25 izdržljivih sobnih biljaka koje je koje će uspjeti u vašem domu

Ako ste vrtlar početnik, imate smeđi palac ili vam se čini da uvijek zaboravite zalijevati svoje biljke, razmislite o jednoj od ovih izdržljivih sobnih biljaka. Ove biljke nisu samo lijepe i zanimljive, već su jednostavne za njegu, izdržljive i toleriraju malo zanemarivanja. Evo 25 izdržljivih sobnih biljaka koje možete sami uzgajati i uživati.

Koje su značajke izdržljivih sobnih biljaka?

Ako tražite sobne biljke koje se lako održavaj i koje su izdržljive, potražite neke od ovih karakteristika:

  • Uspijeva pri slabom ili neizravnom svjetlu
  • Voli standardnu ​​vlažnost i temperaturu u kućanstvu
  • Dobro raste u tipičnom tlu za lončanice ili sukulentnom tlu
  • Preživjet će razdoblja zanemarivanja

Izdržljive sobne biljke

1. Zlatni puzavac( Epipremnum aureum )

Zlatni puzavac je također poznat kao đavolja loza i đavolji bršljan. Vjerojatno je od svih sobnih biljaka najlakše brinuti se o njoj. To je vučna biljka sa listovima u obliku srca. Ponekad su zlatni puzavci žute, bijele i zelene bojom.

Zlatni puzavac uspijeva na neizravnom svjetlu, ali može rasti i pri vrlo slabom, pa čak i umjetnom svjetlu. Ove biljke su sretne u običnom tlu. Prilikom zalijevanja pustite da se tlo potpuno osuši prije nego što ga ponovno zalijete – to je dobra vijest za one koji zaborave zalijevati svoje biljke! Bit će sasvim u redu i na tipičnim temperaturama u kućanstvu.

Zdrave loze mogu narasti i do deset metara dugačke, ali možete ih podrezati natrag do željene duljine, a da ne povrijedite biljku. Zlatni puzavac je otrovan za mačke i pse, ali obično to nije problem ako se drže kao viseća biljka. Ove biljke se lako razmnožavaju stavljanjem reznica u vodu dok ne puste korijenje.

2. Sansevijerija ( Sansevieria trifasciata ) – svekrvin jezik

Sansevijerije uspijevaju i sa zanemarivanjem. Ove prekrasne biljke, imaju visoke, krute listove tamnozelene boje. Neke sorte su šarolike i imaju žute pruge koje se spuštaju duž rubova listova.

Vi i vaša sansevijerija vjerojatno nećete ni primijetiti ako je zaboravite zalijevati nekoliko tjedana. Zapravo, ova biljka bolje uspijeva kada se tlo potpuno osuši između zalijevanja.

Kada ju zalijevate, samo ju zalijte dugo, duboko, a zatim ostavite da voda potpuno iscuri. Još jedna prekrasna kvaliteta ove biljke je da uspijeva pri slabom svjetlu. Dobro će rasti u uredu pod fluorescentnim svjetlima ili drugom neizravnom rasvjetom.

3. Biljka pauk ( Chlorophytum comosum)

Ova popularna sobna biljka je jednostavna za njegu i vrlo prilagodljiva. Obično su dostupni u svijetlozelenoj ili šarenoj zelenoj i bijeloj boji. Biljke pauka dobile su ime po malim nakupinama malih biljaka koje vise s kraja njegovih trkača. Ove male paučice lako se mogu razmnožavati u nove biljke.

Ove biljke su tako jednostavne za njegu: uživaju u posudi, pa ih nećete morati često presađivati. One uspijevaju na jakom neizravnom svjetlu, poput prozora u kuhinji ili kupaonici. Ne treba ih često zalijevati, ali ih dobro napijte kada se tlo počne sušiti.

Sve dok im ne dopustite da se previše pokisnu, vaša će biljka pauka napredovati. Biljke pauka imaju vrlo malo bolesti ili štetnika, a tek povremeno pate od smeđih vrhova na listovima.

4. Aloe Vera ( Aloe barbadensis)

Ovaj sukulent je lijep i jednostavan za uzgoj. Biljke aloe rastu iz središnjeg grozda, šaljući visoke krute listove ispunjene gelom. Ovaj gel ima brojne primjene za ljepotu i zdravlje. Neke sorte imaju male, ali ne oštre šiljke duž rubova listova.

