Jednostavni koraci za zaustavljanje uvenuća vaše biljke nakon presađivanja

wop Uvenuta biljka78324 1

Ako ste tek presadili svoju biljku, samo da biste je vidjeli kako vene pred vašim očima, možda se pitate zašto se to dogodilo. Mnogi čimbenici mogu doprinijeti uvenuću biljke nakon presađivanja, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka za smanjenje rizika da se to dogodi.

Uvenuće biljke nakon presađivanja može biti posljedica oštećenja korijena tijekom presađivanja ili iznenadne promjene uvjeta na koje biljka teško reagira. Optimizirajte njegu prije i nakon presađivanja i pazite tijekom presađivanja kako ne biste oštetili korijenje kako biste spriječili uvenuće vaših biljaka.

Čitajte dalje i pokriti ću sve razloge zašto bi vaša biljka mogla uvenuti nakon presađivanja, kako riješiti svaki problem i kako spriječiti da se to dogodi u budućnosti.

wop Biljka76895434669464

Je li normalno da biljke venu nakon presađivanja?

Uvenuće nakon presađivanja može biti prilično česta pojava, osobito u prvih nekoliko dana nakon presađivanja. Međutim, u većini slučajeva to bi trebalo biti blago samo ako je uopće primjetno. Pažljivo tijekom procesa presađivanja, trebali biste biti u mogućnosti spriječiti uvenuće nakon presađivanja u većini situacija.

Presađivanje može biti stresno vrijeme za vašu biljku, jer je iznenada premještena s mjesta gdje je sretno rasla u nove uvjete. Ponekad, čak i uz najveću pažnju, možete uzrokovati manja oštećenja korijena tijekom procesa presađivanja, što može utjecati na sposobnost biljke da odmah napreduje u svom novom domu.

U drugim slučajevima, postoje problemi u vezi s uvjetima njege prije ili nakon presađivanja ili procesom presađivanja koji može povećati vjerojatnost uvenuća nakon presađivanja.

Možete li ubiti biljku presađivanjem?

Posve je moguće, i nije tako neuobičajeno, ubiti biljku presađivanjem. Određene biljke su podložnije umiranju tijekom procesa presađivanja. Bolesna biljka ili ona kojoj se nakon presađivanja nije posvetila dovoljna njega, veća je vjerojatnost da će uginuti.

Odumiranje većine, ali ne i svih biljaka, može se spriječiti slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta.

wop npuin4wikzsh

Oštećenje korijena

Kada presađujete svoju biljku , općenito biste trebali pokušati što manje ometati korijenje. To uvelike ovisi o biljci i situaciji, ali mnogi se korijeni biljaka lako oštećuju previše uznemiravanjem.

Mnoge biljke apsorbiraju značajan udio vode iz najsitnijih korijena koji se granaju od većih korijena. One mogu biti nevjerojatno krhke, pa čak i rahljenje starog tla može ih slomiti ili oštetiti, što uvelike utječe na sposobnost biljke da apsorbira vodu.

Morate biti posebno oprezni da ne ometate korijenje u sljedećim situacijama;

 • Presađivanje sadnica koje se tek počinju etablirati.
 • Presađivanje biljaka koje su posebno osjetljive, kao što su Calatheas, Alocasias, mnogo povrća itd.
 • Biljke koje su već nezdrave. Ako je moguće, obično je bolje poboljšati zdravlje biljke prije presađivanja, osim ako trenutni uvjeti nisu ključni razlog zašto je biljka nezdrava.

Naravno, postoje iznimke od ovog pravila. Ako je vaša biljka jako vezana za korijen, onda očito ima veliku masu korijena koji podržava biljku. Ove biljke će obično imati koristi od toga da se gusto zbijena korijena olabavi prilikom presađivanja. To će pomoći korijenu da raste i širi se u novu zemlju te će dugoročno dovesti do zdravije biljke.

Promjena u tlu

Budite oprezni pri odabiru tla za presađivanje. Iako biljke imaju različite zahtjeve, sve se prilagođavaju uvjetima koji im se pružaju. Ako napravite naglu promjenu u sastavu tla ili pH, to može šokirati korijenski sustav i dovesti do uvenuća vaše biljke nakon presađivanja.

Najbolja stvar koju možete učiniti u ovoj situaciji, ako uopće želite presaditi, bila bi upotrijebiti sličnu mješavinu, ali dodajte dodatke poput perlita ili krupnog pijeska kako biste povećali drenažu, osigurali da posuda dobro drenira i razmislite o poroznom materijal za posude kao što je terakota za poboljšanje karakteristika sušenja tla.

