11 problema s dragulj orhidejama (i kako ih riješiti)

wop dragulj orhideja

Zadivljujuće lišće dragulj orhideja kao što su Macodes petola i Ludisia discolor nikad me ne prestaje zadiviti. Ove nježne biljke impresioniraju svojim zapetljanim listovima koji doslovno svjetlucaju na svjetlu. Iako nije tako teško brinuti se o njima kao što izgledaju, postoji niz problema s dragulj orhidejama koji mogu uzrokovati probleme i spriječiti vašu biljku da napreduje.

Najčešći problemi dragulj orhideja su trulež korijena, posljedica prekomjernog zalijevanja ili slabo drenirajućeg medija za uzgoj, i smeđe, kovrčavo lišće uslijed niske vlažnosti ili viška svjetlosti. Uočavanje ranih znakova ovih problema ključno je kako biste mogli prilagoditi njihovu skrb.

Orhideja pereglin.com 565748485756474

11 problema s dragulj orhidejama i kako ih riješiti

Pogledajmo svaki od uobičajenih problema dragulj orhideja, zauzvrat, kako bismo vam pomogli da shvatite u čemu je problem s vašom biljkom. Uvijek smatram da je najbolje pogledati i uvjete njege u kojima se vaša biljka susrela i simptome koje pokazuje kako biste lakše shvatili u čemu je problem. Nakon što saznate uzrok, rješavanje problema trebalo bi biti prilično jednostavno.

Zašto moja dragulj orhideja umire?

Problemi s navodnjavanjem daleko su najčešći uzrok umiranja dragulj orhideje. Trebali biste provjeriti koliko je zemlja vlažna, kao i uzeti u obzir sve čimbenike koji uzrokuju da medij ostane mokar dulje vrijeme ili da se prebrzo suši.

Imajte na umu da veličina posude, materijal posude i drenaža, medij za uzgoj, osvjetljenje i temperatura igraju ključnu ulogu u tome koliko se brzo zemlja za posudu suši nakon zalijevanja i može doprinijeti problemima s navodnjavanjem koji će uzrokovati da vaša dragulj orhideja umire.

Ako primijetite da vam se čini da vaša dragulj orhideja umire, važno je brzo djelovati. Trebali biste odmah pregledati svoju biljku kako biste pronašli sljedeće simptome.

 • Požutjelo lišće – Općenito žutilo često je znak prekomjernog zalijevanja
 • Listovi se uvijaju – To ukazuje da lišće ne dobiva dovoljno vode ili se prebrzo suši. Najvjerojatnije je uzrokovano podvodnjavanjem, truljenjem korijena, niskom vlagom ili prekomjernom toplinom i svjetlom.
 • Lišće postaje smeđe – Prekomjerna izravna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekotine listova, a niska vlažnost zraka može uzrokovati hrskave rubove listova. Povremeno će donji list postati smeđi i prirodno opadati.
 • Trulež korijena – Pretjerano vlažni, vlažni uvjeti mogu uzrokovati trulež korijena. Korijenje će postati kašasto, crno, lomljivo i može imati miris. Listovi mogu požutjeti, ali se također mogu uvijati i dobiti smeđe vrhove kada korijenje prestane raditi.
 • Pjegavost na lišću – može biti uzrokovana štetnicima, bolestima, opeklinama gnojiva ili visoko mineraliziranom vodom.

Nakon što pažljivo pregledate svoju biljku, vjerojatno ćete imati popis potencijalnih problema koje je potrebno riješiti. Pogledajmo svaki problem malo detaljnije kako bismo vam pomogli napraviti prave promjene kako biste pomogli vašoj biljci.

Orhideja64738936

Lišće dragulj orhideje postaje žuto

Najčešći uzrok žućenja lišća dragulj orhideje je prekomjerno zalijevanje . Ako se korijenje ostavi u vlažnom, slabo prozračenom mediju za uzgoj, listovi će početi općenito postati žuti zbog kloroze. To često počinje s donjim listovima, ali će se brzo proširiti i utjecati na cijelu biljku.

