Fritillaria: posebne elegantne cvjetnice

Fritillaria posebne cvjetnice za eleganciju ranog proljeca8524842510

Cvjetovi fritillarije poznati su po svojim upečatljivim oblicima i vrlo ranom proljetnom vremenu cvatnje. Ovo cvijeće zabilježeno je u umjetničkim djelima i vjerskim amblemima još u 15. stoljeću. Nježni cvijet Fritillaria događa se puno više nego što mislite.

Fritillaria je rod lukovičastih, višegodišnjih cvjetova koji cvjetaju u proljeće koji se nalaze na cijeloj sjevernoj hemisferi. Ove biljke su slične cvijetu ljiljana, s jednim cvatom u obliku zvona po stabljici. Ove ukrasne biljke koriste se u komercijalnoj hortikulturi, kao iu uređenju doma koje nije potrebno za održavanje.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o cvijeću Fritillaria!

Fritillaria: Osnove

Fritillaria je rod lukovičastih cvjetova iz obitelji ljiljana. Postoji oko 130-140 različitih vrsta fritillarije, podijeljenih u osam podrodova. Mogu se naći na cijeloj sjevernoj hemisferi – porijeklom iz Euroazije, Sjeverne Afrike i zapadnih dijelova Sjeverne Amerike. Prvi put zabilježene u Europi 1571. godine, druge vrste s Bliskog istoka i Azije uvedene su u Europu otprilike u isto vrijeme.

Biljke iz roda fritillaria također su važan dio tradicionalne kineske medicine već više od 2000 godina. Biljke Fritillaria se također koriste u medicini u Himalaji, Nepalu, Indiji, Pakistanu, Japanu, Koreji i jugoistočnoj Aziji. Turska i Burma tradicionalno ne koriste biljke u medicini, ali zbog povećane potražnje u svijetu za ovim biljkama kao ukrasnim biljkama, ove su se zemlje uključile u berbu. Neke biljke se uzgajaju namjerno, ali većina se skuplja iz divljine.

Nedavna potražnja dovela je do prekomjernog ubiranja lukovica divljih populacija, ugrožavajući neke vrste fritillarije. Ostale vrste su zbog entuzijastičnog branja iz ukrasnih razloga, kako od strane mještana, tako i od strane turističke zajednice, previše brale cvijeće.

Kako posaditi Fritillariju

Ove biljke su vrlo atraktivne, s raznim cvjetovima boje slonovače, žute, zelene, šljive ili dvobojnim cvjetovima i velikom razlikom u veličini cvjetova. Također dolaze u različitim visinama, u rasponu od 20-70cm. Preferiraju bogato, dobro drenirajuće neutralno pH tlo i filtriranu sunčevu svjetlost. Lukovice ne vole biti izvan zemlje, pa ih je najbolje posaditi što prije.

Svaka sorta fritillarije ima svoje zahtjeve i to treba uzeti u obzir pri odabiru prave vrste za svoj vrt.

Ako je vaš vrt previše hladan, trebali biste nanijeti sloj malča od 5cm na tlo nakon što se površina tla smrzne u jesen. Malč će zadržati niske temperature u tlu. Također pomaže u zaštiti žarulja od temperaturnih skokova, bilo prehladnih ili prevrućih. Dobar malč uključuje slamu, sijeno ili hrastovo lišće. U proljeće, kada lukovice počnu nicati, olabavite malč na tom području.

Fritillaria posebne cvjetnice za eleganciju ranog proljeca85248425117

Iako su neugledne, prirodno je da lukovice fritillarije razviju malo plijesni tijekom transporta. Ova sivo-plavo-zelena plijesan nastaje kada su lukovice izložene zraku. Plijesan će nestati čim se lukovice posade jer tlo guši plijesan. Ako želite, također možete staviti žarulje na sunce ili obrisati kalup papirnatim ručnikom. To se, međutim, ne savjetuje, jer lukovice ne uspijevaju dobro izvan tla.

Ožiljci, posjekotine, rupice i promijenjena vanjština na žarulji su normalni – sve se to događa kada se žarulja ubere, očisti i odredi veličina. Neke žarulje mogu imati netaknutu, papirnatu koru, dok druge mogu imati djelomičnu kožicu, a druge mogu biti bez kože. Ništa od toga neće utjecati na rast lukovice. Ono što je najvažnije je kako se žarulja osjeća. Sve dok je lukovica čvrsta, a ne kašasta, održiva je.

Mnoge žarulje fritillarije pomalo smrde, ali to je normalno – to je prirodni repelent za odbijanje jelena, glodavaca i drugih štetnika. Međutim, zbog ovog uvredljivog mirisa, možda bi bilo najbolje posaditi ih podalje od svog doma (ili barem niz vjetar).

Fritillaria posebne cvjetnice za eleganciju ranog proljeca85248425116

Svaka vrsta biljke fritillarije ima različitu vrstu lukovice, ali većina je zaobljena s malim udubljenjima ili točkama na vrhu. Ove udubine ili točke trebaju biti zasađene prema gore. Ako lukovice već imaju malo korijenje, pomoću njih odredite koja strana lukovice treba okrenuti prema dolje u tlo. Nakon sadnje zalijevajte ih tek toliko da se malo natopi tlo. Korijenje će u potpunosti narasti u jesen i ostati u stanju mirovanja sve dok cvijeće i lišće ne procvjetaju u proljeće.

Ako ne možete odmah posaditi lukovice, otvorite kutiju ili vrećicu da lukovica ima malo zraka. Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu s niskom vlagom, daleko od vrućine, mraza i jakog sunčevog svjetla. Nikada ne stavljajte lukovice cvijeća u zamrzivač! Držite ih na 50 do 70°F. Loši uvjeti skladištenja mogu uzrokovati da žarulje odumru ili postanu pljesnivi.

Fritillaria posebne cvjetnice za eleganciju ranog proljeca85248425115

Fritillarije zahtijevaju tlo koje je bogato, dobro drenirano i neutralnog pH. Najbolje tlo je pjeskovita ilovača. Ako je vaša zemlja prirodno teška u glini, razbijte glinu oko 30cm dublje od dubine sadnje i umiješajte tresetnu mahovinu, kompost od ostarjelih listova i/ili kompost s neutralnim pH dobro ostarjelim.

Nemojte dodavati konjski gnoj, pileći izmet, kompost od gljiva ili drugi vrući gnoj ili nezreli kompost. To će stvoriti negostoljubivo tlo i može ubiti vaše biljke. Možete pokušati dodati kompost koji ste sami napravili, ali prvo provjerite je li potpuno razgrađen, zdrav i neutralan pH. Djelomično razgrađeni kompost može širiti gljivične bolesti i neugodne štetnike.

Posadite velike lukovice fritillarije na 15-20cm duboko i 20-25cm udaljene jedna od druge. Posadite manju lukovicu fritillarije na 10-15cm duboko i 10-15cm jednu od druge. Ne stavljajte ništa (uključujući gnojivo) na dno rupe u koju sadite svoju lukovicu jer to može stvoriti rizik od opeklina korijena. Nakon otprilike dva tjedna “džempera”, kada se noćne temperature spuste na 5 stupnjeva, a dnevne se kreću oko 10-15°C, posadite svoje lukovice. Ako su vaše lukovice posađene prekasno, korijenski sustav mogao bi se boriti s rastom. Nerazvijeni korijenski sustav mogao bi rezultirati više lišća nego cvjetova.

Ne sadite lukovice fritillarije u podignute gredice ili vanjske posude, kao što su prozorske kutije. Ta područja bi izložila lukovice ponavljanim ciklusima smrzavanja i odmrzavanja. Ovaj stalni skok i pad temperature rezultirat će neuspjelim rastom korijena, uništenjem korijenskog sustava, smrznutim lukovicama i truljenjem lukovica zbog loše drenaže vode. Lukovice fritillarije moraju imati dosljednu zimsku temperaturu, s dobrom drenažom vode, kako bi narasle zreli korijenski sustav i proizvodnja lišća i cvijeća. Biljke držite na pretežno sunčanom, djelomično sjenovitom području.

Fritillaria posebne cvjetnice za eleganciju ranog proljeca85248425114

Kako se brinuti za Fritillariju

Nakon što biljke procvjetaju, žarulje postaje mnogo lakše za njegu. U slučaju jakog vjetra i jake kiše, stabljike će možda trebati biti vezane za kolac kako bi se poduprle.

Zahvaljujući mirisu u obliku tvora, ove žarulje odbijaju jelene i glodavce i mogu pomoći u zaštiti drugih lukovica u vašim gredicama.

