Kako sačuvati sjeme mrkve

image 18

Spremanje sjemena mrkve zapravo je vrlo jednostavno i zahtijeva samo nekoliko koraka. Ipak, sveukupno su potrebne 2 godine za prikupljanje novog sjemena.

Kako biste sačuvali sjeme mrkve, počnite tako što ćete biljke mrkve ostaviti u zemlji u jesen ili ih iskopati i pohraniti u podrum do proljeća. Sljedećeg ljeta sakupite prve cvjetne cvjetove koji se osuše na biljkama. Ostavite ih da se suše 2-3 tjedna. Zatim stavite osušene glavice sjemena u papirnatu ili platnenu vrećicu i lupkajte kapsulama sjemena po unutrašnjosti vrećice kako bi se sjemenke oslobodile. Pomoću sita odvojite sjemenke od komadića ljuske i pljeve. Označite i čuvajte na hladnom i suhom mjestu 2-3 godine.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o tome kako sačuvati sjeme mrkve!

Kako sačuvati sjeme mrkve

Uvod u spremanje sjemena mrkve

Sjeme mrkve lako se sakuplja. Samo je potrebno malo više vremena da sjeme izraste nego većini drugog vrtnog povrća! Kao i svako čuvanje sjemena, počinje uzgojem zdravih biljaka. Ovdje je vodič o tome kako uzgajati mrkvu .

Biljke mrkve pripadaju obitelji Apiaceae. Biljke mrkve dobiju sjeme u drugoj godini života. Sjemenke mrkve rastu u sjemenskim mahunama koje se ljeti razvijaju na visokim cvjetnim stapkama.

Biljke mrkve ( Daucus carota subsp. sativus ) su dvogodišnje , što znači da biljka ima dvogodišnji životni ciklus. Posađeno sjeme niče u tlu i pušta korijenje tijekom prve vegetacijske sezone. Zatim korijenje prezimi u tlu (ili u zatvorenom prostoru ako ga radije presadite u proljeće) prije cvatnje tijekom drugog ljeta.

Ako ipak odlučite iskopati mrkvu u jesen i pohraniti je u zatvorenom prostoru za zimu, držite je u hladnom i suhom podrumu u krevetu od drvenih strugotina ili nekog drugog suhog, pahuljastog materijala. Očistite višak prljavštine s korijena mrkve prije skladištenja, ali ga nemojte prati niti ribati. Također biste trebali smanjiti lišće mrkve na oko 1 cm prije skladištenja.

Biljke mrkve su biljke koje se međusobno križaju i koje oprašuju kukci. Različite biljke lako se međusobno oprašuju, stoga morate biti oprezni ako želite izolirati jednu sortu . Vrtne mrkve također se mogu unakrsno oprašivati ​​s divljim biljkama iste vrste, kao što su cvjetovi čipke kraljice Anne (i divlje i uzgajane od strane uzgajivača cvijeća).

Sadnja mrkve za spremanje sjemena

Mrkva se uglavnom bere za jelo u kasnu jesen. Sačuvajte najzdravije mrkve s najboljim oblikom korijena, vrhovima i lišćem za čuvanje sjemena . Možete ili odrezati lišće i ponovno posaditi ove odabrane mrkve koje čuvaju sjeme u jesen ili ih pohraniti u zatvorenom prostoru u hladnom skladištu za sadnju u rano proljeće.

Biljke mrkve za čuvanje sjemena obično se uzgajaju na udaljenosti od oko metar . Možete staviti stabljike mrkve u kolac da ih držite uspravno ili razvući široku mrežicu preko mrkve da bi pupanovi mogli rasti.

Za uštedu sjemena posadite najmanje 4 tuceta biljaka mrkve. Posadite samo jednu sortu radi čuvanja sjemena ili upotrijebite fizičku barijeru za izolaciju različitih sorti.

U područjima gdje divlja mrkva (čipka kraljice Anne) raste samoniklo, morat ćete izolirati mrkvu barijerom čak i ako uzgajate samo jednu sortu kako biste spriječili unakrsno oprašivanje. Možete izolirati mrkvu prema udaljenosti, ali različite sorte moraju biti razmaknute najmanje (150 m). To čini fizičko odvajanje barijerom razumnijim. Ako divlje mrkve u blizini predstavljaju problem, možete također pokušati rano posaditi korijenje mrkve u zatvorenom prostoru kako biste im dali prednost kako bi procvjetale prije divljih mrkvi.

