Njega biljke kave u zatvorenom prostoru (Coffea arabica)

Biljka kave (Coffea arabica) proizvodi okrepljujući napitak omiljen u cijelom svijetu, a čini i atraktivnu sobnu biljku koja se lako uzgaja. Dodaje zabavnu dimenziju vašoj kolekciji i odličan je početak razgovora. Pogledajmo kako se brinuti za ovu poznatu biljku.

Visoka vlažnost zraka, jako neizravno svjetlo i vlažno, bogato, dobro drenirajuće i blago kiselo tlo najvažniji su aspekti njege biljaka kave u zatvorenom prostoru. Osigurajte blage temperature između 18ºC i 27ºC, gnojite svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacije i nadgledajte ima li štetnika.

Pregled biljke kave ( Coffea Arabica )

Biljka kave potječe iz visoravni Etiopije i Južnog Sudana , gdje raste na bogatoj, dobro drenirajućoj zemlji ispod šumovite planinske krošnje. To je visok, dugovječni zimzeleni grm koji snažno raste tijekom cijele tople sezone.

Coffea arabica je član broćike obitelji. Podsjeća na svog rođaka, gardeniju , i ima voštane, sjajne tamnozelene listove s naboranim rubovima koji rastu uspravno na čvrstim štapovima.

Biljka cvate malim, mirisnim, bijelim cvjetovima u proljeće. Dobivene bobice polako sazrijevaju od zelene do žarko crvene. Ove bobice sadrže sjemenke, odnosno zrna kave (koja su zapravo voće). Biljke kave ne počinju proizvoditi bobice do svoje treće ili četvrte godine.

Uzgajana vani u povoljnim uvjetima, biljka može izrasti u stablo od 12 metara; oni su, međutim, podložni rezidbi na manju veličinu kao sobna biljka. Profesionalni uzgajivači kave obično drže svoja stabla visoka od četiri do šest stopa za prikladnu berbu.

Sažetak njege biljke kave

Znanstveno imeCoffea arabica
PodrijetloEtiopija i Južni Sudan
Zahtjevi za svjetlostJarko, neizravno svjetlo. Najbolje će biti u blizini prozora koji gleda na istok ili zapad. Malo rano ujutro ili kasno poslijepodne izravno svjetlo je u redu.
ZalijevanjeVisoki zahtjevi za vodom. Temeljito zalijte čim se gornji pola inča zemlje osuši. Izbjegavajte vlažnu zemlju i osigurajte da lonac ima dobru drenažu.
TloDobro drenirajuće, blago kiselo tlo , bogato organskom tvari. Mješavina dva dijela treseta, jednog dijela komposta i jednog dijela perlita je dobra opcija.
TemperaturaOdržavajte temperaturu između 15ºC do 27ºC. Noćne temperature do 8ºC su u redu, ali nisu otporne na hladnoću.
GnojivoBiljke kave najbolje uspijevaju kada se redovito gnoje. Izvrsna je uravnotežena mješavina koja se primjenjuje svaka 2-4 tjedna tijekom vegetacije i svakih 1-2 mjeseca tijekom jeseni i zime.
VlažnostBiljke kave najbolje uspijevaju s vlagom od >50%. Tolerirati će niže razine, ali neće izgledati najbolje.
CvjetanjeNapravite grozdove mirisnih, zvjezdastih bijelih cvjetova s ​​mirisom jasmina svakog proljeća kada napune dvije ili tri godine.
ObrezivanjeRedovito obrezivanje je potrebno kako bi se kontrolirala njihova visina i pomoći će im u stvaranju više grmolikog rasta.
RazmnožavanjeNajlakše se razmnožava iz sjemena, ali se reznicama može razmnožavati uz određenu pažnju i pažnju.
Ponovno zalijevanjeBiljke kave brzo rastu i lako se mogu vezati za korijenje. Presadite svake 2-3 godine, ali samo povećavajte veličinu posude za 3-5cm odjednom kako biste spriječili probleme s prekomjernim zalijevanjem.
Bolesti i štetočineBiljke kave su osjetljive na sve normalne štetnike sobnih biljaka. Redoviti pregledi i pravodobno liječenje su ključni. Venuće lišća kave je poseban problem, a prevencija je ključna.
ToksičnostBiljke kave su otrovne za ljude i kućne ljubimce.

Zahtjevi za svjetlost biljke kave

Kao biljka koja prirodno raste u svijetloj šumskoj sjeni, coffea arabica treba jako neizravno svjetlo . Izgorjet će na jakom izravnom suncu i brzo će razviti smeđe pjege i rubove lišća.

