Kako napraviti jeftin sustav navodnjavanja kap po kap

1682602718 So stellen Sie ein billiges Tropfbewasserungssystem her

Ovaj članak pruža potpuno objašnjenje kako možete isplativo postaviti sustav za navodnjavanje kap po kap koji će vam uštedjeti vrijeme i vodu.

Jedinstvene prednosti koje ćete doživjeti s navodnjavanjem kap po kap

Bilo da zalijevate biljke u saksiji, povrtnjake i staklenike, sobne biljke ili cvjetne gredice i travnjake, navodnjavanje kap po kap dobro je iz sljedećih razloga:

 • Štedi vrijeme jer nema potrebe zalijevati biljke.
 • S automatskim sustavom navodnjavanja kap po kap, zalijevanje je kontinuirano i automatizirano, čak i kada niste tu. Omogućuje kontinuirani protok vode tijekom sušnih razdoblja u godini kada nema dovoljno oborina za rast i razvoj vaše biljke.
 • Biljke su jače i zdravije jer je zalijevanje redovito i kontrolirano kako bi se zadovoljile jedinstvene potrebe biljke za zalijevanjem.
 • Čuva do 70% vode jer sustav za navodnjavanje kap po kap isporučuje vodu samo do korijena biljke, za razliku od drugih metoda navodnjavanja koje isporučuju vodu na manje ciljani način. S drugim metodama navodnjavanja većina vode gubi se isparavanjem i otjecanjem.
 • Smanjuje bolesti biljaka uzrokovane pretjeranim zalijevanjem biljaka.
 • Smanjeni troškovi kemikalija i gnojiva jer se vodotopiva gnojiva ili pesticidi mogu ravnomjernije i dosljednije isporučivati ​​kroz sustav cjevovoda u sustav za navodnjavanje.
 • Štedi energiju jer sustav navodnjavanja kap po kap radi s relativno nižim tlakom i malim količinama vode.
 • Bolja kontrola korova jer je rast korova smanjen zbog lokalnog vlaženja tla. To je u suprotnosti s drugim metodama navodnjavanja, koje karakterizira neselektivno vlaženje površina, što rezultira otjecanjem i osiguravanjem vode koja podržava korov.
 • Jeftin i jednostavan za instalaciju i dizajn.
 • Bolje korištenje neravnog terena; može se koristiti na gotovo svim terenima, vrstama tla ili usjevima, ali je najprikladniji za međuredne usjeve.
 • Oni koji uzgajaju prehrambene usjeve u vanjskim vrtovima doživjet će poboljšani prinos, kvalitetu i ujednačenost.
 • Smanjeni troškovi rada na terenu.
 • Ekološki prihvatljiv jer je erozija tla uslijed otjecanja i ispiranja kemikalija, gnojiva i soli uvelike smanjena.

Shvatite kako funkcionira sustav navodnjavanja kap po kap

Lokalno navodnjavanje, navodnjavanje kapanjem i mikronavodnjavanje alternativni su pojmovi koji se odnose na sustav navodnjavanja kapanjem. To je isti postupak polaganog nanošenja vode u obliku kapi u blizini biljke na koju se odnosi.

Kako napraviti jeftin sustav navodnjavanja kap po kap

Komponente sheme navodnjavanja kap po kap

mjerač vremena

Možete programirati svoje vrijeme za automatsko pokretanje i zaustavljanje navodnjavanja u postavljeno vrijeme. Ovo pruža praktičnost i dosljednost prilikom zalijevanja vaših biljaka jer možete biti na poslu ili na odmoru dok još uvijek imate zalijevane biljke. Tajmer je pričvršćen na kraj dovoda vode sustava za navodnjavanje.

Reduktor pritiska za visok pritisak vode iz slavine

Smanjuje ulazni tlak vode proporcionalno potrebnim razinama tlaka sustava za navodnjavanje kap po kap. Navodnjavanje kapanjem radi pri vrlo niskom tlaku jer se voda ispušta u kapljicama kroz emitere. Razina tlaka od 25-30 psi je idealna.

Glavne cijevi (½ inča) i spojevi

Glavne cijevi su glavne cijevi koje transportiraju i distribuiraju vodu. Glavna cijev je fleksibilna i može se njome manipulirati rezanjem ili produljenjem prema vašem rasporedu navodnjavanja.

Glavne cijevi mijenjaju smjer ili se slažu u manje cijevi za napajanje kroz konektore glavnih cijevi. Oni mogu spojiti crijeva sa spojnim utikačima, L-konektorima ili T-konektorima.

Cijevi za hranjenje (¼ inča) i konektori

Dovodne cijevi granaju se od glavnih cijevi koje vode vodu do kapaljki i prskalica gdje sustav završava. Spojnice se koriste za promjenu smjera dovodnih cijevi ili za njihovo produljenje

Jedan krug cijevi za napajanje promjera ¼ inča može doseći maksimalnu duljinu od 50 stopa.

Kapalice, grmlje i mikro raspršivači

Kapaljke kapaju vodu oko korijena vaših biljaka. Prilagodljivi su prema količini potrebne vode, koja je pak određena potrebama biljke i vrstom tla (npr. glinena tla zahtijevaju manje vode nego pjeskovita tla, koja imaju manji kapacitet zadržavanja).

 • Čistač je dizajniran za lokalno navodnjavanje, ispuštajući velike mlazove vode iz kapaljke do 40 litara na sat. Može poslužiti velikim bazama biljaka vrlo dobro.
 • Mikro prskalice prskaju velike površine finim kapljicama vode. Možete se raspršiti u položajima od 90°, 180° i 360°.

misije podrške

Potporni nosači crijeva Podignite i držite crijeva za stabilnost i zaštitite biljke od povišenih crijeva.

Potporni ulošci za mikro raspršivače podižu prskalice od tla kako bi se povećala površina raspršivanja.

završni čepovi i čepovi za rupe

Završni čepovi i čepovi za rupe zaustavljaju protok vode na kraju cijevi za dovod, ali se također mogu koristiti za brtvljenje nepotrebnih rupa na glavnoj cijevi.

kontrolni ventili

Kontrolni ventili dopuštaju da voda teče u jednom smjeru u distribucijsku mrežu cijevi i zatvaraju se kako bi zaustavili bilo kakav povratni tok kada se crpka isključi. Ovo je važno jer sprječava da voda, koja može sadržavati otopljena gnojiva ili pesticide, teče u suprotnom smjeru i rizikuje onečišćenje vaše kućne opskrbe vodom.

Spojnica za slavinu s navojem

Omogućuje izravno spajanje ½” glavnih crijeva ili ¼” dovodnih crijeva na ¾” navoje slavine (20-27 mm).

Preliminarni koraci prije postavljanja sustava za navodnjavanje kap po kap

Evo koraka za postavljanje vašeg sustava za navodnjavanje kapanjem po proračunu:

 1. Provjerite važeće zakonske zahtjeve. Ako je potrebno, nabavite potrebne dokumente o sukladnosti.
 2. Steknite znanje koje vam je potrebno za projektiranje, instaliranje i upravljanje sustavom za navodnjavanje kap po kap.
 3. Provjerite svoj proračun kako biste mogli kupiti komplet prema svom proračunu i možete li si priuštiti neke dodatke poput mjerača vremena koji nisu bitni za rad vašeg sustava, ali dodaju dodatnu pogodnost.
 4. Posavjetujte se s prodavačem sustava za navodnjavanje koji je upućen u navodnjavanje kapanjem i može pružiti praktičnu tehničku pomoć ako je potrebna.
 5. Napravite raspored zalijevanja uzimajući u obzir lokaciju vaših biljaka i količinu vodovoda koji će vam trebati.
 6. Zatim provjerite svoj teren kako biste utvrdili koja su vam očitanja tlaka vode potrebna. Biljke u višim krajevima, npr. B. na brdima, zahtijevaju veći pritisak vode.
 7. Razmislite o kupnji mjerača vremena kako biste osigurali ravnomjerno i sustavno zalijevanje biljaka tijekom vegetacijske sezone.
 8. Nakon toga razmislite treba li vam više crijeva kako vaše biljke budu postajale veće.
 9. Nakon toga svakako slijedite upute proizvođača za postavljanje sustava za navodnjavanje kap po kap.
 10. Konačno, imate odgovarajući plan održavanja za svoj sustav. Dobra praksa održavanja za poboljšanje performansi vašeg sustava, na primjer, je godišnje namakanje emitera u vodi i octu kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija i magnezija koji mogu uzrokovati začepljenja.