Da biste fizički izolirali sorte barijerom, možete ih posaditi unutar mrežaste uzdignute gredice ili kućice s obručem/politunela ili upotrijebiti vrećicu preko cvjetne stabljike kako biste spriječili insekte. Za vreću cvjetnih glavica kako biste spriječili unakrsno oprašivanje s drugim sortama, pokrijte cijelu cvjetnu glavicu laganom platnenom vrećicom.

Uobičajeni materijali za pokrivanje cvjetova mrkve uključuju svilu, muslin ili čak stare najlonke. Male vrećice od organze (“vrećice s cvjetovima”) također su popularne. Tkanina bi trebala biti dovoljno tanka da propušta malo svjetla i prozračna za vlagu, ali dovoljno čvrsto tkana da spriječi insekte i pelud. Pažljivo zavežite vrećicu oko stabljike koristeći cvjetnu žicu ili špagu. Ako još ima mjesta za ulazak kukca koji gmiže, omotajte stabljiku komadićima vate kako biste blokirali ulaz.

Odaberite sortu s otvorenim oprašivanjem

Mrkve s otvorenim oprašivanjem najbolje su za čuvanje sjemena. Ako spremite sjeme od hibrida (F1 križanja), ono neće biti istinito. Mrkva koja izraste iz spremljenog sjemena razlikovat će se od matičnog sjemena (a moguće je i sasvim drugačije).

Neka od njih su klasična naslijeđena sjemena, dok su druga razvijena u novije vrijeme (ali još uvijek su otvoreno oprašena, a ne hibridna sjemena).

Postoji mnogo različitih vrsta mrkvi, od mršavih dugih do debeljuškastih trokutastih.

Prateća sadnja za uštedu sjemena

Biljke mrkve izvrsni su pratioci mnogih vrtnih povrća. Dobri prijatelji za mrkvu su zelena salata, suncokret, cilantro i nasturtium. Posjedovanje cvjetnica u tom području može pomoći u privlačenju oprašivača u vaš vrt.

Uzgoj biljaka mrkve za spremanje sjemena

Za uzgoj biljaka mrkve radi uštede sjemena, počnite s visokokvalitetnim sjemenskim materijalom ili kupite sjeme od renomiranog trgovca. Ostavite samo najsnažnije biljke u zemlji u jesen ili ih iskopajte u jesen da pregledate korijenje.

Iskopavanje i skladištenje mrkve preporučuje se za hladnija područja, a treba ga obaviti prije jakog smrzavanja. To vam također daje priliku pregledati cijeli korijen mrkve umjesto samo vrha.

Mrkvu čuvajte na hladnom, tamnom i vlažnom mjestu. Temperature malo iznad ledišta su idealne, s 32°-40°F kao pouzdanim rasponom. Ponovno sadite samo najzdravije sjemenske mrkve u proljeće kako biste bili sigurni da čuvate sjeme najjačih biljaka.

Kako sačuvati sjeme s biljaka mrkve

Odaberite prve cvjetove koji se pojave na biljkama kako biste sačuvali sjeme. To su cvjetni grozdovi koji se pojavljuju točno na glavnoj cvjetnoj stabljici. Sjemenke sačuvane iz prvih ili drugih cvjetnih grozdova obično su najsnažnije, dok sjemenke iz kasnijih cvjetova možda nisu tako jake.

Sjemenke odrežite škarama. Objesite ih u papirnate vrećice da se osuše ili ih stavite na suhu ravnu površinu. Alternativno, možete počupati cijelu biljku, isprati korijenje i objesiti cijelu biljku naopako. Svakako stavite smeđu papirnatu vrećicu preko cvijeta biljke ako objesite cijelu biljku.

Ostavite kišobran da se suši 2-3 tjedna. Glavice sjemena postat će smeđe i papirnate kad budu spremne za žetvu.

Stavite osušene glavice sjemena u papirnatu ili platnenu vrećicu i udarite kapsulama sjemena po unutrašnjosti vrećice kako bi se sjemenke oslobodile. Također možete trljati osušene glavice sjemena preko mrežaste rešetke za čišćenje sjemena.

Pomoću sita odvojite sjemenke od pljeve (osušene biljne tvari). Čuvajte sjeme mrkve na hladnom i suhom mjestu.