U zatvorenom prostoru preferiraju mjesto blizu svijetlog prozora. Dobro se snalaze s nekoliko sati blagog jutarnjeg sunca: prozor okrenut prema istoku često je idealan.

Na otvorenom se mogu prilagoditi na oko četiri sata filtrirane sunčeve svjetlosti dnevno… ako ste na zemljopisnoj širini sa slabim suncem, može im trebati više sati potpunije izloženosti. Biljke kave također se dobro snalaze u umjetnoj rasvjeti.

Kako zalijevati biljku kave

Biljka kave je prilično žedna biljka koja voli više vode nego što biste očekivali. Nikada ne želite da ga pustite na vlažnom tlu, ali vjerojatno ćete morati zalijevati barem jednom tjedno tijekom tople sezone. Biljka troši manje vode u hladnom vremenu, pa prilagodite po potrebi. Zalijevanje je najčešći uzrok problema s njegom biljaka kave, stoga pročitajte moje savjete za zalijevanje sobnih biljaka kako biste bili sigurni da vaša biljka i dalje uspijeva.

Jedan od razloga zašto je ovo dobra početnička biljka je taj što se spušta kako biste znali kada joj treba voda – ali nemojte čekati da uvene prije nego što zalijete! Biljka će se brzo oporaviti, ali nije zdrava praksa da je redovito vene.

Najbolji način zalijevanja je namočiti tlo i pustiti da višak iscuri. To pomaže očistiti tlo od ostataka gnojiva i osigurava da je tlo temeljito hidratizirano.

Pustite da se gornji dio od pola inča osuši prije ponovnog zalijevanja, ali nemojte dopustiti da se tlo potpuno osuši. U idealnom slučaju, biljka voli postojanu vlagu oko svoje korijenske grude, ali puštanje površine da se osuši pomaže u sprječavanju zalijevanja vode.

Zahtjevi tla za biljke kave

Tlo za vašu biljku kave mora osigurati ishranu i imati dovoljno strukture da ostane otvoreno i prozračeno nakon zalijevanja. Postoji mnogo mogućih sastojaka koji mogu napraviti prikladnu mješavinu.

Tlo bi trebalo imati ove kvalitete:

Izvrsna drenaža – Održavanje korijena vlažnim i dobro oksigeniranim zahtijeva tlo koje se iznimno dobro drenira. Uzmite u obzir prirodno stanište biljke na planini: nema puno stajaće vode na nagnutom terenu, a potrebni su joj slični uvjeti kao i sobnoj biljci.

Plodnost – Biljke kave najbolje rastu u bogatom mediju s dovoljno organske tvari.

Slabo kiseli pH – Najbolji pH tla je blago kiseli 6 do 6,5; niže očitanje bolje je od onog iznad ovog raspona. Jedan od razloga zašto organski materijal čini prikladnu komponentu tla je taj što lagano zakiseljuje dok se razgrađuje.

Jedan dobar recept je dva dijela treseta, jedan dio komposta i jedan dio perlita. Alternativno, dva ili tri dijela maloprodajnog kaktusa pomiješaju se s jednim dijelom organske tvari. Dodavanje anorganskih materijala za prozračivanje poput krupnog pijeska, perlita ili plovućca poboljšat će drenažu i prozračivanje.

Vlažnost

Iako biste se mogli izvući s prosječnim uvjetima, briga o biljci kave je mnogo lakša kada osigurate veću vlažnost. Navikla je na vruće uvjete kod kuće.

Ako je vlažnost preniska, biljka neće nužno umrijeti, ali će njezino lišće vjerojatno posmeđiti na rubovima i vrhovima. Biljka će biti sjajnija i zdravija s vlagom od 50% i više.

Ako zrak u vašem domu nije izrazito suh, ladice s vodom punjene šljunkom u blizini ili ispod biljke mogu činiti razliku. Razmislite o korištenju sobnog ovlaživača zraka kao industrijskog rješenja za popravljanje vrlo niske vlažnosti.

Ipak, nemojte se truditi zamagliti. Ne traje dovoljno dugo da napravi razliku i može otvoriti lišće gljivičnim problemima.

Zahtjevi za temperaturu biljke kave

Coffea arabica se smatra biljkom toplog vremena, ali ne voli previše vruće. Visoke temperature iznad 27ºC mogu spriječiti fotosintezu zatvaranjem biljke. Ovo je zapravo sve veći problem za uzgajivače na otvorenom: topliji uvjeti prijetnja su svjetskoj proizvodnji kave.

Najbolji raspon je od 15ºC do 27ºC. Noćne temperature do 8ºC su u redu, ali nisu otporne na hladnoću – mraz će ih brzo ubiti. Obavezno držite biljku od vrućeg i hladnog propuha.

