Kako orezati monsteru: obrezivanje lišća i gdje orezati

Wie man Monstera beschneidet Blatttrimmen und wo man schneidet

Monstera Deliciosa, također poznata kao švicarska biljka sira, prekrasna je biljka penjačica porijeklom iz prašuma Srednje i Južne Amerike. Redovito podrezujte Monsteru Deliciosu kako biste potaknuli novi rast.

Obrezivanje je učinkovit način zaštite umiruće Monstere. Također pomaže Monsteri da se više razgrana dok drži svoju veličinu i oblik pod kontrolom.

Redovito obrezivanje Monstere potiče novi rast i rezultira grmolikijom biljkom. Rano proljeće je idealno vrijeme za obrezivanje i presađivanje Monstere. Odrežite mrtve ili neugledne listove na stabljici. Odrežite stabljike ispod čvora i upotrijebite reznice monstere za razmnožavanje.

Prije nego počnete orezivati ​​Monsteru

Mnogi se ljudi suočavaju s dilemom orezati svoje biljke ili ne.

Kratak odgovor na ovo pitanje je – Da! Sve biljke imaju koristi od rezidbe jer im pomaže u održavanju rasta i općeg zdravlja.

Monstere su brzorastuće biljke, zbog čega je obrezivanje još važnije kako bi ostale male i privlačne.

Prije nego počnete orezivati ​​svoju tvornicu švicarskog sira, odlučite koji je vaš cilj. Ako želite spriječiti da izraste iz posude, odrežite korijenje. Ako želite ukloniti odumrlo i neugledno lišće, odrežite lišće na stabljici.

Obrezivanje pomaže riješiti se mrtvih dijelova biljke monstere koji više ne podržavaju rast biljke. Također pomaže u poticanju novog rasta u biljci.

Kada rezati umiruće lišće

Rezanje lišća monstere pomoći će vam da se riješite lišća koje umire.

Glavni znak odumiranja lišća je uvijanje i venuće. Lišće postaje žuto i smeđe pod stresom i pokazuje zaostao rast.

Prilikom rezidbe monstere kako biste je oblikovali ili joj uklonili lišće koje odumire, napravite čist rez iznad čvora. Rezanje iznad čvora osigurat će novi rast u istom smjeru.

Kada rezati korijenje

Ako imate staru Monsteru koja je prerasla postojeći lonac, razmislite o podrezivanju korijena. Kako bi Monstera ostala mala, obrezivanje korijena pomoći će u izbjegavanju čestog presađivanja.

Nemojte se ustručavati odrezati korijenje ako je potrebno. Monstere su otporne biljke i obrezivanje korijena ne bi naštetilo biljci ako se pravilno izvede.

Monstera također uzgaja zračno korijenje koje raste iznad zemlje. Zračni korijeni pomažu biljci da se penje.

Ovi korijeni mogu postati vrlo dugi tijekom vremena i ne estetski ugodni. Možete podrezati zračno korijenje ako izmakne kontroli.

Obavezno režite što bliže čvoru bez rezanja čvora. Nemojte oštetiti čvor, jer će to negativno utjecati na rast biljke.

Kada rezati ispod čvora

Čvor je točka na stabljici biljke gdje nastaje novi rast. Ako biljku orezujete radi razmnožavanja, svakako odrežite stabljiku ispod čvora.

Važno je identificirati čvorove prije rezidbe. Potražite mrlje koje su blago uzdignute i svijetlozelene. Rezanje ispod područja čvora siguran je način razmnožavanja Monstere.

Ako ne možete vidjeti čvor, odaberite list i idite skroz dolje do mjesta gdje se susreće s glavnom stabljikom. Na glavnoj stabljici pronaći ćete čvor.

Ne brinite o pronalaženju čvorova ako samo želite ukloniti mrtve listove.

Kako orezati Monstera Deliciosa

Kako orezati obrezivanje listova monstere i gdje orezati

Monstera je otporna biljka i obrezivanje je prilično jednostavno. Razgovaramo o svim koracima koje trebate slijediti za obrezivanje vaše biljke. Podrezivanje i obrezivanje pomoći će u održavanju veličine biljke.

U nastavku objašnjavamo šest jednostavnih koraka za obrezivanje Monstere.

Korak 1: Odlučite kada orezati

Orezivanje u pravo vrijeme može pozitivno utjecati na zdravlje vaše biljke.

Proljeće je najbolje vrijeme za orezivanje Monstere Deliciosa jer pomaže u održavanju oblika i kontroli veličine biljke. Temperature u proljeće su optimalne za brzi oporavak biljke.

Izbjegavajte obrezivanje biljke u zimskim mjesecima. Monstera je tropska biljka kojoj su potrebne tople temperature i visoka vlažnost da bi uspijevala.

Zimi postaje u stanju mirovanja. Biljci je potrebno više vremena da se oporavi od šoka zimi. Nedostatak sunčeve svjetlosti zimi sprječava biljku u proizvodnji glukoze potrebne za rast.

Nastavite s redovitim obrezivanjem i rezidbom od ranog proljeća.

Korak 2: Očistite uređaj

Prije nego što obrežete biljku, važno je da se sva oprema dezinficira.

Sterilizirajte škare i makaze alkoholom. Čišćenje opreme sprječava štetne infekcije i bakterijske bolesti.

Bakterijske infekcije teško je liječiti i lako se šire na druge sobne biljke. Izbjegnite takve nevolje održavanjem alata čistim i dezinficiranim.

Korak 3: nosite rukavice

Monstera Deliciosa je otrovna biljka koja sadrži kalcijeve oksalate. Izloženost kalcijevim oksalatima može uzrokovati kožne osipe i kožne alergije.

Ako imate osjetljivu kožu, preporučamo nošenje zaštitnih rukavica prije podrezivanja biljke.

Ako sok dođe u dodir s kožom, odmah ga isperite sapunom i vodom. Izbjegavajte dodirivanje očiju rukama. Pokušajte držati biljku izvan dohvata kućnih ljubimaca i djece.

Korak 4: Gdje rezati?

Prije podrezivanja vaše Monstere, isplanirajte i odlučite koje ćete ukrase napraviti.

Ako planirate razmnožavati reznicama, odrežite na međučvoru. Međutim, ako planirate podrezati biljku da zadrži svoj oblik, odrežite odumrlo lišće, korijenje i stabljike.

Odrežite mrtve listove monstere koji su požutjeli ili smeđi i uvenuli.

Gdje siječete korijenje?

Ako imate izraslu Monsteru Deliciosu čije korijenje izlazi iz drenažnih rupa, odrežite im korijenje. Lagano izvucite biljku iz posude i prstima razmrsite korijenje.

Dezinficiranim oštrim škarama odrežite četvrtinu duljeg korijena. Obrezivanje podzemnog korijenja odličan je način usporavanja rasta biljke.

Monstera vezana za korijen uzrokuje usporavanje rasta i dugoročno može biti štetna. Biljka nema dovoljno tla da apsorbira hranjive tvari i vodu. Ako biljka predugo ostane vezana za korijen, može čak i uginuti.

Pripremite svježu mješavinu tla koja je dobro prozračena i ima puno organske tvari. Obrezivanje korijena omogućuje biljci da bude zdrava i jaka.

Obavezno uklonite mrtve i nezdrave korijene prije presađivanja biljke u svježu mješavinu tla.

Monstere također stvaraju zračno korijenje, koje s vremenom može postati iznimno dugo. Sasvim je u redu odrezati ih jer se koriste za penjanje na drugo drveće.

Odrežite ih najbliže čvoru ili stabljici. Rezanje podzemnih i zračnih korijena korisni su načini oblikovanja Monstere.

1682657502 535 Kako orezati lišće monstere i gdje orezati

Gdje da režem čvorove?

Ako biljku želite orezati kako bi zadržala oblik i veličinu, odrežite je iznad čvora. Nove stabljike će rasti u istom smjeru.

Potražite mjesta na stabljikama koja su malo viša od ostatka stabljika i iz njih rastu listovi, stabljike i zračno korijenje.

Ako namjeravate koristiti reznice za razmnožavanje monstere, odrežite stabljiku najmanje dva inča ispod čvora. Rez mora imati jedan ili dva čvora kako bi pravilno rastao.

Obrezivanje velikih monstera

Ako je vaša Monstera enormno narasla i zauzela puno prostora, obrezivanje može biti malo nezgodno.

Ako napravite brojne rezove na različitim mjestima, postoji opasnost od bakterijske infekcije i drugih bolesti za biljku. Mogu se pojaviti poremećaji rasta.

Umjesto puno rezova, napravite jedan ili dva reza. Manje je vjerojatno da će se zaraziti.

Ako vaša monstera nije prevelika, napravite nekoliko rezova što bliže glavnom izdanku. Time ćete spriječiti biljku da podivlja.

Korak 5: Odrežite stabljike

Provjerite ima li na granama monstere neposlušnih stabljika s vrlo malo lišća ili bez njih.

Odrežite grane u podnožju glavne stabljike. To pomaže biljci da usmjeri svoju energiju na druge dijelove biljke.

Odrežite ispod čvora ako ne želite ukloniti cijelu granu.

Korak 6: Odrežite korijenje

Orezivanje korijena nije obavezno jer nije potrebno svake godine. Ako primijetite da korijenje raste iz posude i da korijenje izlazi iz drenažnih rupa, odrežite ih.

Da biste odrezali korijenje, izvadite cijelu biljku iz lonca tako da nježno uklonite zemlju i otpetljate korijenje.

Odrežite četvrtinu duljine korijena. Nemojte rezati cijelu duljinu jer biljka može doživjeti udar korijena.

Kako biste izbjegli udar korijena, nemojte pretjerano zalijevati svježe odrezano korijenje. Uvjeti vlažnog tla mogu uzrokovati truljenje korijena.

Vaše mogućnosti nakon podrezivanja

Nakon što ste obrezali lišće, stabljike i korijenje koji odumire, možete ili razmnožiti reznice stabljike ili dodati kompost svježe orezanoj biljci.

razmnožavanje

Razmnožavanje švicarske sirare prilično je jednostavno. Morate imati rez s jednim do dva čvora kako biste uspješno razmnožili biljku.

Reznice možete zabiti izravno u prozračnu mješavinu tla ili ih staviti u vodu. Reznice se ukorijene u roku od dva do tri tjedna.

Ako razmnožavate reznice u tlu, pripremite mješavinu tla koja dobro drenira. Zadržite ga bogatim dodavanjem perlita za drenažu i kokosovog vlakna za zadržavanje vlage.

Stavite reznice u zemlju i čvrsto pokrijte tlo oko pupova. Temeljito zalijevajte i održavajte tlo vlažnim dok se ne razvije korijenje.

Razmnožavanje u vodi je također jednostavno. Stavite reznice u staklenu posudu. Napunite je vodom i stavite staklenku na mjesto koje ima jaku, neizravnu svjetlost.

Korijenje se razvija za dva do tri tjedna.

kompost

Nakon što ste podrezali sve mrtve listove, upotrijebite ih za kompost.

Da biste kompostirali odumrlo lišće, skupite lišće u vrećicu. Pomiješajte lišće s malo pokošene trave i dodajte prirodno gnojivo kako biste ubrzali proces kompostiranja.

Držite ovu mješavinu vlažnom i prozračnom i imat ćete kompost spreman za mjesec dana.

5 prednosti obrezivanja monstere

1682657502 630 Kako orezati lišće monstere i gdje orezati

Obrezivanje ima goleme prednosti za gotovo sve biljke. Ima dugoročne prednosti jer biljku čini zdravom i snažnom.

Pogledajmo neke od prednosti rezidbe i podrezivanja.

Više energije oslobođeno za novi rast

Orezivanje u pravo vrijeme pomoći će oslobađanju energije za održavanje zdravog lišća. Žuto i smeđe lišće neće opet postati zeleno.

Zato ih je bolje orezati i energiju biljke osloboditi drugim dijelovima. Neželjeno lišće ne koristi biljci, samo uzima resurse biljke.

