Zašto biljkama treba voda?

Zasto biljkama treba voda873458879359810

Biljke trebaju svjetlost, vodu, zrak, hranjive tvari i ugodnu temperaturu da bi preživjele i napredovale. Svi znamo da biljkama treba voda, ali ZAŠTO im je potrebna voda? Ispostavilo se da postoji najmanje šest ključnih razloga zašto je biljkama potrebna voda za rast:

  1. Sjeme ovisi o vodi za klijanje. Voda je jedan od primarnih signala koji biljci govori da je vrijeme da proklija i raste.
  2. Biljke se uglavnom sastoje od vode. Njihove stanice su 80-90% vode! Voda ispunjava stanice i drži biljke uspravno, dajući im njihov oblik/volumen.
  3. Voda je glavni sastojak fotosinteze , procesa u kojem biljke stvaraju svoju energiju.
  4. Biljke koriste vodu da reguliraju svoju temperaturu. Biljke ispuštaju vodu iz svojih stabljika i listova kako bi se ohladile (biljke se “znoje”).
  5. Voda isporučuje esencijalne hranjive tvari biljkama. Biljke mogu apsorbirati hranjive tvari koje su im potrebne samo kada su hranjive tvari u tekućoj otopini s vodom.
  6. Biljni “pomagači” ovise o vodi. Svi korisni organizmi u tlu koji pomažu biljkama u rastu ovise o pristupu vodi za preživljavanje.

Dakle, postoji više razloga zašto je biljkama potrebna voda za život! Čitajte dalje kako biste saznali više o svakom načinu na koji biljke koriste i ovise o vodi za rast.

“Iako većina ljudi shvaća da biljkama treba voda, nije im svima jasno zašto. Dok to ne shvatite, neće vam biti jasno koliko vode biljke trebaju, koliko često im je potrebna i koja vrsta posude će održavati hidrataciju biljaka onoliko koliko im je potrebna.”The Vegetable Gardener’s Container Bible: Kako uzgajati obilje hrane u loncima, kadama i drugim posudama , Edward C. Smith

Zašto je biljkama potrebna voda

Biljke se gotovo u potpunosti sastoje od vode i potrebna im je voda za procese vitalne za njihov opstanak. Voda im daje volumen, oblik, hranu, kontrolu temperature i cjelokupno okruženje. Pogledajmo svaki od načina na koji biljke koriste vodu za rast i život.

Zasto biljkama treba voda873458879359818

1. Za klijanje sjemena biljaka

Većina sjemenki zahtijeva vodu kako bi aktivirala enzime koji upravljaju procesom klijanja. Sjemenke upijaju vodu i tvrda ljuska sjemena počinje omekšavati. Sjeme nabubri i puca se otvara, što omogućuje da sjeme probije i nikne. Voda je stoga ključna za poticanje klijanja sjemena biljaka. Čak i nakon nicanja, prvo što novo proklijalo sjeme učini je da traži još vode!

Zasto biljkama treba voda873458879359817

2. Za ispuniti rastuće biljne stanice i držati biljku uspravno

Voda je glavna komponenta biljnih stanica stvorenih mitozom, čineći 80 – 90% staničnog volumena. Voda ispunjava svaku stanicu s dovoljno tekućine da pritisne staničnu stijenku i učini stanicu krutom (održava biljne stanice “turgitim”). U velikim razmjerima, sve ove stanice ispunjene vodom su ono zbog čega biljka stoji uspravno umjesto da uvene na tlu.

Voda ulazi u biljku kroz njezino korijenje i putuje sve do listova. Dakle, kada pravilno hidratizirate svoju biljku, ona dobiva dovoljan pritisak vode da stabljika bude jaka i čvrsta. Neadekvatna hidratacija uzrokuje pad unutarnjeg tlaka vode, uzrokujući uvenuće biljke. Svi plodovi koje biljka uspije uzgojiti također će biti manji i ne tako sočni.

Zasto biljkama treba voda873458879359816

3. Kao sastojak za stvaranje energije fotosintezom

Fotosinteza je proces u kojem biljke koriste energiju sunčeve svjetlosti za stvaranje glukoze iz vode i ugljičnog dioksida. Bez vode, biljke ne bi mogle fotosintetizirati i ne bi mogle preživjeti. Dakle, biljke ne samo da su uglavnom napravljene od vode, već im je potrebna i voda kao sastojak za proizvodnju energije. Biljke trebaju vodu baš kao što trebaju sunčevu svjetlost.

Zasto biljkama treba voda873458879359815

4. Umjeriti temperaturu biljke transpiracijom

Transpiracija je isparavanje vode s površine lišća i stabljike biljke. Transpiracija vode pomaže biljci da se ohladi u vrućim danima. Kada voda ispari iz biljaka tijekom procesa transpiracije, ona hladi cijelu biljku (biljka se “znoji”).

Ovaj protok vode iz korijena i van kroz izbojke osigurava biljci kontinuirano hlađenje i opskrbu hranjivim tvarima. Ne postoji aktivna “pumpa” koja pokreće ovu vodu – to je pasivan tok koji ovisi o kemijskim i tlakovnim gradijentima koji su dio procesa transpiracije.

Zasto biljkama treba voda873458879359814

5. Isporučiti esencijalne hranjive tvari u korijenje biljaka

Voda je bitan medij za prijenos hranjivih tvari iz tla u biljku. Biljke dobivaju hranjive tvari iz tekuće otopine u tlu. Voda u vrtnom tlu “isporučuje” njihovu hranu – hranjive tvari moraju biti otopljene u vodi kako bi ih biljka apsorbirala. Bez vode, hranjive tvari tla bile bi potpuno nepokretne i biljke ih ne bi mogle apsorbirati.

Zasto biljkama treba voda873458879359813

6. Podrška cjelokupnom ekosustavu tla

Biljke su evoluirale da najbolje žive u tlu koje je živo s korisnim mikroorganizmima. Biljke i ostali članovi ekosustava tla imaju komplementarnu ulogu u održavanju sustava zdravim i održivim. Korisni organizmi u tlu uključuju bakterije, gljive i druga mala stvorenja. Ovi organizmi u tlu trebaju vodu da prežive i napreduju.

Neke biljke također uspostavljaju simbiotske odnose s korisnim organizmima prisutnim u tlu kako bi poboljšali unos vode. Dakle, mikroorganizmi u tlu zahtijevaju vodu za život, ali oni prenose korist na biljke povećavajući učinkovitost upijanja vode iz korijena.

Zasto biljkama treba voda873458879359812

Zašto je biljkama potrebna voda da bi klijale, rasle i napredovale

Biljke ovise o vodi od samog početka kada te početne kapi vode dopuštaju sjemenu da proklija. Klica odmah traži vodu kako bi uspostavila zalihu koja će uzeti vodu koja će činiti većinu njegove strukture. Postrojenje koristi vodu za stvaranje energije, reguliranje temperature i isporuku esencijalnih hranjivih tvari. Konačno, voda podržava cjelokupni simbiotski ekosustav o kojem biljka ovisi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više