Gnojidba

Da bi bile sve što mogu biti, biljke kave trebaju gnojidbu tijekom tople sezone. Smanjite na manje, rijetke količine tijekom zime.

U idealnom slučaju, njihov režim hranjenja je dodatak već plodnom tlu.

Uobičajeni raspored je primjena gnojiva svaka dva tjedna tijekom razdoblja rasta, prelazak na mjesečne primjene tijekom hladne sezone. Tekući oblik je najpogodniji za mjerenje, a ravnomjerno se raspršuje kroz tlo. Biljke kave također reagiraju na folijarno prihranjivanje.

Uravnotežena mješavina poput omjera 10-10-10 NPK može dobro funkcionirati, ali profesionalni uzgajivači često isporučuju veći postotak dušika (N) zajedno s nešto dodatnog kalija (K). Razrijedite gnojivo na pola preporuke na etiketi. 

Ovdje su osnovne potrebe za hranjivim tvarima i znakovi nedostatka:

Dušik – Najkritičniji makronutrijent. Biljka sa zdravom opskrbom dušikom ima bujne, tamnozelene listove; premalo rezultira blijedim ili žutim lišćem.

Kalij – Ovaj element pomaže u razvoju bobica. Nedostatak može uzrokovati smeđe mrlje na lišću, osobito na starijim.

Fosfor – Potreban za proizvodnju korijena i pupova, nedostatak fosfora može uzrokovati žutilo ili lišću dati plavkastu nijansu.

Mikronutrijenti – male količine dodatnih hranjivih tvari koje podržavaju funkcije biljaka možda će se trebati nadopuniti. Kisela tla su posebno sklona nedostatku željeza.

Mirisno cvjetanje

Primjerci počinju cvjetati grozdovima mirisnih bijelih cvjetova s ​​mirisom jasmina svakog proljeća kada napune dvije ili tri godine. Općenito postaju produktivni do svoje četvrte godine.

Svaki bijeli cvijet je malen i zvjezdastog oblika, te će proizvesti zelenu bobicu od ½ inča koja potamni kako sazrije. Svaka bobica proizvodi dvije sjemenke ili “grah”.

Cvijeće nije potrebno ručno oprašiti da bi se dobile bobice. Kada se pojave bobice, biljka počinje u fazi proizvodnje koja traje desetak godina… iako biljka može živjeti još pedeset godina.

Obrezivanje biljaka kave

Biljke kave mogu narasti i više od 9 metara u visinu, pa ih je potrebno povremeno orezati . Podrezivanje također može produžiti njihov produktivni vijek.

Obrezivanje je važan aspekt njege biljaka kave u zatvorenom prostoru, a one obično reagiraju stvaranjem zdravog, grmolikog rasta. Mladu biljku možete uštipnuti i prijeći na korištenje ručnih rezilica kako raste.

Najčešća rezidba koju ćete učiniti je podrezati gornje lišće kako biste ograničili visinu biljke. To također stimulira bujasti rast.

Da biste potaknuli vertikalne grane, orezujte gornjih 5cm s biljke kada dosegne 50cm visine. Okomite grane nose bočne grane koje proizvode bobice.

Evo drugih savjeta za obrezivanje:

 • Najbolje vrijeme za obrezivanje je rano proljeće.
 • Sterilizirajte svoje alate za rezanje prije i između rezova brisanjem izopropilnim (trljajućim) alkoholom.
 • Izrežite stabljiku pod kutom od 45º 1cm iznad nastavka za lišće.
 • Uklonite mrtve ili oštećene grane.
 • Podrežite vretenaste grane i izbojke koji izlaze s dna biljke.

Grane na zrelim biljkama cvjetaju samo jednom: dodatni rast stabljike cvjetat će sljedeće godine. Na kraju se time stvara neproduktivna krošnja koja blokira svjetlo, pa se biljka “obnavlja” podrezivanjem na nekoliko okomitih grana visokih 45cm svakih četiri do sedam godina.

Presađivanje

Općenito ćete morati presaditi svoju biljku kave svake 2-3 godine kako biste održali korak s njezinim rastom. Imaju ekspanzivan korijenski sustav koji se lako može vezati za korijen.

Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje. Povećajte dimenzije posude samo za jednu veličinu: ako je lonac prevelik, može odbaciti raspored zalijevanja i ostaviti tlo previše vlažno.

Umjesto povećanja veličine posude možete podrezati korijenje, ali je ipak važno osvježiti staro tlo.

