Uzgoj povrća po hladnom vremenu

Povrce po hladnom vremenu za uzgoj u vasem vrtu433409834580910

Vrt s povrćem ne mora biti ograničen na tople ljetne mjesece! Povrće za hladno vrijeme otporne su kulture koje rastu i uspijevaju tijekom hladnijih godišnjih doba. Evo najboljih sezonskih usjeva koje možete isprobati u svom povrtnjaku.

1. Kelj

Povrce po hladnom vremenu za uzgoj u vasem vrtu433409834580916

Kelj, koji se također naziva lisnati kupus, ima zeleno ili ljubičasto lišće i pripada istoj obitelji kao kupus, korabica i zelje. Mogu podnijeti čak i temperature od nula stupnjeva Celzijusa. Baš kao i kod ogrlica, hladno vrijeme zaslađuje okus kelja.

Da biste uzgajali kelj po hladnom vremenu, posijajte sjeme u lipnju ili srpnju, najmanje 6 do 8 tjedana prije prvog mraza. Iako biljka može podnijeti pristojan mraz, najbolje je držati snijeg podalje od tla, pogotovo jer kelj raste prema gore. Zimski kelj najbolje će rasti pod pokrovom reda ili u negrijanom stakleniku. Čak će vam pomoći i prekrivanje zasađenog sjemena slojem slame. Nakon što naraste, vaše biljke kelja bit će spremne za berbu cijelu zimu i proljeće.

2. Špinat

Špinat raste u istoj obitelji kao i kelj i ogrlice i ima mnoga od istih svojstava, kao što je sposobnost da izdrži temperaturu od nula stupnjeva i postaje slađi kako vrijeme postaje hladnije.

Zimski špinat je potrebno saditi u kasno ljeto, oko 6 do 8 tjedana prije prvog mraza. Špinat može teško klijati, a može se zahtijevati višestruka sijanja. Ako se posade u kolovozu, bit će spremne za berbu u listopadu. Zimski špinat je najbolji kada se sadi početkom rujna; na taj način biljke mogu rasti, mogu dati laganu berbu mladog zelenila u jesen, a zatim ići u mirovanje kroz zimu prije nego što se ponovno beru u veljači i ožujku.

Nažalost, uzgoj zimskog špinata malo je složeniji od uzgoja ogrlice ili kelja. Špinat treba dobro provjetravati jer se biljka može lako pregrijati kad se uzgaja u tunelu ili hladnom okviru. Prenatrpane biljke špinata ostat će mokre, što može uzrokovati trulež i širenje bolesti, što je problematično jer su biljke špinata već vrlo osjetljive na plijesan. Najbolje je ovim biljkama dati dovoljno prostora za rast. Pazite da lišće bude tanko, a korov povučen.

Zimski špinat će najbolje rasti ako ga zaštitite. Niski tunel, prekriven plahtom ili pokrivačem, regulirat će temperaturu, nuditi zaklon od leda i snijega i održavati lišće suhim.

3. Mrkva

Povrce po hladnom vremenu za uzgoj u vasem vrtu433409834580915

Mrkva je korjenasto povrće, iako se lisnati vrhovi mogu koristiti kao ukrasni ukras ili staviti u salatu. Vrhovi su krhki u usporedbi s ostatkom ovog popisa, jer mogu podnijeti -9 stupnjeva Celzijusa, međutim, korijenje može biti puno hladnije. Zapravo, hladno vrijeme potiče korijen da proizvodi više šećera, što čini vrstu antifriza koji štiti biljku od smrzavanja. No, pošteno upozorenje – zbog dugotrajne hladnoće korijenje će izrasti dugo i blijedo.

Za uzgoj zimske mrkve posadite sjeme u rujnu. Površite ih s puno malča i upotrijebite pokrivač za redove ili plahtu opterećenu kamenjem kako se malč ne bi otpuhao ili trunuo. Ovaj pokrivač također će pružiti određenu zaštitu lisnatim zelenim vrhovima.

4. Grašak

Povrce po hladnom vremenu za uzgoj u vasem vrtu433409834580913

Grašak je vrlo sličan fava grahu kada je u pitanju njihova otpornost na hladnoću i način uzgoja. Posadite grašak u rano proljeće ili kasno ljeto. Grašak će prestati proizvoditi mahune ako postanu prevruće, ali će ponovno početi rasti kada se vrijeme ohladi. Ove biljke najbolje rastu kada temperatura ostane ispod 20 stupnjeva, a klijat će na 35 stupnjeva celzijusa. Svoje sjeme možete saditi čim se tlo odmrzne i obradi.

5. Brokula

Povrce po hladnom vremenu za uzgoj u vasem vrtu433409834580912

Brokula se smatra kulturom u hladnoj sezoni, ali joj je potrebna vrlo pažljiva ravnoteža između prevruće i prehladne. Najbolja temperatura za brokulu je između 15 i 20 stupnjeva Celzijusa. Ako se ova ravnoteža održava, brokula može narasti i imati slađi okus, pogotovo ako dostigne zrelost za hladnog vremena.

Sredina do kasno ljeto, obično lipanj ili srpanj, najbolje je vrijeme za sadnju zimske brokule. U najmanju ruku, započnite s brokulom 10 do 12 tjedana prije prvog mraza. Prohladni dani i noći jeseni pomoći će klicama da rastu, ali ne prije nego što budu spremne za rezanje. Brokula je otporna na mraz, tako da iznenadna zahlađenja nisu problem.

6. Cikla

Povrce po hladnom vremenu za uzgoj u vasem vrtu433409834580911

Cikla je divna kultura za hladno vrijeme i dobra je biljka za uzgoj u malim kućnim vrtovima jer zahtijeva samo malo prostora. Ove biljke su korjenasto povrće, poput mrkve, i uzgajaju se uglavnom zbog korijena, iako se vrhovi mogu koristiti kao zelje za salatu. Cikla najbolje raste na niskim temperaturama u proljeće i jesen i ne uspijeva na vrućem vremenu.

Najbolje je posaditi sjeme u srpnju kako bi biljke bile spremne za berbu cijelu zimu. 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Kako posaditi krumpir sa klicama

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Štetočine i nametnici

Uobičajeni štetnici sobnih biljaka: identificiranje, kontroliranje i sprječavanje

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tonuće tla u lončanicama: uzroci i rješenja