Kako pripremiti biljke prije no što ih unesete u kuću za zimu

1682626915 So bereiten Sie Pflanzen vor bevor Sie sie fur den

Prezimljavanje vaših biljaka u kući ne zvuči kao izazovan zadatak. Ali iznenadit ćete se koliko detaljan ovaj proces može biti.

Bez pridržavanja odgovarajućeg protokola, kada svoje biljke na otvorenom prezimite unutra, riskirate da oštetite svoje biljke na više načina. Zbog toga je važno odvojiti vrijeme da naučite kako pripremiti svoje biljke za ovu sezonsku promjenu.

U ovom ćete članku pronaći sve što trebate znati o unosu biljaka u zatvorene prostore kako biste ih zaštitili tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Odaberite koje ćete biljke prezimiti u kući

Počnite tako što ćete smisliti koje biljke možete i želite unijeti u kuću za zimu. Mnoge biljke koje zimi trebaju doći u zatvorene prostore su tropske i suptropske biljke. Iako ove biljke mogu preživjeti u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine, one ne mogu preživjeti zimske temperature u mnogim dijelovima Sjedinjenih Država.

Ali ne unose se zimi u kuću samo biljke iz toplijih krajeva. Uobičajeno je da se začinsko bilje unese u kuću kad se vrijeme promijeni. Isto vrijedi i za neke trajnice.

Bez obzira koje biljke želite imati u kući za zimu, prvo morate znati kako ih pripremiti. Pročitajte kako biste vidjeli kako.

Znati kada vanjske biljke unijeti u zatvorene prostore

Vrijeme je ključno kada vanjske biljke prezimite u zatvorene prostore. Morate biti svjesni dnevnih niskih temperatura u vašem području kako biste pronašli pravo vrijeme da svoje biljke prenesete unutra.

Kao što možete očekivati, svaka vaša biljka može imati različitu toleranciju na hladno vrijeme. Dok jedna biljka može propasti, druga bi mogla preživjeti pad temperature od dodatnih pet do deset stupnjeva.

Kako pripremiti biljke prije nego što ih posadite

Posudite ili presadite svoje vanjske biljke prije nego što ih unesete u kuću

Neke od biljaka koje želite unijeti u kuću možda trenutno rastu u zemlji. Ako je to slučaj, trebate ukloniti te biljke iz tla, a da pritom ostavite njihove korijenske kuglice netaknute.

Nakon što ste podigli biljku sa zemlje, možete odabrati posudu u koju ćete je smjestiti preko zime. Spremnik koji odaberete treba biti dovoljno velik da primi korijenje biljke koje raste. Također bi trebao imati izvrsnu drenažnu sposobnost kako biste izbjegli natapanje biljke.

S druge strane, biljke koje želite unijeti u kuću možda su već u posudama. Ako je to scenarij s kojim radite, razmislite o presađivanju biljaka.

Presađivanjem lončanice u novu posudu dajete joj više prostora za širenje korijena i ukupne veličine. Iskoristite ovo vrijeme za presađivanje biljaka kojima je to potrebno.

Očistite svoje biljke prije nego ih unesete u kuću

Najvažniji posao koji trebate obaviti kako biste svoje biljke pripremili za zimu je čišćenje. Ako provjerite jesu li vaše biljke čiste prije nego što ih stavite u svoj dom, učinit ćete mnogo da svoje biljke održite u dobrom stanju, a također i svoj dom čistim.

Dva su glavna načina na koje trebate očistiti i njegovati svoje biljke prije nego što ih unesete u kuću. Sljedećih nekoliko odjeljaka ispituje ove metode čišćenja i zašto su toliko važne kod premještanja sobnih biljaka.

Kako ukloniti bube s vaših biljaka

Kada dođe vrijeme da svoje biljke izvadite iz hladnoće, trebali biste početi s njihovim čišćenjem. Jedan od vaših najvažnijih ciljeva u ovoj fazi je riješiti se što je moguće više insekata s vaših biljaka.

Sve bube koje se zadrže na vašoj biljci kada dođe u zatvoren prostor mogu utjecati na zdravlje vaše biljke i divljati u vašem domu. Budući da nijedan od ovih ishoda nije poželjan, odvojite vrijeme i temeljito uklonite bube sa svojih biljaka. Evo sljedećih koraka:

 • Napunite veliku kantu vodom i blagim sapunom
 • Stavite biljku u saksiji, uključujući posudu i zemlju u kantu
 • Neka se biljka namače u sapunici 20 minuta
 • Pošpricajte sve nepotopljene listove sapunastom vodom ili insekticidom
 • Skinite ostatke s vodene površine prije uklanjanja biljke
 • Izvadite biljku iz vode sa sapunom
 • Oribajte spremnik kako biste bili sigurni da je čist

Nakon što poduzmete ove korake, male su šanse da vaša biljka unese lisne uši, brašnaste stjenice ili druge štetočine u vaš dom. Sada možete prijeći na sljedeći korak da pripremite svoje biljke za zimovanje u zatvorenom prostoru.

Pogledajte: Kako se riješiti komaraca u povrtnjaku

Podrezivanje i orezivanje vaše biljke

Prije nego vaše biljke uđu u kuću, trebali biste ih podrezati i orezati kako vam odgovara. Prilikom rezidbe, vaš cilj može biti poboljšati estetski izgled vaše biljke prije nego što je unesete u kuću. Ali postoje i neki praktičniji razlozi da to učinite.

Osobito ako uklonite mrtve dijelove biljaka u saksiji prije nego što ih unesete unutra, manja je vjerojatnost da će vaša biljka dobiti neku bolest. Klice i insekti imaju tendenciju skupljanja tamo gdje vaše biljke trunu. Dakle, uklanjanje ovih dijelova samo će povećati dugovječnost vaše biljke ako živi u zatvorenom prostoru.

Pronađite bilo koje lišće ili grane na vašoj biljci koje su mrtve, bolesne ili slomljene. Zatim napravite čisti rez kako biste uklonili taj dio biljke. Nakon što završite, vaša će biljka biti spremna svu svoju energiju rasta usmjeriti na svoje najzdravije stabljike i lišće.

MOŽDA VAS TAKOĐER ZANIMA: 5 jednostavnih koraka za rootanje Obrežite i presadite biljku s korijenom

Pronađite pravo unutarnje mjesto za svoje biljke

1682626914 802 Kako pripremiti biljke prije nego što ih posadite

Nakon što je vaša biljka čista i podrezana, možete je unijeti u svoj dom. Ali prije nego što to učinite, trebali biste znati točnu lokaciju svoje biljke.

Opet, svaka biljka zahtijeva različite uvjete rasta. Pregledajte ove informacije kako biste bili sigurni da će vaša biljka lako prezimiti u zatvorenom prostoru. U nastavku su neka od ključnih pitanja koja trebate uzeti u obzir pri odabiru pravog mjesta za vaše sobne biljke.

Pronađite pravu rasvjetu za svoje biljke

Sve biljke trebaju svjetlo za rast, a potrebe za svjetlom vaših biljaka jednako su važne u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom. Stoga bi mjesto koje odaberete za svoju biljku trebalo osigurati idealnu vrstu i količinu svjetlosti za tu vrstu.

U mnogim scenarijima, biljke koje vrtlari uzgajaju u zatvorenom prostoru uživaju u jakom, ali neizravnom svjetlu. Kada su ove biljke na izravnoj sunčevoj svjetlosti, lišće im često izgori. Ako nemaju dovoljno svjetla, venu i također umiru.

Obratite pozornost na potrebe vaše biljke za vlagom

Uz izloženost suncu, vlažnost također igra veliku ulogu u tome kako vaše biljke preživljavaju u zatvorenom i vani. Ono što biste također trebali znati je da će se potrebe za zalijevanjem biljke koja se nedavno preselila u kuću promijeniti.

vlažnost tla

Općenito, biljke koje unesete u kuću trebaju manje vode nego inače. Iako može biti korisno namočiti tlo kada biljku unesete u kuću kako biste joj pomogli u prijelazu u novo okruženje, ukupne potrebe za zalijevanjem ubrzo će se smanjiti.

Umjesto redovnog zalijevanja, pričekajte da se tlo u posudi za biljku osuši. Čekajući tako dugo, možete izbjeći prekomjerno zalijevanje, što može biti posebno štetno zimi.

Pogledajte naš vodič za korištenje mjerača vlage u tlu.

vlažnost u zatvorenom prostoru

Dok pratite vlažnost tla vaše biljke, trebali biste voditi računa i o razini vlažnosti. Ventilacijski otvori i radijatori mogu stvoriti uvjete suhoće i propuha, što je oštra suprotnost vlažnim uvjetima koje vole mnoge sobne biljke.

Pokušajte dodati ovlaživač zraka u prostoriju u kojoj čuvate svoje biljke. Zamagljivanje lišća radi oponašanja tropske klime koju zovu domom korisno je za neke vrste sobnih biljaka.

1682626914 784 Kako pripremiti biljke prije nego što ih posadite

Nekoliko često postavljanih pitanja o biljkama koje prezimljuju u zatvorenom prostoru

Prije nego što završimo, evo nekoliko odgovora na neka od najčešćih pitanja koja ljudi imaju kada je riječ o prenošenju biljaka u zatvorene prostore za zimu. Trebate li otkloniti greške u biljkama prije nego što ih unesete u zatvorene prostore?

Natjerati sve kukce na vaše biljke prije nego što ih unesete unutra je fantastična ideja. Ako to ne učinite, kukci s vaše biljke mogu se proširiti na druge biljke u vašem domu. U najgorem slučaju, mnoge vaše omiljene biljke mogu umrijeti. Čime poprskati biljke prije nego što ih stavite na zimu?

Ako svoje biljke želite riješiti insekata prije nego ih unesete u kuću, jedan od najboljih načina da to učinite je prskanje. Upotrijebite mješavinu blagog sapuna i vode ili insekticid da otjerate insekte koji možda žive na vašim biljkama. Kada mogu svoje biljke ponovno staviti vani u proljeće?

Nakon što svoje biljke pohranite u zatvorenom prostoru, doći će vrijeme kada ih možete vratiti van. Pričekajte da vanjske temperature stalno budu iznad najmanje 55 stupnjeva. Do tog vremena bit će dovoljno toplo da većina vaših biljaka može preživjeti na otvorenom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto moja Monstera deliciosa ima žuto lišće?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Zašto lišće mog bosiljka postaje smeđe?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće mojeg fikusa gumijevca požuti?

Uzgoj povrća Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Pogreške u uzgoju rajčice koje treba izbjegavati

Presađivanje sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

4 laka koraka: Kako posaditi orhideju

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme paprike