Razmnožavanje biljaka kave

Biljke kave obično se razmnožavaju iz sjemena ili – manje jednostavno – reznicama.

Također možete razmnožavati zračnim slojevima jedne od okomitih stabljika. Iako to zahtijeva više truda, može biti korisno ako ste spremni odrezati glavnu stabljiku i/ili želite klonirati omiljenu biljku.

Sjemenke

Važno je koristiti svježe sjemenke. Njihova moć vrlo brzo opada. Sjeme starije od četiri mjeseca vjerojatno uopće neće proklijati.

Napomena: Ne, ne možete koristiti pržena zrna kave iz trgovine!

Ako berete grah iz vlastite biljke, pričekajte da bobica sazrije u tamnocrvenu boju prije nego što berete. Razbijte ljuske i uklonite pulpu, pronalazeći dvije sjemenke unutra. Dobro je potopiti sjeme u vodu preko noći kako bi se ubrzalo klijanje.

Upotrijebite običnu posudu: dugom korijenu biljke potrebna je veća dubina nego što nude tipične posude za sadnice. Sjeme možete započeti bilo kada, ali proljetna sadnja olakšava proces.

Evo koraka:

 1. Posadite grah jedan centimetar duboko u isto krhko tlo koje se koristi za zrele biljke.
 2. Stavite posudu na svijetlo mjesto izvan izravne sunčeve svjetlosti, a tlo održavajte malo vlažnim.
 3. Održavajte temperaturu oko 25ºC za klijanje.
 4. Razmislite o šatoru sadnice unutar plastike kako biste održali visoku vlažnost i vlažnost tla.
 5. Nakon što niknu prvi pravi listovi, gnojite dvaput tjedno gnojivom za orhideje u četvrtini predloženog razrjeđenja ako koristite mješavinu bez zemlje. Smanjite zalijevanje i gnojidbu u hladnim uvjetima.

Reznice

Izazovno je uzgojiti biljku kave iz reznica. To se može učiniti… ali potrebno je od četiri do šest tjedana da se korijenje razvije, a teško je održati ranjivu reznicu dovoljno vlažnom, a izbjegavajući gljivice ili trulež.

Proces počinje uzimanjem pravih reznica:

 • Najbolje vrijeme je proljeće, kada biljka kreće u novu sezonu.
 • Uzmite mlade mladice koje nisu imale tvrdu vanjsku dlaku.
 • Najbolje su reznice s vrhova stabljike na vrhu biljke.
 • Svaka reznica treba biti dugačka 20-30cm.

Povećajte održivost svoje reznice povećanjem vlažnosti: Napravite mali staklenik tako da ga pokrijete šatorom od prozirne plastike ili bocom od sode s odrezanim dnom.

Nakon što reznica razvije korijenje, postupajte s njom kao s odraslom biljkom.

Savjeti za njegu biljaka kave u zatvorenom prostoru

 • Listovi biljke kave su tanki i prilično nježni, stoga ih nemojte grubo rukovati. Držite ih podalje od pješačkog prometa.
 • Nemojte gnojiti odmah nakon presađivanja; neka se korijenje oporavi.
 • Nježno očistite listove vlažnom krpom kako biste lakše disali i smanjili štetočine. Također donosi sjaj!
 • Razmislite o malčiranju vaše biljke kave kako biste optimizirali vlažnost tla.
 • Kako biste potaknuli cvjetove na zreloj biljci, smanjite zalijevanje na minimum tijekom zime i pojačajte u rano proljeće.
 • Male biljke za kavu često se prodaju s nekoliko biljaka u jednom loncu za bujniji prikaz, ali će postati pretrpane kako rastu. Mlade biljke odvojite stavljanjem njihove zajedničke korijenove u zdjelu s vodom preko noći. Trebale bi se lako rastaviti; posadite svaki u posebnu malu posudu.

Toksičnost

Biljke kave su otrovne za ljude i životinje – zrno kave je u osnovi jedini dio koji nije otrovan. Uobičajeni simptomi blagog trovanja biljkom kave uključuju proljev i mučninu; teži znakovi su napadaji i srčane nepravilnosti.

Sorte

Coffea arabica najpoznatiji je član svoje obitelji, no postoji preko stotinu različitih vrsta kave. Manje korištena vrsta robusta ima bobice oštrijeg okusa, ali je otpornija na vruću klimu. Možda će uskoro doći do šalice kave u vašoj blizini.

Mnoge vrste Coffea arabica razvijene su iz dvije glavne vrste:

Typica – starija sorta slatkog okusa.

Bourbon – Izgovara se “bor-BON”, ova vrsta ima okus čokolade i voća.