Žute mrlje na lišću mogu biti posljedica štetnika, stoga pazite da pregledate obje strane svakog lista, kao i duž stabljike, pa čak i u tlu, ima li štetnika koji se guštaju na vašoj jadnoj biljci.

Također možete vidjeti kako donji list postaje potpuno ili djelomično žut. To je obično zbog prirodnog gubitka listova i ne bi trebalo uzrokovati pretjeranu zabrinutost. Može ga potaknuti nedavni stres, kao što je presađivanje ili premještanje vaše dragulj orhideje.

Listovi dragulj orhideje se uvijaju

Uvijanje lišća dragulja orhideje je mehanizam koji vaša biljka koristi za sprječavanje prekomjernog gubitka vode. Listovi dragulj orhideja često se malo prirodno uvijaju, ali pretjerano uvijanje često je posljedica niske vlažnosti, nedovoljno zalijevanja, viška svjetlosti ili topline, ali također može biti znak utvrđene truleži korijena .

Ključ za utvrđivanje je li to problem je razmotriti je li tijekom vremena došlo do značajne promjene u kovrčanju. Smatram da se većina listova u određenoj mjeri uvija, ali ako vidim naglo uvijanje koje se dogodi tijekom nekoliko dana ili tjedan dana, znam da moram pažljivo provjeriti svoju biljku radi bilo kakvih znakova problema.

Pazite da vaša dragulj orhideja nije izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti, jer to može uzrokovati uvijanje lišća jer se voda brzo gubi iz lišća. Također volim pratiti vlažnost pomoću digitalnog higrometra, s ciljem održavanja vlažnosti iznad 50% . Prema mom iskustvu, dragulj orhideje nisu toliko osjetljive na nižu vlagu kao što mnogi pretpostavljaju, a moja je prije provela tjedne na vlažnosti od čak 40% bez ikakvih većih problema.

wop hnju0548h450juu48hj4

Lišće dragulj orhideje postaje crveno

Lišće dragulja orhideje postaje crveno obično je znak da vaša biljka dobiva prekomjerno svjetlo. Povećana svjetlost stimulira biljku da proizvodi pigmente zvane antocijanini u lišću, koji pomažu u zaštiti vaše biljke od oštećenja od sunca. Neke dragulj orhideje imaju lišće koje ima prirodnu crvenu boju.

Iako dragulj orhideja može podnijeti malo rano jutarnje ili kasnovečernje sunce, najbolje će biti ako se drži na jakom, neizravnom suncu. Nemojte pretjerano kompenzirati postavljanjem vaše dragulj orhideje negdje dosadno. Postoji sretan medij koji će potaknuti snažan rast bez oštećenja lišća.

Prekomjerno zalijevanje

Pretjerano zalijevanje dragulj orhideja rezultira vlažnim uvjetima tla koji dovode do truleži korijena, što može dovesti do smrti vaše biljke. Bilo koji čimbenik koji sprječava isušivanje medija za uzgoj može doprinijeti ovom problemu. Prekomjerno zalijevanje najčešći je od svih problema s dragulj orhidejama, ali ima niz uzroka.

Podlogu za uzgoj trebali biste stalno održavati lagano vlažnom kako biste spriječili da vaša dragulj orhideja ne uvene, ali korijenje također treba kisik da preživi, ​​stoga je bitno osigurati izvrsnu drenažu, kako biste uklonili višak vode nakon zalijevanja.

Iako ne biste trebali zalijevati prema rasporedu, ako je zemlji za uzgoj vaše dragulj orhideje potrebno više od tjedan dana da se dovoljno osuši da bude spreman za više vode, postoji rizik od problema s prekomjernim zalijevanjem. Razmislite o presađivanju u bolju drenirajuću zemlju za posude. Inače koristim čistu sphagnum mahovinu za svoje dragulj orhideje, iako se s vremenom sve više zbije. Presađivanje ili miješanje sfagnuma s perlitom, LECA-om ili komadićima kore pomoći će to spriječiti i poboljšati drenažu.

Vaš izbor lonca također može biti glavni čimbenik u izazivanju problema s prekomjernim zalijevanjem vaše dragulj orhideje.