Lukovice posađene u jesen pustit će korijenje ubrzo nakon što su posađene, a tijekom zimskih mjeseci će biti u stanju mirovanja. Rano sljedećeg proljeća, lukovice će početi nicati stabljike i pupoljci i cvjetat će tijekom ranog ljeta. Mjesec dana nakon cvatnje, ove biljke će početi odumirati.

Biljke bi prve godine trebale cvjetati same; nemojte ih još gnojiti. Do kraja životnog vijeka biljke preporučuje se gnojidba biljaka tri puta godišnje: jednom tijekom jeseni, kada ćete saditi, kako biste pomogli korijenju da raste; ponovno kada klice počnu rasti u proljeće, kako bi se potpomoglo hraniti rast biljke; i posljednje vrijeme kada cvijeće počne umirati, da nahrani samu lukovicu. Vrtlari koji uzgajaju fritillariju otkrili su da je gnojivo od rajčice dobar izbor za njihove biljke fritillarije.

U najmanju ruku, gnojite biljke jednom godišnje. Nakon što biljke procvjetaju, rasporedite oko 1 žlicu gnojiva oko svake lukovice i zalijte tlo kako bi se gnojivo upijalo. Držite gnojivo 5cm ili tako dalje od stabljike kako biste izbjegli oštećenje biljke.

Pazite da se žarulje ne osuše. Većina lukovica treba malo više vlage tijekom vegetacije — međutim, pazite da tlo dobro drenira i pazite da ne pretjerate s vodom. Prekomjerno zalijevanje dovodi do truleži korijena, što može lako ubiti biljku. Nakon što biljke procvjetaju, pazite da se redovito zalijevaju, bilo kišom ili prskalicama. Ako je vrijeme vruće i suho, lukovicu temeljito zalijevajte barem jednom tjedno.

Fritillaria posebne cvjetnice za eleganciju ranog proljeca85248425113

Fritillarije se mogu granati jedna od druge pod zemljom, prirodno proizvodeći nove lukovice, koje se nazivaju pomaci. Ovi pomaci, ako se ostave da rastu neometano, mogu uzrokovati prenatrpanost među biljkama, što će rezultirati neravnomjernim širenjem hranjivih tvari i manjim cvjetovima. Kako biste izbjegli prenatrpanost, najbolje je pažljivo iščupati biljke iz korijena i ukloniti odmake svake dvije godine. Nakon što je lišće odumrlo i lukovice su otišle u stanje mirovanja, iskopajte lukovice. Pažljivo odvojite mlade odvojke od izvornih lukovica i sve ih ponovno zasadite, na pravilnoj udaljenosti jedan od drugog. Nastavit će rasti, dajući vam kontinuiranu opskrbu lukovicama fritillarije. Ako želite, možete čak i prodati izdanke za zaradu.

Neki vrtlari mogu tretirati biljke fritillarije kao jednogodišnje i svake godine saditi nove lukovice. Međutim, uz pravilnu njegu i uvjete uzgoja, ove biljke se mogu vratiti i razmnožavati svake godine. Ako želite zadržati ove biljke kao trajnice, gnojite biljke prije cvatnje ili odmah nakon toga.

Kada cvjetovi izblijede, mogu se odrezati na mjestu gdje lišće počinje stajati. Samom lišću treba dopustiti da prirodno odumre. Kada lišće požuti i potpuno odumre, stabljiku možete odrezati u razini tla. Očistite mrtvi materijal kako biste izbjegli širenje bolesti; Odumrlo lišće također je poziv štetnicima, pa im čišćenje oduzima stanište i drži ih podalje od vaših drugih biljaka. Iako je lišće mrtvo i nestalo, lukovica je još uvijek živa pod zemljom. Nastavite zalijevati tlo tijekom ljeta i jeseni kako se lukovice ne bi osušile.

.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Zaštita biljaka

Briga o biljkama i AC: Je li AC loš za biljke?

Sobne biljke Posude za sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Uzgoj bilja u posudama (jednostavni način)

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

11 najboljih sobnih biljaka koje uspijevaju u vrućim uvjetima

Rezidba i orezivanje Zaštita biljaka

Kada smanjiti perunike: godišnje održavanje perunika

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega Alokazije Zebrine