Nedostatak vode

Ako primijetite da vam biljka vene nakon presađivanja, to može biti zbog nedostatka vode. To može biti zbog nedostatka vode u tlu ili zbog toga što korijenje privremeno ne može apsorbirati vodu kako bi zadovoljilo potrebe biljke.

Obično savjetujem da svoje biljke temeljito zalijevate nekoliko dana prije presađivanja. Ovo pretpostavlja da ne presađujete kako biste liječili trulež korijena ili probleme s prekomjernim zalijevanjem, naravno! 

Zalijevanje nekoliko dana prije omogućuje biljci da optimizira hidrataciju i započne proces presađivanja u dobrom stanju. Volim presađivati ​​kada je tlo oko biljke potpuno vlažno, a zatim samo lagano zalijevati biljku nakon što je presađena.

Kao što je spomenuto, ponekad korijenje tek presađene biljke ne funkcionira normalno nekoliko dana ili više, tako da temeljito zalijevanje nakon presađivanja može povećati rizik od truleži korijena, jer korijenje ostaje u kontaktu s vlažnom zemljom, a da nije sposobni pravilno apsorbirati veliki dio toga.

wop njkp4lnnj3clc3

Promjena klime

Mnogo puta nakon presađivanja također mijenjamo lokaciju biljaka, a to može biti glavni doprinos uvenuću nakon presađivanja. To se obično događa sa sadnicama koje se započinju u zatvorenom prostoru, a zatim se presađuju, prije nego što se iznesu vani.

Stres oko presađivanja i promjena temperature, vlažnosti i osvjetljenja zbog iznošenja van često mogu biti preveliki za neke biljke. Obično preporučam prvo presađivanje, čekanje tjedan dana, a zatim poduzimanje koraka za premještanje biljaka van.

Za sobne biljke, presađivanje u novi spremnik može vas potaknuti da ponovno procijenite stanje biljke i gdje bi najbolje rasla u vašem domu. Ako naglo promijenite uvjete za svoju sobnu biljku, ona kratkoročno može učiniti više štete nego koristi.

Opet, oduprite se iskušenju da napravite nagle promjene nakon presađivanja i pričekajte dok ne budete sigurni da se biljka oporavila od procesa presađivanja.

Treba napomenuti da je nakon presađivanja ključna moderacija. Ako je vaša biljka prije presađivanja bila na pretjeranom osvjetljenju ili visokim temperaturama, normalno će biti bolje ako je premjestite na neko mjesto s umjerenijom rasvjetom i temperaturom, kako biste joj dali priliku da se stabilizira.

Pogrešno doba godine ili faza rasta

Za mnoge biljke najbolje vrijeme za presađivanje kako bi se spriječilo uvenuće je rano do sredinom proljeća, kada biljka počinje snažno rasti. Ovo je idealno vrijeme, jer biljka počinje brzo rasti, ali još nema puno novog lišća za potporu. U proljeće je vjerojatnije da će korijenje rasti brzo i snažno nakon presađivanja, što omogućuje biljci da se brzo uspostavi u novom spremniku.

Svaka biljka je malo drugačija, a postoji mnogo biljaka koje je najbolje presaditi u određeno doba godine. Provjerite zahtjeve za njegu vaše pojedine biljke.

Trebam li zalijevati svoju biljku nakon presađivanja?

Pobrinite se da je vaša biljka dobro zalijevana 1-2 dana prije presađivanja. Nakon presađivanja, lagano zalijevajte, bez potpunog natapanja tla. To će osigurati malo vlage, bez zalijevanja korijena.

Bolje je lagano zalijevati nakon presađivanja, a zatim pažljivo pratiti potrebe za vodom kako biste vidjeli kada ćete zalijevati svoju biljku. Ovo je doista jedna od najvažnijih vještina za naučiti održavati lončanice zdravim.

Koliko je biljci potrebno da se oporavi od šoka nakon presađivanja?

To može uvelike varirati. Za mnoge manje biljke mogu se potpuno oporaviti unutar nekoliko tjedana. Za veće biljke ili drveće mogu proći mjeseci ili čak godine da se riješe svi problemi uzrokovani šokom nakon presađivanja.