 • Prevelika posuda će zadržati previše vode u tlu da bi je biljka mogla pravodobno iskoristiti, uvelike povećavajući rizik od problema s prekomjernim zalijevanjem.
 • Neporozni materijali za posude kao što su plastika i metal zadržavaju vodu u zemlji za posude mnogo dulje od posuda od terakote, povećavajući rizik od prekomjernog zalijevanja. 
 • Posude s malo ili bez drenažnih rupa nisu dobre za odvod viška vode iz medija za uzgoj nakon zalijevanja. Pazite da odaberete posudu u kojoj višak vode neće imati problema s otjecanjem iz posude.

Ostali čimbenici kao što su slabo svjetlo, niske temperature i pretjerano visoka vlažnost smanjuju brzinu kojom vaša dragulj orhideja koristi vodu i brzinu isparavanja vode iz zemlje za uzgoj. Jednostavno premještanje vaše dragulj orhideje iz slabog osvjetljenja na svjetlije mjesto ponekad može biti dovoljno za rješavanje problema.

Ima li moja dragulj orhideja trulež korijena?

Krajnji rezultat vlažnih uvjeta je trulež korijena, a to obično rezultira umiranjem dragulj orhideje. Simptomi truleži korijena nisu uvijek najintuitivniji za uočavanje, jer može djelomično oponašati nedostatak vode ako ne uzmete u obzir sve.

Mokri uvjeti u početku osiguravaju višak vode, uzrokujući generalizirano žutilo lišća, a ponekad i dokaz edema lišća. Međutim, kako se korijenje počinje boriti i propadati, više ne može opskrbljivati ​​vodu biljci i dolazi do nedostatka vode. Tada možete vidjeti generalizirano uvijanje listova, smeđe vrhove listova i opadanje.

Ključ za identifikaciju truleži korijena leži u uzimanju svih simptoma i uvjeta rasta u kombinaciji, umjesto da se promatra samo jedan ili dva čimbenika.

Ako mislite da vaša dragulj orhideja ima trulež korijena, pažljivo je izvadite iz posude kako biste pregledali korijenje. Pokvareno korijenje je obično crno/smeđe, kašasto, lomljivo i često ima neugodan miris. Ako je problem manji, možete pokušati obrezati zahvaćeno korijenje i presaditi svoju biljku u svježu posudu i svježu mješavinu za lonce.

Imajte na umu da većina dragulj orhideja neće preživjeti trulež korijena ako se ne uhvati rano, a čak i onima koje prežive trebat će nekoliko mjeseci da se potpuno oporave.

wop nhiu43oh8iu4hj40pp5u5uj5

Lišće dragulj orhideje postaje smeđe

Najčešći razlozi zbog kojih lišće dragulj orhideje postaje smeđe je pečenje lišća zbog viška sunčeve svjetlosti i prirodno odumiranje starog lišća. Smeđe pjege ili vrhovi listova mogu biti posljedica drugih stvari kao što su niska vlažnost, problemi s navodnjavanjem, prekomjerna gnojidba, štetnici ili kvaliteta vode .

Dragulj orhideje zahtijevaju jarko, neizravno svjetlo, a ne puno sunce, i brzo će izgorjeti na prekomjernoj izravnoj sunčevoj svjetlosti. Pazite na svoju biljku da vidite koliko svjetla dobiva u različito doba dana. Budite posebno oprezni s sezonskim promjenama, jer osvjetljenje na jednom mjestu u vašem domu može ići od nedovoljne zimi do pretjerane ljeti. Možda ćete morati premještati svoju dragulj orhideju kroz godinu kako biste osigurali savršeno osvjetljenje.

Aklimatizacija

Imajte na umu da su dragulj orhideje prilično osjetljive na velike promjene u uvjetima uzgoja. Nakon što donesete svoju biljku kući iz trgovine, može proći mnogo tjedana ili čak nekoliko mjeseci da se vaša biljka prilagodi novim uvjetima uzgoja. Tijekom tog vremena možete vidjeti propadanje lišća, čak i ako pružate izvrsne uvjete za njegu.

