Kako mali vrt učiniti većim – 8 kreativnih ideja

Wie man einen kleinen Garten groser erscheinen lasst – 8

Ako ste bili blagoslovljeni vrtom džepne veličine, nemojte očajavati! Zaokružili smo neke pametne ideje koje će vam pomoći da povećate prostor koji imate i da maksimalno iskoristite svoj skromni vanjski prostor.

1. Posadite okomito

Kako učiniti da mali vrt izgleda veći - 8

Mali vrt znači malo prostora za biljke. Najlakši način da to zaobiđete je da budete kreativni prilikom sadnje.

Ako nemate mjesta za obrube na rubu svog vrta, umjesto toga uz zidove i ograde posadite prekrasne penjačice poput glicinije, pasiflore i jasmina. Oni zahtijevaju paravan ili rešetku za penjanje.

Također možete stvoriti zeleni zid dodavanjem lončanica s puzavicama i šarenim jednogodišnjim biljkama. Iznenadit ćete se koliko toga možete stati u mali zidni prostor.

Nemojte se bojati eksperimentirati i s policama, ovo je sjajan način za izlaganje niza omiljenih biljaka, od sukulenata do kuhinjskog bilja.

2. Koristite boju

1682629984 807 Kako mali vrt učiniti većim – 8

Boja je moćan alat za stvaranje iluzije prostora. Korištenje tamnijih boja može učiniti područje skučenijim. Stoga obojite zidove, ograde i šupe u bijelo ili krem ​​kako bi reflektirali svjetlost i smjesta učinili prostor većim.

To možete nadopuniti loncima sa svijetlim biljkama i svijetlim cvijećem koje se ističe na blijedoj pozadini.

3. Dodajte ogledalo

1682629984 820 Kako mali vrt učiniti većim – 8

Ogledala su super jednostavan i učinkovit način da prostoriju učinite većom. Možete montirati veliko statement ogledalo na zid ili objesiti nekoliko manjih ogledala duž ograde.

Možda biste trebali nagnuti svoje ogledalo tako da ne odražava kante za smeće!

4. Budite kreativni s pohranom

1682629984 130 Kako učiniti da mali vrt izgleda veći - 8

Pametno skladištenje ključno je kada se radi o malim prostorima. Od elegantnih šupa i vrtnog namještaja s ugrađenim spremištem do vertikalnih rješenja za pohranjivanje poput polica, postoji širok raspon stilskih načina za pohranjivanje vašeg vrtnog alata i jastuka.

Možete jednostavno dodati police i prozorske kutije na vanjsku stranu šupe ili uzgojiti prekrasnu biljku penjačicu kako biste povećali raspoloživi prostor za uzgoj.

5. Mislite veliko

1682629984 537 Kako učiniti da mali vrt izgleda veći – 8

Ponekad dodavanje kolekcije manjih lonaca može učiniti da ionako mali prostor djeluje pretrpano i skučeno. Jednostavan način da to popravite je odabir manjeg broja većih lonaca iste boje i stila, što će pomoći u stvaranju dosljedne sheme vrta i učiniti prostor većim.

Također odaberite velike biljke; Iako se može činiti kontraintuitivnim ispuniti mali prostor velikim biljkama, to ga zapravo može učiniti puno većim.

6. Stvorite zone

1682629984 362 Kako učiniti da mali vrt izgleda veći – 8

Iako velika terasa ili travnjak mogu biti atraktivni, skučenost može učiniti da mali prostor izgleda još manji.

Pokušajte se poigrati s različitim razinama, možda postavite povišeni prostor za sjedenje ili odaberite neformalni stil sadnje s izborom biljaka na različitim visinama.

Također možete koristiti vanjske prostirke kako biste omekšali prostor i odmah stvorili zone za čitanje, opuštanje ili jelo.

Skrivanje dijela vrta stablom ili paravanom za privatnost, ili dijeljenje u niz “soba” sakrit će punu veličinu vrta i pomoći da izgleda mnogo veći nego što stvarno jest.

7. Dodajte optičku iluziju

1682629984 326 Kako mali vrt učiniti većim – 8

Ako imate veliki zid i kreativni smisao, razmislite o oslikavanju prekrasnog trompe-l’oeil zida kako biste stvorili iluziju vrta koji se proteže daleko izvan vašeg dvorišta. Sličan učinak možete postići i pametno postavljenim ogledalom.

Polaganje kamenih ploča dijagonalno ili postavljanje dijagonalne ili zakrivljene staze također pomaže da prostorija izgleda veća nego što stvarno jest.

8. Osvijetlite ga

1682629984 973 Kako mali vrt učiniti većim – 8

Pametna rasvjeta jednostavan je i učinkovit način da mali prostor učinite većim.

Pokušajte postaviti bajkovita svjetla iznad blagovaonice ili visoko na ogradu. Potaknut će vas da gledate prema gore umjesto poprijeko, čime će prostorija odmah izgledati većom.

Pokušajte osvijetliti velike posude, biljke i šetnice te razmislite o dodavanju ugradne rasvjete na stepenice i terase.

I na kraju, budite realni

1682629984 142 Kako učiniti da mali vrt izgleda veći - 8

U malom prostoru manje je definitivno više. Možda je primamljivo strpati što je više moguće u mali vrt, ali to postaje skučen, nepraktičan prostor.

Razmislite o tome kako ćete koristiti svoj vrt, ako imate djecu vjerojatno ćete htjeti uključiti prostor za igru, postoje neka pametna rješenja, od kućica za igru ​​koje se uklapaju u kutove do pješčanika koji služe i kao stolovi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: