Najbolje tlo za za paprike: Vodič za vrtlare

Pripremite se za sadnju paprike Evo kako stvoriti najbolju zemlju za lonce za paprike kako biste ove godine mogli uzgajati savrseno ostre paprike5439877984398710

Pripremite se za sadnju paprike!!! Evo kako stvoriti najbolju zemlju za lonce za paprike kako biste ove godine mogli uzgajati savršeno oštre paprike.

Najbolje tlo za paprike je:

  • Dobro dreniran, često sadrži perlit, pijesak ili vermikulit
  • Bogat biljnim hranjivim tvarima, obogaćen organskim kompostom
  • pH-neutralan, bez herbicida i kontaminanata
  • Toplo, izloženo punom suncu

Paprike najbolje rastu na otvorenom u dobro dreniranoj, ph-neutralnoj, organskoj, pjeskovitoj ilovastoj zemlji ili kvalitetnoj mješavini zemlje, često uz dodatak kvalitetnog domaćeg komposta. Čitajte dalje kako biste saznali više o stvaranju najboljeg tla za vaše paprike.

Stvaranje najboljeg tla za paprike

Vrtlari mogu stvoriti idealne uvjete tla za paprike tako što optimiziraju njihovu matricu tla za zdravlje biljke. Dok paprike zasigurno mogu preživjeti u tlu koje nije idealno na sve načine, paprike mogu uistinu napredovati kada je njihova zemlja pravilno pripremljena.

Ako kupujete zemlju u vrećama, provjerite odgovara li zemlja ovim karakteristikama. Potražite dobro drenirajuću uravnoteženu organsku mješavinu koja sadrži perlit za drenažu. Evo nekoliko sjajnih opcija za zemlju kupljenu u trgovini za uzgoj biljaka paprike .

Ako paprike uzgajate na otvorenom u vrtnom tlu, svakako testirajte svoju vrtnu zemlju kako biste znali s čime imate posla. Testiranje tla jedini je način da se pravilno isplanira strategija obrade tla. NE PREPORUČUJE SE neselektivno tretiranje tla.

Dakle, za uzgoj sjajnih paprika, vrtno tlo treba sadržavati organsku tvar (ne samo mineralno tlo ), lako odvoditi vodu i dobiti puno sunčeve svjetlosti i topline. Ova tla su obično pješčana ilovača u sunčanim područjima s malo uzvišenja za drenažu (i gomilom domaćeg komposta ).

Pripremite se za sadnju paprike Evo kako stvoriti najbolju zemlju za lonce za paprike kako biste ove godine mogli uzgajati savrseno ostre paprike5439877984398712

Stvaranje dobro drenirajuće, ali vlažne zemlje za paprike

Dakle, što točno znači dobro dreniranje? Zašto je tlu toliko potrebna drenaža? Zar paprici nije potrebna voda?

Da, korijenima biljaka paprike treba pristup vodi..ali im je potreban i pristup zraku. Imati zrak u vrtnom tlu jednako je važno za zdravlje paprike kao i dovoljno vode. Paprike moraju imati stalan dotok zraka i vode u svom tlu.

Bez odgovarajuće drenaže, korijenje biljaka paprike može sjediti u vodi, postati zatopljeno i gotovo se “utopiti. To je razlog zašto mnogi vrtlari odlučuju dodati pijesak, perlit ili plovućcu u svoje tlo…. ovi materijali omogućuju da voda vrlo lako odvodi kroz njih. Posljedica previše vode oko korijena (i nedovoljno zraka) općenito je gljivična infekcija.

Zbog razmatranja izmjene tla i potrebe za izvrsnom drenažom, većina vrtlara uzgaja svoje paprike u vrtovima s podignutim gredicama.

Obogaćivanje tla za sadnju paprike organskim tvarima

Organska tvar tla (SOM) ključna je za zdravlje vaših biljaka paprike. Organska tvar uvelike doprinosi sposobnosti tla da zadrži pravu količinu vode i pravu količinu zraka. Doista pridonosi poboljšanom sadržaju vlage u tlu. Gotovo svi vrtlari paprike oslanjaju se na kompost za uzgoj sjajnih paprika. Možete napraviti vlastiti kompost (vrlo preporučljivo!) ili kupiti već pripremljeni kompost.

Malčiranje tla oko paprike

Malč treba nanijeti nakon što se tlo zagrije. Kao što biste trebali pričekati dok se tlo ne zagrije za sadnju paprike na otvorenom, također biste trebali pričekati da je malčirate. Pustite da se tlo zagrije na temperaturu s toplinom proljeća prije nego što nanesete zdravu podlogu od komposta na tlo.

Neki vrtlari vole malčirati svoje paprike talogom od kave. Ali je li talog od kave dobar za paprike? Da, talog od kave dobar je za paprike – ali najbolji je u ograničenim dozama i stvarno bi ga trebalo prvo kompostirati. Čisti talog od sirove kave lako se zbija i može stvoriti ljuskavu barijeru koja ograničava protok zraka u tlu. Posipanje oko biljke može izgledati lijepo kao estetski malč tla, ali debljina tla ne smije biti veća od oko 1 cm. Samo ih kompostirajte (kompost također čini organski malč lijepog izgleda ).

Hranjive tvari u tlu za uzgoj zdrave paprike

Paprike, kao i ostalo vrtno povrće, često dobivaju raznu biljnu hranu. S obzirom na to, mnoga vrtna tla već sadrže dovoljno dostupnih hranjivih tvari za održavanje zdravih biljaka paprike. Nemojte riskirati da narušite prirodne omjere hranjivih tvari bez ispitivanja tla . Koristite organsko gnojivo kako biste riješili sve nedostatke hranjivih tvari koje je uočio laboratorij za ispitivanje tla.

Uzgajivači paprike često stavljaju ispred sebe gnojivo s visokim udjelom dušika, primjenjujući većinu toga kada se biljka uspostavi i usredotoči se na uzgoj lišća. Nakon što biljka dobije svoj prvi plod, vrijeme je da zadržimo dušik i usredotočimo se na dodavanje hranjivih tvari potrebnih za plodove ako su u testu tla uočeni nedostaci hranjivih tvari. Previše dušika može stvoriti biljku koja ima samo lišće, a nema paprike.

wop Paprika7896532

Paprike koje su primile odgovarajuću količinu dušika imaju veću vjerojatnost da će rasti više paprika. Nemojte dodavati dodatno “za sreću” (tako ne funkcionira zdravlje tla). Preopterećenje dušikom može dovesti do biljke koja ima sve listove i nema paprike, ili još gore, paprike s truljenjem cvjetova (BER).

Više o tlu za paprike

Izbjegavajte tlo onečišćeno bolestima, štetočinama, teškim metalima. Niti jedan od ovih zagađivača nije dobar za vaše paprike, a svakako može biti štetan. Ne kupujte paprike koje su očito zaražene bolešću koja se prenosi iz tla. Slijedite dobre kulturne prakse kontrole bolesti poput plodoreda.

Temperatura tla je također ključna. Paprika slabo reagira na hladno tlo. Pričekajte da se vanjska zemlja zagrije u proljeće prije nego što posadite papriku vani. Ne požurujte sezonu! 

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Jedinstveni načini za sadnju u malom vrtu

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Je li Epsom sol dobro gnojivo? Detaljna analiza

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere postaje žuto

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Žuta jajašca na lišću (Krivci i što možete učiniti)