Ključ privikavanja je ne paničariti. Nakon toga budite strpljivi i vaša bi biljka uskoro trebala početi proizvoditi novi, zdrav rast.

Oštećenje dragulj orhideje u transportu

Kupio sam nekoliko dragulj orhideja putem interneta, a dostava uvijek dolazi s brigom o tome u kakvom će stanju stići moje biljke. Općenito, bio sam iznenađen kako većina prodavača dobro pakira svoje biljke i obično stižu u savršenom stanju.

Međutim, imajte na umu da tijekom transporta može doći do oštećenja, a to može biti vrlo razočaravajuće. Pokušajte izbjeći obrezivanje oštećenih listova jer će i dalje biti korisni biljci, čak i ako ne izgledaju sjajno. Samo se usredotočite na pružanje dobre njege i uskoro će vaša biljka imati mnogo više zdravih listova koji će zamijeniti one koji su oštećeni.

wop nguih8934h585834

Dragulj orhideja visi

Najčešći uzroci opadanja dragulj orhideje povezani su s problemima zalijevanja. Morat ćete pažljivo utvrditi je li vaša biljka nedovoljno zalijevana ili pati od truleži korijena zbog vlažnih uvjeta rasta.

Imajte na umu da dragulj orhideje imaju prilično klonulu, puzajuću naviku rasta u najboljim trenucima, stoga provjerite je li vaša biljka stvarno loše prije nego što poduzmete drastične mjere.

Prekomjerna gnojidba

Prekomjerna količina gnojiva može uzrokovati opekline od gnojiva na vašoj dragulj orhideji, što će se pokazati kao smeđe mrlje ili rubovi na lišću. Dragulj orhideje je potrebno samo štedljivo gnojiti. Provjerite jesu li smeđe mrlje uzrokovane prekomjernim suncem, niskom vlagom ili štetočinama prije nego pretpostavite da je uzrok prekomjerna gnojidba.

Ja inače gnojim svoje dragulj orhideje jednom svaka 3-4 tjedna u proljeće i ljeto. Koristim uravnoteženo, u vodi topivo gnojivo razrijeđeno na 1/4 jačine preporučene za druge biljke. To smanjuje rizik od oštećenja vaše biljke viškom gnojiva. 

Također je dobra praksa redovito ispirati medij za lonce s puno vode kako biste spriječili nakupljanje soli gnojiva. To radim rutinski gotovo svaki put kada zalijevam, puštajući vodu da slobodno teče kroz zemlju za posude prilikom zalijevanja.

Štetočine dragulj orhideja

Najčešći štetnici dragulj orhideja su paukove grinje, gljivične gljivice i brašnaste bube. Dragulj orhideje nisu osobito osjetljive na štetnike, a dobri uvjeti njege uvelike smanjuju rizik. Svaki put kad je zalijevate, pažljivo provjerite ima li na biljci štetočina i brzo postupajte u borbi protiv zaraze.

Ovo je moj postupak za rješavanje najezde štetnika;

 • Odmah izolirajte svoju biljku od svih drugih biljaka.
 • Isperite ili ručno uklonite sve vidljive štetnike.
 • Poprskajte cijelu biljku i tlo odgovarajućim insekticidom. Radije koristim hortikulturno ulje ili izopropil alkohol.
 • Ponavljajte tretman svakih 5-7 dana nekoliko tjedana dok ne budete potpuno sigurni da su svi štetnici nestali.
 • Tada možete oprezno premjestiti svoju biljku na njezino normalno mjesto.

Završna riječ

Nadam se da sam pokrio sve uobičajene probleme s dragulj orhidejom s kojima se možda susrećete i da će vaša biljka uskoro biti na putu oporavka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka

Presađivanje pothosa u novu posudu

Sobne biljke Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Razmnožavanje pilea (Pilea Peperomoides)

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kelj – sadnja i uzgoj

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Prostorije za sobne biljke Zaštita biljaka

Trebate li premjestiti biljke? što trebaš znati

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Štedljivi vrtlarski vodič za ponovnu upotrebu zemlje za posude