Njega alokazije crnog baršuna(Alocasia Reginula)

wop Alokazija376809

Nezaboravna alokazija crnog baršuna ( Alocasia reginula ), egzotična je i elegantna, sa srebrnim žilama koje sjaje na tamnoj, baršunastoj pozadini širokog lista. Biljka nije toliko zahtjevna koliko je posebna. Ovaj članak će vam pokazati sve što trebate znati o njezi alokazije crnog baršuna, kako bi vaša bila zadovoljna.

Alokazija crnog baršuna treba grubu, dobro drenirajuću zemlju i pažljivo zalijevanje kako bi se spriječili vlažni uvjeti. Preferira vlažnosti od 60-75%, 59: temperatura od 15-27ºC, i umjereni neizravne svjetlo. Gnojite lagano svaka 4 tjedna tijekom vegetacije i samo rijetko presadite.

Pregled alokazije crnog baršuna

Ova zapanjujuća zimzelena trajnica iz obitelji Araceae podrijetlom je s podova džungle jugoistočne Azije. Iako je prije bila prilično rijetka, čarolija kulture tkiva čini biljku dostupnijom.

Istaknuta značajka alokazije crnog baršuna je tamno lišće i istaknute blijedozelene, bijele ili srebrne vene. Njegovi debeli, sočni listovi su u obliku srca i imaju baršunasti izgled i krutu teksturu. Listovi rastu oko 15cm dugi i 5cm široki.

Nevjerojatno tamno lišće razvilo se kao strategija prikupljanja svjetla u mraku ispod krošnje šume. Lišće apsorbira sve vizualne svjetlosne valove dok ih njihove blijede vene reflektiraju.

Alokazija crnog baršuna je rizomatna trajnica koja ostaje kompaktna, rijetko doseže više od 40cm visine i širine. Za hladnog vremena miruje, ali može ostati aktivan tijekom cijele godine uz odgovarajuću svjetlost i toplinu.

Ljubav biljke prema vlazi čini je izvrsnim kandidatom za terarije; unatoč svojoj maloj veličini, alokazija crnog baršuna se neće izgubiti u moru zelene boje.

Sažetak njege alokazije crnog baršuna

Znanstveno imeAlocasia Reginula ‘alokazija crnog baršuna’
PodrijetloBorneo
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo. Tolerantniji na slabiju svjetlost od mnogih drugih Aroida.
ZalijevanjePustite da se gornjih 5cm tla osuše prije zalijevanja. Sklona truleži korijena, stoga izbjegavajte pretjerano vlažne uvjete ili pretakanje.
TloGrubo, slobodno drenirajuće tlo. Dobra mješavina je svaki od dva dijela perlita i kore orhideje u jedan dio zemlje.
Temperatura15ºC do 27ºC ili više; brže rastu na višem kraju. Ne podnosi temperature ispod 13ºC i ne voli ni vruće ni hladne propuhe.
GnojivoHranite mjesečno uravnoteženim gnojivom. Nanesite polovično ako koristite višenamjenski pripravak.
VlažnostNajmanje 40% vlažnosti kako bi se spriječili problemi s lišćem, ali 60% do 75% je najbolji raspon.
CvjetanjeVrlo je malo vjerojatno da će cvjetati u zatvorenom prostoru. Cvjetovi su neimpresivni: blijedožuta lopatica koja okružuje bijeli klas.
ObrezivanjePotrebno je minimalno obrezivanje, osim uklanjanja mrtvog lišća.
RazmnožavanjeSjemenjem, odvajanjem pomaka ili podjelom rizoma.
Ponovno presađivanjeBolje je kada je malo preveliko za trenutnu posudu. Izbjegavajte presađivanje više od jednom svake 2-3 godine i samo malo povećajte veličinu posude.
Bolesti i štetočinePaukove grinje su najvjerojatniji štetnici, ali razumno otporni na štetočine. Gljivične bolesti lišća mogu biti uzrokovane prekomjernom vlagom ili zalijevanjem.
ToksičnostSadrži kristale kalcijevog oksalata koji mogu iritirati usta i probavni sustav. Toksičan je za ljude i kućne ljubimce.
wop njhkue334nnpjhn3pc

Svjetlosni zahtjevi alokazije crnog baršuna

Alokazija crnog baršuna nije toliko željna svjetla kao neke druge alokazije, ali to ne znači da voli mrak! Cjelokupna strategija biljke je, naposljetku, uhvatiti svaku svjetlosnu česticu koju može apsorbirati. Potrebno mu je srednje do jako neizravno svjetlo .

