Kako orezati rajčice za maksimalan prinos (i zdravlje biljaka).

1682649807 Wie man Tomaten fur maximalen Ertrag und Pflanzengesundheit beschneidet

Uzgoj rajčice jedna je od najzahvalnijih kultura za sadnju, njegovanje i njegu. Izuzetno hranjive i ukusne za jelo u salatama ili sirove, dobro se slažu s mnogim kuhanim jelima i nadopunjuju druge okuse.

Što je najbolje, rajčice je relativno lako njegovati.

Dobro se snalaze u tlu ili posudi sve dok imaju redovitu i ravnomjernu vodu, najmanje 8 sati punog sunca dnevno i dovoljno hrane tijekom cijele sezone.

A ako ih posadite ispod toplog pokrivača u rano proljeće prije nego što ih posadite van, možete uživati ​​u njihovim cijenjenim plodovima tijekom cijele sezone.

Kako bi rajčice dale rekordan prinos, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti, uključujući redovito korištenje gnojiva.

Međutim, to također uključuje praćenje rezidbe i znanje zašto, kako i kada rezati osigurat će da plodovi budu debeli i brzi.

Zašto rezati biljke rajčice?

Hoćete li orezati svoje biljke rajčice ili ne, stvar je mišljenja i nema jasnih dokaza da će to utjecati na učinak vaše biljke rajčice.

Međutim, mnogi vrhunski vrtlari kunu se u obrezivanje, a s godinama iskustva njihove metode moraju biti istinite.

Ako svojoj biljci rajčice dopustite da radi svoje, ona će i dalje stvarati energiju, a vi ćete i dalje imati plodove.

Međutim, ako je prepuštena sama sebi, biljka će svoju energiju posvetiti beskrajnom rastu novih mladica umjesto da proizvodi rajčice.

Također biste završili s puno većom biljkom koja vjerojatno neće stati na predviđeno mjesto u vašem vrtu.

Rezidba rajčice daje više prostora za rast plodova. To omogućuje više zraka da cirkulira, a obrezivanje određenih izdanaka potiče rast više cvjetova koji će početi sazrijevati nakon oprašivanja.

Kada orezati biljke rajčice

Orezivanje i znanje kako se oreziva je izvrsno, ali je jednako važno znati kada to učiniti.

Za najbolje rezultate, rajčice nisu vrsta biljke koju možete ostaviti i nadati se najboljem. Potrebna im je određena razina njege i oštro oko.

Znati kada orezati ključno je za najbolji urod rajčice jer to može značiti razliku između trijumfalnog prinosa i neuspjele žetve.

Potražite ove znakove da vašim rajčicama treba malo pažnje.

Rastu novi izdanci

Kako orezati rajčice za maksimalan prinos i zdravlje biljaka

Otprilike 2-3 tjedna nakon sadnje i čim vaša biljka rajčice počne rasti, mislite da je vrijeme da počnete razmišljati o malom orezivanju.

Vaše će loze eksponencijalno rasti u ovom trenutku i možda bi bilo vrijedno usmjeriti energiju biljke u glavni izdanak.

Objekt je prenatrpan

Ostavili ste ga malo prekasno, kada vaša loza počinje izgledati kao grm, a neki su listovi toliko zgnječeni da se kotrljaju ili venu.

Iako još nije sve izgubljeno, zgrabite svoje škare i prorijedite ih.

Vidiš požutjelo lišće

1682649805 764 Kako orezati rajčice za maksimalan prinos i zdravlje biljaka

Žućenje lišća nikada nije dobar znak i morate djelovati brzo.

To je ili znak bolesti, pa ga izbacite i odgovorno ga riješite kako biste zaustavili širenje. Ili vaša biljka pati od nedostatka hranjivih tvari.

Ipak, uklonite požutjelo lišće, ali svakako nadoknadite hranjive tvari.

Otkrivate smeđe lišće

Kao i kod žutog lišća, smeđe lišće uvijek je pokazatelj da nešto nije u redu s vašom biljkom i bilo bi dobro da ih odmah uklonite.

Smeđe lišće u najboljem slučaju znači da je vaša biljka siromašna hranjivim tvarima, da je uvenula zbog nedostatka vode ili da ju je spržilo sunce.

U najgorem slučaju, to je znak da vaša biljka ima trulež, gljivičnu infekciju koja se brzo širi i zarazi cijeli vaš usjev.

Biljka je jednostavno prevelika

Ako ustanovite da vaša biljka jednostavno postaje prevelika za vaš prostor, nema ništa loše u tome da je podrežete kako biste je kontrolirali za svoje područje.

Srećom, biljke rajčice opraštaju obrezivanje i nećete ih oštetiti obrezivanjem. Međutim, možete izgubiti neke potencijalne plodove.