Biljke aloe najbolje rastu u sočnom tlu za lonce ili bogatom tlu za lonce pomiješanom s vermikulitom kako bi se poboljšala drenaža. Aloe vole lijepo dugo piće, ali onda dopustite da voda potpuno iscuri iz tla. Nemojte ponovno zalijevati dok se tlo ne osuši.

Najlakši način da ubijete biljku aloe je da je pretjerate s vodom, ali ako pogriješite s podvodnjavanjem, vaša će biljka uspjeti. Biljke aloe vere vole jako neizravno svjetlo, stoga ih držite na sunčanom prozoru.

5. Madagaskarsko zmajsko drvo ( Dracaena marginata )

Ove upečatljive biljke živih boja početnicima je lako uzgajati i uživati. Mogu narasti i do 6 metara u vanjskom okruženju, ali iznutra se mogu uzgajati od 0.5 do 2 metra u visinu odgovarajućim posudama i obrezivanjem.

Madagaskarsko zmajevo drvo može podnijeti širok raspon temperatura. Najbolje rastu na jakom neizravnom svjetlu, ali će tolerirati i nižu razinu svjetlosti, samo bi mogle izgubiti dio svoje boje.

Madagaskarsko zmajevo drvo držite u bogatom, dobro drenirajućem tlu i zalijevajte samo kada je gornja polovica tla suha. Ova stabla trebaju velike posude zbog svog opsežnog korijenskog sustava. Imaju vrlo malu potrebu za gnojidbom ili dodatnom vlagom. Ova biljka nije štetna za ljude, ali može biti otrovna za mačke i pse.

6. Aglaonema ( Aglaonema sp.)

Za ljubitelje biljaka ne možete pronaći bolje od aglaoneme. Ova biljka je i lijepa i čvrsta, s lijepim zelenim listovima prošaranim srebrom.

Male mlade biljke mogu sjediti na vašem stolu, ali starije veće biljke bit će lijepi kutni komad u vašoj sobi na podu. Ove biljke sporo rastu, pa se ne žuri s presađivanjem.

Ne možete pogriješiti sa svojom aglaonemom. Voli jako svjetlo, ali jednako dobro uspijeva i pri slabom svjetlu, pa čak i pri umjetnom svjetlu. Tlo možete održavati ravnomjerno vlažnim ili ga pustiti da se osuši tjedan ili dva prije nego što ga ponovno zalijete. Ne trebate ga gnojiti, ali možete ako želite. Ako imate problema s sjećanjem na redovitu brigu o svojim biljkama, ovo je biljka za vas.

7. Plamena Katy ( Kalanchoe blossfeldiana )

Plamena Katy, ili kalanchoe, uspijeva i ako ju zanemarujete. Ove kućne biljke su izdržljive i često se nalaze na prodaji u vašoj lokalnoj trgovini u nijansama crvene, bijele, žute, narančaste i ružičaste. Velike glavice malih cjevastih cvjetova iskaču iz tamnozelenih, mesnatih listova. Ove upečatljive biljke su lijepe i jednostavne za rukovanje.

Ovu biljku treba zalijevati tek kada se tlo osuši – može proći i dva tjedna bez zalijevanja. Plamena Katy se najbolje snalazi sa jakom sunčevom svjetlošću, pa je sunčana prozorska daska idealna.

Ako vaša Plamena Katy prestane cvjetati, ne morate je baciti. Samo simulirajte 14 sati tame svake noći i za otprilike mjesec ili dva vidjet ćete da se pupoljci ponovno počinju pojavljivati. 

8. Biljka kaučuka (Ficus elastica)

Ako tražite sobne biljke koje je teško ubiti, ne možete pogriješiti s biljkom kaučuka. Iako je označena kao biljka, u divljini ficus elastica može narasti 20 do 25 matara u visinu.

U vašem domu, pod pravim uvjetima, biljka kaučuka može rasti prilično brzo, pa čak i ako kupite malu biljku, za svoj novac dobit ćete puno biljnog potencijala. Ove biljke dolaze u mnogim varijantama, od tamnih, gumeno zelenih listova do blijedo šarenih sorti.

Biljkama kaučuka treba puno neizravnog svjetla za rast. Trebate održavati tlo malo vlažnim, ali svakako ne vlažno. Ako lišće izgleda prašnjavo, možete ga obrisati mekom vlažnom krpom. Osim toga, morat ćete presađivati ​​svoju biljku kaučuka s vremena na vrijeme kako raste. Odaberite tešku posudu s dobro drenirajućom zemljom. 

9. Bromelije ( Bromeliaceae)

Bromelije su blistave sobne biljke koje dolaze u upečatljivom nizu boja. Nekada se smatralo da je teško za njegu, sada zaista možete lako ugraditi ove ljepote u svoj dom.

Bromelije mogu tolerirati široke raspone temperature, tako da ne morate biti previše zabrinuti oko temperatura kada ih držite u svom domu. Međutim, kada temperature postanu vruće, morat ćete povećati vlažnost oko biljke. Najlakši način za to je da lonac stavite u pladanj sa šljunkom i napunite ga vodom.

Ove upečatljive biljke imaju različite potrebe za svjetlom, stoga pazite da slijedite specifičnosti za raznolikost bromelije koju imate. Općenito, jako neizravno svjetlo usrećit će vaše bromelije.

Najkritičniji dio njege bromelija su tlo i voda. Koristite brzo drenirajuću zemlju. Temeljito zalijte i pustite da sva voda iscuri. Pustite da se tlo potpuno osuši prije ponovnog zalijevanja. Jednom kada cvat vaše bromelije umre, može biti teško natjerati je da ponovno procvjeta.

10. Drvo žada ( Crassula ovata)

Drva žada su intrigantni, dugovječni sukulenti koji predstavljaju novac i sreću. Prepoznat ćete ih po debelim drvenastim stabljikama i lijepim ovalnim zelenim listovima. Za razvoj im je potrebno vrlo malo njege.

U redu je davati samo malo svojem drvu žada. Znat ćete da je kasno za piće kad mu se listovi počnu skupljati. Zatim mu dajte dugo i polako vodu, dopuštajući da voda potpuno iscuri iz tla. Nemojte ponovno zalijevati dok se vrh zemlje ne osuši. Zimi, kada je rast spor, možete ga pustiti malo duže.

Drva žada trebaju jarko izravno sunce nekoliko sati dnevno, ali raznolike sorte mogu se snaći samo uz neizravno svjetlo. Nećete morati često presađivati ​​svoje drvo žada; oni više vole biti vezani za korijen i to će im pomoći u kontroli njihove veličine.

11. Zebra Haworthija ( Haworthiopsis fasciata )

Zebra haworthija je manji sukulent u obliku rozete. Ove male biljke je lako uzgajati kao aloju ili druge sukulenti. Njihova jednostavna priroda i lijepe biserne pruge čine ih odličnom biljkom za početnike.

Zebra kaktus najbolje raste na jakom, neizravnom svjetlu. Posadite ga u sukulentnu ili mješavinu kaktusa. Pobrinite se da vaša posuda ili sadnica ima dobru drenažu. U proljeće i ljeto temeljito zalijte svoju haworthiju, dopuštajući da voda iscuri. Zimi ju trebate samo zalijevati svaki drugi mjesec. Sporo rastu i zaista su izdržljive sobne biljke.

12. Slonova noga ( Beaucarnea recurvata )

Ovo je vizualno zanimljiva sobna biljka koja će uspjeti ako je ne zalijevate. To zapravo i nije palma, ali raste veliku lukovičastu bazu s dugim lisnatim trakama koje se gomilaju na vrhu. Ove posebne biljke mogu narasti do 10 metara u svojem izvorno stanište, ali u zatvorenom prostoru rijetko dosežu visinu veću od četiri metra.

Posadite svoju slonovu nogu u sočnu zemlju ili napravite svoju s jednakim dijelovima zemlje za posude, pijeska i perlita. Koristite posudu s dobrom drenažom. Održavajte tlo prilično suhom, ocijedite višak vode kada ga zalijevate. Zalijevajte štedljivo tijekom zimskih mjeseci.

Ako držite svoju slonovu nogu u maloj posudi, rast će biti ograničen. Ako želite veću biljku, stavite je u veću posudu gdje ima mjesta za rast.

13. Orhideja Phalaenopsis (Phalaenopsis spp.)

Orhideja je jako izdržljiva što njen delikatan izgled ne pokazuje. Ove prekrasne, živahne orhideje ponudit će vam prekrasno cvjetanje uz vrlo malo truda.

Orhideje preferiraju jarko neizravno svjetlo. Čuvajte ih podalje od izravnog sunca kako se ne bi izgorjeli. Medij za zalijevanje kore je sve što im treba, i tek toliko da daju strukturu korijenu kako ne bi postali teški. Zalijte biljku nakon što se zemlja osuši, a korijenje iz izgleda srebrno.

Kako biste spriječili truljenje stabljike, ne dopustite da voda sjedi oko baze biljke. Smanjite zalijevanje zimi. Ove biljke vole malo toplije domove i možda će trebati pladanj sa šljunkom ispod kako bi dodali vlažnost.

Jedna od mojih omiljenih sobnih biljaka bilo koje vrste. Dugotrajno, zapanjujuće lijepo cvjeta i puno lakše za njegu nego što mislite. 

14. Zamija ( Zamioculcas zamiifolia)

Ako tražite sobne biljke koje su izdržljive, upravo ste pronašli jednu od najboljih. Zamija može napredovati i pod najozbiljnijim zanemarivanjem. Ova grmolika biljka sa svijetlozelenim listovima naraste do oko 50 ili 100 centimetara visoka, a jednako tako široka. Nije super izbirljiva i dobro će raditi u raznim uvjetima.

Svoju zamija možete držati od slabog do jakog neizravnog svjetla. Dobro će rasti i u poslovnoj zgradi, pod fluorescentnim svjetlima. Nije previše poseban u pogledu svoje prljavštine – samo ga držite u nekoj običnoj zemlji za lonce.

Zalijevajte ga samo kada je zemlja suha. Prilično je opraštajući ako preskočite zalijevanje ili dva, stoga nemojte se opterećivati ​​ako zaboravite. Ako postane prevelika, odrežite ju malo i neće joj smetati.

Jedna riječ opreza, zamija je otrovna. Nemojte dopustiti da ju vaša djeca ili životinje pojedu i odmah isperite sav sok jer može izazvati iritaciju kože.

15. Božićni kaktus ( Schlumbergera)

Božićni kaktusi s razlogom su prekrasni blagdanski darovi – lako se brinu za njih i uljepšaju svaki prostor svojim prekrasnim dugotrajnim cvjetanjem.

Poželjet ćete ih držati u posudi s dobrim drenažnim rupama i dobro drenirajućom zemljom za lonce. Kada se zemlja osuši, dobro natopite kaktus, a zatim pustite da voda iscuri. Vole jarko, neizravno svjetlo. Baš kao i vaš dom, vole da je malo toplije danju oko 21°C i malo hladnije noću oko 18°C.

Kako biste uvjerili svoj božićni kaktus da ponovno procvjeta sljedeće godine, trebate mu dati šest tjedana po 14 sati noći u tami i temperaturama oko 10 do 15°C. Ovo bi trebalo uvjeriti vaš božićni kaktus da iznova procvjeta. Nemojte se osjećati krivima što svake godine kupujete novu biljku, jer je potrebno malo truda da ponovno procvjetaju.

16. Stablo kišobrana ( Schefflera)

Ovo prekrasno stablo ukrasit će vaš prostor bez da vam ukrade previše dragocjenog vremena. Kišobran je dobio ime po slojevima sjajnog lišća u obliku kišobrana. Postoje dvije vrste stabla kišobrana, Schefflera arboricola i Schefflera actinophylla , ali obje su vrlo slične, a potrebni uvjeti uzgoja gotovo su identični.

Stabla kišobrana dobro se snalaze na jakom, neizravnom svjetlu. Uvjeti slabijeg osvjetljenja usporit će rast i stablo može postati pomalo dugonogo, ali možete ga uštipnuti ili orezati kako biste poboljšali problem. Sretni su na otprilike istim temperaturama kao i ljudi, pa će im biti ugodno u vašem domu.

Koristite posudu i zemlju s dobrom drenažom i dobro zalijte, ali nemojte dopustiti da biljka sjedi u vodi. Lišće i sok otrovni su za životinje i ljude, stoga pripazite na svoje mačke, pse i malu djecu oko bilo kojeg stabla kišobrana.

17. Aspidistra (Aspidistra elatior)

Ova bujna, lisnato zelena biljka čini kućnu biljku bez muke, a žilava je i izdržljiva kao što joj ime govori. Kao i većina sobnih biljaka, preferira dobro drenirajuću mješavinu za posude. Može rasti pri slabom svjetlu do jakog neizravnog svjetla, samo ga držite podalje od izravnog sunca.

Tijekom proljetne i ljetne vegetacije održavajte tlo ravnomjerno vlažnim, ali ne vlažnim. U zimskim mjesecima kada je rast usporen, možete manje zalijevati. Pouzdane su biljke čak i za vrtlare s najcrnjim palcem i uzgajat će male ljubičaste cvjetove skrivene duboko u lišću. Sigurni su za mačke i pse.

Jedna od sobnih biljaka s najnižim zahtjevima za održavanje, a toplo se preporučuje za popunjavanje slabije osvijetljenih mjesta u vašem domu. Već godinama uzgajam aspidistru u svojoj hali, a čak i uz slabije svjetlosne uvjete, i dalje izgleda sjajno.

18. Ljiljan mira ( Spathiphyllum  sp.)

Nije iznenađujuće da su ljiljani mira jedna od najčešćih i najomiljenijih sobnih biljaka. Lako se održavaju i lako se uzgajaju, čak i za početnike. Ove lijepe biljke dolaze u različitim veličinama, od veličine stola do verzija od jednog metra koje lako mogu dominirati prostorijom. Obilježene su svojim tamnozelenim perjem i upečatljivim bijelim cvjetovima nalik na zastave mira.

Briga za svoj ljiljan mira je tako jednostavna. Ljiljani mira rado rastu u zatvorenom prostoru, a jarko neizravno svjetlo će ih zadržati. Znat ćete da ne dobivaju dovoljno svjetla ako ne cvjetaju.

Vole dobro drenirajuću mješavinu tla koja se održava ravnomjerno vlažnom. Možda ćete morati malo povećati vlažnost zraka oko svog ljiljana, što možete jednostavno koristiti šljunčanom posudom s vodom ispod biljke. Ne rade dobro na hladnim temperaturama, ali toplina vašeg doma trebala bi biti taman. Ako se listovi zapraše, samo ih obrišite vlažnom krpom.

19. Hoya( Hoya carnosa compacta)

Ova jedinstvena biljka izgleda egzotično sa svojim vijugavim lozama nalik na uže, ali je čvrsta, prilagodljiva i nije previše izbirljiva. Ove kućne biljke koje je teško ubiti mogu preživjeti malo zanemarivanja, pa će vjerojatno biti sasvim u redu kada život postane zauzet i zaboravite ju zaliti.

Kako biste potaknuli svoju Hoyu na cvjetanje, stavite je na prozor koji ima izravno jutarnje sunce i puno neizravnog svjetla. Bit će sretan u svakoj dobro drenirajućoj zemlji i neće očekivati ​​previše u pogledu gnojiva.

Ona će tolerirati suho tlo, ali ljeti Hoyi dajte dugo, duboko zalijevanje. Pustite da se vrh zemlje osuši prije ponovnog zalijevanja. Zimi će biljka biti u stanju mirovanja i zahtijevati manje vode.

20. Ljubičasta djetelina ( Oxalis triangularis)

Ljubičasta djetelina ili lažna djetelina je biljka duboke ljubičaste boje ukrašena bijelim cvjetovima i nalik na djetelinu ili trolisnu djetelinu. Ova prekrasna kućna biljka izgleda nježno, ali je iznenađujuće čvrsta. Fotofilna biljka otvara i zatvara svoje cvjetove i lišće kao odgovor na svjetlost i tamu, što je čini čarobnom, mističnom biljkom u kojoj možete uživati.

Posadite svoju ljubičastu djetelinu u standardnu, bogatu zemlju koja dobro drenira. Možda ćete morati dodati malo perlita kako bi smjesa bila ispravna. Voli jarko, unutarnje svjetlo, pa ga držite blizu sunčanog prozora. Ova će biljka biti sretna na temperaturama koje održavaju vaš dom udobnim, negdje između 15-25°C.

Zalijevajte svoju biljku kada se gornji centimetar zemlje osuši i pobrinite se da voda nestane. Zimi, kada biljka miruje i ne raste aktivno, trebate je zalijevati samo svaka dva do tri tjedna. Ove je biljke lako uzgojiti iz lukovica za nekoliko tjedana.

21. Kaffir ljiljan ( Clivia miniata )

Biljke kaffir ljiljana su srodnici amarilisa i gotovo su neuništive, izdržljive kućne biljke. Poznate po svojim jarko žutim, narančastim ili kremastim cvjetovima u obliku trube, ove će prekrasne biljke zasigurno biti dio razgovora u vašem domu.

Uzgajajte kaffir ljiljane u bogatoj zemlji koja dobro drenira u dubokoj posudi. Pustite da se tlo malo osuši između dubokih zalijevanja i držite ih na jakom, neizravnom svjetlu. U jesen, ako je vaša biljka prestala cvjetati, ostavite joj malo suhog odmora kako bi mogla ponovno početi cvjetati u kasnu zimu. Nećete morati često presađivati ​​kaffir ljiljane jer cvjetaju bolje kada su vezane za korijen.

22. Flamingov cvijet ( Anthurium Sp. )

Flamingov cvijet je poznat po svom raskošnom lišću i srcolikim, jarko crvenim cvjetovima. Nije potrebno puno da se uzgajaju ove teške sobne biljke, a bit ćete nagrađeni prekrasnim cvjetovima.

Uzgajajte svoje flamingove cvijetove u mješavini 1 dijela zemlje za lončanice i 1 dijela perlita tako da se slobodno cijedi, ali može ostati malo vlažan. Zalijevajte biljku tek kada se tlo osuši na dodir. Flamingov cvijet ne podnosi izravno sunce, ali srednje do jako neizravno svjetlo će ih više nego zadovoljiti. Možda ćete morati malo pomaknuti svoju biljku kako biste pronašli mjesto na kojem je najsretnija i cvjeta.

23. Sobna Palma ( Chamaedorea elegans)

Sobna palma je mala palma porijeklom iz Meksika. Palme se obično uzgajaju u malim nakupinama u posudama, što čini atraktivan prikaz. Često su u saksiji uz druge sobne biljke radi kontrasta.

Iako ove male palme preferiraju jarko, filtrirano svjetlo, mogu se dobro snaći u situacijama slabijeg osvjetljenja. Posadite palme u gotovo bilo koju visokokvalitetnu zemlju. Ne vole da se previše zalijevaju, pa zalijevajte samo kada se gornji centimetar tla počne sušiti. Ove izdržljive sobne biljke čuvajte podalje od hladnoće i propuha i bit će sretne. 

24. Kaktus ( Cactaceae )

Vjerojatno najlakši od svih sobnih biljaka je kaktus. Dostupni u svim vrstama oblika, veličina i boja, mogućnosti su prilično beskrajne, a potrebna njega je vrlo osnovna. Kaktusi kao što su anđeoska krila, saguaro kaktus, bačvasti kaktus, nude zanimljive oblike i teksturu, a povremeno i neke lijepe cvjetove.

Briga za kaktuse je jednostavna. Općenito, vole suhe tople uvjete, poput bilo kojeg tipičnog kućnog okruženja, jakog svjetla i zalijevanja dvaput mjesečno.

25. Filodendroni ( Philodendron Sp. )

Oslonac unutarnjeg vrtlarstva, filodendroni su općenito laki za njegu i vrlo prilagodljivi vašem domu. Postoje dvije vrste – penjajuće i nepenjajuće. Kako biste se brinuli o svom filodendronu, držite ga na mjestu koje dobiva svijetlu, neizravnu sunčevu svjetlost. Ako sunčeve zrake direktno pogode biljku, mogla bi izgorjeti i požutjeti. Ali nemojte se previše mučiti – i oni mogu podnijeti prilično nisku razinu svjetlosti.

Zalijevajte ih tek kada se gornji centimetar zemlje osuši. Vaš filodendron neće imati ništa protiv ako ga s vremena na vrijeme zaboravite zaliti, samo nemojte pustiti da sjedi u vlažnom tlu. Da biste mu dali poticaj, nanesite komercijalno gnojivo za sobne biljke jednom mjesečno u proljeće i ljeto, te svaki drugi mjesec u jesen i zimu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Travnjaci i ukrasno bilje

Tradescantia Zebrina: Vodič za uzgoj

Presađivanje sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Presađivanje sansevijerije u novu posudu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto se lišće moje pileje uvija?