Previše intenziteta prži lišće – čak i pretjerano svijetli uvjeti mogu uzrokovati posvjetljenje lišća. Ako uzgajate svoju alokaziju u terariju, izbjegavajte ga stavljati preblizu umjetnom izvoru svjetlosti.

Biljka raste vretenasto ili vene ako je prostor previše zatamnjen, stoga pronađite ravnotežu. Bilo koje svijetlo izlaganje može biti prihvatljivo… ako je sunce previše izravno, odmaknite biljku od prozora ili na djelomično zasjenjeno mjesto.

Zalijevanje

Problemi s zalijevanjem razlog su zašto se njega alokazije ponekad smatra teškom. Neki izvori preporučuju često zalijevanje kako bi se zemlja održala vlažnom, ali nije sve što pročitate na internetu istina.

S ovom biljkom, previše vlažno tlo traži probleme. Sklone su cijeniti veću vlagu od mnogih aroida, dok su umjerenije u svojoj potrebi za vlagom u tlu.

Evo važnih savjeta:

 • Izbjegnite prekomjerno zalijevanje tako što ćete pustiti da se gornjih 5cm tla osuše prije ponovnog zalijevanja. Ne dopustite da se tlo osuši, ali dajte biljci vremena da diše.
 • Kada zalijevate, temeljito isperite zemlju i pustite da višak iscuri kroz izlazne rupe. To pomaže izbaciti višak hranjivih soli i potpuno rehidrira medij.
 • Ako biljka raste po toplom vremenu, možete malo povećati zalijevanje … ali pažljivo pratite tlo. Nemojte dodavati vodu u već mokru smjesu.
 • Držite tlo suhim na hladnom vremenu i/ili kad god biljka miruje.
 • Biljka je osjetljiva na minerale i onečišćujuće tvari, pa je bolje koristiti izvor pročišćene vode . U najmanju ruku, pazite da neutralizirate klor i kloramin.

Zahtjevi za tlo alokazije crnog baršuna

Tlo alokazije crnog baršuna je druga polovica njegove jednadžbe zalijevanja. Mješavina bi trebala biti tekuća i slobodno drenirajuća kako bi korijenje cijelo vrijeme bilo prozračno – čak i nakon što je temeljito natopljeno.

U tu svrhu medij bi trebao imati mješavinu strukturnih elemenata i elemenata koji zadržavaju vodu. Crni baršun voli blago kiselo tlo od 5,5 do 6,5 pH, pa je nešto organske tvari prihvatljivo.

Postoji nekoliko recepata za prikladnu zemlju za alokaziju crnog baršuna.

 • Po dva dijela perlita i kore orhideje na jedan dio zemlje. Možete zamijeniti mješavinu kokosa ili tresetne mahovine.
 • Po četvrtinu tresetne mahovine ili kokos kokosa, perlita, kore i krupnog pijeska.
 • Kvalitetna mješavina aroida s puno perlita, krupnog pijeska ili plovućca.
 • Ako vam nedostaju ovi materijali, može poslužiti i kombinacija dva dijela zemlje i jednog dijela mješavine kaktusa.

Nekoliko šaka odljevaka od crva dobrodošao je dodatak za plodnost i za promicanje jake mikrobne populacije.

Vlažnost

Visoka vlažnost zraka neophodna je za dobru njegu alokazija. Neki ljubitelji vlage mogu biti zadovoljni stalnom vlagom u tlu, ali tamnolisni dragulj stvarno najbolje uspijeva u okruženju s parom.

Možda ćete se izvući s 40% vlage, ali 60% do 75% je najbolji raspon.

Sobni ovlaživač zraka može biti potreban ako je vaš dom vrlo suh; ali, ako imate normalnu vlažnost, grupiranje tropskih biljaka ili postavljanje posuda za vodu u blizini može povećati razinu na odgovarajući raspon.

Sezonski problemi

Zime mogu biti teške za vašu alokaziju crnog baršuna. Umjetna toplina usisava vlagu iz zraka i dovodi ih u opasnost od izobličenja lišća ili zastrašujuće zaraze paukovom grinjom.

Osiguravanje vlažnog mjesta zimi dobar je plan. Mogli biste donijeti sobni ovlaživač zraka samo za sezonu – koji, usput rečeno, može i ljudima učiniti ugodnijim!

image 359

Temperatura

Alokazija crnog baršuna voli toplinu, vjerojatno više od vas. Vole 15ºC do 27ºC ili više; brže rastu na višem kraju.

Ako svoju alokaziju držite na otvorenom (naravno u hladu!), ne brinite ako se temperature popnu – već ih ponesite u zatvorenom prostoru kad sezona završi. 

Biljka treba zaštitu ako temperatura padne ispod 13ºC i ne voli ni vruće ni hladne propuhe.

Gnojidba

Alokazija crnog baršuna je jednostavna za hraniti. Ima koristi od skromne gnojidbe tijekom vegetacije, ali polako. Ako im je tlo plodno, potrebno mu je još manje.

Jedan jednostavan režim je hranjenje mjesečno s dozom koja je polovica ili čak četvrtina količine navedene na etiketi.

Napomena: najbolje je gnojiti nakon temeljitog zalijevanja kako biste zaštitili korijenje od izgaranja.

Cvjetanje

Nije uobičajeno da crni baršun cvjeta u zatvorenom prostoru, ali nema razloga za žalost ako vaš ne. Cvjetovi su neimpresivni: blijedožuta lopatica koja okružuje bijeli klas spadiksa.

Neki uzgajivači vjeruju da cvjetanje zapravo oslabi biljku i režu pupoljke na vidiku.

Presađivanje

Alokazija crnog baršuna se bolje snalazi u udobnim posudama. Više vole biti malo vezani za korijen nego u prevelikoj posudi.

Alokazija crnog baršuna ima ograničen korijenski sustav: posuda s previše praznog tla oko korijena drži više vode nego što biljka može podnijeti. Dodatna vlaga može izazvati trulež korijena što može brzo ubiti biljku.

Savjeti za presađivanje:

 • Alokaziju crnog baršuna obično treba presađivati ​​svake godine ili dvije.
 • Proljeće je najbolje godišnje doba za presađivanje.
 • Presađivanje je idealno vrijeme za uklanjanje i ponovnu sadnju nadomjestaka koji niču iz baze biljke.
 • Svaki put povećavajte samo jednu posudu.

Razmnožavanje

Alokazija crnog baršuna se može razmnožavati sjemenom, pomakom ili diobom rizoma:

Sjemenke

Uzgoj iz sjemena je prilično spor i sjeme može biti nepouzdano, ali je moguće.

Domaće sjemenke potrebno je oprašiti kako bi se dobila održiva bobica… ako ovo zvuči kao nešto što želite probati, svakako uklonite sjemenke iz bobica i namočite ih preko noći u destiliranoj vodi. Posadite odmah; ostavljajući ih u bobici ili puštajući da se osuše inhibira klijanje.

Rizom

Najlakši način razmnožavanja je sadnja odmaka koji niču iz rizoma .

 • Uklonite pomake i posadite u malu plitku posudu. Koristite otvoreno, pahuljasto tlo na kojem roditelj raste.
 • Održavajte tlo malo vlažnim dok se ne uspostavi.

Podjela

Također možete podijeliti rizom i posaditi dijelove.

 • Najbolje vrijeme je proljeće ili rano ljeto.
 • Nježno izvadite iz posude i podijelite rizom. Svaki dio bi trebao imati sadnicu ili čvor rasta.
 • Posadite u mješavini svojih roditelja i stavite na vlažno mjesto s neizravnim svjetlom.
 • Održavajte tlo hidratizirano – ali ne vlažno – dok gomolji ne niknu; zatim nastavite normalno zalijevanje.

Obrezivanje

Obrezivanje je jednostavno… samo odrežite mrtvo lišće.

Prekinuto lišće na kraju uvene i otpada – možete ubrzati proces, ali ne morate uklanjati list sve dok uglavnom ne promijeni boju.

Novi rast dolazi iz sredine biljke. Stariji listovi se često puštaju kada se pojavi novi rast

Nježno povucite list koji se otkačio da vidite je li se odvojio od biljke, ali nemojte ga jako povlačiti ili trgati. Umjesto toga, sterilizirajte svoje alate za rezanje izopropilnim (trljajućim) alkoholom i režite blizu baze.

wop gnjk43n43ch4hwsthrs

Savjeti za njegu alokazije crnog baršuna

 • Biljka može imati razdoblja kada se čini da se duri… možda je zbog stresa pala u stanje mirovanja . Budite strpljivi i pustite da se odmori s minimalnom količinom vode. Može se vratiti bolje nego prije.
 • Vaša alokazija crnog baršuna može mirovati na niskim temperaturama ako osvjetljenje padne ili tlo postane previše suho. Ako ne želite da biljka uđe u stanje mirovanja, održavajte uvjete iste kao tijekom vegetacije.
 • Alokazije obično ne postaju grmolike, ali imaju tendenciju da gube listove kako se pojavljuju novi.
 • Tjedno tuširanje može pomoći u kontroli paukovih grinja.
 • Treba im vremena da se priviknu nakon preseljenja. Ni oni se ne šalju dobro, ali bi se trebali oporaviti dobrom njegom alokazije.
 • Baršunasti listovi privlače prašinu, pa ih povremeno obrišite krpom navlaženom pročišćenom vodom. Budi nježan; lako pucaju!
 • Zamagljivanje može uočiti lišće.

Toksičnost

Alokazija crnog baršuna sadrži igličaste kristale kalcijevog oksalata koji mogu iritirati usta i probavni sustav. Toksična je za mačke i pse; držite djecu podalje.

Sorte

Od preko 70 vrsta alokazije, ali samo je jedna crni baršun!

Štetočine i bolesti

Alokazija crnog baršuna nije pretjerano sklona infekcijama štetnika, ali nije imuna. Zaraza je često znak stresa, stoga provjerite okoliš biljke i rutinu njege te napravite potrebne korekcije dok se borite sa štetnicima.

Najčešći napadač je paukova grinja. Vole suhe uvjete i mogu se učvrstiti na biljci koja se bori s niskom vlagom.

Paukove grinje i druge štetočine mogu se tretirati nježnom mješavinom vode i tekućeg sapuna za suđe. Temeljito poprskajte biljku i ponavljajte svakih nekoliko dana dok zaraza ne nestane… ponavljanje mjesečno je dobra preventiva.

Bolesti lisne pjegavosti mogu zahvatiti biljku, a zajednički nazivnik je pretjerano vlažno tlo i mokro lišće. Odrežite i sigurno odbacite zahvaćeno lišće. Povećajte cirkulaciju zraka i dodatno pazite na zalijevanje kako biste spriječili daljnje probleme.

Problemi s njegom alokazije crnog baršuna

Žute pjege – nedosljedno zalijevanje – previše ili premalo – može uzrokovati opće žutilo lišća ili mrlje. Teško tlo koje zadržava vlagu može biti faktor. Shvatite ovo ozbiljno: žutilo može biti upozorenje na uvjete truljenja.

Smeđi rubovi lišća – Biljka koja se bori s vlagom može razviti smeđe, hrskave rubove.

Smeđi vrhovi lišća – nedovoljno zalijevanje i opekline gnojiva mogu uzrokovati smeđe vrhove.

Smeđe mrlje – štetnici ili gljivične bolesti najvjerojatniji su uzroci smeđih mrlja.

Propadanje lišća – mirovanje izaziva promjenu boje i gubitak lišća. Nemojte paničariti i nemojte pojačavati zalijevanje ili gnojidbu. Kada su uvjeti povoljni, biljka se može oporaviti.

Svijetlo lišće – Mlado lišće je blijedo i tamni sa zrelošću. Jarka svjetlost također može izbijeliti lišće.

Viseće lišće – Obično je povezano s problemom zalijevanja, ali mnogi izvori stresa mogu uzrokovati opadanje vaše alokazije crnog baršuna. 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više