Obrezivanje i obrezivanje omogućuju novi rast u obliku većih, zdravijih listova.

Uglađeniji izgled biljke

Monstere mogu s vremenom narasti i kada je prostor ograničen, ima smisla redovito orezivati ​​biljku. Obrezivanje i podrezivanje biljke pomaže u održavanju njezine veličine i kontroliranju njezinog oblika.

Mogu zadržati svoju veličinu u loncu ili posudi dugi niz godina ako im pravodobno obrežete korijenje, stabljike i lišće.

Povoljno za manje prostorije

Monstera postaje velika i neposlušna ako se ne orezuje. Ako se brinete da će izrasti izvan vašeg životnog prostora, orežite je 2-3 puta godišnje.

Redovito obrezivanje pomaže da biljka bude mala i poslušna.

Naučite biljku da raste pod vašim uvjetima

Ako ne želite da grane monstere vise iznad glave i zauzimaju sav prostor u vašem dnevnom boravku, redovito ih podrezujte.

Obrezivanje pomaže u sprječavanju naturalizacije. Pomaže vam kontrolirati gdje će novo lišće niknuti.

Blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje biljke

Obrezivanje je ključno za cjelokupno zdravlje i rast biljke. Starije lišće s vremenom će požutjeti i odumrijeti.

Nedostatak rezidbe može učiniti ovo umiruće lišće plodnim tlom za štetne insekte i štetočine.

Zaštitite biljku od takvih nametnika i insekata obrezivanjem i rezanjem neželjenih listova i stabljika.

1682657502 933 Kako orezati Monstera Obrezivanje lišća i gdje orezati

Često postavljana pitanja

Pogledajmo neka često postavljana pitanja o uzgoju i obrezivanju Monstere.

Koliko dugo lišću monstere sazrijeva?

Poput većine tropskih biljaka, Monstera Deliciosa treba puno neizravnog svjetla, vlage i vlažnosti za rast zdravog lišća.

Listu monstere obično je potrebno četiri do šest tjedana da se razvije. Uz pravilnu njegu, novi listovi se također mogu razviti unutar tjedan ili dva.

Odrasla Monstera razvija svoje prve fenestracije u dobi od jedne do tri godine. Biljke dosežu visinu od oko tri stope kada se pojave prozori.

Baby monstera ima lišće u obliku srca bez pukotina ili otvora. Potrebno je više od tri godine da biljka razvije ogromne listove.

Možete li reći koliko je stara Monstera?

Razlikujte bebu od odrasle Monstere gledajući njezino lišće.

Mlada Monstera ima lišće u obliku srca bez rupa ili pukotina. Može proći od jedne do tri godine da prozori budu postavljeni. U uvjetima jakog osvjetljenja, biljka formira prve listove sa stupovima nakon što se formira pet do sedam manjih listova.

Potpuno odrasla Monstera ima velike listove s prozorima i pukotinama. Odrasla Monstera stara tri do četiri godine ima veliko lišće s pukotinama i prozorima.

Rastu li listovi monstere ponovno nakon rezanja?

Kako Monstera raste, ona odbacuje donje lišće i formira novo lišće na vrhu. To je normalno ponašanje u ovim objektima i nije razlog za brigu.

Međutim, nema jamstva da će novo lišće Monstere ponovno izrasti na istom mjestu gdje je izgubljeno starije lišće.

Monstere odbacuju lišće zbog starenja. Odbacivanje starijeg lišća pomaže biljci da preusmjeri svoju energiju na rast novijeg lišća.

Ako primijetite da novo lišće otpada, možda nešto nije u redu. Stoga obratite pozornost i na mlađi i na stariji rast lišća.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati kikiriki

Sezonsko održavanje vrta Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako posaditi jesenski vrt za produljene sezonske proizvode

Njega sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

Njega snježne gardenije

Organizacija i planiranje vrta Štetočine i nametnici

Kolika bi trebala biti visoka vrtna ograda: spriječite nametnike i krađe

Presađivanje sobnih biljaka Uzgoj cvijeća

4 laka koraka: Kako posaditi orhideju