Sjeme mrkve ima kratak očekivani životni vijek i obično ostaje održivo (uz dobru klijavost) oko tri godine ako se pravilno skladišti.

image 18

Čuvanje sjemena mrkve

Za najduži život sjemena, držite sjeme podalje od vlage, visokih temperatura i izravne sunčeve svjetlosti. Umjesto toga potražite suha, hladna i tamna mjesta za skladištenje.

Pakiranje sjemena mrkve

Započnite s pakiranjem čistih, suhih sjemenki u malo pakiranje. Evo nekoliko dobrih opcija za spremnike za skladištenje:

 • Male papirnate omotnice za kovanice
 • Male plastične vrećice
 • Staklene staklenke sa širokim grlom

Pri zatvaranju pakiranja vrlo lagano pritisnite kako biste izbjegli gnječenje sjemenki. Pokušajte ne ostaviti previše zraka u pakiranju, ali nemojte ni istisnuti sav zrak (i ​​nemojte vakuumirati sjeme).

Na kraju – svakako označite svoje sjeme mrkve! Uključite naziv sorte, datum spremanja sjemena i sve zanimljive bilješke ili savjete za uzgoj.

Spremnici za skladištenje sjemena

Nakon što se sjeme zapakira za skladištenje, sva se pakiranja mogu staviti u spremnik. To može biti bilo što, od prenamijenjene plastične kante ili drvene kutije do jedne od ovih otmjenijih opcija:

 • Ladice za knjižnične kartice
 • Kutije za pohranu fotografija

Hermetički zatvoreni spremnici kao što su veliki Ziplocs, plastične kace ili staklenke dobro funkcioniraju za male sjemenke poput mrkve. Ako možete pronaći hermetički zatvorenu kadu jednobojne, to će vam pomoći da svjetlost ne dospije u sjemenke. Drvene ladice knjižnice – iako nisu hermetički zatvorene – izvrsno štite svjetlost dok održavaju organizaciju.

Kako biste smanjili vlagu, možete staviti pakiranje silikagela iz nekog drugog pakiranja ili dodati žlicu suhe riže. Ova sredstva za sušenje dobra su ograda jer mogu apsorbirati višak vlage.

image 17

Uvjeti skladištenja sjemena

Sjemenke mrkve najduže traju ako se čuvaju u idealnim uvjetima. To općenito znači mjesto s niskom vlagom (ali ne nultom), bez svjetla i hladnom temperaturom malo iznad točke smrzavanja.

Evo idealnih uvjeta za kućno skladištenje sjemena mrkve:

 • Temperatura zraka od (0°- 5°C)
 • Vlažnost zraka manja od 50%
 • Gotovo potpuni mrak
 • Bez štetočina poput miševa koji se vole hraniti sjemenkama

Uobičajena mjesta za pohranjivanje sjemenja uključuju negrijane ormare, suhe i hladne podrume i ladicu hladnjaka. Ako pohranjujete na mjestu s promjenjivom vlagom (kao što je hladnjak), svakako koristite hermetički zatvorenu posudu i razmislite o stavljanju mjerača vlažnosti sa svojim sjemenkama.

Životni vijek sjemena mrkve

Sjeme mrkve obično traje 2-3 godine ako se pravilno skladišti na hladnom i suhom mjestu. U izvrsnim uvjetima skladištenja mogu trajati 4-5 godina.

Sadnja sjemena mrkve

Sjeme mrkve klija na temperaturama tla između 5ºC i 30ºC. Klijanje je prilično sporo na hladnijem kraju ovog raspona, tako da se sjeme mrkve obično sadi na optimalnoj temperaturi tla od 21ºC do 27ºC . Održivom sjemenu mrkve obično je potrebno oko tjedan dana da proklija u idealnom tlu od 80ºF, ali treba više od 12-15 dana da proklija pri promjenjivim temperaturama tla i razinama vlage u proljeće.

Sačuvano sjeme mrkve najčešće se sadi izravnom sjetvom u vanjsku gredicu. Sjeme se sadi na 1/4 CMduboko. Sjeme se u početku može sijati na razmak od oko 1cm. Nakon što su sadnice visoke nekoliko centimetara, prorijedite red mrkve tako da je sadilica udaljena 1-2 inča jedna od druge.

Sadite mrkvu u rahlo, trošno tlo obogaćeno organskom tvari poput komposta za najdulje, najujednačenije korijenje. Održavajte tlo oko sjemena vlažnim otprilike mjesec dana nakon sadnje kako biste osigurali da sadnice mrkve dobro počnu.

tel am fg
email am fg
Sjeme
email am fg
tel am fg
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: