Oslobodite radost pažljivog vrtlarenja

Entfesseln Sie die Freude am achtsamen Gartnern

Vrtlarstvo je terapeutska i korisna aktivnost koja može unijeti radost u vaš život. Utvrđeno je da smanjuje stres, poboljšava mentalnu jasnoću i povećava opću sreću. Ako tražite još pažljiviji pristup vrtlarstvu, onda je ovaj post na blogu savršeno mjesto za vas! Ovdje ćemo istražiti mnoge dobrobiti pažljivog vrtlarenja – od smanjenja razine stresa do pretvaranja u meditaciju. Gledamo što znači svjesnost u vrtu, kao i tehnike pomoću kojih možete odmah početi vježbati! Pa počnimo istraživati ​​naš zeleni svijet s malo pažnje!

Prednosti pažljivog vrtlarstva

Pažljivo vrtlarstvo izvrstan je način da poboljšate svoje mentalno i fizičko zdravlje, kao i okoliš. To je aktivnost koja vam može pomoći da se opustite i uživate u prirodi, a istovremeno pruža brojne prednosti za vaše cjelokupno blagostanje. Evo nekih od ključnih prednosti pažljivog vrtlarenja:

Dobrobiti za mentalno zdravlje: Vrtlarstvo samo po sebi može biti oblik meditacije, omogućujući vam da se usredotočite na sadašnji trenutak i zaboravite na sve druge brige ili stresore. Pomaže vam razbistriti um i umjesto toga dopustiti pozitivne misli. Osim toga, pokazalo se da boravak u prirodi značajno smanjuje razinu tjeskobe.

Dobrobiti za fizičko zdravlje: Vrtlarstvo ne nudi samo mentalne dobrobiti, već i fizičke! Rad s biljkama povećava protok krvi, što s vremenom dovodi do boljeg zdravlja kardiovaskularnog sustava. Osim toga, briga o biljkama zahtijeva saginjanje i pružanje ruke – obje aktivnosti koje rade na različitim mišićnim skupinama u našem tijelu.

Dobrobiti za okoliš: Pažljivo vrtlarstvo ne pomaže nam samo pojedinačno, već i kolektivno! Sadnja cvijeća ili povrća dodaje više kisika u atmosferu, poboljšavajući kvalitetu zraka za sve oko nas; Ovo je osobito važno kada živimo u gradovima gdje su razine zagađenja od ispušnih plinova automobila i sl. obično veće nego u ruralnim područjima. Također, sadnja drveća pomaže u borbi protiv globalnog zatopljenja apsorbiranjem ugljičnog dioksida iz atmosfere – nešto čemu bismo svi trebali težiti!

Pažljivo vrtlarstvo nudi niz fizičkih, mentalnih i ekoloških dobrobiti. Zatim ćemo ispitati što je svjesno vrtlarstvo i kako ga prakticirati.

Vježbajte svjesno vrtlarstvo tako što ćete odvojiti vrijeme za mirisanje cvijeća

Što je pažljivo vrtlarstvo?

Svjesno vrtlarstvo je praksa koja kombinira tradicionalne vrtlarske tehnike s meditacijom svjesnosti. Radi se o njegovanju svijesti i uvažavanja prirodnog svijeta oko nas, dok istovremeno vodimo računa o vlastitim mislima i osjećajima kada se brinemo za svoje vrtove. Cilj pažljivog vrtlarstva je stvoriti okruženje koje potiče opuštanje, povezanost s prirodom i samorefleksiju.

Definicija pažljivog vrtlarstva

Pažljivo vrtlarstvo može se definirati kao način povezivanja s prirodom kroz svjesno promatranje i promišljeno djelovanje u vrtu. Radi se o tome da odvojite vrijeme kako biste cijenili ljepotu u svakom trenutku – cvrkut ptica ili osjećaj zemlje među prstima – dok aktivirate svih pet osjetila kako biste produbili svoje iskustvo prirode. Kroz ovu praksu možete naučiti usporiti, cijeniti svoju okolinu i postati svjesniji sebe i svoje okoline.

Načela pažljivog vrtlarstva

Načela iza pažljivog vrtlarstva su jednostavna: promatrajte bez prosuđivanja; ostati prisutan; njegovati strpljenje; prihvatiti nesavršenost; otpustite ako je potrebno; uživaj u svakom trenutku; Koristite održive prakse kad god je to moguće; uzvratite dijeljenjem znanja ili resursa s drugima koji bi mogli imati koristi. Slijedeći ova načela dok se brinete za svoj vrt, vidjet ćete da se osjećate povezaniji s onim što se u njemu događa, i mentalno i fizički.

