Koliko dugo treba rajčici da naraste? (Brže nego što mislite!)

Wie lange brauchen Tomaten zum Wachsen Schneller als Sie denken.webp.webp

Ako ste ljubitelj vrta, onda znate kako može biti korisno uzgajati vlastite rajčice. Ali koliko dugo treba rajčicama da narastu?

Rajčicama može proći od 25 do 60 dana nakon cvatnje, ovisno o sorti i uvjetima.

Ovaj članak pruža pregled sadnje rajčice iz sjemena, vrijeme klijanja sjemena i savjete za ubrzavanje procesa. Dakle, ako tražite informacije o tome koliko je vremena potrebno da rajčica naraste, čitajte dalje!

Sadnja rajčice iz sjemena u zatvorenom prostoru

Odabir prave sorte rajčice: Kada se radi o odabiru prave sorte rajčice za vaš vrt, postoje dvije glavne vrste koje treba razmotriti: determinantne i indeterminantne. Određene rajčice imaju tendenciju da budu grmolikije i daju plodove odjednom, dok indeterminantne rajčice rastu više poput vinove loze i daju plodove tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Kada birate soj, razmislite koju vrstu žetve želite.

Sadnja i njega sjemena: Nakon što ste se odlučili za soj, vrijeme je za sadnju! Posadite svako sjeme oko 1/4 inča duboko u navlaženu zemlju za posude ili početnu mješavinu (ne u običnu vrtnu zemlju). Držite ih na toplom (oko 70 stupnjeva Fahrenheita) dok ne proklijaju — to može potrajati od 7 do 14 dana, ovisno o temperaturnim uvjetima — i pobrinite se da imaju dovoljno svjetla tijekom ove faze kako ne bi postali dugonogi ako se sustignu. sunčeva svjetlost. Zalijevajte redovito, ali ne previše; Pustite ih da se osuše između zalijevanja kako im korijeni ne bi istrunuli!

Nakon četiri tjedna uzgoja u zatvorenom, vrijeme je da svoje sadnice presadite na otvoreno, ako vrijeme dopušta. Kako biste smanjili šok presađivanja na niže vanjske temperature, prvo očvrsnite svoje biljke postupnim izlaganjem vanjskim temperaturama tijekom nekoliko dana.

Stavite svaku sadnicu u njezinu rupu na istoj dubini na kojoj je rasla u zatvorenom prostoru i napunite je rastresitom zemljom oko njezine baze. Nježno pritisnite zemlju oko stabljike bez pretjeranog zbijanja. Temeljito zalijte nakon sadnje i, ako želite, lagano malčirajte oko baze; Ovo pomaže u održavanju konstantne razine vlage i smanjuje kompeticiju korova u blizini novih presađivanja.

Sadnja rajčica iz sjemena odličan je način da započnete svoj vrt i može se uspješno obaviti uz pravu sortu rajčica, pripremu tla i pravilnu njegu.

KLJUČNI REZULTATI: Kada uzgajate rajčice, važno je odabrati pravu sortu za željenu berbu. Posadite svako sjeme otprilike 1/4 inča duboko u navlaženu zemlju za posude ili početnu mješavinu, držite na toplom dok ne proklija, zalijevajte redovito, ali ne pretjerano. Kod presađivanja na otvorenom biljke najprije očvrsnite postupnim izlaganjem vanjskim temperaturama tijekom nekoliko dana.

Koliko je vremena potrebno rajčicama da narastu brže nego što mislite

Vrijeme klijanja sjemena rajčice

Vrijeme klijanja sjemena rajčice može varirati ovisno o nekoliko čimbenika. Temperatura, vlažnost tla i sorta sjemena igraju ulogu u tome koliko je vremena potrebno sjemenu rajčice da proklija. Poznavanje ovih čimbenika pomoći će vam da planirate kada započeti sa sadnjom kako biste prije mogli uživati ​​u svježim rajčicama!

Čimbenici koji utječu na vrijeme klijanja: Temperatura je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječu na vrijeme klijanja sjemena rajčice. Idealan temperaturni raspon za optimalno klijanje je između 21 i 29 °C. Ako su temperature preniske ili previsoke, vašem sjemenu može trebati više vremena da proklija. Vlažnost tla također igra važnu ulogu u određivanju brzine klijanja sjemena rajčice. Tlo treba biti vlažno, ali ne mokro; Ako ima previše vode, sjeme može istrunuti prije nego nikne. Konačno, različite sorte rajčice imaju različite stope klijavosti; Nekim sojevima treba dulje od drugih da niknu iz svojih ljuski.

Koliko vremena je potrebno da sjeme rajčice proklija? Općenito, većina vrsta biljaka rajčice pokazat će znakove rasta unutar 7-14 dana od sadnje u toplom tlu s dovoljno prisutnom vlagom. Međutim, to razdoblje može biti kraće ili dulje, ovisno o specifičnoj gore spomenutoj vrsti i uvjetima okoline – stoga ne brinite ako vaše biljke još nisu pokazale nikakve znakove!

