Isplate li se vrtovi u vrećama za uzgoj? (Nemojte ovo propustiti!)

Ako ste zainteresirani za vrtlarstvo ili ste strastveni vrtlar, sigurno ste čuli za Growbags. Growbags su velike platnene vrećice napunjene zemljom za uzgoj povrća i cvijeća. Savršene su ako nemate prostora potrebnog za vrtlarstvo. Tkanine za biljke također su jednostavan i jeftin način da uljepšate svoj vrt. Izgledaju sjajno na pergoli ili balkonu i daju vašem domu vrlo šarmantan izgled.

Vreće za uzgoj općenito su izrađene od prozračne tkanine koja je također dovoljno čvrsta da biljke rastu, a prodaju se gotovo posvuda pa ih je lako kupiti. Obično su pravokutni i dostupni u različitim veličinama, dovoljno su svestrani da rasporedite biljke kako god želite.

Ovaj opis zasad može zvučati obećavajuće, ali u svojoj biti to su vrtovi u vrećama za uzgoj Stvarno Vrijedno je toga? Čitajte dalje kako biste saznali.

Kako koristiti ove vrećice

Prije nego što zaronimo u prednosti i nedostatke vrta s vrećicama za uzgoj, pogledajmo kako koristiti vrećice za uzgoj.

Sada se sve biljke ne mogu uzgajati u vrećama za uzgoj. Biljke s dubokim korijenjem uopće nisu prikladne. Rajčice, salate, krumpiri, paprike, začinsko bilje i ostalo slično povrće koje nema duboko korijenje najbolje uspijeva u ovim vrećama za uzgoj. Stoga pažljivo birajte svoje biljke prije nego što ih posadite. Growbags su najbolji izbor ako želite stvoriti vrt. Možete ih držati na balkonu ili verandi, a ako želite povećati broj biljaka samo dodajte još vrećica.

Grow Bags se mogu koristiti za uzgoj raznih biljaka. Obično najbolje funkcioniraju biljke koje nemaju duboko korijenje. Krumpir, rajčica, zelena salata, rotkvica, korabica, mrkva, tikvice, zeleni grah i mladi luk samo su neke od biljaka koje se jako dobro snalaze u vrećama za uzgoj.

Isplati li se Grow Bag Gardens? Ne propustite ovo

Kompost koji se koristi u ovim vrećama također je posebno pripremljen za njih. Možete raditi bez drenažnih rupa na dnu vreća. Samo morate posijati svoje povrće kao što biste to učinili u običnom vrtu. Također možete posaditi začinsko bilje ili cvijeće u vreće za uzgoj ako želite.

Kada sadite u vreću za uzgoj, prvo ne zaboravite umjereno zalijevati svoje biljke. Kako biljke rastu, morat ćete ih češće zalijevati. Međutim, budite svjesni vrste vremena koje dobivate. Kada je vruće i sunčano, potrebno je češće zalijevati. Također, ako vani pada kiša, pobrinite se da postoji odgovarajuća odvodnja. Bez odgovarajuće drenaže, tlo u vreći za rast postat će previše mokro i korijenje biljaka počet će trunuti.

Također, pobrinite se da svojim biljkama redovito dajete kompost. Budući da prostor u vrećama za uzgoj dopušta samo malu količinu komposta, redovito hranjenje kompostom postaje nužnost. Biljke trebaju više komposta za svoje potrebe za hranjivim tvarima dok rastu. Prava vrsta vrećice za uzgoj s odgovarajućom vrstom tla učinit će da vaše biljke rastu iznimnom brzinom. Provjerite jeste li odabrali pravu vreću za uzgoj i zemlju.

Prednosti vreća za uzgoj

Growbags imaju mnoge prednosti u odnosu na druge posude ili plastične posude. U nastavku je nekoliko razloga zašto biste trebali prijeći na vrećice za uzgoj.