Pogledajte ovaj Youtube video o tome kako postaviti navodnjavanje kap po kap:

Skicirajte plan za sustav navodnjavanja kap po kap

Postavili smo sustav za navodnjavanje kap po kap s ventilom za crijevo koji koristi tajmer za kontrolu količine vode koju vaše biljke primaju i koliko često. Nevjerojatno ga je lako postaviti i programirati, a mjerač vremena uvelike pomaže u kontroli vaših računa za vodu.

To uključuje izradu karte skice vaše rute crijeva kroz područje koje planirate navodnjavati.

Možda ćete htjeti pokrenuti pilot program na malom dijelu dvorišta kako biste se upoznali s ovim sustavom ako niste upoznati s navodnjavanjem kap po kap. Program možete pokrenuti preko gredice ili dvije i zabilježite rezultat.

Nakon odabira odgovarajućeg uređaja za zalijevanje, eksperimentirajte testiranjem različitih brzina protoka vode kako biste pronašli brzinu protoka koja osigurava da svaka biljka u cvjetnoj gredici dobije odgovarajuću opskrbu vodom. Postavite sustav da radi sat ili dva u isto vrijeme i radi dvaput ili najviše tri puta tjedno.

To vam omogućuje fino podešavanje vašeg sustava na temelju promatranih performansi.

Ovaj eksperiment trebao bi značajno povećati pouzdanost u navodnjavanje kap po kap. Na temelju svojih rezultata sada možete izmjeriti svoj vrt i nacrtati njegovu jednostavnu kartu.

Zatim odaberite vrstu uređaja za navodnjavanje i tlak (protok vode) koji će se primijeniti. Oni će se odrediti prema vrsti vašeg tla i potrebama vaše biljke za zalijevanjem.

Pažljivo zabilježite točke i označite ih na skici karte.

Povežite različite točke na karti koje treba zalijevati. To vam učinkovito daje rutu cijevi za vaš sustav. U ovom trenutku težite praktičnosti, a ne savršenstvu.

Možete odabrati odgovarajući uređaj za zalijevanje nakon što ga detaljno obradimo. Budite strpljivi za sada i čitajte dalje.

Napravite veze na svojoj karti kako biste osigurali da je svaki cvjetnjak ili vrt na vašem zemljištu pokriven krugom crijeva tako da su pokrivene sve zone korijena.

1682602716 571 Kako napraviti jeftin sustav navodnjavanja kap po kap

potrebe biljke za vodom

Potrebe biljaka za vodom pod utjecajem su velikog broja čimbenika koji međusobno djeluju na prilično složen način. Oni su:

 • veličina biljke
 • Lisnato pokrivalo na krošnji
 • Vrsta tla (glinena tla skladište više vode nego pjeskovita tla)
 • kvaliteta vode
 • količina izloženosti suncu
 • fazi rasta biljke
 • pokrivač tla
 • Kiša
 • temperaturu i vlažnost okoline
 • Uvjeti vjetra (vjetar ubrzava isparavanje)
 • Korištena gnojiva i kemikalije

Kupite opremu za navodnjavanje kap po kap

Trebat će vam cijevi, emiteri, plastični spojevi za spojeve, ventili za ispiranje i druga oprema koja će biti spomenuta dok nastavite čitati u sljedećim odjeljcima.

