Begonia Maculata: Vodič za točkastu begoniju

Begonia Maculata Vodic za begoniju na tockice845875410

Begonije su prekrasne biljke, s mnogim sortama poznatim po svom raskošnom lišću. Jedna od najzanimljivijih begonija u pogledu lišća je Begonia maculata – točkasta begonija.

Begonia Maculata, obično nazvana točkasta Begonia, tropska je biljka koja raste samoniklo u jugoistočnom Brazilu. Ove biljke koje se lako održavaju postaju vrlo popularne kao sobne biljke. Uspiju u okruženjima sa slabim osvjetljenjem s donekle vlažnim zrakom. Točkaste begonije najbolje rastu u dobro dreniranom tlu. Sve u svemu, Begonia maculata je prekrasna sobna biljka koja ne zahtijeva mnogo održavanja.

Begonia Maculata: Osnove

Botanički latinski naziv točkaste begonije je Begonia maculata .

Biljke Begonia Maculata (točkasta Begonia) imaju dugačke i mršave listove sa srebrnobijelim točkicama koje se nalaze na vrhu svakog lista. Donji dio begonije s točkicama je jarkocrven, iako se živost crvene donje strane razlikuje. Listovi begonije maculate mogu narasti do 50-100cm dugački, ali narastu samo do 20-50cm široki.

Točkaste begonije cvjetaju jednom godišnje tijekom ljeta, ali mogu cvjetati i do 3 puta godišnje ako su vrlo zdrave i u ispravnom okruženju za to. Kada cvjeta, pojavljuju se vrlo mali bijeli ili ružičasti cvjetovi koji su manji od 2cm u promjeru.

Točkasta begonija jedna je od rjeđih begonija za uzgoj, što je pomalo čudno jer se za nju vrlo lako brinuti i razmnožavati.

Begonia Maculata Vodic za begoniju na tockice845875413 1

Kako se brinuti za Begoniju Maculatu

Begoniju Maculatu je općenito prilično jednostavno za njegovati kao kućnu biljku.

Zahtjevi za svjetlošću za Begoniju Maculatu

Begonia Maculata zahtijeva djelomičnu sjenu kada se uzgaja na otvorenom ili u domovima s dovoljno prirodnog svjetla. Osušit će se i boje biljke će postati dosadne ako je predugo na izravnom suncu. Držite ga blizu prozora, ali pazite da ne bude na oštroj, izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Iako Begonia Maculata ne uspijeva na izravnoj sunčevoj svjetlosti, potrebna im je minimalna razina svjetlosti za fotosintezu i proizvodnju energije potrebnu za rast tih prekrasnih listova. Begonia Maculata uzgojena u zatvorenom prostoru vjerojatno će imati koristi od dodatne rasvjete iz jednostavne LED žarulje za biljke ili grupirana s drugim sobnim biljkama pod LED diodnim svjetlom za uzgoj u obliku ploče.

Zalijevanje Begonije Maculate

Točkaste begonije uživaju u vlažnom okruženju, ali razvijaju pepelnicu ako se previše zalijevaju. Nemojte svakodnevno zalijevati svoju Begoniju. Umjesto toga, pričekajte da se gornji sloj zemlje prilično osuši i dodajte vodu dok tlo ne bude vlažno, ali ne mokro. Pustite da višak vode iscuri iz tla (najlakše je ako se biljka zalijeva u sudoperu).

Biljke Begonia Maculata zalijevajte odozdo tako što ćete lonce ostaviti u sudoperu ili tanjuriću s čistom vodom ili pažljivo zalijevajte gornji dio zemlje. 

Begonia Maculata se općenito ne zamagljuje. Magla može ostaviti film na lišću i potencijalno potaknuti rast plijesni na lišću. Ako želite zamagliti svoju begoniju, pazite da prskate samo prljavštinu i korijenje biljke, a ne lišće.

Tlo za Begoniju Maculatu

Begonije Maculate najbolje rastu u visokokvalitetnoj mješavini zemlje koja dobro drenira. Posadite ga u tlo koje ima mješavinu pijeska, gline i ilovače zemlje. Pazite da tlo ne zadrži višak vlage.

Begonia Maculata Vodic za begoniju na tockice845875413

Gnojivo za Begoniju Maculatu

Begonije Maculate se mogu gnojiti prirodnim gnojivom za sobne biljke. Većina uzgajivača to čini samo u proljetno-ljetnim mjesecima tijekom vegetacije. Najbolje je gnojivo dodati između travnja i rujna. Slijedite upute na određenom gnojivu koje odaberete.

Posude za Begoniju Maculatu

Kada stavite točkastu begoniju u posudu ili sadilicu, provjerite ima li na dnu drenažne rupe. Kako vaša begonija raste, možda ćete morati dodati potporu, poput kolčića ili štapića na kojima vaša begonija može rasti. Možda ćete trebati vezati stabljike begonije za kolce.

Svoju Begoniju Maculatu trebate presaditi jednom godišnje ili kada se čini da je prerasla lonac u kojem se trenutno nalazi. Kada presadite svoju Begoniju, stavite je u posudu koja je barem nekoliko centimetara šira od prethodne posude tako da ima dovoljno prostora za rast, tako da korijenje ne postane ponovno vezano za korijen prebrzo.

Begonia Maculata Vodic za begoniju na tockice845875412

Razmnožavanje točkaste begonije

Točkasta begonija ( Begonia maculata ) je vrlo jednostavna za razmnožavanje. Zapravo, to je jedna od najlakših biljaka za razmnožavanje, pa to može učiniti svaki kućni vrtlar ako želi.

Želite li razmnožiti svoju točkastu begoniju, odrežite list koji već neko vrijeme raste. Odrežite list na mjestu gdje se spaja sa stabljikom, ali ostavite manji dio stabljike na listu koji uklanjate.

Zatim stavite list u staklenu teglu u kojoj je filtrirana voda , ali nije napunjena do vrha i stavite staklenku na neizravnu sunčevu svjetlost. Kada stavite list u filtriranu vodu, pazite da je stabljika jedini dio koji je u vodi. Ne dopustite da stvarni list sjedi u vodi. Mijenjajte vodu svakih 3-5 dana svježom, filtriranom vodom.

Nakon nekoliko tjedana trebali biste vidjeti nekoliko malih korijena nalik dlačicama kako rastu iz vašeg lista. Nakon što vidite da su mnogi od ovih korijena narasli, premjestite svoj razmnoženi list u mali lonac sa svježom zemljom. Trebali biste vidjeti više lišća koje raste iz vašeg razmnoženog lista unutar nekoliko tjedana nakon što ga stavite u tlo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

18 brzorastućih sobnih biljaka koje izgledaju fantastično

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaštita biljaka

Lišće dodiruje tlo: Evo zašto i što možete učiniti u vezi s tim

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Njega kalateje zebrine – Kako održati svoju kalateju

Uzgoj povrća Uzgoj začinskog bilja

Najbolje kulinarske biljke za uzgoj

Orhideje Uzgoj cvijeća

Kako napraviti vrt orhideja