Zašto mojem božićnom kaktusu opada lišće? (riješenja)

wop Bozicni kaktus76238090

Više je razloga da volite božićni kaktus ( Schlumbergera ) – ove biljke su prekrasne, cvjetaju u blagdansko vrijeme kada većina drugih biljaka ne izgleda najbolje, i cvjetaju iz godine u godinu desetljećima. Stoga ne čudi što će pogled na božićni kaktus koji ispada lišće biti razlog za zabrinutost.

Najčešći uzrok opadanja lišća božićnog kaktusa je prekomjerno zalijevanje ili uvjeti koji rezultiraju vlažnim uvjetima tla. To uzrokuje trulež korijena i oštećenje ostatka biljke. Loše drenirajuće tlo, temperaturni stres, prekomjerna gnojidba, problemi s rasvjetom ili štetnici također mogu uzrokovati opadanje lišća.

Zašto božićnim kaktusima otpada lišće

Božićni kaktusi ( Schlumbergera ) porijeklom su iz tropskih kišnih šuma Brazila. Ove biljke se inače uzgajaju u staklenicima gdje su izložene okolini koja uvelike podsjeća na njihovo prirodno stanište u smislu osvjetljenja, vlažnosti i temperature. Ali kad uđete u svoj dom, uvjeti možda neće biti tako idealni, što bi moglo opteretiti biljku i uzrokovati opadanje lišća.

Stoga je ključ točno odrediti problem, a zatim ga riješiti kako biste osigurali da vaš božićni kaktus ostane savršenog zdravlja. Savjeti u ovom članku jednako su primjenjivi na sve vrste blagdanskog kaktusa.

Razlozi zašto vašem božićnom kaktusu opada lišće

Prekomjerno zalijevanje

Ovo je najveća pogreška većine ljudi kada je u pitanju briga za božićni kaktus. Da, zahtijeva više vode od svoje pustinjske braće, ali zapamtite da se s razlogom zove ‘Kaktus’.

Prekomjerno zalijevanje dovodi do truleži korijena, što zauzvrat uzrokuje da biljka opada lišće. Nekoliko čimbenika može pridonijeti prekomjernom zalijevanju, uključujući slabo drenirano tlo, lonac s nedovoljnim drenažnim rupama, preveliki spremnik itd. Ti čimbenici mogu dovesti do truljenja korijena kao rezultat zasićenja tla vodom tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Također je važno uzeti u obzir temperaturu oko biljke i količinu svjetlosti koju dobiva. Ako je vaša biljka pri slabom osvjetljenju ili tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, biljka će rasti puno sporije, a potrebe za vodom vašeg božićnog kaktusa bit će znatno smanjene.

wop Kaktus3768499

Zašto zbog prekomjernog zalijevanja mojem božićnom kaktusu opada lišće?

Tijekom prve faze prekomjernog zalijevanja, deblo i grane vašeg božićnog kaktusa će upiti više vode nego što im je potrebno. To može dovesti do edema lisnog tkiva i oštećenja same biljke. Samo to može rezultirati nekim opadanjem lišća, ali također može povećati rizik od infekcije i štetočina, što može rezultirati opadanjem lišća (grana).

Daljnje prekomjerno zalijevanje i vlažno tlo rezultirat će truljenjem korijena. Jednom kada dođe do truleži korijena, biljka nema načina da apsorbira esencijalnu vodu i hranjive tvari kako bi ostatak biljke održao zdravim. To će dovesti do toga da biljka odbaci dio svojih listova, obično starijih, donjih listova prvo, dok biljka ulazi u način preživljavanja.

Kako to popraviti?

Ako vaš božićni kaktus opada lišće, provjerite ima li znakova truleži korijena . Nježno izvucite biljku iz posude i pregledajte korijenje. Pokvareno korijenje bit će smeđe/crno, kašasto i lomljivo. Također mogu loše mirisati. Ako je prisutna trulež korijena, slijedite ove korake kako biste spasili svoju biljku.

 • Nježno uklonite svu labavu zemlju oko korijena. Često koristim posudu s vodom da uklonim svu zemlju oko korijena.
 • Upotrijebite par sterilnih škara za uklanjanje svih korijena zahvaćenih truležom.
 • Ako trebate ukloniti veliki dio korijena, također biste trebali orezati biljku u razmjernoj količini, tako da zdravo korijenje može podržati preostalu biljku.
 • Možda biste željeli prskati korijenje fungicidnim pripravkom, kako biste smanjili rizik od ponovnog pojavljivanja truleži korijena.
 • Odaberite novi lonac koji je dovoljno velik za biljku i onaj koji ima puno drenažnih rupa.
 • Dobro drenirajuća mješavina zemlje neophodna je za sprječavanje truljenja korijena. Mješavina 1/3 sočne mješavine, jedne trećine mješavine sobne biljke i 1/3 perlita ili krupnog pijeska je dobra opcija.
 • Pobrinite se da svojoj biljci osigurate umjerene uvjete za rast nakon presađivanja, kako biste smanjili stres i omogućili biljci da se polako oporavi.