Kako orezati biljke rajčice (7 koraka)

1. Odredite svoju sortu rajčice

Poznavanje svoje vrste ključno je za uspješno obrezivanje. Postoje dvije glavne vrste: indeterminantne biljke rajčice i definitivne biljke rajčice, a unutar ove dvije kategorije postoje mnoge vrste.

Međutim, ako niste sigurni, većina ljudi koji uzgajaju rajčice odabrat će neodređenu sortu.

Indeterminirane biljke rajčice su one koje počinju male i izrastu u strukture poput loze. Obično im je potrebna potpora dok rastu i obično im je potrebno orezivanje kako bi se držale pod kontrolom.

Određene biljke rajčice rastu više poput grma. Ne zahtijevaju obrezivanje, narastu samo do svoje unaprijed određene veličine i donose plod godišnje uz malo ili nimalo intervencija.

2. Pričekajte suhi dan

Najbolje vrijeme za orezivanje biljke rajčice, bez obzira na sortu, je rano jutro kada je vrijeme suho i na biljci nema nakupljanja vode ili kapljica.

Orezivanje je najbolje u to vrijeme jer je voda jedan od glavnih načina na koji se bakterije i bolesti poput truleži šire i zaraze drugu biljku. Također omogućuje zacjeljivanje rane vaše biljke i sprječava ulazak infekcije u biljku.

Kad je vrijeme i vaša biljka suha, šanse za ponovnu zarazu su vrlo niske, a možete je štipati i rezati bez brige o problemu.

3. Odaberite najbolje alate

1682649806 510 Kako orezati rajčice za maksimalan prinos i zdravlje biljaka

Dobre, oštre škare ili makaze sjajne su za rezanje biljke rajčice.

Ovi vrtlarski alati savršeni su za različite biljke i lako se mogu koristiti više puta. Međutim, važno je očistiti ih između dva korištenja.

Bolest i spore se brzo šire i čista oštrica će pomoći da se to zaustavi.

4. Snip-back sisaljke

1682649806 110 Kako orezati rajčice za maksimalan prinos i zdravlje biljaka

Izdanci su novi zeleni izdanci koji rastu u “V” između glavne stabljike i rodnih grana. Mnogi vrtlari preporučuju njihovo rezanje, ali to ovisi o vašem soju.

Za neodređenu biljku – one koje rastu poput vinove loze – ovaj će novi rast na kraju postati nova stabljika, ali neće služiti funkcionalnoj svrsi za plod na vašoj izvornoj stabljici.

Pustite li je da raste, vaša će biljka postati mnogo značajnija, teža i pretrpana. Na kraju bi vam dalo više plodova, ali bi bili manji.

Držanje glavne stabljike znači da više energije ide u te plodove i oni na kraju postaju veći, sočniji i ukusniji.

Malo je vjerojatno da će bilo koju biljku rajčice trebati orezivati, a u redu je ostaviti izdanke i novi rast jer će dati plodove.

Visina i veličina pojedinih biljaka ovisit će o pojedinom soju, ali neće izmaknuti kontroli poput vinove loze.

5. Odrežite ostale listove

Za indeterminantne rajčice koje rastu u vinovoj lozi, također je dobra ideja upotrijebiti svoje oštre, čiste škare da odrežete sve listove ispod prvih grana s cvjetovima ili plodovima.

Rezanje pomaže u održavanju udaljenosti između prvih nekoliko listova i tla, što može biti od pomoći.

Tlo prirodno sadrži sve vrste bakterija i virusa, ne sve loše. Neki će zaraziti i utjecati na neke biljke, a na druge ne, ali održavanje ove udaljenosti pomoći će osigurati da ništa ne puže na sjever.

Ostavljanje razmaka također znači da je manja vjerojatnost da ćete prskati kapljice na biljku kada zalijevate rajčice, što je još jedan način na koji se štetočine mogu širiti.

6. Izbjegavajte pretjerano orezivanje

Kao što je gore spomenuto, ne postoje stroga pravila o tome koliko biste trebali orezati biljke rajčice.

Neki se vrtlari zaklinju u uklanjanje svih listova sa svojih biljaka. Ideja je da sva energija tada ide u voće i ništa drugo.

Međutim, većina vrtlara preporučuje malo rezidbe; ali savjetuju da ne smršavite previše.

Rezidba je dobra za sprječavanje prenatrpanosti i davanje prostora vašim rajčicama jer smanjuje mogućnost bolesti. Međutim, lišće je energetski centar biljke i tu se odvija fotosinteza.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako i gdje čuvati sjeme za iduću godinu

Sukulenti Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke

Peperomia Hope: sobna biljka koja se lako uzgaja

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati pothos

Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Kako se riješiti grinja djeteline

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Njega biljaka šarenog voska: Sve što trebate znati

Sobne biljke Filodendron (Philodendron) Razmnožavanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati filodendron