Što je uključeno u uređenje okoliša? Opsežan popis

Vaš vrt je paleta koja čeka da bude oslikana. Zemljište oko vaše kuće je prilika da izrazite svoju kreativnost i povećate atraktivnost svog doma. Uređenje krajobraza je ugodan hobi, bilo da sami kopate po zemlji ili unajmite pomoć za podizanje teških tereta.

Svrha uređenja okoliša je učiniti vaš životni i vanjski prostor privlačnijim i upotrebljivijim. Više od pukog odabira pravih biljaka, uređenje okoliša uključuje dizajniranje i provedbu plana za biljke, teren i strukturu.

Evo opsežnog vodiča za sve što trebate znati kako biste započeli s uređenjem okoliša.

Razvoj vaše vizije krajobraznog dizajna

Kao i svaki drugi proces, uređenje okoliša počinje s planom. Iako biste mogli započeti branjem biljaka koje smatrate privlačnima, a zatim pokušati smisliti gdje ih staviti u svoj vrt, vjerojatno nećete završiti s kohezivnim krajolikom.

Vaš plan uređenja mora uzeti u obzir vaš interes za održavanje vašeg vrta, koliko dugo planirate ostati u svom domu i kako planirate koristiti svoj prostor. Vrt koji je prikladan za igru ​​male djece uvelike bi se razlikovao od vrta koji je namijenjen zabavi ili čak utočištu za opuštanje.

Uzmite malo papira za skiciranje, sastavite online ploču za razmišljanje o idejama i skupljajte isječke iz časopisa ili novina kako biste sastavili slike koje smatrate inspirativnima. Možete sami isplanirati svoj krajolik ili unajmiti krajobraznog arhitekta ili izvođača da vam pomogne izraditi plan.

Pronađite svoj pejzažni stil

 1. Engleski vrt – koristi gredice s teksturom i pravilnim uzorcima, zahtijeva puno orezivanja i održavanja.
 2. Orijentalni – naglašava vodene karakteristike, stijene i prirodne materijale.
 3. Šuma – odražava prirodne elemente koji se obično nalaze u lokalnim šumama
 4. Formalno – koristi simetriju i uzorak za organiziranje prostora
 5. Neformalno – ako se ne napravi kako treba, može se činiti pretučeno ili neplanirano. Koristi vrlo organske i prirodne uzorke.
 6. Butterfly Garden – usmjeren na divlje životinje i prirodnu ekologiju, podržava prirodno stanište područja.
 7. Xeriscape/otporan na sušu – smanjuje količinu vode potrebne za održavanje krajolika
 8. Organsko – eliminira upotrebu kemikalija i gnojiva uz očuvanje estetike krajolika

Odabirom jednog stila za uređenje okoliša, bilo za cijelo dvorište ili odabirom različitih stilova za različite prostorije, stvarate kohezivni izgled.

Iskoristite stil svog doma kako biste utjecali na stil svog uređenja.

Na primjer, kuća u viktorijanskom stilu mogla bi se dobro slagati s engleskim vrtom, sa stazama od opeke, proporcionalnim vrtnim krevetima s kitnjastim klupama. Ako imate dom u zanatskom stilu, onda bi orijentalni ili šumski stil s puno prirodnih, rustikalnih materijala mogao biti pravi izbor. Ako imate suvremenu kuću u predgrađu, možete razmisliti o neformalnom, ekološki prihvatljivom suvremenom stilu koji daje prednost funkciji nad formom.

Izrada krajobraznog plana

Što ide uz uređenje okoliša Sveobuhvatan popis

Nakon što ste sakupili viziju za svoj krajolik, možete početi stavljati olovku na papir. Upotrijebite mjernu traku za mjerenje udaljenosti na vašem tvrdom disku, uključujući i vanjski dio vašeg doma.

Napravite papirnati plan svog vrta koristeći vagu. Ljestvica smanjuje udaljenost u stvarnom životu, omogućujući vam da crtate objekte u međusobnom razmjeru. Na primjer, nacrtali biste svaku stopu koju izmjerite u svom dvorištu kao ¼ inča ili ½ inča na papiru. Ograda od 10 stopa tada bi bila samo 2½ inča na papiru prema ravnalu od ¼ inča.

Nakon što nacrtate svoju kuću, granicu posjeda i druge objekte koje ne možete pomicati ili mijenjati, možete početi stvarati koncepte za svoj vrt. Napravite nekoliko kopija svog osnovnog plana, a zatim olovkom nacrtajte mjehurićni grafikon. Arhitektonski dijagram mjehurića koristi grube oblike za predstavljanje prostornih odnosa.

Također možete nacrtati mjehurićne dijagrame za svoj pejzažni plan. Napravite popis svih “soba” ili prostora koje želite u svom vrtu i načina na koji ih želite povezati. Ako želite prostor za zabavu u blizini kuće ili dječje igralište unutar vidokruga određenog prozora, tim lokacijama možete dati prioritet crtanjem oblačića na svom planu.

Nakon što razvijete svoj mjehurićni grafikon, možete početi dodavati detalje. Ako želite terasu ili tvrdu površinu s jamom za vatru u sredini u vašem prostoru za zabavu, možete nacrtati dimenzije terase u mjerilu. Ako želite put koji povezuje jedan dio vašeg vrta s drugim, možete dodati i to. Odatle možete crtati tamo gdje želite dodati biljke, druge elemente tvrdog uređenja ili strukturu.

dizajn vanjskih prostora

1682602413 933 Što ide uz uređenje okoliša Opsežan popis

Kao što imate različite sobe u svojoj kući, možete stvoriti različite sobe u svojim vanjskim životnim prostorima. Neki prostori koje treba razmotriti mogu uključivati ​​blagovaonicu ili prostor za zabavu poput vatre. Također možete postaviti igraonicu za svoju djecu koja bi mogla dodati igralište ili travnjak za trčanje. Možete čak stvoriti prostor za opuštanje s tekućom vodom ili barijerama za buku od svojih susjeda ili susjedne ulice.

Jedno od osnovnih pravila uređenja okoliša je da pri stvaranju sobe ili zatvaranju prostorija okomita pregrada treba biti najmanje ⅓ duljine prostorije. Ako stvarate “sobu” za vatru veličine 15′ x 15′, razmislite o postavljanju vertikalne pregrade visoke najmanje 5 stopa. To možete učiniti sa živicom, drvećem, ogradom ili čak sjenicom ili pergolom.

Ako imate kosi vrt, također možete stvoriti različite prostore stvaranjem ravnih mjesta. Koristite potporne zidove, terase ili stepenice za kretanje između različitih visina. Promjena visine tada stvara okomitu liniju razdvajanja između prostorija, koju zatim možete istaknuti ili naglasiti biljkama određene visine kako biste bili u skladu s pravilom ⅓ visine.

Kada stvarate ove razine soba, također možete poboljšati dojam sobe dodavanjem poda, kao što je pod. B. terasa, vrt ili sustav popločavanja. Također možete dodati strop ili krovnu konstrukciju koja pruža zaklon i privlači ljude ispod. Naposljetku, dodavanje namještaja poput klupa ili stolaca također poziva vaše goste da se okupe u prostoru.

DIY naspram angažiranja krajobraznog stručnjaka

Uređenje krajolika moglo bi biti zabavan hobi za neke vlasnike kuća. Međutim, nema svatko fizičku sposobnost ili želju dizajnirati i održavati krajolik kako bi u njemu uživao.

Krajobrazni arhitekti ili izvođači mogu vam pomoći u planiranju i provedbi vizije vašeg krajolika. Međutim, za najveći uspjeh pobrinite se da imate popis prioriteta. Obavezno priopćite sve potrebe. Možda ćete moći navesti proračunska ograničenja ili koliko možete učiniti za očuvanje krajolika. Trebali biste ih obavijestiti ako želite konkretne ideje kao što su: B. kamin ili prostor za dječju igru. Uključite i raspored, npr. B. ako želite prodati svoj dom do određenog datuma ili se nadate da će vam obitelj doći na odmor.

Mnogi dizajnerski i građevinski stručnjaci voljni su ponuditi vaš projekt. Razmislite o kupovanju, uspoređivanju ponuda i obavljanju intervjua. Iako bi moglo biti primamljivo unajmiti uslugu po najnižoj cijeni, trebali biste uzeti u obzir kvalitetu rada ili razinu skrbi koju možete dobiti za cijenu.

Također možete razmisliti o angažiranju tima za uređenje okoliša koji će vam pomoći u održavanju vašeg imanja.

Kako uređenje okoliša utječe na vrijednost vašeg doma?

Kad uređenje okoliša vašeg doma može imati tako veliki utjecaj na njegovu vrijednost, trebali biste biti sigurni da ste to učinili kako treba, čak i ako svoj dom ne planirate prodati još mnogo godina. Odluke koje donesete prilikom renoviranja vašeg krajolika utjecat će na izgled vašeg doma godinama, čak i desetljećima.

Kada koristite uređenje okoliša za povećanje tržišne vrijednosti vašeg doma, razmislite o sljedećem:

 1. Uskladite pejzažni stil vašeg doma s arhitektonskim stilom vašeg doma. Ako imate modernu kuću u predgrađu, tradicionalni stil engleskog vrta možda neće biti prikladan.
 2. Odaberite sofisticiranu sadnju. Drugim riječima, budite namjerni i napravite promišljen i koherentan plan za svoj krajolik. Jeftino ili jednostavno uređenje okoliša može izgledati glupo za demonstracije, ali više neće dodati vrijednost domu.
 3. Razmislite o tome kako vaš vrt izgleda tijekom cijele godine. Nemojte saditi samo za ljetne mjesece, što bi moglo rezultirati golim stablima u zimskim mjesecima.
 4. Sadite stabla koja traju. Odrasla stabla koja ne ometaju strukturu vašeg doma donijet će mnogo vrijednosti budućim vlasnicima kuće.
 5. Instalirajte sustave za automatsko navodnjavanje. Smanjite rad budućih vlasnika kuća na održavanju krajolika. Alternativno, postavite krajolik koji ne zahtijeva mnogo održavanja i otporan je na sušu.
 6. povećati privatnost. Zasadi koji zaklanjaju pogled sa susjeda ili ulice pomoći će budućim vlasnicima da se osjećaju sigurnije i ugodnije.
 7. Razmislite o uređenju okoliša koje nije potrebno održavati. Uređenje okoliša koje nije potrebno održavati ne samo da smanjuje količinu zalijevanja koju zahtijevaju potencijalni vlasnici, već također pomaže smanjiti količinu podrezivanja, plijevljenja ili obuke koju zahtijevaju budući vlasnici. Ne želi svaki vlasnik oblikovati topiarije na tjednoj bazi.
 8. Razmislite o prvom dojmu. Pobrinite se da potencijalni novi vlasnici kuće dožive najbolje od doma. Ovo će iskustvo također biti isto iskustvo koje će imati gosti. Ako je prvi dojam o domu impresivan, ostavit će bolji dojam na potencijalne kupce.
 9. Funkcionalna i atraktivna rasvjeta. Dodavanje rasvjete stazama, prostorima za zabavu, akcentnim biljkama i ulazima u dom može pomoći u poboljšanju sigurnosti i funkcionalnosti. Dok je vatrište lako pronaći tijekom ljetne noći, zimi bi se udobno smještanje uz vatru moglo olakšati funkcionalnom rasvjetom.
1682602413 387 Što ide u uređenje krajobraza Opsežan popis

Kako odabrati biljke i materijale

S planom i vizijom za vaš krajolik, konačno možete početi birati određene biljke za svoj vrt. Trebali biste već imati ideju gdje vam trebaju živice, drveće, grmlje ili ukrasne cvjetne gredice. Dio vašeg plana također bi trebao uključivati ​​koliko visoko želite da vaše biljke narastu kad sazriju, kao i koliko široko želite da rastu bez rezidbe.

Razmotrite boje i teksture koje želite da vaš krajolik proizvede u različita doba godine. Na primjer, ako imate puno listopadnog drveća, ono može zimi odbaciti svo lišće. Zimzeleno drveće ili grmlje može pružiti zelenilo tijekom cijele godine. Ako imate puno biljaka koje ostaju zelene tijekom cijele godine, razmislite o biljkama jarkih boja kako biste dodali raznolikost, kao što je B. ljubičasta trava ili grmlje.

Provedite laganu studiju

Jedan od najvažnijih aspekata odabira pravih biljaka je razumijevanje koliko sunčeve svjetlosti vaš krajolik prima u različito doba godine. Neke biljke vole puno sunca, druge trebaju puno sjene. Ako biljka u sjeni ima previše sunca, izgorjet će i umrijeti. Ako sunčana biljka dobije previše hlada, možda neće dobro rasti ili biti osjetljiva na bolesti.

PennState Extension objašnjava da se biljke mogu kategorizirati na sljedeći način:

 1. Puno sunce znači šest ili više sunčanih sati dnevno
 2. Djelomično sunce traje između četiri i šest sati
 3. Penumbra traje između dva i četiri sata
 4. Sjena je manje od dva sata sunca dnevno

Da biste proveli solarnu studiju, možda ćete morati promatrati svoj vrt nekoliko dana do mjeseci. Ako nemate vremena gledati svoj vrt godinu dana, možete se pokušati osloniti na svoje pamćenje.

Drugi način procjene je istraživanje biljaka koje trenutno imate u svom dvorištu. Neplodni travnjaci ispod sjenovitog stabla mogu značiti da dio dvorišta rijetko ima dovoljno sunca da trava raste. Imajte na umu da se sunčana i sjenovita područja u vašem vrtu mogu mijenjati tijekom vremena kako biljke sazrijevaju. Mlado stablo ne može pružiti puno sjene tijekom prvih nekoliko godina rasta. Kao takvo, vaše će se uređenje s vremenom možda morati prilagoditi kako bi se prilagodilo tim promjenama.

Označite svoje planove uređenja s dijelovima vrta koji primaju puno sunčeve svjetlosti u određeno doba dana. To će vam pomoći da odaberete pravu biljnu vrstu i sortu.

Razumijevanje klimatskih zona i otpornosti biljaka

Veliki dio uspješnog uređenja okoliša je razumijevanje vaše klime i odabir biljaka koje uspijevaju. Ako posadite nešto što je predodređeno za hladniju ili topliju, sušu ili vlažniju klimu od one u kojoj živite, biljka će na kraju propasti.

Američko ministarstvo poljoprivrede daje kartu zona definiranih najnižom zimskom temperaturom. Zone su odvojene u koracima od 10°. Međutim, u vašem području može postojati mikroklima ovisno o vašoj nadmorskoj visini ili orijentaciji, npr. B. ako živite na sjevernoj strani planine ili na jugu.

Mnogi prodavači biljaka opisuju svoje biljke kao izdašne u brojnim zonama. Na primjer, Burpeejeva web stranica ima filtar na kojem možete kupiti biljke online na temelju vaše klimatske zone. Opis svake biljke uključuje raspon zona u kojima je biljka najsretnija. Salvia “čudo ruže”, na primjer, može se uzgajati u zonama 4-9. Međutim, žalfiju “Hot Lips” treba uzgajati u zonama 7-10.

Dobar način da saznate hoće li biljka biti zadovoljna u vašoj klimi je odabir lokalnih i autohtonih biljaka. Ove biljke podržavaju lokalni ekosustav i uspijevaju u vašem okruženju.

Ekološki osviješteno uređenje okoliša

Jedan oblik uređenja okoliša uključuje branje ekološki osviještenih biljaka ili biljaka otpornih na sušu. Ova vrsta uređenja okoliša usmjerena je na obnovu prirodnog okoliša koji lokalnim staništima možda nedostaje zbog ljudskog razvoja. Evo nekoliko primjera ekološki prihvatljivih pejzažnih tema:

 • kišni vrt
 • vrt leptira
 • vrt za promatranje ptica
 • Uređenje okoliša otporno na sušu
 • vrt divljeg cvijeća
1682602413 78 Što ide u uređenje krajobraza Opsežan popis

Neki primjeri su, ako živite na migracijskom putu monarha, sadite različite vrste biljaka kako biste im osigurali hranu ili mjesta za odmor. Nacionalna zaklada za divlje životinje ima vodiče za lokalne biljke koje možete odabrati na temelju svoje regije.

Drugi primjer je ako živite u području s ugroženim vrstama ptica. Možete odabrati stabla koja će podržati njihove navike gniježđenja ili podržati kornjaše kojima se ptice prirodno hrane. Na internetu možete pronaći mnoge vodiče kao što su: B. Wild-Bird-Watching.com, koji navodi preporuke za drveće, grmlje i sjemenke koje bi mogle koristiti plavim pticama.

Za uređenje krajolika također može biti potrebno mnogo vode osim ako ne odaberete biljke koje prirodno rastu u vašem zahtjevu. Odabirom lokalnih biljaka otpornih na sušu, on može smanjiti količinu vode koju trebate koristiti kako bi ih održali živima i zdravima. Također vam može pomoći da smanjite račun za vodu.

Hardscape materijali

Dok većina ljudi prvo pomisli na biljke kada razmišlja o uređenju okoliša, tvrde površine mogu pružiti većinu definicije vašeg prostora. Na primjer, ako gradite ravnu, tvrdu površinu za terasu s ložištem, vrsta opločnika koju odaberete može imati veliki utjecaj na cjelokupni izgled prostora.

1682602413 356 Što ide u uređenje krajobraza Opsežan popis

Evo nekih materijala za uređenje prostora koje biste mogli razmotriti:

 1. nogostupima. Može uključivati ​​kaldrmu, kamene ploče, kamene ploče, šljunak, riječni kamen, šljunak, beton ili ciglu. Nogostupi mogu biti propusni i nepropusni, što znači da kiša može otjecati kroz površinu ili se slijevati s površine.
 2. Zidovi. Drvene ograde, potporni zidovi od opeke ili kamena, rešetke mogu se koristiti za odvajanje vaših prostora. Pokušajte odabrati materijale koji nadopunjuju strukturu vašeg doma.
 3. Pokrivač tla: Malč, šljunak, riječno kamenje i drugi pokrivač tla mogu dodati dosljednu boju vašem krajobrazu. Pažljiva odluka o boji može vam pomoći da naglasite viziju vašeg krajolika. Na primjer, malč tamne boje može napraviti dramatičan kontrast svijetlobijelom ili sivom šljunku.
 4. Strukture: Materijal vaših struktura trebao bi biti iste boje ili materijala. Ako koristite sjenicu od kovanog željeza na jednom mjestu, tu estetiku možete nastaviti drvenom ogradom obojenom u crno.

Uređenje okoliša može smanjiti količinu održavanja koja je potrebna za njegu vašeg uređenja, ali previše uređenja prostora može se činiti neprivlačnim i neljudskim.

Prilikom odabira tvrdog uređenja vodite računa i o pomicanju tla. Zemlja je dinamična. Kiša i snijeg mogu izazvati eroziju. Prljavština ispod kamenja za popločavanje može polako erodirati tijekom vremena, ostavljajući staze ili terase neravnima. Hidraulički tlak iza potpornog zida može uzrokovati da se zid savija prema van ili savija tijekom vremena bez odgovarajuće drenaže.

Ciklusi smrzavanja i odmrzavanja mogu uzrokovati nestabilnost temelja. Isplanirajte ove prirodne fenomene, isplanirajte pravilnu odvodnju i odaberite pravu podlogu za svoje tvrdo uređenje.

Održavanje i uređenje Vašeg okoliša

Ako obnavljate krajolik svog doma kako biste povećali prodajnu vrijednost nekretnine, možda ne razmišljate o trudu koji će biti potreban za održavanje krajobraza u budućnosti. Međutim, ako želite osigurati najveću vrijednost svoje investicije, osobito ako planirate živjeti u kući dugi niz godina, morat ćete održavati i prilagođavati svoj krajolik tijekom vremena.

Tjedno i mjesečno održavanje

Tjedno i mjesečno, ovisno o sezoni, trebate zalijevati vrt i čupati korov. Uz pažljivo planiranje, vašem krajoliku možda neće trebati puno vode. Automatsko navodnjavanje može pomoći u smanjenju napora. Vodovi za navodnjavanje mogu se provesti pod zemljom s glavama prskalica na strateškim mjestima. Glave prskalica mogu se kupiti s različitim obrascima prskanja, npr. B. široka prskanja za travnjake ili ciljana prskanja za specifične biljke.

1682602413 421 Što ide u uređenje krajolika Opsežan popis

Barijere protiv korova i malč mogu pomoći u smanjenju korova. Sloj plastike ispod cvjetnjaka može spriječiti pojavu korova odozdo. Međutim, plastiku će s vremenom možda trebati zamijeniti. Korijenje biljaka i erozija mogu na kraju probiti tkaninu ili plastiku, uzrokujući pucanje korova. Budite oprezni s kemijskim sredstvima za uništavanje korova, koja mogu ubiti biljke koje želite zadržati, a također mogu biti otrovna za djecu i kućne ljubimce koji koriste vrt.

životni ciklus biljaka

S vremenom će vaše biljke nastaviti rasti. Mlade biljke su jeftinije od zrelih biljaka. Ako uzmete u obzir zrelu visinu i širinu biljaka, vaš vrt može izgledati neplodno nekoliko godina dok biljke potpuno ne izrastu.

Međutim, uobičajeno je da vlasnici kuća kupuju biljke bez razmatranja koliko će biljke još rasti. Stabla često uzrokuju pukotine na pločnicima ili temeljima, zbog čega je potrebno ukloniti stabla kako bi se spriječila daljnja šteta.

Biljke su povremeno izložene bolestima i štetnicima. Možda ćete moći liječiti bolesti i gljivice kao što su pepelnica ili mrlje hrđe sprejevima i tretmanima. Međutim, može biti neizbježno da ćete morati zamijeniti mrtvu biljku.

Ako ste dovoljno sretni da živite u svom domu desetljećima, možda ćete morati zamijeniti biljke koje su na izmaku života. Veća stabla mogu trajati stotinama godina, ali male trajnice mogu trajati samo nekoliko godina. Neke biljke odrvene ili stabljike s vremenom, i dok su još žive i napreduju, možda neće izgledati onako kako ste prvotno namjeravali. Izrežite ili zamijenite biljke po potrebi kako biste svom krajoliku dodali svjež izgled.

Održavajte hardscaping

Materijali i konstrukcije izloženi atmosferilijama postupno stare. Kako bi izgled vašeg krajolika bio dosljedan, možda ćete morati zadržati ove strukture.

1682602413 775 Što ide u uređenje krajobraza Opsežan popis

Proizvodi od neobrađenog drva kao što su B. Ograde se mogu napraviti novim pranjem pod visokim pritiskom. Proizvodi za čišćenje također mogu pomoći u uklanjanju mrlja s drva, iako morate biti oprezni kada svoje biljke izlažete kemikalijama za čišćenje. Uvijek slijedite preporuke proizvođača kada koristite vanjske proizvode.

Površine koje su zamrljane, zapečaćene ili obojene možda će trebati ponovo nanositi jednom godišnje. Ako imate palubu ili sjenicu koja je obojena ili zapečaćena, svako trošenje i oštećenje završne obrade može uzrokovati truljenje drva. Redovito održavanje vaših struktura može spriječiti skupe zamjene u budućnosti.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Štetočine i nametnici

Kako se riješiti crva u biljkama u posudama: brzi vodič

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Listovi alokazije postaju žuti (uzroci i rješenja)

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati grašak- vodič za početnike

Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Sobne biljke Sukulenti

Njega pileje glauce – Kako uzgajati pileu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme Sobne biljke

Zašto moja sobna palma ima smeđe vrhove?