Isplate li se vrtovi s bagerima?
 • Growbags postaju sve popularniji, uglavnom zbog činjenice da se mogu koristiti bilo gdje. Ne brinite ako nemate veliko dvorište. Mali balkon dovoljan je za uzgoj povrća, sukulenata i biljaka.
 • Možete ih lako premjestiti. Vreće za uzgoj su lakše od plastičnih posuda i imaju ručke koje ih olakšavaju i lako premještaju.
 • Vrećice za uzgoj od tkanine omogućuju stvaranje zdravog korijenskog sustava. Growbags također potiču samoobrezivanje biljaka.
 • Vreće za rast reguliraju temperaturu biljaka. Budući da se ne zagrijavaju lako i izrađeni su od prozračnog materijala, nema opasnosti od pregrijavanja.
 • Ne postoji mogućnost pretjeranog zalijevanja biljke u vreći za uzgoj. Male rupe i pore u tkanini omogućuju otjecanje viška vode. Plijesan i gljivice ne rastu u vrećama za uzgoj.
 • Vreće za uzgoj prikladne su za male i velike vrtove. Također su izvrsne za unutarnje i vanjske prostore. Posadite povrće ili cvijet u malu vreću za uzgoj i možete ga prenijeti u veću vreću za uzgoj dok sazrijeva.
 • Ne morate brinuti o kvaliteti zemlje u svojim vrećama za uzgoj. Budući da zemlju dodajete sami, kvaliteta je uvijek vrhunska.
 • Growbags su također vrlo izdržljivi. Obično traju 7 do 8 sezona.
 • Vrećice za uzgoj postaju sve popularnije za uzgoj marihuane.

Nedostaci vrećica za uzgoj

Growbags imaju svoje nedostatke. Neki od njih navedeni su u nastavku.

 1. Vreće za uzgoj ne pružaju veliku zaštitu od mraza. Omogućuju veću prozračnost od lonaca, ali kao rezultat pada razina izolacije. U vrećama za uzgoj toplina brže odlazi, pa se tlo brže hladi. To će zauzvrat ubiti biljke tijekom mraza. Možete ga omotati krpom za dodatnu izolaciju. Ne zaboravite uvijek provjeriti vremensku prognozu kada su vaše biljke vani u vreći za uzgoj.
 2. Growbags zahtijevaju više vode nego normalne posude. Imaju dobar sustav odvodnje, ali to također znači da se tlo može brže isušiti, posebno na toplom i suhom danu. Sustav za navodnjavanje boca i sustav kap po kap učinkoviti su za zalijevanje vrećica za uzgoj.

Vrste vrećica za uzgoj

Kada planirate koristiti vrećice za uzgoj za sadnju povrća ili cvijeća, zapamtite da vrećice za uzgoj dolaze u različitim oblicima i veličinama. Osim toga, različite vrste biljaka uspijevaju u različitim vrećama za uzgoj. Dok će biljke rajčice i druge slične biljne vrste rasti u bilo kojoj vrsti vreća za uzgoj, postoje neke biljke koje se mogu uzgajati samo u određenim vrećama za uzgoj. Prostor potreban za različite biljke također je različit.

Growbags su dostupni u različitim materijalima. Obično su izrađene od filca ili netkanog materijala. Growbags imaju male rupice ili pore koje omogućuju cirkulaciju zraka. Učinkovito upija vodu i hranjive tvari iz tla.

Na tržištu su dostupne vrećice za uzgoj različitih veličina. Veličina vrećice za uzgoj može biti mala od 5 galona i velika od 150 galona. Veličina općenito ovisi o vrsti biljaka koje želite uzgajati. Za cvjetnu gredicu pravi je izbor veća vreća za uzgoj od 100-150 galona. Postoji i drugi izbor; Možete posaditi različite biljke slične sorte zajedno za intrigantniji izgled.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Hidroponija Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje

Hidroponski biljni vrt

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Koliko zemlje za posudu od 5 litara? (Plus druge veličine)

Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega kalateje zebrine – Kako održati svoju kalateju

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega alokazije zebrine

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunčeve svjetlosti treba salati?