Kako prakticirati pažljivo vrtlarstvo?

Pažljivo vrtlarstvo je povezivanje s prirodom i uvažavanje ljepote vašeg vrta. To je sjajan način da se opustite i uživate u životu na otvorenom, pa pogledajmo tehnike za vježbanje svjesnosti u vrtu.

KLJUČNI ZAKLJUČCI: Pažljivo vrtlarstvo je praksa koja nam omogućuje da se povežemo s prirodom, usporimo i cijenimo našu okolinu. Promatranjem bez prosuđivanja, zadržavanjem prisutnosti, njegovanjem strpljenja i prihvaćanjem nesavršenosti, možemo stvoriti okruženje opuštanja i samorefleksije. Kako biste izvukli najviše iz pažljivog vrtlarstva, važno je: • Promatrati bez prosuđivanja • Ostati prisutan • Razviti strpljenje • Prihvatiti nesavršenost • Otpustiti kada je potrebno • Uživati ​​u svakom trenutku • Primjenjivati ​​održive prakse kad god je to moguće

Tehnike za vježbanje svjesnosti u vrtu

Odvojite vrijeme za uživanje u svom vrtu

Povezivanje s prirodom izvrstan je način vježbanja svjesnosti u vrtu. Uzmite si vremena za promatranje biljaka, drveća i divljih životinja oko sebe. Slušajte pjev ptica ili osjetite sunce na svojoj koži dok se brinete za svoj vrt. Trenuci poput ovih mogu vam pomoći da se uzemljite i donijeti duševni mir.

Biti prisutan u trenutku: Biti prisutan u trenutku ključno je za prakticiranje svjesnosti u vašem vrtu. Oslobodite se svih briga ili stresa koji vas opterećuju i usredotočite se isključivo na ono što se događa – od toga da osjetite svaku vlat trave među prstima dok plijevite korov do primjećivanja koliko je svaka biljka narasla u proteklom tjednu. Obratite pažnju na svaki detalj kako bi to bilo ugodno iskustvo, a ne dosadan posao!

Uvažavanje ljepote još je jedan važan dio pažljivog vrtlarstva. Potražite male detalje kao što su jarke boje, jedinstveni oblici i zanimljive teksture između cvijeća i lišća – dok znamo koliko smo sretni što imamo pristup ovoj prirodnoj ljepoti. Čak i ako postoje dani kada se stvari ne čine savršenima, poput korova posvuda, pokušajte ne odustati i umjesto toga cijenite ono što je do sada postignuto.

Ako odvojite vrijeme da budete svjesni i prisutni u vrtu, možete ga pretvoriti u miran prostor za meditaciju. Zatim ćemo istražiti načine kako vrtlarstvo učiniti još umirujućim iskustvom.

Pretvorite vrtlarstvo u meditaciju

Da biste vrtlarstvo pretvorili u meditaciju, prvi korak je stvoriti mirno okruženje. Birajte biljke koje vam donose radost i pomažu vam smiriti um. Ugradite elemente kao što su vodene značajke, zvončići vjetra ili hranilice za ptice kako biste svom vrtu dodali zvuk i kretanje. Možete dodati i udobna sjedala ako želite sjediti i opustiti se u zagrljaju prirode.

Usredotočite se na svoje disanje: Nakon što ste stvorili atmosferu dobrodošlice, vrijeme je da se usredotočite na svoje disanje. Započnite s polaganim, dubokim udisajima usredotočujući se na ritam svakog udisaja i izdisaja. Kad se pojave misli, jednostavno ih priznajte bez osuđivanja prije nego što se vratite disanju. Ova praksa pomaže smiriti um i smanjiti stres, što nam omogućuje da budemo prisutniji u svojoj okolini.

Odvojite malo vremena u danu samo za sebe; Uživajte u njegovanju svog vrta bez brige o tome što učiniti sljedeće ili koliko će to trajati. Otpustite sve brige koje bi se mogle pojaviti tijekom ovog procesa i priuštite si prijeko potreban odmor i opuštanje od svakodnevice. Svjesno vrtlarstvo znači biti prisutan u trenutku bez ikakvih očekivanja ili ciljeva osim uživanja u ljepoti prirode.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Organski načini suzbijanja štetnika u vrtu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega biljke Dragon Fruit (pitaya)

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati sobne biljke: Potpuni vodič sa slikama

Sobne biljke Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožiti bršljan u vodi – vodič korak po korak