Jednostavan slučaj uvenuća nakon presađivanja može se riješiti dobrom pažnjom i često biljka nema zaostalih znakova oštećenja. Teži slučaj može rezultirati mrtvim ili oštećenim lišćem. To se ne oporavlja u potpunosti, ali će se s vremenom zamijeniti novim, zdravim lišćem.

wop jk6ncljkn6c5k

Kako spriječiti da biljka uvene nakon presađivanja

Evo koraka koje poduzimam kako bih osigurao da moje biljke ne uvenu nakon presađivanja;

 • Pobrinite se da obratite posebnu pozornost na potrebe njege vaših biljaka u tjednima prije nego što planirate presađivanje. Vjerojatnije je da će zdrava biljka s lakoćom proći kroz proces presađivanja.
 • Odvojite vrijeme da istražite koja je idealna vrsta posude i tla za vašu biljku kako biste mogli presaditi u idealne uvjete. Ne zaboravite razmišljati o veličini posude kao i o materijalu, jer to može imati veliki utjecaj na dugoročno zdravlje biljke.
 • Pobrinite se da nova mješavina zemlje koju koristite nema štetnika ili bolesti. Budite posebno oprezni ako planirate ponovno upotrijebiti staru mješavinu za zalijevanje.
 • Pripremite sve što vam je potrebno za presađivanje biljke. Stavite malo zemlje u novu posudu tako da svoju biljku možete staviti izravno u nju kada bude spremna.
 • Pokušajte gurnuti svoju biljku iz postojeće posude. Ako biljka neće odmah izaći, lagano stisnite stranice posude kako biste popustili tlo i korijenje.
 • Izbjegavajte izvlačenje biljke za stabljiku ili lišće, jer to može uzrokovati oštećenje korijena ili lišća što može povećati rizik od uvenuća vaše biljke nakon presađivanja.
 • Ako je vaša biljka u glinenoj posudi, a vi se borite da je izvadite, možete upotrijebiti nož i gurnuti je niz stranu posude kako biste odvojili posudu od zemlje. Uzmite si vremena.
 • Stavite posudu na stranu i lagano izvucite biljku van. Podignite ga za korijensku kuglu i poduprite lišće. Stavite ga u novu posudu. Morat ćete olabaviti korijenje samo ako je biljka jako vezana za korijenje. Inače, izbjegavajte ometanje korijena gdje je to moguće.
 • Nježno dodajte novu mješavinu zemlje oko stranica biljke sve dok tlo ne bude na istoj razini kao u prethodnoj posudi. Dodavanje tla na višu razinu od prethodnog može uzrokovati probleme s truljenjem stabljike, stoga budite oprezni.

Dodatna njega kako biste spriječili uvenuće vaše biljke nakon presađivanja

Nemojte napraviti nikakve nagle promjene u njezi svoje biljke nekoliko tjedana nakon presađivanja osim u sljedećim okolnostima.

 • Ako je vaša biljka prije bila u rasvjeti koja je bila neprikladna za biljku, prilagodite je malo, prema umjerenijim uvjetima. To će potaknuti rast biljaka, bez izazivanja nepotrebnog stresa.
 • Ako vaša biljka zahtijeva dodatnu vlažnost nego što inače možete osigurati, razmislite o poduzimanju koraka za poboljšanje vlažnosti, kao što je grupiranje vaših biljaka, korištenje ladice za vlagu ili isprobajte neki od ovih sjajnih načina za povećanje vlažnosti za vaše biljke.
 • Razmislite o praćenju temperature oko vaših biljaka kako biste bili sigurni da je idealna. Koristim digitalni termometar koji bilježi trenutnu, maksimalnu i minimalnu temperaturu. To mi pomaže da svoje biljke premjestim na mjesto gdje je raspon temperature uvijek u njihovoj zoni udobnosti.
 • Izbjegavajte gnojenje biljaka barem 2-3 tjedna kako biste spriječili uvenuće biljke nakon presađivanja. Presađivanje je stresno za biljke, a isto tako i nagli dotok hranjivih soli. Kombinacija stresora često može učiniti više štete nego koristi.
 • Obratite posebnu pozornost na potrebe vaših biljaka za vodom nakon presađivanja kako biste spriječili uvenuće. Nikada nemojte zalijevati svoje biljke prema rasporedu . Umjesto toga redovito provjeravajte tlo i lišće vaših biljaka kako biste pronašli tragove da ih treba zalijevati.

Završna riječ

Iako može biti obeshrabrujuće vidjeti kako vaša biljka vene nakon presađivanja, većina biljaka može se spasiti odgovarajućom njegom. Štoviše, to može biti iskustvo učenja koje će vam pomoći izbjeći istu pogrešku u budućnosti i osigurati da presađivanje uvijek prođe glatko za vas i vaše biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Najbolje tlo za sobne biljke – Potpuni vodič

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće kalateje požuti?

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako pripremiti vrt za zimu (Kratki vodič)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Imaju li biljke dlaku: Evo zašto