Kako orezati ružmarin: Vodič za vrtlare

Zivica od ruzmarina sadnja i briga za uspravnu zivicu Ruzmarin4545454548

Ružmarin je predivno mirisna biljka koju je lako orezati. Ove male drvenaste biljke obično se režu jednom godišnje kako struktura grana ne bi postala pretjerano drvenasta i kako bi se potaknuo svježi novi rast. Održavanje dobrog obrezivanja ružmarina također može pomoći u povećanju protoka zraka oko lišća i smanjenju bolesti.

Pogledajmo kako točno podrezati ovu ljupku biljku!

Kako orezati ružmarin: osnove

Ružmarin se općenito provodi jednu glavnu rezidbu svake godine u proljeće. Glavne stabljike biljke mogu se orezati za polovicu svoje duljine. Iako obrezivanje nije striktno potrebno, ono održava biljku kompaktnom, omogućuje protok zraka i potiče svježi rast (a ne rast drvenastih). Neki dijelovi prezimljenih stabljika obično se ostavljaju na biljci jer ovaj mali grm cvjeta na starom rastu.

Svrha rezidbe ružmarina je da stabljike budu lijepe i ujednačene kako biljka ne bi postala previše drvenasta ili dugotrajna. Obrezivanje se rješava mrtvih krajeva biljke ružmarina, slično kao i šišanje. Odsijecanjem vrhova dopuštate mu da ponovno izraste zdravije. Ista stvar vrijedi i za obrezivanje biljke ružmarina. Međutim, obrezivanje nije potrebno osim ako nemate specifičan željeni izgled za svoju biljku ili želite da vrhovi budu zdravi.

Kako orezati ruzmarin Vodic za vrtlare33333333335

Kada orezati ružmarin

Najbolje vrijeme za orezivanje ružmarina je proljeće ili ljeto. Međutim, možete nastaviti s rezidbom ovisno o željenom izgledu do 4-6 tjedana prije prvog mraza. Ako obrežete prekasno u sezoni, vaša biljka ružmarina može pokrenuti novi rast koji je podložan zimskom oštećenju . S druge strane, rezidba ružmarina do 4-6 tjedana prije prvog mraza omogućuje da se vrhovi stvrdnu i zaštite novi izrast. 

Kako orezati ružmarin u posudi

Mnogi ljudi sade ružmarin u posude i drže ih kao sobne biljke za kulinarsku upotrebu. Biljke ružmarina u saksiji obično se orezuju svakog proljeća. Svaka stabljika se može skratiti do polovice svoje duljine. To će grm u posudi održati kompaktnim i potaknuti svježi novi rast tijekom nadolazeće vegetacijske sezone.

Orezivanje ružmarina u loncu ključno je za održavanje zdravlja biljke i sprječavanje da postane previše drvenasta. Kako vaša biljka ružmarina raste iz male mladice u veću biljku, morat ćete obrezati grane kako bi biljka izgledala grmovita. Ružmarin raste relativno brzo i može izmaknuti kontroli ako se ne obrezuje dovoljno često.

Iako nije osjetljiv na mraz kao biljka na otvorenom, ružmarin zasađen u lonac ipak je bolji kada se orezuje u proljeće i ljeto. Obrezivanje tijekom tog vremena omogućuje biljci da očvrsne postojeći rast i spriječi rano cvjetanje. 

Kako orezati ruzmarin Vodic za vrtlare33333333334

Kako orezati grm ružmarina na otvorenom

Grmovi ružmarina na otvorenom mogu narasti do 1,5-2m u visinu ako se ne obrezuju redovito. Ako niste zabrinuti za visinu biljke, nema potrebe da je obrezujete. Međutim, održavanje lijepog grma počinje obrezivanjem svake godine. Posebno je važno ukloniti sve grane koje nisu preživjele visoke zimske temperature ( ružmarin je podložan zimskim oštećenjima ).

Kada obrezujete svoj grm ružmarina, odrežite glavne stabljike za polovicu. Možete razmnožavati nove biljke preostalim reznicama stabljike tako da reznice stabljike posadite s hormonom za ukorjenjivanje kako biste potaknuli rast. 

Biljke ružmarina na otvorenom također se mogu saditi u nizu i trenirati u obliku živice. Ove biljke se obično ne obrezuju sve dok biljke nisu nešto veće od željene visine/širine živice. Nakon što biljke dosegnu ovu veličinu, mogu se “preliti” malo ispod željene gornje razine živice. Stranice se mogu na sličan način šišati. Živice od ružmarina obično se svako proljeće podrezuju jednom tvrdom rezidbom kako bi zadržale oblik, iako im se tijekom vegetacije može dati lagani obrezivanje kako bi zadržale formalni izgled.

Kako orezati ruzmarin Vodic za vrtlare33333333332

Pomlađuje li obrezivanje staru biljku ružmarina?

Obrezivanje može pomladiti staru biljku ružmarina. Ako vaš grm ružmarina izgleda tužno, počnite s rezanjem cijele biljke u kasnu zimu u rano proljeće kako biste potaknuli novi rast. Imati na umu; ostavite netaknutim najniži grozd lišća. Ružmarin ne može izrasti iz mrtvog drva, stoga želite izbjeći predaleko obrezivanje i uklanjanje svih živih grana.

Ako vaša biljka ružmarina nakon oštre zime izgleda mrtvo, nemojte rezati mrtve dijelove stabla dok se vrijeme ne zagrije. “Slijepe ulice” grana štite zdrave grane tijekom zime, pa ih želite ostaviti netaknute dok ne dođe toplije vrijeme. 

Kako orezati puzavi ružmarin?

Ako imate sortu puzavog ružmarina, proces rezidbe izgledat će malo drugačije. Poput uspravnih sorti ružmarina, rezanje polovice glavne stabljike u proljeće i ljeto omogućuje da se vrhovi stvrdnu prije prvog mraza.

Razlika u rezidbi proizlazi iz oblika biljke. Budući da grane nisu uspravne, prekrivaju se preko izbočina i stijena. Ako želite da vaš puzavi ružmarin raste na određenom području, odrežite grane koje ne odgovaraju vašem željenom obliku. Obrezivanje na ovaj način trenira biljku da raste preko određene strukture.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: