Kako uzgajati jalapeno papričice

1682661569 Wie man Jalapenos anbaut Organic Pereglin

Tražite način da začinite svoja jela? Uzgoj jalapenosa sjajan je način za dodavanje začina i okusa vašim omiljenim jelima. Jalapeno je relativno lako uzgajati u zatvorenom ili na otvorenom, ovisno o klimi. Uz samo nekoliko osnovnih koraka i redovitu njegu, svatko može uspješno uzgojiti vlastiti jalapeno.

Naučimo kako u tren oka početi uzgajati jalapeno.

Koliko joj dugo treba da naraste?

Vrijeme koje je jalapeno potrebno za berbu iz nestale sadnice može varirati ovisno o uvjetima uzgoja. Općenito, jalapeno biljkama treba 70-80 dana toplog vremena prije nego proizvedu paprike spremne za berbu.

U tom razdoblju biljku treba dobro zalijevati i redovito gnojiti. Paprike također trebaju biti dovoljno izložene suncu tijekom cijelog dana kako bi uspješno sazrijele i postale crvene ili zelene (ovisno o sorti).

Je li jalapeno papričicu lako uzgojiti?

Da biste započeli, ne treba vam nikakva pamet ili savršeni uvjeti za uzgoj—jalapenos je jedan od najpopularnijih i najsvestranijih čilija. Iznenađujuće ih je lako uzgajati u gotovo svakoj klimi.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da lakše uzgojite jalapeno.

Vremenska koordinacija

Većina ljudi svoje biljke jalapeño paprike sadi iz sjemena u zatvorenom prostoru. Općenito je najbolje vrijeme 6 tjedana prije posljednjeg mraza. To se događa između siječnja i ožujka u većini Sjedinjenih Država. Ako sjeme počnete unutra, grijaća prostirka za sadnice mogla bi im pomoći da brže klijaju.

Mjesto

Potražite područja u svom dvorištu koja su osunčana. Paprika voli sunce i potrebno mu je dovoljno da bi uspijevala. Nakon što locirate ove dijelove vrta, pronađite onaj koji nudi određenu zaštitu od jakih vjetrova. To štiti vaše biljke od puhanja ili prevrtanja.

Vlažnost

Optimalna vlažnost zraka za biljke paprike je između 50% i 70%. Staklenik ili ovlaživač zraka mogu pomoći u održavanju stabilne razine vlage. Ne brinite ako živite negdje gdje je manje vlage; Vaše biljke također mogu preživjeti smanjenu vlažnost. Samo se pobrinite da imaju dovoljno vode za piće.

Jalapenos raste u vrtu.

Tlo

Tlo treba biti dobro drenirano, ilovasto i organski izuzetno bogato. Biljka jalapeno preferira zdravo tlo bogato hranjivim tvarima!

Ako je moguće, ciljajte na pH tla od 6,0-6,8. Iako mogu preživjeti u blago kiselim ili blago alkalnim okruženjima, najbolji su neutralni uvjeti. Ako niste sigurni, upotrijebite kit za pH vrijednost kako biste saznali prosječni pH vašeg tla.

Razmnožavanje jalapeno papričice

Pobrinite se da vaše sadnice dobiju dovoljno dušika ubrzo nakon sadnje kako biste im omogućili zdrav početak. To potiče rani razvoj biljke. Prije sadnje sadnica u tlo je u redu unijeti gnojivo sa polaganim otpuštanjem.

Pažljivo pregledajte svaku biljku paprike dok raste. Ako ima izdanke ili stabljike koje izgledaju pretanko, ali imaju mnogo jače i deblje, odštipnite izdanke kako biste potaknuli više snage u ostatku biljke. Time se poboljšava i prinos paprike.

Jalapenos raste u loncima.

Rastu li jalapeno papričice dobro u posudama?

Jalapenos je jedna od najpopularnijih ljutih papričica i odličan je izbor za uzgoj u kontejnerima. Dobro se snalaze u posudama, što ih čini lakim za uzgoj bilo gdje – čak i ako nemate puno prostora.

Ako uzgajate jalapeno u posudama, svakako odaberite spremnik koji je dovoljno velik za njihov korijenski sustav i ima mnogo rupa za drenažu na dnu. Posude bi trebale biti duboke najmanje 25-30cm i ispunjene kvalitetnom zemljom za posude kojoj je dodat kompost ili gnoj za dodatne hranjive tvari.

Treba li jalapeno puno sunca?

Kada je riječ o sadnji jalapeno paprike, važna je količina sunca koju dobivaju. Jalapeno se općenito smatra kulturom koja raste u toplim vremenskim uvjetima i zahtijeva puno sunčeve svjetlosti za proizvodnju ploda. Za najbolji uspjeh, jalapeno biljke trebaju najmanje 6 sati punog sunca svaki dan; Međutim, u nekim regijama s vrlo vrućim ljetima, može biti korisno osigurati popodnevnu hladovinu tijekom najtoplijeg dijela dana.

Kada birate mjesto za svoju biljku jalapeno, tražite ono koje je veći dio dana osunčano. Ako nemate mjesto koje je cijeli dan obasjano suncem, svojim paprikama možete dati dodatni poticaj tako da ih nadopunite svjetlima ili sustavima umjetne rasvjete. Što više svjetla imaju, veći su prinosi i ukusniji plodovi.

Treba li jalapeno puno vode?

Općenito, jalapeno treba zalijevati dva puta tjedno tijekom vegetacijske sezone. Kako biste odredili koliko vode dobivaju vaše biljke, upotrijebite mjerač vlage u tlu ili zabodite prstom u tlo oko baze biljke; Kada se osuši do 2cm dubine, biljka je spremna za zalijevanje.

Za vrućeg vremena možda ćete morati povećati učestalost zalijevanja; Kada temperature porastu iznad 90 stupnjeva Fahrenheita, razmislite o zalijevanju svaki drugi dan. Osim toga, malčiranje oko vaših biljaka može pomoći u održavanju ravnomjerne razine vlage smanjenjem isparavanja s površine tla.

Jalapeno biljka s jalapenosom i rastućim cvijećem.

Koliko jalapena dobijete od jedne biljke?

U prosjeku svaka biljka jalapeno paprike proizvede 25-35 paprika tijekom sezone. Iako ovaj broj može varirati ovisno o sorti paprike, veličini biljke i drugim čimbenicima okoliša, ipak je nevjerojatno da jedna mala biljka može proizvesti toliko jestivih dobara!

Nadalje, kada su posađene u pravo vrijeme tijekom vegetacije i pravilno zbrinute, ove biljke često daju čak i više paprike nego što se očekuje. Uz rutinsku rezidbu i odgovarajuću opskrbu vodom, vrtlari obično mogu očekivati ​​30-50 paprika po biljci!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za ktenant

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje hoye požuti? (Jednostavna rješenja)

Presađivanje sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

4 laka koraka: Kako posaditi orhideju

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moje madagaskarsko zmajevo drvo umire? (10 rješenja)

Sobne biljke Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Stopa rasta zamije (i kako učiniti da raste brže)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Spriječite komarce pijeskom: organski, pristupačno i djeluje