtno tlo zahtijeva oko centimetar vode svakih sedam dana, a strukturu tla treba održavati zdravom kako bi biljka mogla učinkovito apsorbirati vodu.

Biljke u vrućem, vlažnom okruženju zahtijevaju dva inča vode tjedno. Ako redovito zalijevate sobno bilje, možete izbjeći mnoge probleme, kao što su: B. spor rast i suša.

Postoje dvije široke kategorije za zalijevanje vaših sobnih biljaka: zalijevanje ispod i zalijevanje odozgo. U današnjem ću članku razlikovati ove dvije metode i objasniti razloge korištenja obje metode.

Što je navodnjavanje tla?

Za razliku od gornjeg zalijevanja, donje zalijevanje učinkovit je način zalijevanja sobnih biljaka odozdo prema gore.

Čini korijen jačim i omogućuje mu da raste izravno prema vlazi. Istraživanja pokazuju da vlaga u tlu za posude dopire do tla i hrani korijenje.

Navodnjavanje tla omogućuje vašim sobnim biljkama da apsorbiraju dovoljno vode bez natapanja i pretjeranog zalijevanja lišća. Ovom metodom možete osigurati da korijenje dobije dovoljno vode, što ponekad nije moguće s gornjim zalijevanjem.

Stavite vodu u tanjurić lonca i ostavite da odstoji.

Dodajte još vode ako je potrebno dok ne dobijete mokro tlo. Neki vlasnici koriste veliku posudu za držanje žardinjere i napune je do pola vodom.

Uklonite vodu kada je tlo vlažno ispod površine nakon 10-15 minuta.

Ako se čini da je tlo suho, dajte mu još 10-15 minuta ili više da izvuče vlagu na površinu.

Kada svoje biljke zalijevate odozgo, tlo možda neće dobiti potrebnu vodu ako postoje kanali ili praznine u strukturi tla. Međutim, ako voda ostane u drenažnoj ploči, može uzrokovati truljenje korijena.

Međutim, navodnjavanje tla učinkovita je metoda kojom možete izbjeći ovaj problem.

Na primjer, možete skinuti lonac s tanjura i vratiti ga po potrebi. To će spriječiti pretjerano zalijevanje biljaka.

Pogledajte naš potpuni vodič za postrojenja za sub-navodnjavanje, koji sadrži lako razumljive pojedinosti s uputama korak po korak izvučenim iz našeg dugogodišnjeg iskustva.

Prednosti navodnjavanja tla

Zalijevanje tla je praktična, zdrava i genijalna metoda koja omogućuje sadnicama da apsorbiraju vlagu odozdo prema gore u tlu.

Istraživanje je istaknulo nekoliko prednosti navodnjavanja tla. Na primjer, krhke sadnice neće se pomaknuti tijekom rasta, a tlo će moći ravnomjernije apsorbirati vlagu.

Dodatno navodnjavanje održava tlo ravnomjerno vlažnim kako bi sadnice dobile dovoljno vode. Na taj način možete spriječiti pretjerano zalijevanje sadnica.

Također vam štedi vrijeme ako ste zaposleni jer ih ne zalijevate često. Također, zalijevanje tla pomaže vašim biljkama da razviju zdravije i jače korijenje.

To je zato što korijenje raste prema izvoru vode. Dodatno navodnjavanje zdrav je način zalijevanja biljaka i sprječava prskanje vode po lišću.

S druge strane, zalijevanje iznad glave može širiti bolesti s biljke na biljku jer se voda često prska po lišću.

To omogućuje brži rast korijena i održavanje zdravijeg korijenskog sustava.

Nekim biljkama nije potrebno lišće da ostane mokro. Zalijevanje odozgo može uzrokovati otpadanje lišća ili pojavu žutih mrlja. U takvoj situaciji trebali biste razmisliti o navodnjavanju tla, što je puno sigurnija metoda.

Gornje zalijevanje također pruža povoljno okruženje za štetnike. Gornja površina tla, mokra u vodi, pojačava rast štetnika, što na kraju dovodi do oštećenja lišća.

Pogledajte kako navodnjavanje tla sprječava komarce.

Nasuprot tome, dodatno navodnjavanje održava površinu suhom i ostavlja lišće bujnim smanjujući razvoj štetnika.

Kada zalijevam svoje biljke, koristim jeftinu i izdržljivu kantu za zalijevanje koju sam nabavio od Amazona koja zalijevanje čini zabavnim i lakim bez prolijevanja.

Biljka upija vodu iz navodnjavanja tla

Nedostaci navodnjavanja tla

Osim brojnih prednosti, navodnjavanje tla ima i neke nedostatke. Navodnjavanje tla može dovesti do nakupljanja minerala i soli u tlu, što slabi korijenje i uzrokuje opekline korijena.

Mnogi ljudi koriste vodu iz slavine za svoje sobne biljke, koja je prirodno relativno tvrda.

Stručnjaci preporučuju nanošenje vode s vrha svaka tri mjeseca kako bi se izbjeglo nakupljanje soli i minerala, osobito ako koristite vodu iz slavine.

Gnojidba puno bolje funkcionira s gornjim zalijevanjem nego s donjim. Međutim, možete dodati gnojivo za navodnjavanje tlaali ne zaboravite ga promijeniti kako biste izbjegli nakupljanje minerala.

Nakupljanje soli i minerala može oštetiti vaše biljke i spriječiti ih da apsorbiraju vodu koja im je potrebna.

Sve to dovodi do spaljivanja vrhova korijena, usporavanja rasta i truljenja. Biljne stanice imaju membrane koje propuštaju vodu dok veće soli ostaju vani.

Navodnjavanje tla lišava korijenje dovoljno kisika jer ispunjava međuprostore vodom dok se kreće uz tlo.

Previše vode iz navodnjavanja tla uništit će korijenje i učiniti vaše biljke osjetljivijima na truljenje korijena, što uzrokuje da korijenje postane kašasto i lako se lomi.

Zalijevanje s donje strane mali je problem s višim biljkama. Ako kod kuće imate veće biljke, treba im dosta vremena da upiju dovoljno vlage.

Problem se pogoršava kada su vaše biljke u posudama od terakote. Zato morate pronaći pravu ravnotežu između donjeg i gornjeg zalijevanja velikih biljaka.

Većim biljkama također može biti vrlo teško upravljati i svaka nesreća može rezultirati oštećenjem vas i biljke.

Donje zalijevanje moje biljke

Biljke kod kojih je navodnjavanje tla najbolje

Zalijevanje tla izvrsna je tehnika za male i srednje velike biljke. Metoda nije prikladna za teške i visoke biljke.

Na primjer, ako imate afričke ljubičice i nanosite vodu odozgo, one će razviti lišće bez boje.

Neke biljke vezane za korijen ne dopuštaju da tlo upije dovoljno vlage, ali ovaj problem možete izbjeći dodatnim navodnjavanjem.

Ako imate peperomiju lubenice, možete upotrijebiti tehniku ​​zalijevanja tla jer ona ne voli mokro lišće kao biljke prase.

Biljke koje vole navodnjavanje tla.

  • zmajevac,
  • guslin list smokve,
  • pothos, juka,
  • cisus,
  • biljka pauk,
  • konjski rep

Kako navodnjavanje tla utječe na razvoj korijena?

Korijenje ima presudnu ulogu u razvoju i rastu biljke osiguravajući sučelje za unos vode i hranjivih tvari.

Istraživanja pokazuju da korijenje osigurava sidro potrebno da biljka ostane čvrsta i na mjestu.

Prikladno, uzimaju vodu, kisik i minerale iz tla i prenose ih do lišća. Kretanje vode i hranjivih tvari u interakciji je sa sunčevom svjetlošću kako bi pokrenulo proces fotosinteze.

Svrha je proizvodnja šećera i energije za biljku.

Pitanje je: kako navodnjavanje tla utječe na razvoj korijena?

Navodnjavanje tla ravnomjerno vlaži korijenje, ali ne uklanja naslage minerala i soli koje se nalaze na vrhu tla.

Ovim pristupom morate pratiti unos vode najmanje 30 minuta. Ako tlo ne odvodi višak vode, može doći do nedostatka kisika.

Zbog toga korijenje ne dobiva dovoljno kisika, zbog čega dolazi do gušenja ili truljenja.

