Vodič za njegu brazilskog (srcolisnog) filodendrona

wop Brazilski filodendron91658747

Teško je povjerovati da je zapanjujući brazilski filodendron jedna od najboljih početničkih biljaka svih vremena. Tamnozeleno lišće s kremastim i neonskim mrljama boje limete izgleda kao iritantna biljka s naslovnica časopisa. Ipak, Filodendron tolerira širok raspon uvjeta, pa čak i zanemarivanje. Ovaj članak će pokriti sve što trebate znati o njezi srcolisnog filodendrona, kako bi vam pomogao da izvučete maksimum iz ove tropske ljepotice.

Brazilski filodendron podnosi slabo svjetlo, ali preferira jarko, neizravno osvjetljenje. Njegova dobro drenirajuća zemlja trebala bi se osušiti do pola prije zalijevanja. Biljka voli tople sobne temperature tijekom cijele godine, podnosi normalnu vlažnost i otporna je na štetočine i bolesti. Tijekom vegetacije redovito gnojite.

Pregled brazilskog filodendrona

Brazilsko filodendron izgleda samo kao temperamentna diva: to je zapravo lagana sorta poznatog srcolisnog filodendrona koja ne zahtijeva mnogo održavanja. Brzorastuća zimzelena biljka porijeklom s Kariba i Srednje Amerike, raširila je svoje prijateljske loze na prozorskim daskama diljem svijeta.

Sjajno lišće u obliku srca kombinacija je čvrstog zelenog i raznobojnog lišća koje ima kremastu središnju prugu okruženu zeleno-zelenim uzorcima koji izgledaju naslikani. Svaki list ima svoj uzorak boja – svaka biljka je jedinstvena. Njegove loze se mogu penjati ili pratiti i mogu doseći od 3-6 metara duljine.

Dio šarma ovog novog favorita je kako je njega brazilskog filodendrona spektakularno jednostavna – kao da je priroda popustila i dala svima priliku da uživaju u tropskom klasiku koji privlači poglede. Čak i ako ne dobiju najoptimalniju njegu, brazilski brazilski brazilski brazilski brazilski brazilski praštajući nastavlja.

Naravno, biljka izgleda najbolje uz pravilnu njegu. Može izgubiti šarolikost i postati dugonoga pri slabom svjetlu… može usporiti ili razviti gole mrlje na vrhu bez odgovarajuće vode ili gnojidbe. Ali razmnožava se u čaši s vodom; i, iako je otrovan za konzumiranje, nije sklon bolestima ili zarazi štetnicima.

wop Filodendron7803459656

Sažetak njege brazilskog filodendrona

Znanstveno imePhilodendron hederaceum 
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo, ali će prilično dobro podnijeti niže svjetlo.
ZalijevanjeTemeljito zalijte čim se gornja polovica tla osuši.
TloLabava, dobro drenirajuća zemlja. Mješavina treseta ili kokosa i perlita u omjeru 50:50 je dobra opcija.
TemperaturaTolerantan na širok raspon temperatura od 15ºC do 30ºC ili čak više.
GnojivoGnojite mjesečno uravnoteženim gnojivom kada aktivno raste. Gnojivo je bolje redovito primjenjivati ​​štedljivo.
VlažnostTolerantan je na širok raspon razina vlažnosti, ali preferira prosječnu nego visoku vlažnost.
CvjetanjeBeznačajni cvatovi, ali malo je vjerojatno da će cvjetati u zatvorenom prostoru.
ObrezivanjeLako se obrezuje kako bi se održala željena veličina i uklonilo mrtvo lišće.
RazmnožavanjeReznice stabljike vrlo se lako razmnožavaju u tlu ili vodi.
Ponovno zalijevanjePresadite u proljeće kada se pokazuju znakovi vezanja korijena.
Bolesti i štetočinePrilično otporan na štetočine i brzo se oporavlja ako je pogođen. Sklon bakterijskim i gljivičnim bolestima pjegavosti lišća u vlažnim uvjetima.
ToksičnostBlago otrovan za ljude i životinje ako se proguta.
wop njkp45cn3cnl34

Zahtjevi za svjetlom brazilskog filodendrona

Brazilsko filodendron se često smatra biljkom pri slabom osvjetljenju, ali zapravo se bolje snalazi u jakoj, neizravnoj rasvjeti.

Prozori okrenuti prema istoku i zapadu općenito su izvrsna mjesta za dobru njegu brazilskog filodendrona. Također se dobro snalaze na jakom svjetlu južne ekspozicije ako se nalaze nekoliko metara dalje.

Umjetna rasvjeta je još jedna dobra opcija. Ako ih želite staviti na prozor okrenut prema sjeveru ili na neko drugo mjesto bez puno ambijentalnog svjetla – na primjer, u središte sobe – umjetno svjetlo može nadoknaditi razliku.

Kako zalijevati brazilski filodendron

Brazilski filodendron nije težak za zalijevanje; iako, kao i većina biljaka, ne voli da ga se previše zalijeva. Nisu tako osjetljivi na trulež korijena kao mnoge tropske biljke, ali nisu neranjivi. Čak i ako ne podlegnu izravno truleži korijena , tlo koje ostaje previše vlažno može usporiti njihov rast i uzrokovati manje listove.

Tlo biljke može postati prilično suho bez protesta, ali ne voli sušu. Pustite da se tlo osuši otprilike na pola puta prije zalijevanja – najmanje gornjih 5cm. Koristite prst za provjeru; ne ovisi o rasporedu.

Napomena: Materijal posude utječe na učestalost zalijevanja. Posude od terakote potiču brže isparavanje jer su porozniji od glaziranih ili plastičnih posuda.

Sljedeći su znakovi na koje treba obratiti pažnju. Prekomjerno zalijevanje i nedovoljno zalijevanje mogu pokazati slične simptome, stoga provjerite korijenje i tlo ako niste sigurni.

 • Žuto lišće obično znači prekomjerno zalijevanje... ali kronična suša također opterećuje lišće.
 • Lišće sa smeđim rubovima obično znači nedovoljno zalijevanje. Lišće koje potpuno posmeđe može značiti trulež korijena od prekomjernog zalijevanja.
 • Uvenuće je uzrokovano nedostatkom unutarnjeg pritiska: lišće vene zbog nedostatka vode; prekomjerno zalijevanje može istrunuti korijenje i izgladnjivati ​​lišće.

Najbolja je mješavina bez zemlje

Brazilski filodendron je hemiepifit koji dio svog života može živjeti u krošnji drveća. Ne treba mu tradicionalno tlo.

Zbog toga biljka najbolje uspijeva u labavoj i dobro drenirajućoj mješavini s dobrim zadržavanjem vode. Dobro funkcioniraju mješavine sfagnum tresetne mahovine ili kokos kokosa bez tla. Dodavanje 50% perlita u uobičajenu mješavinu zemlje također može biti učinkovito, ali izbjegavajte prekomjerne organske dodatke jer se oni mogu razgraditi i zbiti.

Napomena: Potreba za gnojidbom se povećava u mediju bez zemlje.

Vlažnost nije kritična

Još jedan razlog zašto je brazilski filodendron tako iznimna biljka koja nije potrebna za održavanje je njegova tolerancija na suhi zrak u zatvorenom prostoru.

Međutim, kao i većina tropskih, oni cijene veću vlažnost. Sklone su bržem rastu i stvaranju većeg lišća s više vlage u zraku.

Grijanje u zatvorenom prostoru zimi može uzrokovati probleme: ako biljka izgleda blijedo i njezino lišće ima smeđe rubove, razmislite o grupiranju s drugim biljkama, postavljanju posuda za vlagu u blizini.

wop njklc5343n47k

Zahtjevi za temperaturu brazilskog filodendrona

Još jedna prijateljska karakteristika njege brazilskog filodendrona je da uspijeva na sobnoj temperaturi. Zapravo ima veći raspon udobnosti od nas i zadovoljan je na temperaturama od 15ºC do 30ºC ili čak i višim.

Brazil bolje raste na toplom kraju termometra. Mogu podnijeti i ekstremne razine visoke topline iznad 38ºC, ali u tim uvjetima pobrinite se da im je vlaga u tlu dovoljna i da imaju jako neizravno osvjetljenje.

Redovita gnojidba

Brazilski filodendron brzo raste u toploj sezoni, koja za sobnu biljku može biti tijekom cijele godine. Gnojite prema tome koliko brzo rastu.