 • Prije kupnje napravite usporednu analizu svih veličina i niti koje trebate. Trebate spojnice za spajanje cijevi različitih promjera.
 • Preporuča se koristiti crni polietilen kada koristite bočnu liniju. Izbjegavajte PVC cijevi jer su izložene stalnom izlaganju suncu. Kao takav, najbolje funkcionira tamo gdje je zakopan ispod zemlje, daleko od izravne svjetlosti.
 • Ako koristite glavnu cijev, imate niz materijala za istraživanje; pocinčani čelik, bakar, PEX, teški polietilen i PVC. Međutim, kao što je već spomenuto, zakopajte PVC pod zemlju.
 • Maksimalni protok koji možete postići određen je veličinom i vrstom vaših cijevi. Tipično, domovi dolaze s kućnim vodovodom od ¾ inča koji podržava protok od 10 galona (38 litara) u minuti. Morat ćete prilagoditi svoje cijevi i ventile u skladu s tim u slučaju da vaša opskrba vodom ima veći protok.
 • U slučajevima kada je potreban veći pritisak nego što je dostupan na normalnim kanalima za opskrbu vodom, koristi se pumpni mehanizam. To je rijetkost za ograničenu upotrebu u kućanstvu, ali se događa tamo gdje vodu treba dodatno pumpati u zahtjevnijim poljoprivrednim poslovima.

Priključak na vodovod

Spojite glavnu cijev na izvor vode. Provjerite imate li uređaj za sprječavanje povratnog toka kako prljava voda ne bi otekla natrag iz sustava za navodnjavanje i zagadila dovod pitke vode.

Učinkovit povratni tok osigurava potpunu sprječavanje povratnog toka od protutlaka. Sprječava povrat prljave vrtne vode u vodovodne cijevi vašeg kućanstva.

Ugradite sustav za filtriranje vode

Filtri uklanjaju suspendirane krutine u vodi koje mogu začepiti emitere. Ovaj problem je uobičajen kod jeftinih sustava kapanja, ali se može pojaviti u bilo kojem okruženju ako se filtri ne koriste učinkovito.

Nastojte uvijek koristiti odgovarajuću filtraciju jer nedovoljna filtracija ili loše održavanje filtra može uništiti vaš sustav za navodnjavanje kap po kap.

Filtar može biti dio refluksnog uređaja ili zasebni uređaj.

Linije za kapanje mogu se začepiti hrđom, mineralnim naslagama i drugim fizičkim elementima. Dovoljna je veličina oka 155 (100 mikrona) ili veća.

Spojite ventil za smanjenje tlaka

Funkcija je, kao što naziv sugerira, snižavanje tlaka ulazne vode. Ventil za smanjenje tlaka smanjuje ulazni tlak vode proporcionalno potrebnim razinama tlaka sustava za navodnjavanje kap po kap.

Navodnjavanje kapanjem radi pri vrlo niskom tlaku jer se voda ispušta u kapljicama kroz emitere. Instalirajte jedinicu gdje tlak vode u sustavu prelazi 40 psi tako da ga možete spustiti na razinu tlaka od 25-30 psi, što je idealno za većinu potreba kućanstva za navodnjavanje kap po kap.

Napomena: Primjena previše vode izlaže vašu biljku bolestima korijena i povećava tekuće troškove. Međutim, ako nanesete premalo vode, vaša biljka će dehidrirati i tlo će se osušiti. Održavajte razinu tlaka koja dovodi dovoljno vode do reflektora i biljaka.

Po potrebi prilagodite bočnu liniju

Bočna linija je neophodna kada imate više linija kapanja koje se šire od bočne linije.

Ugradite PVC bočnu cijev i spojite različite vodove za kapanje koji ih povezuju. Dugotrajno izlaganje suncu oštetit će PVC materijal. Stoga ga zakopajte kako biste ga zaštitili ili zalijepite aluminijskom trakom.

Odrežite i spojite cijev za kapanje na potrebnu duljinu

 1. Pomoću škara za rezidbu ili rezača crijeva odrežite crijevo za kapanje na željenu duljinu.
 2. S cijevima je lakše raditi ako se ostave tople na suncu ili uronjene u vruću vodu. Omekšava plastiku i čini je savitljivijom.
 3. Priključite cijev za kapanje u adapter priključka i spojite na reduktor tlaka ili bočni vod.
 4. Spojnice mogu biti koljena kod izrade koljena od 90° ili T-spojnice kod izrade spojeva.
 5. Položite vodove za kapanje prema svom planu na vrtnu gredicu.
 6. Ako je potrebno, pokrijte crijeva malčem; PVC treba zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti kako bi se izbjegla UV oštećenja. Međutim, nemojte duboko zakopati užad kako biste izbjegli oštećenje od glodavaca.
 7. Tamo gdje su glodavci potencijalni problem, prije postavljanja kapaljke, obavite kontrolu štetočina.
 8. Ugradite regulacijske ventile na svaki okapni vod kada je više okapnih vodova spojeno na bočni vod ako ih želite neovisno regulirati. Nakon što to učinite, možete isključiti određenu liniju ako želite, dok povećavate protok na drugoj.
 9. Zalijepite vodove za kapanje na svoju vrtnu gredicu kako biste bili sigurni da su čvrsti.
1682602716 474 Kako napraviti jeftin sustav navodnjavanja kap po kap

Spojite emitere

Konačno, možete povezati vrste emitera za biljke u vašem vrtu – kapaljke, grmlje ili mikro-raspršivače.

Koristite alat za bušenje kako biste napravili malu rupu u cijevi, a zatim čvrsto umetnite emiter.

Izbjegavajte korištenje čavala i drugih grubih predmeta jer će stvoriti nepravilnu rupu koja će curiti i biti neravna.

Svoj odašiljač možete priključiti izravno na ½ inčni vod za kapanje. U suprotnom, možete upotrijebiti bodljikavi konektor za spajanje cijevi za kapanje na manja dovodna crijeva od ¼ inča ako imate složeniji vodovod.

Uvijek možete upotrijebiti čep za brtvljenje rupa koje ste slučajno probušili u cijevima.

Prethodno perforirane u odnosu na neperforirane cijevi

Možete kupiti cijevi koje su unaprijed izrezane u tvornici s emiterima raspoređenim u pravilnim razmacima od 18 inča na površini cijevi. Čini se da vam ovo olakšava, ali je kruto i ne može se prilagoditi potrebama vaše biljke za zalijevanje, koje mogu varirati od tvorničkih postavki.

Nezupčane cijevi, s druge strane, daju vam odgovornost i pogodnost bušenja rupa i umetanja emitera prilagođenih vašim potrebama za navodnjavanjem. Proces je jednostavan, a greške se lako ispravljaju u rezervnom čepu koji lako brtvi slučajno probušene rupe.

Druge tvrtke još uvijek proizvode cijevi za kapanje, gumu koja je laserski perforirana i odvodi vodu cijelom svojom dužinom, te stoga ne trebaju emitere za rad.

Testirajte sustav navodnjavanja kapanjem

Samo naprijed i testirajte sustav nakon završetka instalacije. Propustite vodu kroz sustav kako biste isprali prljavštinu. Pustite sustav da radi jedan sat i provjerite dobiva li područje oko zona korijena vodu.

Ugađajte sustav dok ne budete zadovoljni rezultatom. Provjerite je li dovedena dovoljna količina vode ili je potrebno prilagoditi vrijeme zalijevanja, tlak ili premjestiti emitere tamo gdje su najpotrebniji.

