Kako posaditi drveće u vreće za uzgoj

1682626808 Wie man Baume in Grow Bags pflanzt Tipps durfen nicht

Ako sadnja stabla izravno u zemlju nije održiva opcija za vas, morat ćete pronaći alternativni način sadnje. Jedna od najboljih alternativa je uzgoj drveća u kontejnerima. Međutim, nisu svi spremnici jednako poželjni. Sadnja drveća u vreće za uzgoj ima mnoge prednosti u usporedbi s korištenjem drugih vrsta spremnika. Ako se odlučite za ovaj pristup, morate naučiti kako pravilno izvršiti ovaj postupak sadnje. Ovaj vam članak služi kao vodič.

Odaberite pravo drvo za sadnju u vreću za uzgoj

Prije nego što razgovaramo o specifičnim detaljima sadnje drveća u vreće za uzgoj, pokrijmo neke općenite savjete za odabir drveća. Koje ćete drvo posaditi je naravno prvenstveno pitanje osobnog ukusa. Ali postoji nekoliko stvari koje biste trebali uzeti u obzir kako biste osigurali da vaše drvce sretno raste u vreći za uzgoj.

Razumjeti uvjete uzgoja

Svaka biljka ima različite uvjete uzgoja i zahtjeve za njegu. Bilo da sadite u zemlju ili u kontejner, morate poštovati potrebe ovih biljaka. Svaka vrsta biljke koju pregledavate ima različite preferencije u smislu:

  • zona kaljenja
  • izlaganje suncu
  • vlažnost tla
  • kiselost tla

Uz ove osnove, svaka biljka može imati i jedinstvene zahtjeve za njegu. Provjerite jeste li odabrali drvo koje će preživjeti na području na kojem ga namjeravate posaditi i jeste li spremni ispuniti sve zahtjeve stalnog održavanja.

Pronađite malu vrstu

Sadnja u kontejnere ili vreće za uzgoj je održiva opcija. Ali ova ruta dolazi s nekim ograničenjima. Glavni je nedostatak prostora u torbi.

Tijekom života stabla, grane i korijenje se šire. Kada stablo raste u zemlji, često nema ograničenja u širenju korijena. Naravno, vreća za uzgoj ima ograničen prostor za širenje korijena.

Zbog te je činjenice potrebno drvce nakon nekoliko godina rasta presaditi u veće posude. Međutim, postoji preventivna taktika koju možete koristiti kako biste smanjili broj presađivanja stabla.

Ako sadite u vreću za uzgoj, pokušajte odabrati manju vrstu. Ako tražite biljku za uzgoj, vidjet ćete da postoje mnoge patuljaste sorte koje su idealne za manje površine koje nudi vrećica za uzgoj. Ove vrste imaju manji korijen kojem je potrebno više vremena da dostigne veličinu vrećice za uzgoj.

Drveće može rasti u kontejneru.

Odaberite drvo koje je dobrog zdravlja

Posljednji savjet koji imamo za odabir stabla je odabrati zdravo stablo. U rasadniku ćete pronaći neka stabla koja su u vrhunskom stanju i neka koja su u propadanju.

Ako odaberete stablo lošeg zdravlja, nećete uspjeti od samog početka. Čak i ako se savršeno brinete za ovu biljku, ona može nastaviti venuti i na kraju uginuti.

Najbolje vreće za uzgoj drveća

Odabir odgovarajuće biljne vrste, iako važan, nije jedina važna odluka koju trebate donijeti. Jednako je važna i torba za uzgoj koju odaberete za smještaj svog drvca.

U sljedeća dva odjeljka dat ćemo vam neke upute o odabiru najboljih vrećica za uzgoj stabala. Također ćemo podijeliti neke od razloga zašto su vrećice za uzgoj bolja opcija od drugih spremnika.

Koje veličine torbe za uzgoj drveća?

Već smo vam rekli da je dobra ideja odabrati vrstu drveća koja je manja. Kada posadite stablo ove veličine, manja je vjerojatnost da će korijenskom sustavu ponestati prostora. Međutim, postoji još jedan pristup koji možete poduzeti za rješavanje ovog problema.

S obzirom na to da stabla predstavljaju neke od većih biljnih vrsta, logično je da biste trebali odabrati vreću za biljke koja je također na većoj strani. Pokušajte pronaći vrećicu za uzgoj čija je ukupna zapremina najmanje sedam litara. Ova veličina je obično dovoljno velika da drži malo do srednje veliko stablo.

Mala vrsta i velika vreća za uzgoj učinit će presađivanje rjeđim. Ali stanje vrećice za uzgoj također igra ulogu ovdje. Budući da su vrećice za uzgoj tako porozne, omogućuju obrezivanje iz zraka. Ovaj proces sprečava biljke da se vežu za korijenje i stoga smanjuje potrebu za presađivanjem.

Ostala važna svojstva vrećica za uzgoj

Veličina može biti najvažnija značajka torbe za uzgoj koja će nositi drvce. Ali postoji još nekoliko kvaliteta o kojima biste trebali znati. Sljedeći odjeljci upoznaju vas s nekima od najvažnijih.

drenaža

Jedna od glavnih prednosti korištenja vrećice za uzgoj u odnosu na bilo koju drugu vrstu spremnika jest ta da vrećica za uzgoj omogućuje fantastičnu drenažu. Dok su keramičke i plastične posude čvrste, platnene vrećice izrađene su od propusnog materijala.

Ova propusnost omogućuje da voda izađe iz vrećice nakon svakog zalijevanja. Kao rezultat toga, tlo se ne natapa i vaše drvo ne pati od uvjeta tla koji su previše mokri.

protok zraka

Protok zraka još je jedna važna značajka vrećica za uzgoj. Ista kvaliteta materijala koji propušta vodu također propušta zrak unutra iu kontaktu s korijenjem.

Ovaj protok zraka omogućuje zračno obrezivanje koje osigurava zdravije korijenje. Također sprječava nakupljanje vlage koja bi mogla uzrokovati rast plijesni ili gljivica koje bi mogle oštetiti vaše stablo.

ručke

Povremeno se možete odlučiti premjestiti svoje stablo dugo nakon što ste ga prvi put posadili. Mobilnost je još jedna prednost sadnje u vrećama za uzgoj, ali s drvećem to može biti zastrašujući zadatak.

Nakon nekoliko godina rasta, vaše stablo može postati znatno teže nego što je izvorno bilo. Kad se to dogodi, može pomoći torba za uzgoj s ugrađenim ručkama. Ove vam ručke uvelike olakšavaju manevriranje drvcem kako želite.

1682626806 351 Kako saditi drveće u vrećama za uzgoj Napojnice nisu dopuštene

Sadite drveće u vreće za uzgoj

Sada kada imate kvalitetnu vrstu drveća i prikladnu vreću za uzgoj, vrijeme je da uronite u proces sadnje. Proces sadnje stabla u zemlju i sadnje stabla u vreću za uzgoj vrlo je sličan. Međutim, postoji nekoliko uvida koje trebate znati prije nego što počnete. Sljedeća tri odjeljka opremit će vas potrebnim znanjem.

Uklonite stablo iz postojećeg spremnika

Šanse su da je drvo koje želite posaditi već u kontejneru. Stoga je prvi zadatak koji morate učiniti ukloniti stablo iz spremnika.

Za većinu malih stabala ovaj korak je relativno jednostavan. Započnite tako što ćete stablo uhvatiti za deblo što je niže moguće. Zatim povucite i držite posudu drugom rukom dok uklanjate stablo.

Nakon uklanjanja biljke, imate dva važna cilja za postizanje. Da biste to učinili, prvo morate očistiti dovoljno zemlje da se vidi korijen stabla. Ova izbočina korijena trebala bi ostati vidljiva tijekom cijelog procesa sadnje.

Vaš drugi cilj u ovoj fazi je grubo obraditi korijensku kuglu. Draženje korijena će ih potaknuti da se šire prema van umjesto da kruže jedno oko drugog.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Presađivanje sobnih biljaka

Presađivanje pothosa u novu posudu

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije zebrine

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje Dieffenbachije požuti?