Neki vlasnici prave dvije ili tri ravnomjerno raspoređene aplikacije od proljeća do ljeta; drugi hrane mjesečnom dozom upola jačine. Druga metoda je još jače razrijediti formulu i nanijeti kada zalijevate.

Evo nekoliko popularnih i učinkovitih gnojiva:

Riblja emulzija – Ovaj organski proizvod je izvrstan ako možete podnijeti miris (zapravo se brzo rasprši kada je dobro razrijeđen). Sigurno je i pruža dobar profil hranjivih tvari.

Odljevci od crva – Ova skuplja organska alternativa je bez mirisa i jednostavna je za nanošenje: jednostavno raspršite odljevke po tlu i vodu.

Mješavina s polaganim otpuštanjem – brzorastući filodendron može se dobro snaći s formulama koje polako otpuštaju hranjive tvari u tlo.

Ostala sintetika – Tekuća gnojiva ili ona otopljena u vodi lako se izmjere i primjenjuju. Oni su ekonomični i mogu dati dobre rezultate. Razrijedite na polovicu ili četvrtinu preporučene količine i isperite tlo svaki put kada zalijevate.

Pothranjenost nije uobičajena za većinu biljaka, ali plodni filodendron u mješavini bez tla povremeno ima ovaj problem. Sljedeći su znakovi da postrojenju ponestaje goriva:

 • Spor rast – obratite pažnju na to ako je vrijeme toplo i ako biljka ima dovoljno svjetla i vode, ali ne vidite rast.
 • Mala veličina lista – Uzmite u obzir plodnost tla ako vaš Brazil ima male listove.
 • Blijed novi rast – Novo lišće kojem nedostaje boja može značiti da tlo nema dovoljno esencijalnih mikronutrijenata, posebno kalcija i/ili magnezija.

Zaboravite cvijeće

Brazilski filodendron rijetko cvjeta u lončanici, ali ne brinite: ne nedostaje vam puno! Čak i ako ste stvorili visoku vlažnost u zatvorenom prostoru, trebale bi godine rasta prije nego što biljka dosegne dob cvjetanja.

Cvjetovi ionako nisu pravi cvjetovi: to su cvatovi poput cvatova ljiljana mira, sastavljeni od lopatice. Također, reznicama možete razmnožavati lakše nego sjemenkama… navike cvjetanja biljke možemo prepustiti Majci prirodi i uživati ​​u nevjerojatnom lišću.

Obrezivanje

Obrezivanje je jednostavan, ali važan aspekt njege brazilskog filodendrona. Dotjerivanje uklanjanjem mrtvog ili oštećenog lišća njegov je najosnovniji oblik, ali biljka također dobro reagira na šišanje dugonoge loze.

Obrezivanje stabljika potiče rast iz preostalih čvorova – loza se ne grana od rezanja, ali obrezivanje može pokrenuti nove listove iz čvorova na stabljici. To pomaže u stvaranju bujnije biljke.

Napomena: Također je potrebno ispraviti uvjete koji su uzrokovali izvornu dugotrajnost!

Sterilizirajte svoje rezne alate izopropilnim (trljajućim) alkoholom ili upotrijebite drugu učinkovitu metodu. Izbjegnite širenje bolesti brisanjem oštrice krpom natopljenom alkoholom između posjekotina.

wop hjo3l44nn73jh

Presađivanje brazilskog filodendrona

Brazilski filodendron općenito ne treba često presađivanje. Čini se da brže stvara veće listove kada malo preraste svou posudu.

Evo trenutaka kada je presađivanje dobra ideja:

 • Svake dvije godine tipičan je interval za sipanje jedne veličine posude.
 • Ako je vašoj biljci potrebno češće ponovno zalijevanje nego prije, možda je korijenje progutalo tlo.
 • Vjerojatno je vrijeme za presađivanje kada korijenje kruži oko dna posude i izlazi iz zemlje i drenažnih rupa. (Neki zračni korijeni su prirodni – govorimo o ekstremima.)
 • Češće presađivanje u sterilne medije može biti dobra ideja nakon problema s štetočinama ili bolestima.

Proljeće je uobičajeno godišnje doba za presađivanje, ali to se može učiniti kad god biljka raste.

Nemojte saditi u znatno veću posudu. Dodatni prostor u tlu može zadržati previše vode i učiniti njegu brazilskog filodendrona izazovnijom.

Razmnožavanje

Svaka sesija rezidbe prilika je za razmnožavanje! Zapravo, jedini dio stabljike koji ne možete razmnožavati je vrh i listovi koji se pojavljuju. Svaki lisni čvor može stvoriti brazilski plod, tako da stabljika može dati više reznica.

Vinova loza ima prikladno razmaknuti grozdove malih korijena: samo ih izrežite na dijelove, stavite u odabrani medij i za nekoliko tjedana imat ćete novu biljku!

Rastavimo to:

1. Napravite svoje reznice

Za najbrže i najsigurnije rezultate odaberite čvorove stabljike koji već imaju korijene. (Čvorovi su izbočine iz kojih rastu korijenje i lišće.) Odbacite vrh i sve nove listove.

Izrežite ispod čvora, ostavljajući barem jedan list za daljnji rast. Reznice s dva čvora su još bolje: list jednog čvora može istrunuti kada se zakopa, tako da uklanjanje lista donjeg čvora pomaže izbjeći nevolje.

2. Stavite reznicu u medij za uzgoj:

Vodena metoda – Najzabavniji način za početak rezanja je da ga stavite u čistu vodu i gledate kako korijenje raste. Reznice napravite dovoljno dugačke da se jedan ili dva čvora mogu potopiti. Nemojte stavljati gnojivo ili bilo što drugo u vodu i mijenjajte je svakih nekoliko dana. Reznica je spremna za presađivanje u tlo kada korijenje bude dugačko jedan centimetar.

Metoda tla – sadnjom reznice izravno u novu posudu možete preskočiti fazu presađivanja, a njezino je korijenje već naviklo na tlo. Održavajte smjesu malo vlažnom kako biste potaknuli nove korijene. Hormon za ukorjenjivanje nije obavezan.

3. Dajte im vlagu i svjetlost

Nova biljka sazrijet će za dva do četiri mjeseca. Nemojte gnojiti dok se korijenje dobro ne uspostavi. Brzina rasta ovisi o svjetlosti i toplini njihovog okoliša.

Savjeti za njegu brazilskog filodendrona

 • Jedan brazilski filodendron sam u posudi izgledat će dugonogo čak i ako je zdrav… za bujniji izgled potreban vam je niz pojedinačnih biljaka. Ako razmnožavate kako biste započeli novu posudu, planirajte upotrijebiti između 10 i 15 reznica.
 • Ako su vaše biljke previše rijetke i dugonoge, možete ih podrezati kako biste dobili novi, gušći rast. Presađivanje reznica natrag u posudu također stvara potpuniji prikaz.
 • Listovi brazilskog filodendrona imaju tendenciju da narastu kada se biljka ubode. Njegovo se korijenje veže za grube materijale poput kolca od cedra, ali morat ćete koristiti vezice s glatkom površinom kao što je bambus.
 • Ako na vrhu vaše posude ima “mrlja”, postoji lako rješenje. Podignite stabljike do tla i upotrijebite klinove da pričvrstite njegov čvor (ili nekoliko) za tlo. Za nekoliko tjedana iz zakačenih čvorova izići će korijenje i novi rast koji će ispuniti gornji dio.
 • Ne dopustite da se gnojivo ili pesticidi osuše na lišću. Naborano lišće je simptom fitotoksične reakcije – pranje lišća čistom vodom spriječit će daljnja oštećenja.
 • Zrelo lišće prirodno opada s godinama i može promijeniti boju prije nego što otpadne. Promatrajte nove listove kako biste utvrdili je li biljka pod stresom.
wop bu3nbbuo3ns7

Gubitak šarenilosti

Istaknuta značajka brazilskog filodendrona je njegova dramatična šarolikost, tako da je problem vraćanja biljke u potpuno zeleno lišće. Nedovoljna svjetlost je najčešći uzrok, ali čak i zdrava biljka može izgubiti boju kako stari.

U određenom smislu, šarenilo je luksuz koji si mogu priuštiti samo dobro osvijetljene biljke. Budući da je (zeleni) klorofil mjesto gdje se događa fotosinteza koja proizvodi energiju, biljke često kompenziraju slabo osvjetljenje povećanjem zelenih površina svog lišća. Rješenje je podizanje razine svjetlosti.

Napomena: izgubljena šarolikost se možda neće vratiti. Pazite na svoju biljku!

Lijek nije tako jednostavan za starije brazilske filodendrone koji gube boju unatoč dobrom svjetlu, ali možete poduzeti sljedeće korake:

 • Ako primijetite neravnotežu zelenog i šarenog lišća, razmislite o podrezivanju kako biste ujednačili udio. Nekoliko zelenih listova je potrebno – biljka neće proizvoditi odgovarajuću energiju ako su joj svi listovi šareni.
 • Da biste dodali šarolik rast, odrežite stabljiku natrag na list koji pokazuje šarolikost (nemojte ga odrezati!). Ideja je potaknuti čvor da nastavi proizvoditi šareno lišće.
 • Razmislite o obrezivanju vrlo raznolikog lišća. Možete uživati ​​u njima neko vrijeme, ali oni predstavljaju odvod na biljci.

Toksičnost

Brazilski filodendron je otrovan ako se proguta. Sadrži kristale kalcijevog oksalata koji izazivaju blage do teške gastrointestinalne smetnje kod kućnih ljubimaca.

Iako nisu toliko opasni za ljude, kristali mogu izazvati iritaciju i mučninu ako se pojedu. Oni su glavni element u bubrežnim kamencima.

Štetočine i bolesti

Posljednja izvrsna stvar u njezi brazilskog filodendrona je njegova otpornost na štetočine i bolesti. Osim što imaju čvrste, voštane listove koje ne padaju lako od zaraze, njihov brz rast pomaže im da se oporave od gubitaka.

Pregledajte biljku u vrijeme zalijevanja, obavezno provjerite ispod lišća gdje se bube vole sakriti. Kukci koji se skupljaju zajedno nisu dobri, bilo da se radi o lisnim ušima, brašnastim bubama, tripsima, paukovim grinjama ili ljuskama. Leteći štetnici kao što su bijela mušica i komarci su drugi česti uzročnici problema.

Najbrži i najlakši tretman je tapkati počinitelje alkoholom. Ako situacija postane ozbiljnija, uklonite zahvaćeno lišće i pokušajte koristiti lagano hortikulturno ulje ili insekticidni sapun.

Ovi tretmani su nježni za biljke, ali prije sušenja moraju doći u kontakt sa štetnicima. Temeljito pokrijte lišće i stabljike pesticidom. Budite spremni ponoviti tretman svakih četiri do sedam dana dok zaraza ne nestane.

Prevencija: Najbolji tretman bolesti

Problemi s bolešću brazilskog filodendrona uglavnom su oblici lisne pjegavosti. Vlaga je veliki faktor koji doprinosi.

 • Erwinia i Pseudomonas uzrokuju bakterijsku pjegavost lista.
 • Dactylaria, Sclerotium (Južna gljivica) i Phytophthora su gljive koje oštećuju lišće.
 • Reznice su podložne Pythiumu.

Spriječiti bolest je lakše nego liječiti – sigurno uništavanje biljke kako bi se ograničilo širenje infekcije često je jedini “lijek.

Evo važnih koraka prevencije:

 • Neka biljka bude zdrava! Stres od neodgovarajuće skrbi izaziva bolest.
 • Ostavite da se tlo pravilno osuši najbolja je preventiva – ponekad čak i riješi problem.
 • Zalijevanje filodendrona odozdo smanjuje mokro lišće koje može promicati gljivice.
 • Sterilni alati i mediji za zalivanje eliminiraju glavni izvor infekcije.

Biljku izolirajte na prvi znak bolesti. Održavajte suhe uvjete uz odgovarajuću rasvjetu i osigurajte temperature od oko 21ºC.

Ako se infekcija uspostavila, uzmite reznice nezaraženih listova i sigurno bacite biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje alokazije visi? (uzroci i rješenja)

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Agava i Aloe Vera: razlike i sličnosti

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtlarenje

6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za početnike Sukulenti

29 najboljih sobnih biljaka za početnike koje izgledaju nevjerojatno