Slomljena stabljika biljke: uzroci i jednostavna rješenja

Proširite vijest!

Biljke nemaju uvijek najjače stabljike. Ako nešto slomi njihov vanjski dio, njihova je unutrašnjost osjetljiva na izlaganje, što zauzvrat može dovesti do propadanja, pa čak i smrti.

Slomljena stabljika biljke može biti uzrokovana vremenskim promjenama kao što su jaki vjetrovi ili obilne kiše. Osim toga, slučajni sudari mogu uzrokovati savijanje i lomljenje stabljike biljke, osobito ako biljka padne. Manje biljke s mekim granama osjetljivije su na oštećenja od većih, etabliranih biljaka.

Postoje trenuci kada mala kvrga može lako slomiti jednu od stabljika vaše biljke. Unatoč poteškoćama u popravljanju slomljenih stabljika biljaka, postoji niz metoda koje se mogu koristiti za rješavanje ovog problema.

U ovom ćete članku saznati koji drugi čimbenici mogu uzrokovati lomljenje stabljike biljke i kako možete koristiti različite metode za popravak slomljene stabljike biljke.

Što može uzrokovati odsijecanje stabljike biljke?

Stabljike su osjetljivi dijelovi biljaka i lako se mogu slomiti zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, najezde insekata i nepravilne njege.

Insekti koji jedu deblo:

Štetočine su najveća prepreka zdravom rastu biljaka. Hrane se biljkom i oštećuju njezino korijenje, stabljike, cvjetove i lišće.

Dakle, ako primijetite da se stabljike nekih vaših biljaka lome, uzrok bi mogla biti najezda insekata.

Ovi insekti su možda pojeli dijelove stabljike, oslabivši je. Kao rezultat toga, stabljika možda više nije dovoljno jaka da ostane ravna i odlomi se.

Slučajni sudar:

Drugi razlog za slomljene stabljike može biti nemar. Stabljike i grane slaba su i ranjiva područja biljke. Nisu tvrdi i lako se mogu prevrnuti ili otkinuti uslijed slučajnog sudara.

Ako imate vrt, morate biti posebno oprezni da ne stanete ili ne padnete na biljku dok se krećete po travnjaku.

Također može biti dobra ideja naučiti djecu koliko biljke mogu biti osjetljive kako bi mogla obratiti pozornost i paziti da ne slome stabljike dok se igraju u vrtu.

Jaki vjetrovi:

Ekstremni vremenski uvjeti mogu uništiti usjeve i drveće. Zahvaćene su i vrtne biljke. Jaki vjetrovi mogu slomiti grane i stabljike biljaka.

Stoga preporučujem da svoju biljku držite na sigurnom mjestu gdje je oštri vremenski uvjeti neće oštetiti.

Slomljena stabljika biljke Uzroci i jednostavna rješenja

Razigrani kućni ljubimci:

Ako u kućanstvu imate kućne ljubimce, pripazite na njih. Kućni ljubimci mogu utrčati u vaše dvorište i zgaziti vam biljke.

Mogu uništiti vaš prekrasan vrt i rezultirati višestrukim slomljenim stabljikama i granama. Ova stranica može biti užasna za većinu vrtlara.

Stoga savjetujem da kućne ljubimce uvijek držite podalje od vrta.

Pljusak:

Kiša može biti dobar izvor vode za biljke, ali previše oborina može uništiti biljke na otvorenom. Također, pritisak kiše može slomiti stabljiku ili deblo vaših biljaka.

Stoga je bolje ne koristiti kišu kao izvor vode za svoje vanjske biljke. Umjesto toga, preporučujemo da svoje biljke postavite na mjesto gdje kiša ne može doprijeti do njih i da ih redovito zalijevate kako biste zadovoljili njihove potrebe za vodom.

Također pogledajte naš detaljan post o tome kako popraviti savijeno ili slomljeno lišće biljke

Može li se savijena ili slomljena stabljika sama zacijeliti?

Poput životinja, biljke imaju izuzetnu moć zaliječiti svoje slomljene dijelove. Većina dijelova biljke, poput korijenja, lišća i cvjetova, regenerira se nakon što se uništi.

Biljke se mogu potpuno oporaviti samo ako je šteta minimalna. U tom slučaju biljka će nadomjestiti ili popraviti oštećeno tkivo i uz malu pomoć stabljika će biti kao nova.

Osim toga, ako je stabljika jako zgnječena ili odvojena od biljke, ponekad se može popraviti ako se s njom pravilno njeguje.

U drugim slučajevima, gubitak može biti nepovratan. Stabljika se možda neće moći sama popraviti. Stoga bi bilo bolje odrezati oštećeni dio od ostatka biljke kako bi se napravio prostor za novi rast.

Načini ispravljanja savijene stabljike:

Evo nekoliko načina za izravnavanje zakrivljene stabljike:

Vezanje stabljike ljepljivom trakom:

Korištenje trake za izravnavanje savijene stabljike prvi je izbor većine ljudi. Ako je stabljika lagana i ne treba teški oslonac da se ispravi, možete je omotati trakom, cvjetnom trakom ili drugom vrstom trake.

Odrežite komad trake tako da odgovara širini stabljike i nastavite je omatati oko stabljike dok ne bude potpuno ravna. Grana ne smije biti mlitava ili blago savijena. Trebao bi biti kao gips na slomljenoj nozi.

Napravite tračnicu:

Najučinkovitija metoda za ispravljanje krive grane ili debla je metoda udlage. Toplo preporučujemo ovu metodu za deblje stabljike i stabljike s više zavoja. Za pomoć savijenom štapiću možete koristiti olovke, ražnjiće ili druge štapiće.

Da biste napravili udlagu, uzmite nekoliko ražnjića iste veličine. Veličina ražnjića treba odgovarati veličini stabljike. Položite ih duž zakrivljene stabljike da je ispravite. Omotajte ih užetom, a možete koristiti i plastične vezice.

Popravite ga uskom žicom ili koncem:

Drugi način da ispravite krivu granu je korištenje tanke žice ili konca. Ova metoda je ekonomična i zahtijeva malo ili nimalo truda. Sve što vam treba je mali komad žice ili konca.

Zavežite ga zakrivljenom stabljikom i objesite. Ne zaboravite držati stabljiku ravno. To će poduprijeti vašu savijenu stabljiku i spriječiti je da se savija dok se ne oporavi.

Nosači stabla:

Možete pokušati vezati prtljažnik s tvrdom površinom. Ako je zavoj minimalan, sve što trebate je drveni štap ili čačkalica za podupiranje stabljike. Zakrivljena stabljika može se nasloniti na olovku ili štap kako bi ostala ravna. To će pružiti dodatnu pomoć grani dok potpuno ne zacijeli.

Većim ili višim biljkama bila bi potrebna čvršća potporna konstrukcija koja bi ih držala uspravnima. Veće biljke se u mnogim slučajevima mogu poduprijeti stupovima od mahovine kao što su monstere i druge biljke penjačice.

No, stupovi za mahovinu možda nisu pravi za svaku biljku, a može biti jeftinije i učinkovitije pronaći odgovarajuću alternativu za stupove, kao što je kruti štap.

Popravak slomljene stabljike

Kako popraviti odsječeno deblo?

Ako se stabljika potpuno ne odvoji od biljke, postoji šansa da će se oporaviti. Tkivo koje okružuje rascijepljenu stabljiku možda može popraviti stabljiku.

Možete isprobati metodu cijepljenja udlagom da popravite rascijepljenu stabljiku. Ova metoda ne jamči uspjeh, ali vrijedi pokušati.

Pronađite odgovarajući okvir u skladu s debljinom stabljike. Na primjer, ako je slomljena stabljika tanka, slaba biljka, možete koristiti olovku, drveni štap, slamku ili čačkalicu kao udlagu.

Ako slomljeno deblo pripada debelom, velikom stablu, možda će vam trebati čvršća, tvrda površina.

 • Nakon što se odlučite za vrstu materijala koji želite koristiti, prijeđite na metodu.
 • Odaberite oštećene dijelove grana i držite ih zajedno.
 • Zatim položite udlagu duž ruba razdvojene stabljike i zalijepite je ljepljivom trakom.

Također možete koristiti najlonsku uže ili konac ako nemate traku. Morate ostaviti dovoljno prostora između zavoja i stabljike da pravilno zacijeli.

Što očekivati:

Ponovno pričvršćivanje odvojenih grana i stabljika ne jamči oporavak. Metoda cijepljenja bjeljike može funkcionirati za neke biljke, a za druge ne.

Manje biljke možda neće preživjeti ovaj postupak. Materijal udlage može istrunuti, a također može dati mjesto mikroorganizmima koji dalje uništavaju ležište.

Veći balvani se možda neće sami popraviti, jer neka stabla mogu imati izloženi kambij. To može poremetiti transport vode i hranjivih tvari u druge dijelove biljke, što može dovesti do smrti biljke.

Koliko je potrebno da odsječeno pleme zacijeli?

Nakon ponovnog pričvršćivanja razdvojene stabljike, morate je pažljivo njegovati. Može proći oko tri do pet tjedana da vaša grana ili deblo potpuno zacijele. Stoga bi pomoglo da ste strpljivi i dosljedni. Vidjet ćete izvrsne rezultate.

Možete li ukorijeniti odsječenu stabljiku?

Da, možete ukorijeniti slomljenu stabljiku. Ako niste uspjeli popraviti odsječenu granu, možete je ugraditi u zemlju.

Biljke koje mogu rasti iz reznica:

Filodendron pelargonije
ZZ biljka begonija
Kineska tvornica novca engleski bršljan
Tradescantia hoya
američka magnolija voštani bršljan
Afričke ljubičice puzava smokva
biljka zmija metvica
molitvena biljka kadulja

Ukorijenjena stabljika se ne troši i izrasti će u novu biljku jednako lijepu kao i izvorna biljka. U nastavku su navedeni koraci koje morate slijediti da biste ugradili stablo:

 1. Napunite posudu visokokvalitetnom zemljom bogatom hranjivim tvarima. Također možete dodati gnojivo kako biste povećali hranjivu vrijednost.
 2. Uzmite odsječenu granu ili stabljiku i odrežite sve cvjetove i pupoljke (ako ih ima). Zatim odrežite listove na dnu stabljike, koji će biti uronjeni u zemlju.
 3. Također možete odrezati oštećeni rub grane za bolji rast u zemlji. To će spriječiti truljenje.
 4. Pomoću drvenog štapića ili olovke iskopajte rupu u zemlji i umetnite stabljiku nekoliko centimetara u rupu.
 5. Zatim utrljajte tlo da očvrsne oko stabljike.
 6. Stavite plastičnu vrećicu na vrh posude kako biste povećali vlažnost.
 7. Ne zaboravite svojoj ukorijenjenoj stabljici dati dovoljno sunčeve svjetlosti i vode da pravilno raste.

Nakon što ukorijenjena stabljika izraste u normalnu biljku, možete prijeći na normalne uvjete uzgoja. Biljka počinje puštati lišće. Ako lišće nastavi rasti, vaš je eksperiment bio uspješan.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Stablo lavande: Vodič za vrtlare

Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako se brinuti za Monsteru Deliciosu

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako planirati raspored vrta kao vrtlar početnik

Vrtlarenje Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto biljkama treba voda?

Posude za sobne biljke Uzgoj cvijeća

Kako uzgojiti suncokrete u loncu (pametni vodič)