Hortenzija metlice: cvjetni grm kojemu nije potrebno održavanje

Hortenzija od metlice cvjetni grm koji nije potreban za odrzavanje256982569810

Postoji mnogo vrsta hortenzija, a čini se da neke zahtijevaju stalno održavanje. Srećom, postoje neke prekrasne vrste koje se lako održavaju, poput prekrasne hortenzije metlice.

Hortenzije metlice su drvenasti cvjetni grmovi koji svakog ljeta cvjetaju blijedozelenim i bijelim, a ponekad i ružičastim cvjetovima. Njihova visina varira od patuljastih vrsta do velikih grmova do 4,5m visine. Hortenzije metlice otporne su na zimu u svim zonama uzgoja osim u najhladnijim i jedna su od trajnijih vrsta hortenzija.

Sada kada znate malo informacija o hortenzijama metlice, možda se pitate kako ih uzgajati u vrtu. Želite li znati kako ih pravilno uzgajati, kao i tko ih je stvorio, nastavite čitati.

Hortenzija metlice: osnove

Hortenzije metlice su porijeklom iz Japana i Kine. Znanstveni naziv hortenzije metlice je Hydrangea paniculata. Ove grmolike hortenzije cvjetaju jednom godišnje tijekom kasnog proljeća ili ranog ljeta.

Hortenzije metlice obično narastu do 2-3m, ali mogu narasti do 4,5m i širine 4m u iznimnim okolnostima. Hortenzije metlice rastu vrlo brzo i mogu narasti do 60cm godišnje, što je prilično brzo za cvjetni grm.

Cvjetovi hortenzije metlice

Cvjetovi hortenzije metlice vrlo su zanimljivi jer s vremenom mijenjaju boju. Kada ova biljka prvi put procvjeta u kasno proljeće ili rano ljeto, cvjetovi su vrlo svijetlozelene boje. Zatim, kako cvjetovi stare i rastu, postaju bijeli. To uzrokuje da latice izgledaju dvobojno i zbog toga kada pogledate latice cvijeta metličaste hortenzije, rubovi su svijetlozeleni, a ostatak latice bijeli.

Međutim, latice ne ostaju bijele i zelene tijekom cijelog ljeta dok je hortenzija metlica u cvatu. Umjesto toga, kako se ljetne vrućine počnu hladiti i malo hladnije, latice postaju svijetloružičaste. To je razlog zašto ponekad kada pogledate latice hortenzije metlice tijekom kasnog ljeta ili rane jeseni kada je nešto hladnije nego inače, latice izgledaju ružičasto-bijele, s vrlo malom količinom zelene ponekad.

Dakle, ako vidite višebojnu hortenziju, vjerojatno je to hortenzija s metlicom i može opet promijeniti boju ovisno o tome koje je doba godine kada je vidite.

Hortenzije metlice cvjetaju jednom godišnje i cvjetaju od kasnog proljeća ili ranog ljeta do kasne jeseni ili rane zime, što je neobično za cvijeće jer mnogi cvjetovi cvjetaju samo nekoliko tjedana, a ne nekoliko mjeseci. Kada hortenzije metlice prestanu cvjetati, njihove latice polako padaju na tlo.

Hortenzija od metlice cvjetni grm koji nije potreban za odrzavanje256982569812

Gdje posaditi hortenzije metlice u vrtu

Odaberite mjesto za sadnju na kojem će listovi grma dobiti puno sunca (najmanje 6-8 sati dnevno). Ako živite u vrlo vrućem i sunčanom području koje često doseže temperature preko 25 stupnjeva celzijusa, posadite svoju hortenziju na mjesto koje je pomalo sjenovito. Ako živite u području koje obično ne doseže temperaturu veću od 80 stupnjeva celzijusa, posadite je na vrlo sunčanom području kako bi mogla dobiti puno sunčeve svjetlosti. Kada odaberete mjesto na kojem ćete staviti svoju hortenziju s metlicom, pobrinite se da ima dovoljno prostora za rast bez udaranja o ograde ili druge biljke.

Hortenzije metlice jedna su od rijetkih vrsta hortenzija koje mogu stajati na suncu cijeli dan, čak i kada je vruće, pa ako je trebate posaditi na sunčanom području i gdje redovito živite, temperatura dostiže i preko 25 stupnjeva, još uvijek treba rasti i napredovati. Samo pazite da svojoj hortenziji date puno vode.

Kako posaditi hortenzije metlice u vrtu

Nakon što odaberete mjesto za sadnju hortenzije s metlicom, iskopajte rupu u koju ćete je staviti. Kada kopate rupu, pobrinite se da bude 2 metra šira od korijenske kugle, barem 30cm duboka i pazite da ima najmanje 3 metra između rupe i druge biljke koja raste. Što su druge biljke dalje od vaše hortenzije metlice, to bolje.

Nakon što iskopate rupu, nježno stavite svoju novu hortenziju s metlicom unutra. Ako želite, dodajte malu količinu gnojiva u rupu u koju stavljate hortenziju s metlicom. Budite vrlo oprezni, jer se hortenzije ponekad mogu oštetiti dok se smještaju u njihov stalni dom.

Nakon što svoju hortenziju s metlicom postavite tamo gdje želite da bude u svom vrtu, prekrijte korijenje dobro drenirajućom zemljom i lagano zalijte.

Najbolje vrijeme za sadnju hortenzije metlice je kasna jesen ili rano proljeće. Jesenska sadnja je obično najlakša, ali zalihe dostupnih sorti ponekad su bolje u rano proljeće.