Ako želite da vaše rajčice budu spremne što je prije moguće bez gubitka kvalitete ili okusa, evo nekoliko savjeta koji mogu ubrzati proces:

  • Provjerite je li tlo dovoljno toplo pomoću termometra i prilagođavanja u skladu s malčem ili drugim materijalima.
  • Pratite razinu vlage redovitim, ali ne pretjeranim zalijevanjem.
  • Odaberite sojeve koji brže klijaju kao što su Early Girl ili Better Boy.
  • Veće stare sorte namočite preko noći prije sadnje u toplu zemlju.
  • Pobrinite se da dobiju dovoljno sunčeve svjetlosti kada počnu rasti.

Vrijeme klijanja sjemena rajčice može varirati ovisno o uvjetima okoline, ali uz pravilnu pripremu i njegu, možete očekivati ​​da će vaše rajčice niknuti u roku od nekoliko tjedana.

KLJUČNI REZULTATI: Sjemenu rajčice može trebati 7-14 dana da proklija, ali ovaj vremenski okvir može varirati ovisno o temperaturi, vlažnosti tla i sorti sjemena. Kako biste ubrzali proces, pobrinite se da je tlo dovoljno toplo s odgovarajućom vlagom i odaberite sojeve koji brže klijaju kao što su Early Girl ili Better Boy. Namočite veće stare sorte preko noći prije nego što ih posadite u toplu zemlju i pobrinite se da dobiju dovoljno sunčeve svjetlosti nakon što počnu rasti.

Često postavljana pitanja o tome koliko je rajčicama potrebno da narastu

1682614384 82 Koliko je vremena potrebno rajčicama da narastu brže nego što mislite

U kojem mjesecu saditi rajčice?

Najbolje vrijeme za sadnju rajčice je kasno proljeće, kada se tlo zagrije i više nema opasnosti od mraza. Važno je pričekati da noćne temperature budu stalno iznad 50°F prije sadnje. Rajčice treba saditi nakon što prođe sva opasnost od mraza i kada temperatura tla dosegne najmanje 60°F za optimalan rast. Prerana sadnja može rezultirati zakržljalim biljkama ili slabim prinosima zbog oštećenja od hladnoće. Koliko dugo treba rajčicama da narastu nakon cvatnje?

Rajčicama je obično potrebno od 25 do 60 dana da narastu nakon cvatnje. To može varirati ovisno o sorti rajčice, kao i o uvjetima uzgoja kao što su temperatura, sunčeva svjetlost, vrsta tla i razina vlage. Općenito, većini rajčica treba oko dva mjeseca od cvatnje do berbe. Ako uzgajate u stakleniku ili drugom kontroliranom okruženju, možda ćete moći malo ubrzati ovaj proces kontroliranjem izloženosti svjetlu i temperature. Kako mogu ubrzati rast mojih biljaka rajčice?

Uz pravilnu njegu, možda ćete moći pomoći svojim biljkama rajčice da brže rastu. Počnite saditi u dobro drenirano tlo bogato organskom tvari i hranjivim tvarima. Omogućite dovoljno sunčeve svjetlosti, redovito zalijevajte i koristite gnojiva kako biste osigurali da vaše rajčice dobivaju sve potrebne hranjive tvari potrebne za rast.

Odrežite odumrlo ili bolesno lišće kako biste potaknuli novi rast i pazite na štetočine ili bolesti koje bi mogle utjecati na zdravlje vaše biljke Koliko će dugo moja biljka rajčice donositi plodove?

Biljke rajčice obično daju plod oko tri mjeseca. Točno vrijeme ovisi o sorti rajčice i uvjetima uzgoja, ali općenito možete očekivati ​​da vaša biljka rajčice donosi plodove od kasnog proljeća do rane jeseni. Ako svojim rajčicama tijekom cijele sezone osigurate dosta sunčeve svjetlosti, vode i hranjivih tvari, trebale bi nastaviti s rađanjem do prvog mraza.Koja je optimalna temperatura za sazrijevanje rajčica?

Nakon što rajčice malo poprime narančastu boju, rajčica je izgubila bilo kakvu smislenu vezu s biljkom. U ovom trenutku, u redu je ubrati rajčicu i pustiti je da potpuno sazri na unutarnjoj radnoj plohi (nikada nemojte hladiti rajčicu!). To će spriječiti ptice ili vjeverice da pojedu rajčicu prije nego što je možete ubrati.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati jalapeno papričice

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Što bi trebali znati o uzgoju salate?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

6 načina da pomognete svojoj biljci pauka sa žutim lišćem

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Nejasno korijenje biljaka: što biste trebali znati

Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci

Mačja trava: Vodič za uzgoj zelenila za vašu mačku