S druge strane, navodnjavanje tla učinkovita je metoda za sadnice. Sprječava oštećivanje sadnica mlazovima vode.

Voda u tlu potiče razvoj korijena, posebno kod biljaka poput afričke ljubičice koje ne vole mokro lišće.

Osim toga, zalijevanje tla omogućuje korijenju da se širi i ostane zdravije. Korijenu biljke osigurava dovoljno vlage kako bi moglo rasti prema dnu posude.

Kako zalijevate biljke odozdo?

Zalijevanje tla važna je metoda koja zahtijeva da biljku u saksiji stavite u sudoper ili kadu s nekoliko centimetara vode u njoj.

Sadilica ima drenažne rupe koje omogućuju da tlo neko vrijeme upija vodu bez pretjeranog zasićivanja.

Imajte na umu da bi vaša žardinjera trebala imati barem jednu drenažnu rupu ako nanosite vodu odozdo.

Ako nema rupu, ne možete staviti vodu u sadilicu. Evo koraka za zalijevanje sobne biljke odozdo. Nastavi čitati!

Napunite svoju posudu ili sudoper vodom

Napunite posudu ili sudoper s dovoljno vode da dosegne dno zemlje. Ako je vaša žardinjera napunjena zemljom, nećete imati problema s razinom vode.

Ako vaša žardinjera ima kamenje za drenažu na dnu, provjerite je li razina vode malo viša od kamenja. Svrha je omogućiti da voda dođe do dna.

Upamtite da svaka vrsta tla ima svoju razinu upijanja vode. Na primjer, ako koristite tlo za kaktuse s više kamenja i perlita, ono neće upiti dovoljno vode.

Stoga u posudu ili sudoper morate staviti dovoljno vode kako bi biljka mogla upiti potrebnu vlagu. Ne davanje dovoljno vode znači da će vaša biljka biti potopljena.

Stavite biljku u vodu

Nakon što ste posudu napunili vodom, vrijeme je da u nju stavite biljke. Izbjegavajte korištenje posude za uzgoj ili spremnika sa osušenom zemljom.

Inače će biljka plutati u vodi i stvarati probleme.

Vaša biljka mora stajati ravno u vodi kako bi se izbjegle komplikacije. Stavljanje biljke u lonac sa osušenom zemljom može uzrokovati da pluta i prevrne se, uzrokujući puno nereda. Stoga morate biti vrlo oprezni u tom pogledu.

Držite biljku u vodi 10 minuta

Ostavite biljku u posudi najmanje 10 minuta. Nakon 10 minuta provjerite ima li tla vlažnost.

Ako je tlo dovoljno vlažno odozdo prema gore, onda će sve biti u redu.

Većinu vremena, vrh tla se ne smoči, samo malo vlažan. To je normalno.

Nakon što je tlo primilo dovoljno vode, vrijeme je da ocijedite višak vode iz posude. Biljku svakako stavite na suhu površinu nekoliko minuta kako bi voda iscurila.

Kako zalijevati veliku biljku odozdo?

Iako je dodatno navodnjavanje učinkovita metoda za male i srednje biljke, možete ga koristiti i za velike biljke.

Međutim, vrijeme je važan aspekt koji treba uzeti u obzir kada zalijevate veliku biljku.

Upamtite da će veličina vaše biljke odrediti količinu vode koja joj je potrebna. Ako je vaša biljka u maloj posudi, upijat će vodu brže nego u većoj posudi i stoga će trebati manje vremena za zalijevanje.

Prije zalijevanja velike biljke provjerite razinu vlage. Možete koristiti poseban mjerač ili pritisnuti prst u tlo kako biste provjerili razinu vlage.

Svakako provucite prst između stijenke posude i stabljike biljke. Pritisnite do drugog zgloba i kada osjetite da je tlo suho počnite zalijevati biljku.

Kada je riječ o podlijevanju velike biljke, upotrijebite veliku posudu za držanje žardinjere. Napunite spremnik do pola filtriranom ili destiliranom vodom.

Izbjegavajte vodu iz slavine jer sadrži više razine klora koji može naštetiti vašoj biljci.