Sprječavanje pada lišća božićnog kaktusa zbog prekomjernog zalijevanja

Najbolji način da odredite kada vašem božićnom kaktusu treba piće je provjeriti gornji sloj 3-5 centimetara tla. Ako je na dodir suha, vrijeme je za zalijevanje biljke.

Pazite da temeljito i ravnomjerno navlažite tlo prilikom zalijevanja, ali ostavite dovoljno vremena da višak vode iscuri iz drenažnih rupa kako biste spriječili da biljka sjedi u vlažnom tlu.

Ne zaboravite isprazniti posudu za kapanje nakon nekog vremena ili ostaviti svoju biljku negdje da se ocijedi prije nego što je vratite na normalno mjesto.

Nemojte zalijevati prema rasporedu, već svakih nekoliko dana prstom pratite vlažnost tla i zalijevajte svoj božićni kaktus kada se gornjih 3-5 cm tla osječa suho na dodir.

wop ngo3h377u3ngie

Nedovoljno zalijevanje

Samo zato što se zove Božićni ‘Kaktus’ to ne znači da ova biljka može dugo izdržati bez vode. Dakle, ako svom božićnom kaktusu dajete premalo vode misleći da će preživjeti sušu, nažalost se varate.

Biljka koja ne dobiva vlagu koja joj je potrebna za napredovanje i koja je stalno pod stresom od suše vjerojatno će zbog dehidracije pasti lišće. Također je manje vjerojatno da će cvjetati.

Kako to popraviti?

Jednostavan način da popravite nedovoljno zalijevanje je očito zalijevati biljku. Ako vam se čini da je tlo suho, provjerite da li voda prodire u njega i da dospije do korijena biljke.

Druga ideja za rehidraciju vaše biljke bila bi pustiti posudu u posudu napunjenu vodom oko 10-15 minuta kako bi se korijenje lijepo natopilo vlagom.

Imajte na umu da će vašu biljku trebati češće zalijevati ljeti kada biljka brže raste, svjetlost je intenzivnija i temperature su više.

Problemi s svjetlošću

Božićni kaktusi prirodno rastu u gustim prašumama Brazila u sjeni krošnji drveća i većih biljaka. Kao rezultat toga, prilagodio se da raste i uspijeva na jakom, neizravnom svjetlu i neće tolerirati izravnu sunčevu svjetlost, za razliku od mnogih drugih vrsta kaktusa.

Ako ste svoju biljku smjestili na područje koje prima izravnu sunčevu svjetlost veći dio dana, ona će spržiti svoje lišće i izazvati opadanje lišća.

Držanje biljke na zasjenjenom mjestu manje je vjerojatno da će uzrokovati ozbiljne probleme.

Kako to popraviti?

Vaš božićni kaktus bit će najsretniji kada ga smjestite u područje koje dobiva puno svijetle, ali neizravne svjetlosti.

Prekomjerna gnojidba

Prekomjerna gnojidba još je jedna uobičajena pogreška pri njezi sobnih biljaka. Tako je primamljivo dodati malo previše ili prečesto gnojiti u dobronamjernom pokušaju da vaša biljka brže raste i izgleda impresivnije.

Nažalost, sva se ta ljubav pretvara u polaganu smrt za jadni božićni kaktus jer prekomjerna gnojidba jako oštećuje korijenje biljke. Dopustite mi da objasnim kako.

Gnojivo za biljke je kao vitamini za ljude. Biljke svoju glavnu hranu dobivaju iz sunčeve svjetlosti, ali hranjive tvari iz tla osiguravaju male količine esencijalnih elemenata.

Malo gnojiva pomaže im da rastu i napreduju, ali veće količine su otrovne za biljku. To može uzrokovati niz simptoma, ali najčešće smeđe mrlje na lišću ili opadanje lišća.

Osim toga, kada se u tlu nakupi previše soli gnojiva zbog prekomjerne gnojidbe, to može uzrokovati toksičnost u korijenu, sprječavajući njihovo funkcioniranje i sposobnost apsorbiranja vode i hranjivih tvari za biljku.

Rezultat – korijenje počinje dehidrirati i na kraju odumire, što izaziva ozbiljno opadanje listova.

Kako to popraviti?

Potražite dokaze bijele kore na vrhu tla, što ukazuje na nakupljanje hranjivih tvari. Također, razmislite o tome koliko ste i koliko često gnojili svoju biljku u posljednje vrijeme.

