Kako koristiti ulje nima na biljkama rajčice – jednostavni savjeti za zdrave rajčice

Kupferfungizid vs Neemol Welches sollten Sie fur die Gartenarbeit verwenden.webp.webp

Rajčice su jedna od najčešćih namirnica koje često stavljamo na svoj jelovnik. To je zato što svježi okus rajčice daje dodatni sloj užitka našim jelima. Zato su najbolje ljetno povrće koje biste rado uzgajali u svom vrtu.

No, kao vrtlar morate znati da su rajčice često napadnute raznim vrstama štetnika i insekata. Ovi neželjeni štetnici imaju sposobnost uništiti cijeli vaš urod u tren oka. Zbog toga se često preporuča primjena ulja nima za zaštitu rajčice od raznih vrsta bolesti i zaraza. Ali znati kako primijeniti ulje nima na biljke rajčice ključno je za postizanje najboljih rezultata. Evo nekoliko savjeta o korištenju ulja nima za biljke rajčice koji će ih održavati svježima i zdravima svaki dan.

Što je neem ulje?

Ulje nima možemo definirati kao specifičnu vrstu biljnog ulja i uglavnom se koristi kao pesticid u vrtovima. Ovo se ulje nalazi u sjemenkama stabla nima poznatog kao Azadirachta Indica. Ovo posebno ulje sadrži kemijski spoj pod nazivom “Azadirachtin” koji je vrlo učinkovit u uklanjanju insekata i gljivičnih bakterija s biljaka.

Većina današnjih pesticida napravljena je od raznih otrovnih kemikalija i uzrokuje značajnu štetu okolišu i tlu. Ali ovo ulje je potpuno organsko i potpuno ekološki prihvatljivo. Dakle, ako tražite prirodno rješenje za zaštitu svog vrta, ovo bi mogla biti savršena opcija za vas.

Azadirachta indica, sa sjemenkama

Prednosti korištenja ulja nima

  • Najveća prednost ulja nima je njegova učinkovitost kao čistog netoksičnog pesticida. Stotinama godina ovo se ulje uspješno koristi za tjeranje neželjenih nametnika s biljaka bez štete za okoliš.
  • Osim što sprječava gljivične infekcije, dobro djeluje i kao gnojivo. Zadržan je i okus voća i povrća.
  • Ovo ulje je 100% biorazgradivo i ni na koji način ne zagađuje tlo. Ne ubija korisne insekte. Potpuno je siguran za ljude, ptice i kućne ljubimce.

Zašto biste trebali koristiti ulje nima na biljkama rajčice?

Uzgajate li rajčice u svom vrtu, svakako koristite ulje nima za bolji urod. Volimo uključiti rajčice u svakodnevne obroke, stoga je važno da u njegovanju ovog povrća primijenite netoksično rješenje. Imajući to na umu, ovo je ulje savršeno za biljke rajčice i nudi bolju zaštitu od većine otrovnih pesticida. Kao što je ranije spomenuto, to je također odlično gnojivo koje može pomoći u rastu rajčice. Osim toga, pomaže u očuvanju izvornog okusa ovog povrća, što je veliki plus za vas kao vrtlara.

Je li ulje nima sigurno za biljke rajčice?

Sigurnost vaše imovine uvijek bi trebala biti vaš glavni prioritet. Dakle, prije nego što primijenite dodatne elemente u vrtu, trebali biste se uvjeriti da oni ne utječu negativno na biljke rajčice. Stoga je u redu postaviti pitanje je li ovo biljno ulje doista sigurno za biljke rajčice. Bit će vam drago znati da je ovo ulje za biljke rajčice potpuno sigurno. Iako ulje može doprijeti do korijena biljke, sama rajčica je sasvim u redu.

Budući da je 100% bez toksina, možete čak i jesti rajčice nakon što ih poprskate uljem nima. Ali može izazvati alergijske reakcije kod mnogih ljudi i kućnih ljubimaca. Stoga ih morate temeljito oprati prije kuhanja ili jela rajčice.

Kako koristiti ulje nima za biljke rajčice?

Glavni cilj ovog članka je provjeriti znate li pravilno koristiti ulje nima na biljkama rajčice. Prava količina ovog biljnog ulja može znatno povećati njegovu učinkovitost. No, treba biti oprezan jer prevelika količina ovog ulja može nanijeti značajnu štetu biljkama rajčice.

Najprije trebate napraviti mješavinu ulja nima prateći upute na pakiranju. Zatim trebate raspršiti otopinu ulja neema po biljkama rajčice. Nakon prve primjene ulja nima, ponovite isti postupak svaki drugi dan dva tjedna. Nakon ove faze ovu mješavinu možete prskati jednom svakih 14 dana, ovisno o stanju biljaka.

Raspršite ulje nima na biljke rajčice

Kada prskati neem ulje na biljke rajčice?