Nakon što stavite žardinjeru u sudoper ili posudu, ostavite je da odstoji najmanje 10-15 minuta ili prema potrebi biljke.

Ponovno provjerite razinu vlage da vidite je li apsorbirano dovoljno vode. Ako je još uvijek suha, ostavite žardinjeru u posudi 20 minuta ili više. Svrha je da tlo može apsorbirati dovoljno vode.

Pogledajte naš članak o Koliko dugo tlo treba ostati vlažno nakon zalijevanja?

Iako navodnjavanje tla održava korijenje biljke vlažnim, ono ne ispire nataložene soli i minerale. Kako biste riješili ovaj problem, nanesite vodu na tlo kako biste uklonili nakupljene soli i minerale.

Koliko dugo traje navodnjavanje tla?

Trajanje navodnjavanja tla ovisi o nekoliko čimbenika, kao što su: B. Vrsta, veličina, uvjeti tla i vrsta posude za biljku.

Međutim, opće pravilo je da biljku stavite u posudu s vodom koja je 1 do 1,6 inča iznad dna lonca na oko 10-15 minuta.

Provjerite tlo nakon 10 minuta i ako je tlo još uvijek suho, produžite vrijeme na 20 minuta. Na taj način svoju biljku možete zalijevati precizno odozdo.

Ne ostavljajte biljku dulje od uobičajenih 10-15 minuta kako biste izbjegli pretjerano zalijevanje.

Mjesta za zalijevanje biljaka

Hrana za ribe kao gnojivo

Navodnjavanje tla je posebna tehnika za održavanje tla vlažnim za vaše male i srednje velike biljke.

Mnogi ljudi traže mjesta za zalijevanje biljaka odozdo. Postoji nekoliko mjesta gdje možete zalijevati svoje biljke odozdo, kao što su: B. kupaonica, spavaća soba, dnevni boravak itd.

Na primjer, ako imate Kimberly Queen Fern, možete je zalijevati odozdo u kupaonici.

Biljka voli vlagu i usisava zagađeni zrak.

Ove biljke apsorbiraju toksine iz zraka sadržanog u suhozidu i boji. Budući da zmijske biljke zahtijevaju malo svjetla i njege, možete nanijeti vodu odozdo i ostaviti ih tamo gdje su najpotrebnije.

Ako imate biljke pauka, možete ih držati vani. Ove biljke dobro funkcioniraju s navodnjavanjem tla. Izbjegavajte ih zalijevati u kupaonici ili drugim područjima sa slabim osvjetljenjem i visokom vlagom.

Kako gnojiti u navodnjavanju tla

Važno je gnojiti svoje biljke kada tlo ne osigurava dovoljno hranjivih tvari za njihov optimalan rast. Gnojiva imaju presudnu ulogu u ishrani biljaka i dovode do njihovog pravilnog rasta i razvoja.

Kako gnojiti biljku u navodnjavanju tla? Vodotopivo gnojivo možete dodati u vodu barem jednom mjesečno ako biljku zalijevate odozdo.

Obavezno dodajte malu količinu gnojiva. Na primjer, trebali biste dodati pola preporučene količine po galonu vode kada koristite anorgansko gnojivo.

Ako imate afričke ljubičice ili druge sobne biljke koje su najbolje za zalijevanje tla, trebat će vam i otopina gnojiva 20-20-20.

Dodajte ¼ čajne žličice gnojiva u galon vode. Rješenje djeluje bolje kada se biljka uzgaja pod umjetnim svjetlom.

Ako biljka raste pod prirodnim svjetlom, ali nema izravnu sunčevu svjetlost, preporučujem dodavanje 1/8 čajne žličice gnojiva na litru vode.

Neke biljke koriste razdoblje odmora posebno u zimskoj sezoni. Stoga biljku ne smijete gnojiti dok se ne pojavi novi rast.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja dracena ima smeđe vrhove?

Organizacija i planiranje vrta Permakultura Vrtlarenje

27 stvari koje bih volio znati prije nego što započnem novi povrtnjak

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Rajčice zelene iznutra? Evo što trebate znati

Organizacija i planiranje vrta Permakultura

Kako čistite malč? Ponovno napravite malč novim bez zamjene