Koje životne lekcije možete naučiti kroz vrtlarenje?

wop 21

Kao otac, trudim se osigurati da većina onoga što radim nauči moju djecu pojmovima koje mogu ponijeti sa sobom tijekom života. Kao relativno novi vrtlar, pokušavam naučiti što je više moguće, ali još nisam razmišljao o tome što me vrtlarstvo uči, a čemu moju djecu. Sad kad su se vratili u školu, imao sam vremena sjesti i stvarno razmisliti o tome.

Dakle, što možete naučiti iz vrtlarstva? Vrtlarstvo uči mnoštvu životnih lekcija. Vrtlarstvo podučava sve, od ekonomije preko znanosti do duhovnosti do emocija i ljubavi do teškog rada. Vrtlarstvo je uistinu pravi učitelj za odrasle i djecu.

Mrzim biti tako općenit s odgovorom. Ja sam tip tipa koji voli brze i precizne odgovore. Ne želim slušati svog susjeda kako se stalno iznova druži oko nečega što se moglo reći u jednoj rečenici. Međutim, nakon pažljivog razmatranja, ovo jednostavno nije izravan, izravan odgovor. Previše je varijacija u mogućnostima onoga što vas vrtlarstvo uči.

Razmislite o ovim stvarima i vidite možete li shvatiti kako vas vrtlarstvo može naučiti o njima?

 • Perspektiva – sagledajte stvari iz drugačije perspektive.
 • Optimizam – nada za neizvjesne rezultate.
 • Dileme – zaglaviti između kamena i nakovnja, birati između dva ishoda.
 • Samoća – izolacija.
 • Napor – Za dobre stvari je potreban naporan rad
 • Razočaranje – Neuspjeh se događa i to je neophodan korak na putu do uspjeha.
 • Radosne posljedice – neočekivane stvari mogu biti divne
 • Planiranje – identificiranje ciljeva, formuliranje strategija, provedba koraka za uspjeh, praćenje napretka.
 • Umjerenost – moguće je imati previše dobre stvari.
 • Hraniti – pobrinuti se za nešto ili nekoga osim sebe
 • Matematika – zbrajanje, oduzimanje, procjena itd.
 • Životni ciklus – Život i smrt i sve između.
 • Timski rad – zajednički rad koristi svima
 • Donacije i dobrotvorne svrhe – niste uvijek VI!
 • Strpljenje – za dobre stvari je potrebno vrijeme.
 • Ravnoteža – ravnomjerna raspodjela vremena, energije, truda i rezultata.
 • Meditacija – povezivanje s prirodom i stvaranje duhovne veze.
 • Priznanje – uvažavanje rezultata izvan onoga što možete kontrolirati.
 • Životne lekcije – Posadite sjeme, uklonite korov, zemlju, zalijevajte svoje biljke.
 • Bog je vrtlar – odrastaš, učiš, pružaš ruku i ponekad si utučen – ali samo zato što je to najbolje da postaneš ono što vrtlar želi da postaneš.
wop Vrtlarenje768538967500

To je samo početak. Popis bi se mogao nastaviti u nedogled. Zato na to nisam mogao odgovoriti u jednoj rečenici. Ispada da je vrtlarstvo majstor podučavanja. Nije ni čudo da je sam Gospodin tako često koristio vrtlarstvo i njegove koncepte da pouči svoje evanđelje. U vrtlarstvu se zaista može naučiti mnogo lekcija.

Vrtlarstvo je avantura učenja i što više vrtmo, više ćemo rasti. Sada kada sam naučio ovu veliku i dragocjenu lekciju, moram je primijeniti u svom životu. Za mene to znači da moram početi više dijeliti vrtlarstvo sa svojom djecom.

Kako vrtlarstvo pomaže u razvoju djeteta?

Odlučio sam da se kako bih pomogao svojoj djeci da rastu i razvijaju se želim usredotočiti na 9 ključnih koncepata koje mogu razviti iz vrtlarstva.

 • Pet osjetila

U vrtu moja djeca imaju priliku koristiti i angažirati svojih pet osjetila. Boje se kreću od živih do dosadnih. Zvukovi variraju od kaotičnih do mirnih ovisno o aktivnosti koju obavljamo u vrtu, od zvukova kopanja do zvukova branja biljaka do zvukova prirode oko nas. Mirisi se kreću od ugodnih do trulih i svega zanimljivog između. Volim miris svježe zemlje, ali mrzim miris svježeg gnoja. Raznolikost okusa nakon berbe voća i povrća koje uzgajamo. Osjećaj prljavštine i biljaka i okoliša. Sviđa mi se što je svih pet osjetila uključeno u vrtlarstvo, tako da je ovo ogromna olupina za mene.