Njega nakon sadnje novih hortenzija metlice

Nakon što posadite svoju hortenziju s metlicom, pazite da je često zalijevate. Nemojte ga zalijevati ako tamo gdje je zasađena ima stajaće vode, jer neće rasti. Najbolje vrijeme za dodavanje vode vašoj hortenziji s metlicom je kada je tlo oko nje lagano suho na dodir.

Ako vaša hortenzija cvjeta, a boje latica cvijeća izgledaju mutno, tada morate dodati još vode i razmisliti o češćem zalivanju. Nakon što to radite nekoliko tjedana, boje na laticama vaše hortenzije metlice trebale bi ponovno postati svijetle i jarke, a vi ćete moći u potpunosti uživati ​​u ljepoti ovog cvijeća.

Onda ste gotovi sa sadnjom svoje hortenzije od metlice! Sada se samo trebate pobrinuti za njega, a on će vašem vrtu dodati ljepotu i boju.

Hortenzija od metlice cvjetni grm koji nije potreban za odrzavanje23145698710

Kako se brinuti za hortenzije metlice

Relativno je lako brinuti se za hortenzije metlice. Jednostavno se pobrinite da ima dovoljno vode i sunčeve svjetlosti, a narasti će i biti vrlo visok.

Ako želite potaknuti rast vaše hortenzije metlice, orezujte je jednom godišnje. Međutim, nemojte previše rezati grane jer to može uzrokovati da vaša biljka neće rasti onoliko koliko biste očekivali. Svake godine odrežite samo 1/3 starijih grana. Svu rezidbu obavite na kraju zime jer vrijeme postaje toplo prije početka vegetacije ili na samom početku proljeća, neposredno prije početka cvatnje.

Ako svoju hortenziju metlicu obrežete kada cvjetovi počnu rasti, možete je slučajno odrezati i tada neće procvjetati te godine, što bi bilo vrlo nesretno.

Pobrinite se da redovito uklanjate korov u svom vrtu, jer će previše korova na istom području kao i rastuća hortenzija usporiti njezin rast.

Hortenzije metlice će preživjeti zimu čak i ako ni na koji način ne pripremite korijenje, ali uvijek pomaže ako ih malo pripremite. Ako mjesto gdje živite postane jako hladno tijekom zime, dodajte 3-5cm malča na vrh ili oko biljke. To će pomoći zaštititi korijenje od jake hladnoće i osigurati njihovo preživljavanje do sljedećeg proljeća.

Zašto žuti lišće moje hortenzije?

Ponekad će listovi hortenzije metlice početi žuti, a malo ljudi koji ih uzgajaju neće znati zašto.

Ako središte lišća koje se nalazi na vašoj hortenziji metlice počinje žutjeti, ne brinite. Vaša hortenzija je rasla tijekom cijele sezone i uspjela je zasjeniti središte biljke, tako da listovi na unutarnjim dijelovima biljke ne upijaju niti proizvode toliko energije kao listovi koji su bliže suncu. Budući da ti listovi ne proizvode puno energije, biljka odlučuje poslati energiju u klorofil biljke, zbog čega list požuti. Nakon što list potpuno požuti, on će pasti i više neće biti dio biljke.

Ako krajevi lišća ili grane vaše hortenzije metlice počnu žutjeti, možda je previše zalijevate ili tlo u kojem se nalazi ima lošu drenažu i predugo se zadržava u vodi. Ovo je uobičajena pojava i vremenom je reverzibilna.

Kako biste se riješili žutila na rubovima lišća i grana, pobrinite se da tlo u kojem se nalazi vaša hortenzija dobro ocijedi vodu. Možda ćete morati promijeniti prljavštinu u tlo koje dobro drenira. Kada to učinite, možete dodati malo gnojiva kako biste bili sigurni da će se vaša hortenzija oporaviti i ponovno postati zelena.

Ako tlo dobro drenira, pazite da ne zalijevate svoju hortenziju. Pričekajte da se tlo oko vaše biljke gotovo potpuno osuši, a zatim je ponovno zalijevajte dok tlo ne bude vlažno, ali ne mokro. Tijekom tjedna povremeno provjeravajte razinu vlage u tlu i ponovno zalijevajte hortenziju tek kada se gornji sloj zemlje potpuno osuši.

Hortenzija od metlice cvjetni grm koji nije potreban za odrzavanje256982569811

Uobičajeni štetnici koji mogu utjecati na hortenzije metlice

Lisne uši i razne grinje vrlo su česti štetnici koji negativno utječu na hortenzije metlice. Ako primijetite da na vašoj cijenjenoj biljci postoji šteta od štetnika, poprskajte lišće blagim prirodnim pesticidom i pričekajte dok se vaša biljka ne oporavi. 

Biljne bolesti koje mogu utjecati na hortenzije metlice

Ako se čini da je vaša hortenzija oštećena, ali se čini da nema štetnika koji bi utjecali na biljku, možda pati od pjegavosti lišća, hrđe, plijesni, pupoljaka ili bakterijskog uvenuća. Ako se bilo što od navedenog dogodi, pobrinite se da vaša biljka dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti. Ako tako odlučite, možete dodati i gnojivo za jačanje biljke. Međutim, možda ćete morati ukloniti neke od oštećenih korijena ili grana, ovisno o količini štete koju je hortenzija metlice pretrpjela.

Jedan od načina liječenja bolesti je smanjenje zalijevanja i povećanje cirkulacije zraka oko biljke. Alternativno, presadite ga na područje s boljom drenažom tla ili većim protokom zraka. 


Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

14 savršenih biljaka koje mogu biti okrenute prema istoku: slike i savjeti za njegu

Sjeme Zaštita biljaka

4 načina za brzo klijanje sjemena

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Riješiti se crva u zemlji: identifikacija i stvari koje biste trebali znati

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Vodič za uzgoj Rex begonija