Ako sumnjate da vašem božićnom kaktusu opada lišće zbog prekomjerne gnojidbe, postoje dva moguća rješenja.

 1. Ispirite tlo obilnim količinama vode 5 minuta kako biste otopili višak gnojiva i isprali ga iz tla. Zatim izbjegavajte gnojidbu najmanje 6 mjeseci kako bi se biljka oporavila.
 2. Nježno izvadite biljku iz posude i provjerite ima li oštećenih korijena. Obrežite oštećeno korijenje, ako ih ima, a ostatak temeljito isperite kako biste isprali višak soli. Sada posadite biljku u svježu mješavinu za posude.

U idealnom slučaju, božićni kaktus treba hraniti mjesečno – ali samo od travnja do rujna. Možete koristiti bilo koje uravnoteženo, višenamjensko gnojivo za sobne biljke. Ne zahtijeva prihranjivanje u jesenskim i zimskim mjesecima kada cvjeta.

wop hg780433hg8743hj83g4

Promjene temperature

Ako mislite da vaš božićni kaktus ne pati od gore navedenih problema, možda je izložen prevelikoj hladnoći ili vrućini, zbog čega mu lišće otpada. Evo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih temperaturni stres može dovesti do toga da vaš božićni kaktus opada lišće;

 • Kada prvi put donesete svoj božićni kaktus kući. Promjene temperature tijekom transporta ili u skladištu biljaka mogu uzrokovati opadanje lišća.
 • Ako svoj božićni kaktus uzgajate vani tijekom ljeta i zaboravite ga unijeti u kuću kako se približavaju hladnije jesenske noći.
 • Ako je vaš božićni kaktus postavljen blizu izvora vrućeg ili hladnog propuha, kao što je ventilacijski otvor klima uređaja, radijator ili blizu prozora koji ima propuh.

Kako to popraviti?

Pobrinite se da vaš božićni kaktus bude izložen temperaturama u rasponu od 18-29°C u ljetnim mjesecima, a nešto manje zimi. Nikada nemojte dopustiti da temperatura padne ispod 10°C.

Također, držite biljku podalje od bilo kakvih otvora za hladan ili vrući zrak, ili hladnog propuha s prozora jer će nagle promjene temperature stresti biljku.

Opadanje lišća zbog temperaturnog stresa je privremeno i prestat će kada se vaša biljka prilagodi novom okruženju.

Štetočine

Iako su božićni kaktusi prilično otporni na štetočine, ponekad ih mogu zaraziti brašnaste bube, lisne uši ili paukove grinje. Velika zaraza vjerojatno će ozbiljno naštetiti biljci i izazvati opadanje listova.

Brašnaste bube se mogu identificirati kao male mrlje bijelog pamuka tijekom početnih faza zaraze. Obično se pojavljuju na donjoj strani lista ili na spojevima lišća i stabljike.

Zaraza lisnim ušima počinje na novom rastu ili na donjoj strani lišća. Ovi štetnici sišu sok iz lišća i ostavljaju ljepljive ostatke medljike na površini biljke koja privlači plijesan.

Ako na lišću božićnog kaktusa počnete primjećivati ​​finu svilenu mrežu, to je znak upozorenja da bi ga mogle zaraziti paukove grinje. Ovi štetnici su nevidljivi golim okom.

Kako to popraviti?

Najbolji način da se uhvatite u koštac s blagom infestacijom štetnika je pokušaj izbacivanja štetnika snažnim prskanjem vode. Ako ova metoda ne uspije, možete koristiti insekticidni sapun ili sprej s uljem neema kako biste se riješili štetnika. Brašnaste bube se mogu ukloniti mekom četkicom za zube.

Druga metoda za suzbijanje štetočina poput brašnastih buba, paukova grinja i lisnih ušiju je da ih obrišite vatom natopljenom alkoholom. 

Ne zaboravite izolirati svoj božićni kaktus od drugih sobnih biljaka čim primijetite znakove zaraze štetočinama. U slučajevima teške zaraze, možda ćete biti prisiljeni odbaciti svoju biljku.

Profesionalni savjet

Postoji jedna srebrna linija ako vidite da vašem božićnom kaktusu pada lišće. Ti takozvani listovi biljke zapravo su segmentirane grane – pa ako otpušteni ‘listovi’ izgledaju dovoljno zdravi, možete ih posaditi u novu posudu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjemenke kadifa

Uzgoj cvijeća Uzgoj povrća Zaštita biljaka

11 savjeta za sadnju vrta s djecom

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Riješiti se crva u zemlji: identifikacija i stvari koje biste trebali znati

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Sve što trebate znati o biljkama u staklenim posudama