Patuljasta sorta nazvana Coffea arabica ‘Nana’ popularan je izbor za kućnu biljku: naraste samo nekoliko stopa visoko.

Štetočine i bolesti

Na njegu biljaka kave u zatvorenom prostoru mogu utjecati svi uobičajeni zli: bijela mušica, ljuska, lisne uši, tripsi, grinje i brašnaste bube. Redovito pregledavajte biljku kako biste rano uhvatili zaraze.

Pojedinačne štetočine mogu se ubiti brzim brisanjem alkohola. Ako se grupa smjestila na gozbu na račun vaše biljke, upotrijebite isti lijek koji biste koristili za bilo koju od svojih sobnih biljaka. Dva tjedna redovitog, temeljitog prskanja mješavinom hortikulturnog sapuna može odbiti napad.

Možete eskalirati liječenje ako su bube jake, ali pokušajte biti nježni. Tanki listovi biljke kave mogu biti osjetljivi, a zadnje što želite je dodatno oštetiti i oslabiti lišće.

Profesionalni savjet: prvo testirajte svoj tretman na jednom listu kako biste bili sigurni da biljka ne reagira loše.

Štetočine nisu zabavne, ali bolest može biti jako loša. Jedna specifična bolest, žućenje lišća kave (CLR), pustoši biljke kave diljem svijeta. Bolest ne ubija biljke izravno, ali uvelike slabi njihov sustav.

CLR uzrokuje masne mrlje koje mijenjaju boju od žute preko svijetlonarančaste do crvene i konačno smeđe, što u konačnici čini da lišće vene i otpada. Također stvara tamne, meke lezije na bobicama.

Fungicid na bazi bakra je preporučeni tretman za CLR, ali ne postoji dosljedno učinkovito rješenje za uznapredovali slučaj; najbolja zaštita je prevencija. Poprskajte fungicidom kao profilaktičku mjeru, odmah poberite zrele bobice i uklonite sve zahvaćene grane.

Problemi s njegom biljaka kave

Smeđe lisne pjege

Listovi vaše biljke kave pokazat će smeđe mrlje ako ne dobiva dovoljno vode. Koriste malo vode, osobito po toplom vremenu, i potrebno ih je temeljito natopiti svaki put kada zalijevate. Ne čekajte da uvene!

Napomena: Požutjelo lišće znak je prekomjernog zalijevanja.

Gubitak lišća

Povremeni gubitak listova je normalan, ali pobliže istražite ako primijetite povećanje. Promjenjive temperature ili propuh čest su uzrok iznenadnog linjanja. Mokro tlo je još jedan okidač za drastičan gubitak.

Pregledajte svoju rutinu njege i okoliš biljke. Biljka bi mogla gubiti listove zbog brojnih čimbenika… ili kombinacije različitih:

 • Smanjenje svjetla
 • Kronično zalijevanje
 • Niska vlažnost zraka
 • Uvjeti vezani uz korijen
 • Loša kvaliteta vode
 • Transplantacijski šok
 • Nedavno preseljenje
 • Nedovoljna ili prekomjerna gnojidba
 • Zaraza štetnicima/bolestima

Kako ubrati i pripremiti bobice kave

Iako jedan primjerak neće pružiti puno kave, to je zabavan projekt! Trebat će vam oko 15 zrna za jednu šalicu.

Evo kako:

 1. Bobica kave spremna je za berbu kada poprimi tamnocrvenu boju. Odvrnite ih. Bobice ne sazrijevaju sve u isto vrijeme, stoga pratite biljku i uklanjajte bobice kako budu spremne.
 2. Oguliti bobicu. Voćnu pulpu možete oprati od sjemenki ili ostaviti da se osuši i uključiti u proces kuhanja. Napomena: Neki ljubitelji predlažu fermentaciju graha dok pulpa ne otpadne, što traje nekoliko dana. Kaže se da ovo čini glatkiji napitak.
 3. Pustite da se suše na zraku jedan do tri tjedna. Gotovi su kada se tanka vanjska kožica lako ljušti.
 4. Pecite ih 10 minuta na 200ºC. Pucaju dok se kuhaju i bit će smeđe kada budu gotove.
 5. Samljeti 12 do 72 sata nakon pečenja – ne prije!
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Uzgoj cvijeća

Kako posaditi lukovice tulipana u posudu

Permakultura Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako iskoristiti talog kave u vrtu

Uzgoj rajčica iz sjemena Zaštita biljaka

Možete li posaditi dvije biljke rajčice zajedno?

Odabir sobnih biljaka Štetočine i nametnici Životinje i kukci u vrtu

Koje biljke tjeraju komarce