 • Uravnotežena prehrana

Ne znam da postoji bolji način za promicanje zdrave prehrane nego pomoći djeci da znaju odakle hrana dolazi i odakle naša hrana dobiva svoje hranjive tvari. Zdrave prehrambene navike ključne su za razvoj našeg uma i tijela. Djeci je dovoljno teško jesti svoje voće i povrće, ali postoji nešto tako zadovoljavajuće u nagradi jesti ovu rajčicu nakon što su se toliko trudili da je naprave. Vrtlarstvo je izvrstan način da svoju djecu navedem na pravi put zdrave prehrane.

 • Spretnost

Fine motoričke vještine vode do visokih akademskih vještina. U vrtu moja djeca imaju mogućnost polijevanja vodom sjemenke koje su posadila u rupe koje su iskopali. Svaka vrtlarska aktivnost zahtijeva snagu i kontrolu i pomoći će im da budu bolji učenici kako budu stariji. Ne uzgajam samo biljke, uzgajam ljude.

 • Znanstveni koncepti

Znanosti o okolišu. Biologija. Kemija. Botanički. Svako dijete znatiželjno za znanost trebalo bi pokrenuti vrt, to je savršen uvod u mnoge znanosti koje će imati priliku koristiti tijekom svog života. Vrtlarstvo ih također upoznaje sa znanstvenim konceptima i omogućuje im da budu znatiželjni i da sami dođu do znanstvenih otkrića.

wop nguio344h87g3893o
 • Obiteljske veze

Iskreno, ne provodim puno vremena sa svojom djecom… a oni zapravo ne provode puno vremena zajedno. Svi smo toliko zaposleni cijelo vrijeme da jednostavno nemamo puno obiteljskih iskustava. Vrtlarstvo nam daje priliku da zajedno izađemo napolje, zajedno nešto stvaramo, zajedno njegujemo nešto i beremo zajedno. Svi dijelimo naporan rad i radost i možemo razgovarati jedni s drugima i graditi naše odnose. Ne uzgajam samo biljke, i ne uzgajam samo ljude, ja uzgajam obitelji.

 • Odgovornost

Ako postoji nešto što sam naučio kao otac, to je da moja djeca trebaju odgovornost. Oni napreduju tako što stavljaju naljepnice na grafike ili označavaju okvire. Ali mrze obavljati kućne poslove. Ne vide prednosti kućanskih poslova i ne prepoznaju da ubiru plodove kućanskih poslova. Vrtlarstvo je nešto što vole i s velikim zadovoljstvom daju im odgovornosti i pomažu im da nauče kako se brinuti o svojim vrtovima sigurno će im pomoći da porastu.

 • Osnovne matematike

Od osnovnog brojanja do mjerenja do vaganja i još mnogo toga. Vrtlarstvo omogućuje djeci da razviju osnovne i napredne matematičke vještine dok rade na uzgoju svojih biljaka. Lekcije matematike mogu se smjestiti u gotovo svako vrtlarsko iskustvo.

 • Strpljenje

Teško je “Velikom Papi”. Nikad nisam imala puno strpljenja i sigurna sam da sam to prenijela na svoju djecu. Nedostatak strpljenja nisu dobili od majke, uostalom, ona me svakodnevno podržava. Vrtlarstvo je veliki učitelj strpljenja. Vrlo je malo ili nimalo trenutnog zadovoljstva pri vrtlarenju i djeca to primjećuju, ali ako ih sada mogu naučiti voljeti vrtlarenje, onda bi mogli imati više strpljenja kako budu stariji i naučili da ne mora sve biti odmah. Dobre stvari se događaju onima koji čekaju.

 • Planiranje i organizacija

Doslovno postoje nazivi poslova koji uključuju riječi poput “Planer” i “Organizator”. Planiranje i organiziranje nevjerojatne su vještine koje mogu potrajati godinama da se svladaju. Vrtlarstvo je profesija koja zahtijeva da oboje budu što uspješniji. Naravno, vrt bi se mogao baciti s malo, ali to neće biti baš uspješno i neće biti puno radosti od toga. Kroz vrtlarstvo moja djeca mogu naučiti kako plan pretvoriti u akciju koja će im pomoći bez obzira na njihov budući naziv radnog mjesta.

Pitanja

Koje vještine trebate biti vrtlar?
Najvažnija vještina u vrtlarstvu je naporan rad i odlučnost. Ako možete obaviti posao, od planiranja, sadnje, održavanja, do berbe, onda možete imati sjajan vrt. Vrtlarstvo nije lako. To se ne događa samo tako. Na tom putu ima kamena spoticanja, ali ništa preteško za prevladati. Naporan rad i odlučnost najvažnije su vještine vrtlara.

wop hgu3ez89g3p9g43up9g3394g

Zašto je vrtlarstvo važno da učenici uče?
Kao što je već spomenuto, vrtlarstvo pomaže poboljšati mnoge aspekte života. Za učenike svih dobnih skupina, vrtlarstvo je važno za učenje jer jednostavno stavlja stvari u perspektivu i pomaže učenicima razumjeti osnove u rasponu od znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Tikvice žute i trule? (Evo zašto!)

Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?

Voćnjak i uzgoj voća

Što učiniti s previše krušaka!

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Kako posaditi krumpir sa klicama