Vrijeme je vrlo važno kada se radi o primjeni otopine ulja neema. Znati kada primijeniti ovu mješavinu jednako je važno kao i naučiti kako nanijeti ulje nima na biljke rajčice.

Ne preporučuje se korištenje ove mješavine ulja kada je sunce previsoko. To je zato što ulje može pržiti biljke rajčice pod izravnim sunčevim svjetlom. Najbolje vrijeme za nanošenje mješavine ulja nima je poslijepodne ili navečer. Ovu mješavinu možete nanijeti i rano ujutro kada sunce još nije jako vruće.

Kako biste izbjegli daljnje opekline od sunca, nemojte nanositi kad je temperatura iznad 90 stupnjeva Fahrenheita. Još jedan važan savjet je da prvo nanesete ulje na ograničeni broj biljaka i pratite negativne reakcije. Ako biljke ne uzrokuju štetne učinke, nastavite s primjenom ulja na preostale biljke.

Upotreba ulja nima kao insekticida

Ulje nima možete uspješno koristiti protiv uobičajenih vrtnih štetnika koji mogu oštetiti vaše biljke. Može smanjiti štetu na usjevima prekidanjem životnog ciklusa insekata. Također može lišiti insekte njihove sposobnosti letenja. Štetočine kao što su grinje, kupusnjače, brašnarice, skakavci i lisne uši mogu se uspješno otjerati uljem nima.

Upotreba ulja nima kao fungicida

Rajčice su često pogođene raznim vrstama gljivičnih bolesti kao što su uvenuće, trulež i antraknoza. Srećom, ulje nima vrlo dobro djeluje u liječenju ove vrste gljivične bolesti. Ovo biljno ulje možete koristiti čak i kao preventivnu mjeru kako se ove gljivične infekcije ne bi ponovno pojavile u budućnosti.

Ulje nima dobro djeluje u liječenju gljivičnih bolesti

Upotreba ulja nima protiv nematoda

Nematode su velika prijetnja zdravoj biljci rajčice. Rajčice mogu biti napadnute različitim vrstama nematoda koje žive na korijenu biljaka. Budući da nematode žive u korijenju ovih biljaka, njihovo potpuno iskorijenjivanje može biti teško. Tu dolazi do izražaja svestranost ovog ulja. Iznimno su učinkoviti u ubijanju nematoda otpuštanjem više kiselina putem razgradnje.

Korištenje ulja nima kao gnojiva

Velika prednost je što također možete lako koristiti ulje nima kao odličan oblik gnojiva. Ulje nima ima mnogo bogatih hranjivih tvari koje mogu povećati snagu tla. Budući da je 100% biorazgradiv, može se lako pomiješati sa zemljom i osigurati sve sastojke potrebne biljkama. Ne sadrži štetne tvari pa se pod ni na koji način neće zagađivati. Kao gnojivo, ovo biljno ulje pomaže u održavanju ravnoteže organizama u tlu.

Korištenje ulja nima za liječenje pepelnice

Pepelnica je česta infekcija biljaka rajčice. Ove bolesti možete lako uočiti jer stvaraju bijele mrlje na lišću biljke rajčice. Ako se brzo ne liječi, ova bolest može potencijalno ubiti vaše biljke rajčice.

Dakle, ako i vi vidite znakove ove bolesti u svojim vrtnim biljkama, preporučljivo je koristiti ulje nima. Natapanje tla u ulju nima puno će pomoći vašoj zaraženoj biljci. Namakanje omogućuje ulju da dopre do korijena biljke i ubije bakterije koje uzrokuju pepelnicu. Korištenje ulja nima kao što je ovo također je vrlo učinkovito jer ga ne morate često nanositi.

Kako izgleda pepelnica

Nedostaci korištenja ulja nima na biljkama rajčice

Iako postoje brojne prednosti korištenja ulja neema, također morate biti svjesni nekih potencijalnih nedostataka ovog ulja, uključujući:

  • Ulje nima ne nudi brzo rješenje za vaše probleme s štetočinama. Potrebno je neko vrijeme da ovo ulje pokaže svoje djelovanje. Stoga morate biti strpljivi kako biste vidjeli učinke ovog ulja na biljke rajčice.
  • Ulje nima morate nanijeti nekoliko puta kako biste postigli najbolji rezultat. Da biste u potpunosti iskoristili dobrobiti ovog ulja, trebate ga redovito nanositi na biljke.
  • Iako je ovo ulje čisto organsko, može štetiti nekim korisnim kukcima poput bubamara, leptira i pčela. Ovi insekti imaju pozitivnu ulogu u rastu biljaka rajčice.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Posude za sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Tlo za biljke u teglama ostaje mokro: Evo zašto i kako to popraviti

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Voli li Monstera imati veliki korijen?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaljevanje sobnih biljaka

Vodič za njegu i uzgoj biljaka Monstera Obliqua

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtni alati i oprema

Kako kositi travnjak kosilicom koja se vozi

Organizacija i planiranje vrta

Kako se brže riješiti djeteline