Održavajte svoj sustav navodnjavanja kap po kap

1682602716 178 Kako napraviti jeftin sustav navodnjavanja kap po kap

Nakon što je ispravno postavljen, sustavu je potrebno održavanje ako želi da radi dosljedno i dugo.

Bljeskanje i čišćenje filtera

Ovo je rutinska praksa svakodnevnog održavanja vaših filtara za navodnjavanje. Učinite to prema smjernicama proizvođača za održavanje.

Bočni treptaj

Bočno ispiranje uklanja fizičke ostatke koji se mogu nakupiti u sustavu cijevi. To treba učiniti svaka 2-3 tjedna tijekom sezone zalijevanja. Sustav se ispire otvaranjem bočnog kraja na jednu minutu dok čista voda ne počne izlaziti iz bočnog kraja.

kloriranje

Ubrizgavanje klora smanjuje začepljenje od organskih materijala. Može se koristiti povremeno ili kontinuirano kada voda koja se koristi sadrži puno organskih tvari. Za to se obično koristi natrijev hidroklorid (10-12%).

tretman kiselinom

Ovo je postupak rutinskog održavanja kako bi se smanjilo začepljenje peraja u sustavu. Primjena kiseline preporučuje se kao dio rutinskog postupka održavanja. Ubrizgavanje kiseline smanjuje začepljenja uzrokovana slabo topivim solima kao što je kalcij u područjima smrznutog kalcijevog karbonata. Preporuča se to učiniti dva puta tijekom sezone navodnjavanja ili kada dođe do pada količine vode od 5% ili više.

zimovanje

U hladnim klimatskim uvjetima koristite zračni kompresor velikog kapaciteta za uklanjanje dovoljno vode iz sustava tako da voda koja se smrzava i širi ne ošteti komponente. Zatim otvorite sve ručne ventile za ispiranje i rastavite sve ventile za automatsko ispiranje.

Popravite oštećene cijevi

Popravak crijeva je jednostavan:

 1. Pronađite oštećeno ili probušeno područje cijevi.
 2. Otkrijte crijevo i odrežite oštećeni dio.
 3. Pokrenite sustav s obje strane kako biste bili sigurni da je čist ili kako biste uklonili blokade.
 4. Ponovno spojite vod postavljanjem bodlje.

Materijali potrebni za postavljanje sustava navodnjavanja kap po kap

Za uspješno postavljanje sustava navodnjavanja kapanjem trebat će vam sljedeći materijali. Ovaj kontrolni popis će vam dobro doći prilikom kupovine:

 • Par škara za rezanje
 • 1/2 inča. poli cijevi
 • 1/4 inča. vinilna cijev
 • veze
 • Tajmer
 • Uređaji za navodnjavanje (emiteri)
 • zaštita od povratnog toka
 • bodljikavi okovi
 • filtar
 • regulator pritiska
 • male oklade
 • oprema za navodnjavanje
1682602716 516 Kako napraviti jeftin sustav navodnjavanja kap po kap

Što trebam uzeti u obzir pri kupnji sustava za navodnjavanje kap po kap?

Preporučljivo je kupiti kompletan komplet sustava za navodnjavanje kap po kap umjesto kupnje zasebnih pojedinačnih komponenti. To je ono što trebate uzeti u obzir kada tražite dobavljača opreme za navodnjavanje.

 • Cijev – Provjerite pokriva li isporučena cijev punu duljinu koja vam je potrebna prema vašoj skici. Provjerite je li cijela duljina crijeva pokrivena od crijeva do najudaljenijeg korijenskog područja, uključujući sva crijeva koja se granaju s glavnog voda.
 • Priključci – Priključci su spojni dijelovi između crijeva kao što su koljena i okapni T-račvi, spojevi, okapna svrdla koja omogućuju potpunu povezanost u sustavu. Jesu li dovoljno uključeni u komplet?
 • Emiter – Emiter je mjesto isporuke sustava za navodnjavanje kap po kap. Provjerite nudi li paket za navodnjavanje kap po kap koji kupite različite emitere. Ovo bi trebalo biti dovoljno fleksibilno da vam omogući da zadovoljite različite potrebe za navodnjavanjem bez potrebe da rastavljate svoj sustav ili kupujete potpuno nove.
 • Kočići/pričvršćivači – Kočići i pričvršćivači poboljšavaju stabilnost vaše distribucijske mreže pričvršćujući vaše cijevi za tlo kako se ne bi nasumično pomicale. Provjerite ima li ih dovoljno u kompletu.
 • Usponi – Pobrinite se da vaš sustav za navodnjavanje kap po kap uključuje uspone. Usponi podižu crijeva za navodnjavanje, dopuštajući da voda kaplje odozgo.
 • Alati – Ovo su alati koji će vam trebati za sastavljanje sustava za navodnjavanje kap po kap. Nisu svi sustavi za navodnjavanje kap po kap opremljeni ovime. Međutim, ovo ne bi trebalo biti problem ako sustav koji preferirate nema alate za sastavljanje. Alati za sastavljanje prilično su pristupačni ili ih vjerojatno imate.
 • Čepovi – čepovi pomažu ispuniti rupe koje se mogu pojaviti u crijevu. Crijevo se može slučajno probušiti ili ste probušili rupu na krivoj udaljenosti i morate prikriti tragove. Provjerite jesu li uključeni u paket.
 • Priključak za slavinu – povezuje crijevo za ispiranje s priključkom za crijevo. Ova komponenta je vitalna. Provjerite je li uključen u komplet.
 • Razdjelnik – Razdjelnik se koristi za odvođenje vode iz glavne cijevi i drugih ogranaka crijeva. Neki sustavi za navodnjavanje to ne nude, ali bolje je nabaviti sustav koji nudi.
 • Teflonska traka – pomoći će u sprječavanju curenja, ali ne bi trebala biti primarni faktor pri odabiru sustava za navodnjavanje.

Pogledajte ovaj video pregled 5 najboljih kompleta za navodnjavanje kap po kap kako biste bolje odabrali onaj koji vam odgovara:

Uobičajeni problemi pri korištenju sustava navodnjavanja kap po kap

Unatoč brojnim prednostima koje proizlaze iz korištenja sustava navodnjavanja kap po kap, kao i svaki drugi sustav, navodnjavanje kap po kap ima svoje nedostatke u biljnoj proizvodnji:

 • Začepljenje emitera česticama zemlje, organskim materijalima, gnojivima ili drugim kemikalijama zbog male mlaznice.
 • Oštećenje mreže cijevi glodavcima poput krtica
 • Postizanje ravnomjerne distribucije vode je teško na neravnim poljima zbog razlika u nadmorskoj visini
 • S vremenom u zonama korijena može doći do zaslanjivanja, tj. nakupljanja soli u tlu do toksičnih razina.
 • Sezonsko uklanjanje vodova kapanja za vrijeme žetve i tijekom pripreme tla za sezonske usjeve
 • Izazov mehaničke kontrole korova tamo gdje postoje cijevi
 • Postavljanje navodnjavanja kap po kap može biti teško ako već imate potpuno razvijen višegodišnji korijenski sustav

Profesionalni savjet: Najbolje vrijeme za zalijevanje biljaka je rano jutro ili večer kada je hladno, a korijenje biljke može apsorbirati mnogo vode prije nego što se isparavanje poveća kako dan postaje topliji.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje

S&S Hosta: divovska zelena sorta

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

Zašto moja sobna palma ima smeđe vrhove?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj šefleri (Schefflera) opada lišće?

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Problem sa štetočinama? Otkrijte ove organske mogućnosti za držanje stvorenja podalje

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Kako razmnožavati božićni kaktus

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Uzgoj graha u zatvorenom prostoru